Jump to content

Featured Replies

Pozdrav drustvo,

Bio sam za vikend u Costa Rici, naime, da bi usli u zemlju nije potrebna viza. Na granicnom prelazu dobijeate boravak od 90 dana. Aerodrom je na jedno 15 minuta od grada i bas je blizu. Ono sto sam primetio je da ima bas puno torista iz sjedinjenih drzava, izgleda da im se mnogo svidja tamo. Ako je neko planirao da ide tamo bitno je da zna da je sve mnogo skupo. Stekao sam utisak da sta god sam hteo da kupim nista nije bilo ispod $10. I jos jedna stvar na koju treba obratiti paznju je da pri izlasku iz zemlje na aerodromu se placa izlazna taksa od $29 po osobi, iako su nagovestili da ce u buduce tu cenu ukljuciti u cenu avionske karte ali u mom slucaju sam morao da platim izlaznu taksu.

• 7 months later...
  • 1 month later...

Ja sam tamo od 3.maja :smile:

On 3/5/2017 at 4:13 PM, atomski said:

Ima li Srba ili ex YU ljudi u Kostarici trenutno?

1.3.2017. - 1.9.2017.

Hvala! :smile:

Ja sam tamo od 3.maja :smile:

• 9 months later...

po ovome što sam googlala pacifička obala CR je mnogo interesantnija od karipske. i u smislu prirode, i ima pristojnijeg jeftinog smeštaja, a i plaže lepše izgledaju. šta kažu oni koji su bili na obe? 

dalje, da li se neko penjao na cerro chirripo i vredi li truda? 

• 3 months later...

Pozdrav svima,

Nova sam na forumu i vidim da je tema relativno zastarela ali me zanima par stvari. Naime, neki plan je da moj decko dobije premestaj sa firmom za Kostariku, sto nam je malo :dance: a malo :rolleyes: ali u sustini pocinjemo da planiramo odlazak negde na jesen od septembra.

Vecinom je ovde putnika ali me iskreno zanima da li ima nasih ljudi koji tamo zive neko vreme da podele neko zrno mudrosti? Koliko je tesko dobiti neku vrstu vize, bilo koju a da to nije turisticka viza, i koji su uslovi za to? Kakav je sistem zdravstvene zastite? 

Verujem da su sva ova pitanja donekle pokrivena kroz temu ali su informacije od pre par godina, nekako uvek mislim da je bolje sa svezim informacijama iz prve ruke :smile: 

Hvala svima unapred

aleksandra, ne mogu baš puno da pomognem, posto sam bio samo turistički kraće vreme, ali eto, prošle godine u ovo vreme, pa je relativno ‚‚sveže`` heh.. mogu da potvrdim golosinine google pretrage, da je pacifička obala stvarno lepsa od atlantske, koju btw. zemlja komaraca, ne bez razloga :)...jedino što na istočnoj obali ima jedan divan rezervat za lenjivce, zaljubio sam se u to mesto :)....na putu je između puerto viejo i limon-a...ako volite surf, pacifička obala je vrh, čak i u svetskim razmerama.

inače, mnogo skupo, mnogo kanađana i amera, izgleda kao da su se svi preselili dole hehehe...btw, blizu vam je panama, po meni mnogo interesantnija, a i može da se ostane bez vize do 6 meseci...u kosta rici je do 90 dana bez vize...kosta rika je jako sigurna zemlja, oni nemaju ni vojsku...san hose je interesantan, malo na visini pa nije toliko vruće kao dole na primorju :smile:

Aleksandra,

Ja cu biti u Kostarici od 31.10.2018 pa nekih 6 meseci od prilike, a onda idem poslom za Argentinu.

Ziveo sam u CR oko 2 godine ukupno tj. u 2015, 2016 i 2017, a sada 2018/2019 idem opet.

Ukoliko zelis vise informacija iz prve ruke, mozemo se cuti telefonski, posto nemam puno vremena da pisem i retko proveravam forum.

Pusti mi email na Y Z 7 R E A preko Gugla, pa cu ti dati broj telefona.

Mozete me decko i ti nazvati kada vam odgovara, posto sam trenutno u Srbiji.

Veliki pozdrav!

6 hours ago, alexandra.15 said:

Pozdrav svima,

Nova sam na forumu i vidim da je tema relativno zastarela ali me zanima par stvari. Naime, neki plan je da moj decko dobije premestaj sa firmom za Kostariku...

...Koliko je tesko dobiti neku vrstu vize, bilo koju a da to nije turisticka viza, i koji su uslovi za to?...

Ako dobije premestaj preko firme, onda verujem da ce mu firma i srediti neku vrstu radne vize. Ali, nisam siguran da bi i ti mogla uci u taj "paket" samo sa statusom devojke :smile: Kao supruga, vrlo verovatno da, pod nekim odredjenim uslovima, u smislu da mozda ne bi mogla da radis, vec samo boravis, itd. Probaj malo da guglujes informacije o vizi za Kostariku, mozda i nadjes nesto.

Srecno :smile: 

Edited by Dragance

• 4 months later...

Jel bio neko skoro? Imate li preporuke za uštedu novca u CR? :D

Da li se i dalje plaća ona taksa od 29 dolara pri izlazu? 

• 2 months later...
On 5/29/2018 at 6:13 PM, bam-bam said:

na istočnoj obali ima jedan divan rezervat za lenjivce

@bam-bam, daj mi ime ili lokaciju ovoga :)

10 hours ago, bam-bam said:

http://www.slothsanctuary.com/   izmedju limona i puerto viejo

Na koju si turu išao? Vidim da je ova insider's mnogo skuplja, pa automatski pomislim da ta jeftinija nije nešto. Nadam se da grešim :)

Pozdrav svima. Planiramo na Kostariku *San Jose, pa me interesuje da li neko od vas ima iskustva sa putovanjem brodom do CR? I sta mislite da li je bolje brodom ili avionom? Koji su brodovi ka tamo i iz kojih luka krecu. Koliko se putuje? Kakve su cene vazduh VS vodeni transport? Hvala na odgovoru :)

• 1 month later...

Pozdrav ljudi! Ako moze pomoc... videla sam da nije potrebna viza za Kostariku, ali pominje se posedovanje 200 USD, kreditne kartice i putnih čekova. Da li je doslo do nekih promena? Kakvi su ti putni cekovi i da li su oni potrebni i za zaposlene? Da li je potrebno imati na racunu odredjenu svotu novca (znam da su te potvrde bile potrebne za neke druge zemlje). Ne znam gde bih mogla da se raspitam po pitanju ovih stvari, pa kuckam vama. Hvala unapred :)

Trebalo bi da piše ILI umesto I

1 hour ago, Putnica namernica said:

Pozdrav ljudi! Ako moze pomoc... videla sam da nije potrebna viza za Kostariku, ali pominje se posedovanje 200 USD, kreditne kartice i putnih čekova. Da li je doslo do nekih promena? Kakvi su ti putni cekovi i da li su oni potrebni i za zaposlene? Da li je potrebno imati na racunu odredjenu svotu novca (znam da su te potvrde bile potrebne za neke druge zemlje). Ne znam gde bih mogla da se raspitam po pitanju ovih stvari, pa kuckam vama. Hvala unapred :)

Hvala puno na informaciji. :) Da li znate koliki je iznos potreban u tom slucaju na racunu? Ukoliko postoji neki odredjeni iznos koji traze da putnik poseduje pri ulasku u zemlju.

pa kostarika je izuzetno skupa zemlja,...tako da ce ti svakako trebati puno novca :)...

btw, ne mogu precutati i ne prokomentarisati koliko marketing cini cuda...radi se o tome da su pre jedno 15-ak godina neke real estate kompanije z severne amerike dosle na ideju da je penzosima iz severnih krajeva USA i Kanade dosadila Florida i Palm Springs da prezimljuju, i da treba da ulete sa novom destinacijom, dovoljno blizu, a ponovo da bude malo `` egzoticnija`` od juznih drzava USA...i eto, pojavi se kostarika, kao jedna od sigurnijih drzava srednje amerike, uz bitnu cinjenicu i da je vecina stanovnistva evropskog porekla, sto ce reci - belci...

i krece bum, imanja se prodaju ko pleva, cene se napumpavaju do beskonacnosti, a naravno, sa dolaskom bogatih matoraca iz vankuvera, toronta i chikaga, krece i sveopsti bum ostalih cena..

marketing sljaka, siri se na blazirane  hipstere i fancy yoga - surf- self awareness- spiritual people...i odjednom ceo svet bruji o kostarici.....i svi hoce da idu tamo...aj jasno mi je zasto se fancy itd...people loze na kajlas, bali, jericoacoar-u, maroko itd....jer je stvarno lepo tamo....al kostarika je realno prilicno bulja, nema nikakvo more, zelenilo ima,al vec to lici na ameriku, obidjes je za dva dana trcanja, a sve skupo u krv, za razliku od okolnih zemalja...

npr, uvek toplo preporucujem panamu, prvog suseda....

al eto, marketing cini cuda......vidim sad idu likovi tamo cak i da zavrsavaju razne master kurseve ronjenja, iako su im i oni katastrofalno skupi, a podvodni svet blago receno los.....s obzirom da je npr. tu belize u blizini, vrh ronjenje, itd. da ne nabrajamo....

al ajde, pratite marketing, ja samo iznosim svoje licno misljenje :).....nije da sam ziveo u kostarici, al bio sam zadnjih 15 godina bar jedno 5 puta, po 3-4-5 dana, pa sam donekle mogao da procenim kako se sve od tad naovamo kretalo

Složiću se sa bam-bam da im je marketing odličan, ali što se mene tiče Kostarika jeste vrlo lepa, naročito pacifička obala, nacionalni parkovi, vulkani. Obišla sam je pre mesec dana prilično uzduž i popreko (zbog izuzetno loših puteva iako je mala - ne može se obići za "dva dana trčanja"!!!) Nekada se 120 km prelaze po 4 sata, posebno ako iznajmiš jeftin i mali auto.

Od destinacija koje si nabrojao, detaljno sam proputovala Maroko i mnogo više mi se dopala Kostarika - volim zelenilo i plaže, a u Maroku nema zelenila, a i voda je daleko od 26C. Zavisi sve šta ko traži.

Glavni problem meni, pošto se američki turisti mogu koliko toliko izbeći, je to što je Kostarika zbog istih neviđeno skupa, i zato bih npr radije bila 4 nedelje u Vijetnamu koji isto ima brutalne plaže i prirodne zanimljivosti, nego za te iste pare 1-2 nedelje u CR. A pritom imaju i mnogo ukusniju hranu (znam, znam GMO, ali to je već druga tema).

Edited by golosina

12 hours ago, golosina said:

Složiću se sa bam-bam da im je marketing odličan, ali što se mene tiče Kostarika jeste vrlo lepa, naročito pacifička obala, nacionalni parkovi, vulkani. Obišla sam je pre mesec dana prilično uzduž i popreko (zbog izuzetno loših puteva iako je mala - ne može se obići za "dva dana trčanja"!!!) Nekada se 120 km prelaze po 4 sata, posebno ako iznajmiš jeftin i mali auto.

Od destinacija koje si nabrojao, detaljno sam proputovala Maroko i mnogo više mi se dopala Kostarika - volim zelenilo i plaže, a u Maroku nema zelenila, a i voda je daleko od 26C. Zavisi sve šta ko traži.

Glavni problem meni, pošto se američki turisti mogu koliko toliko izbeći, je to što je Kostarika zbog istih neviđeno skupa, i zato bih npr radije bila 4 nedelje u Vijetnamu koji isto ima brutalne plaže i prirodne zanimljivosti, nego za te iste pare 1-2 nedelje u CR. A pritom imaju i mnogo ukusniju hranu (znam, znam GMO, ali to je već druga tema).

pa znaci slazemo se :).....ni ja nisam rekao da je kostarika krs, vec samo da ne vredi tih para, ni blizu, pogotovu sto su sve zemlje susedstva vrlo slicne , a bar duplo, ako ne i triput jeftinije...panama je i daleko lepsa, po meni...a u gvatemali se i ima sta i videti od majanskih gradova, jedan od njih cuveni tikal, ne treba propustiti, ako ste u regionu, pa ako ni zbog cega drugog , a ono bar zbog toga je bolja gvatemala...honduras ima prelepo ostrvo na istocnoj obali, roatan, sa stvarno brutalnim plazama :).....kostarika nema plaze, bar ne dobre, ni na istocnoj, ni na zapadnoj, obali....ali slozicu se s tobom, zapadna obala je lepsa, i moze da se surfuje....btw. istocnu obalu, karipsku, od severa nikaragve, pa sve do krajnjeg juga kostarike, cak i do panamskog kanala, zovu obala komaraca :)....dovoljno opisno hehheh....

u sv. slucaju, zelenilo im nije lose, ima dosta i jungle tracking-a, napravili su oni tu brdo nekih aktivnosti, jahanje kroz dzunglu, zip lajnovi i tako te stvari, al sve je preskupo....nadam se da si i obisla onaj sanctuary za lenjivce, to mi je bilo prelepo npr...

ali za te pare, ma  ni u snovima ne bi vise pukao, kad mogu da budem bilo gde drugo u okolini, i da ostanem bar duplo duze..a o aziji da i ne pricamo :)

Sledeći put kad odeš, otiđi na plaže unutar NP Manuel Antonio i NP Marino Ballena ?, možda promeniš mišljenje. Ako si bio na tim plažama i kažeš da Kostarika nema plaže, onda sam ja nešto u životu propustila ?

Naravno, ulaz u NP se plaća, ali ako si prijateljski nastrojen mogu ti naplatiti mnogo nižu cenu koja je inače za Kostarikance.

Bila sam u drugom prihvatilištu, jer smo za to bili ostavili ponedeljak, a ispostavilo se da je ovo tvoje zatvoreno ponedeljkom. Ovo je Jaguar Rescue Center i meni se isto dopala poseta, prilično edukativna tura, plus gomila preslatkih beba lenjivaca i drugih životinja koje su tu dospele usled najrazličitijih okolnosti. Iako se zove Jaguar, nema ni j od jaguara za videti. Kažu da velike mačke ne smeju da imaju nikakav kontakt sa ljudima dok se pripremaju za povratak u divljinu, tako da nisu tu smešteni.

12 hours ago, golosina said:

Sledeći put kad odeš, otiđi na plaže unutar NP Manuel Antonio i NP Marino Ballena ?, možda promeniš mišljenje. Ako si bio na tim plažama i kažeš da Kostarika nema plaže, onda sam ja nešto u životu propustila ?

Naravno, ulaz u NP se plaća, ali ako si prijateljski nastrojen mogu ti naplatiti mnogo nižu cenu koja je inače za Kostarikance.

Bila sam u drugom prihvatilištu, jer smo za to bili ostavili ponedeljak, a ispostavilo se da je ovo tvoje zatvoreno ponedeljkom. Ovo je Jaguar Rescue Center i meni se isto dopala poseta, prilično edukativna tura, plus gomila preslatkih beba lenjivaca i drugih životinja koje su tu dospele usled najrazličitijih okolnosti. Iako se zove Jaguar, nema ni j od jaguara za videti. Kažu da velike mačke ne smeju da imaju nikakav kontakt sa ljudima dok se pripremaju za povratak u divljinu, tako da nisu tu smešteni.

nisam bio na tim plazama...

bam-bam, na forumu si do sada bio poznat po veoma oshtrom stavu prema Maleziji, a sada si na tu listu dopisao i Kostariku. Ima li jos neka zemlja koju bas ne gotivis uopste? ::crazy:

15 hours ago, noskich said:

bam-bam, na forumu si do sada bio poznat po veoma oshtrom stavu prema Maleziji, a sada si na tu listu dopisao i Kostariku. Ima li jos neka zemlja koju bas ne gotivis uopste? ::crazy:

hahah ma nisam oshtar , samo realan...nemoj da trpas kostariku u isti kos sa malezijom...kostarika je ok, al za te pare koje ostavis tamo bas i ne vredi....a malezija ne vredi na za kakve pare hehehe

Edited by bam-bam

• 2 years later...

Huh, davno se niko nije oglasavao na ovoj temi.

Ja ove godine planiram Kostariku na nekih mesec dana (verovatno mart, april).  Ima li nekog trenutno tamo da se povezemo i razmenimo informacije?