Jump to content

Featured Replies

Posted

Ovako zemlje koje sam naveo nemaju nista zajednickog pogotovo J,Ameroka i Sibir ali jedan drug hoce da se iseli na jednu od tih destinacija.Ja sam mu rekao po meni je najbolji Sibir i to Irkutsk ili Habarovski kraj.Ajte molim vas dajte vase misljenje o tim zemljama i kakvi su Rusi u Sibiru kako za posao i koji je standart.Mislim da klika zna puno o ovoj temi te bih voleo da se javi i naravno svi ostali unapred hvala.

Zasto mislis da je Sibir najbolji i tamo Irkutsk ili Habarovsk?

Tvoj drugar kojim poslom misli da se bavi tamo?

Ovako zemlje koje sam naveo nemaju nista zajednickog pogotovo J,Ameroka i Sibir ali jedan drug hoce da se iseli na jednu od tih destinacija.Ja sam mu rekao po meni je najbolji Sibir i to Irkutsk ili Habarovski kraj.Ajte molim vas dajte vase misljenje o tim zemljama i kakvi su Rusi u Sibiru kako za posao i koji je standart.Mislim da klika zna puno o ovoj temi te bih voleo da se javi i naravno svi ostali unapred hvala.

Hmmm.......ne znam nista konkretno da ti kazem za isljenje u pomenute zemlje ali bih svakako izbegao Sibir.

Surinam, bivsa holandska kolonija, ne znam koliko je lako/tesko srediti papire.

Gvajana, clanica Commonwealth-a , tek ovde nisam siguran da se papiri mogu tako lako srediti.

Potpuno razumem tvog ortaka što hoće da se iseli,mada mu je izbor zemalja u najmanju ruku čudan.Ali,eto odlične teme:gde se,kako i zašto preseliti.Dugo i sama razmišljam o tome,imam prijatelje u Španiji ,Francuskoj i Nemačkoj ali me to baš i ne privlači,jer stalno vuku neku tužnu priču kako je tamo jaaakoooo teško,grozno,... nono.Imam čak i hrvatski pasoš što mi olakšava odlazak ali mi nedostaje doooobra ideja.Ako neko ima kakav predlog,ideju,....neka javi...

Pa Bana, tvoji prijatelji pate od klasicnog sindroma nasih gastarbajtera, toliko ih je strah da im se neko odavde ne "nakaci" da su spremni u sve da se kunu kako maltene tamo zive u paklu. I sama sam to imala prilike da cujem od nekih koje ja znam. Sto se odlaska tice, kljucna stvar je kojim stranim jezikom najbolje vladas jer u toj zemlji su ti najvece sanse za posao. Zatim, sa koliko novca raspolazes jer se podrazumeva da bi ti trebalo za neko vreme dok ne nadjes posao. Sto se tice EU, za one koji vec nisu otisli je sve teze jer prednost za posao imaju gradjani EU, ali nesto sezonski se uvek moze naci, pa vidis za dalje.  Za USA postoje razni radni programi, mnoge agencije to rade, pa procackaj malo po Internetu, naci ces nesto. Dalje, sve je sreca i tvoj trud. Pozdrav. Inace znam da je tema bila Gvajana, Surinam i Sibir, pa smo malo skrenuli sa iste, ali ni meni bas nije jasno sta bi neko tamo radio i mislim da ta mesta bas i nisu preporucljiva za neki posao.

za ovo poslednje si potpuno u pravu,te zemlje mi više deluju kao utočište ili beg od nečeg.no,sve je stvar izbora.za sve ostalo ti se zahvaljujem ali što reče jedna moja prijateljica "nije meni još ovde dovoljno loše čim sedim tu gde jesam" :bang:

Pa Bana, tvoji prijatelji pate od klasicnog sindroma nasih gastarbajtera, toliko ih je strah da im se neko odavde ne "nakaci" da su spremni u sve da se kunu kako maltene tamo zive u paklu. I sama sam to imala prilike da cujem od nekih koje ja znam.

Vecini nasih gasterbajtera zapravo i jeste tesko.

Čekaj, da li je ovo pitanje ozbiljno? Neko planira da emigrira, i od celog sveta razmatra upravo Gvajanu, Surinam i Sibir?

A zašto ne Kongo, Grenland i Kiribate? Mislim da nas a9020 vuče za nos. Ne mogu da zamislim algoritam po kome će ljudski um izabrati baš ove tri zemlje kao svoje željene destinacije za emigraciju. Sem ako se ne radi o nekome ko ima 12 godina.

A u Sibiru su najbolji Irkutsk i Habarovski kraj? Ma nemojte kaz'ti.

• Author

Dobro Lazare oladi malo sto napadas ovde na internetu nekoga,sta ti je zar mislis da tamo nije ok naravno nisu Svajcarska ali i tamo je ok ko se snadje.Ovde u Rumi ima jedan lekar vec 10 god zivi tamo ovih dana treba da stupim u kontakt sa njim on cemi reci mnogo toga.Jos nesto da li znas da Holandjani intenzivno grade infrastrukturu za iseljenje jer  ce jednog dana morati napustiti Holandiju znas li to e ne znas nija nisam znao dok nisam nasao gomilu informacija o tome i jos jednom polako covece daj KLIKA javi se.

Čekaj, da li je ovo pitanje ozbiljno? Neko planira da emigrira, i od celog sveta razmatra upravo Gvajanu, Surinam i Sibir?

A zašto ne Kongo, Grenland i Kiribate? Mislim da nas a9020 vuče za nos. Ne mogu da zamislim algoritam po kome će ljudski um izabrati baš ove tri zemlje kao svoje željene destinacije za emigraciju. Sem ako se ne radi o nekome ko ima 12 godina.

A u Sibiru su najbolji Irkutsk i Habarovski kraj? Ma nemojte kaz'ti.

A sto da ne? Znas li koliko ima amerikanaca koji zive u Nikaragvi, Hondurasu i slicnim zemljama treceg sveta, zasto bi to bilo cudno. Da li mislis da po defaultu neko bolje zivi u Nemackoj, Japanu, ....

Pa sad, moguce je da na tim destinacijama postoji  zaista potreba za lekarima, a i da moze dobro da se zaradi. Sad Rusi u Sibiru sigurno nisu bas "slatki", a sto se tice Gvajane, kad neko nju pomene uvek se setim onog filma "Leptir" sa Stiv Mekvinom i Dastin Hofmanom-cista divljina. Drustveni zivot na ovim destinacijama je svakako gotovo nepostojeci, dakle mozda kad su pojedine struke u pitanju moze da posluzi za zaradu i onda- pravac kuci ili negde drugde.

Kika Kambodza ili Laos je vrlo dobra za 100 evrica mesecno po uslovom da tamo odneses pare i ne radis nista.

Ako hoces da radis za platu verovatno je situacija drugacija.

Holandjani grade infrastrukturu za iseljenje sto je normalno kad su pustili masu imigranata kod sebe da gledaju da zbrisu iz sopstvene zemlje.

Sto se tice Sibira kakvi su Rusi tamo? Pa kao i svuda po Rusiji nisu ni bolji ni gori nego u drugim krajevima samo malo drugaciji. Rusi vole da piju ali u Sibiru piju vise, takodje imaju i negativniji stav prema svmeu i svacemu sto je doprinos klime. Za vreme SSSR-a svaka rublja zaradjena u Sibiru vredela je duplo u Moskvi ali sada nije tako. Standard u Sibiru zavisi od grada do grada, kakva industrija tamo radi i koliko para donosi. Krasnojarsk je na prvom mestu a Novosibirsk na drugom. Sto ekstremniji uslovi (dalje prema severu) to su bolje plate. Mnogi nasi radnici rade u Jakutsku ali to nije za svakoga. Sto se tice Irkutska i Habarovska tamo je klima blaza ali kako je za posao? U Irkutsku najbolje radi fabrika aviona Sukhoi ali tamo strance ne primaju. Habarovski kraj je pun jeftine radne snage iz Kine koji obaraju cenu zarade. Znaci Sibir nije neka obecana zemlja. Mozda za neka strucna zanimanja ako mogu da se podnesu uslovi. Ili "Akadem gorodok" za akademike, genijalce i slicne. U svakom slucaju stanovnistvo iz Sibira vise odlazi u Moskvu nego obrnuto. I to govori o necemu.

A sto da ne? Znas li koliko ima amerikanaca koji zive u Nikaragvi, Hondurasu i slicnim zemljama treceg sveta, zasto bi to bilo cudno. Da li mislis da po defaultu neko bolje zivi u Nemackoj, Japanu, ....

Da budem iskren, ja ne mislim ni da se u Nemačkoj ili Japanu živi bolje nego u Srbiji, niti da je u Srbiji bolje nego u Hondurasu. Sve zavisi od čoveka i njegovih ličnih potreba i aspiracija.

Razlog što sam pomislio da je pitanje besmisleno jeste što tri mesta koja su navedena kao potencijalne destinacije ne zvuče kao rezultat razmišljanja (ako jesu - voleo bih da vidim misaoni proces koji stoji iza tog izbora). Više zvuče kao da je neko nasumično ubo prstom u globus.

Ajde nam reci zašto je tvoj drugar odabrao baš te tri zemlje, za početak. Reci nam šta je ono što on zna o njima. Zbog čega želi baš tamo? Koja je njegova struka? Šta ume da radi? Šta bi želeo da radi? Šta očekuje da će naći tamo, što nema u Srbiji? Koje kriterijume ispunjavaju samo te tri zemlje na celom svetu, pa se za njih odlučio? Daj nam malo više podataka.

Ako nemamo predstavu šta on očekuje od zemlje u kojoj bi živeo, kako da znamo šta je bolje za njega?

Pa, dobro, Lazare, nemoj bas tako. I za tvoje ideje i putovanja bi mnogi mogli reci da su sulude. I opet si ih odradio, pisalo se o tome ovde, zainteresovali se ljudi... Zasto je u redu da neko pita za Tasmaniju, Sri Lanku, pise o putu oko sveta, o raznoraznim turama po bogtepitagde, a nije u redu pitati za Gvajanu, Surinam, Sibir?! Slazem se da bi trebalo malo da pojasni, da ne bismo mi nagadjali. Svako ima razlicite motive, ideje... 'Ajde, Gvajana i Surinam su susedne zemlje, ne znam o njima skoro nista, pretpostavljam da su slicne, ali ono sto mi se cini zajednicko za njih i Sibir, jeste jedino mozda divljina. To bi moglo da privuce nekog, ko se bavi odredjenom strukom, zasto ne? Samo ce a9020 morati malo poblize da nam pojasni o cemu se tacno radi.

• Author

Lazare nemoj tako MISAONI procesi i te stvari nije u redu sto se tice Grenlanda APSOLUTNO gresis i sam zbas da su teritoria pod upravom Danske kraljevine te im je standard ogroman.Dalje zasto Gvajana,Surinam ili Sibir covek je strucnjak u svim poslu Tehnolog te bi tamo zaista dobro zaradjivao jer te zemlje nemaju takve ljude zaista ih nemaju i sigurno bi bio dobro placen.Drugo sto je jako VAZNO lako nalazenje posla jer mu je vlada Gvajane poslala odgovor da joj treba taj profil ljudi i da moze da dodje,zatim ne postojanje nikakve krize jer su oni vec odavno zaboravljeni,dalje ogromna zarada a jeftin zivot,mogucnost napredovanja u svom poslu ima ti jos mnogo toga ali na poslu sam i ne mogu da kucam.A da zaboravih i vlada Surinama mu je pozitivno odgovorila i moze da dodje.Jedino sto su uslovi u ove 2 zemlje grozni jer je gotovo 100% vlaznost zato i Holandjani oklevaju da se isele u tu zemlju bas zbog toga ovo sam pricao sa jednim Holandjaninom  a morace jer ce kroz nekoliko desetina godina a mozda i pre biti pod vodom nadam se da sam bio kratak ajde cujemo se cao.

Da budem iskren, ja ne mislim ni da se u Nemačkoj ili Japanu živi bolje nego u Srbiji, niti da je u Srbiji bolje nego u Hondurasu. Sve zavisi od čoveka i njegovih ličnih potreba i aspiracija.

Razlog što sam pomislio da je pitanje besmisleno jeste što tri mesta koja su navedena kao potencijalne destinacije ne zvuče kao rezultat razmišljanja (ako jesu - voleo bih da vidim misaoni proces koji stoji iza tog izbora). Više zvuče kao da je neko nasumično ubo prstom u globus.

Sam si odgovorio na svoje pitanje u prvom pasusu. To je ono sto sam i ja rekao.

Ove destinacije nekome na prvu lopstu mogu izgledati cudne ali  ne vidim razlog da se neko optuzuje u startu da nas vuce za nos......... stvar je malo jasnija sada kada znamo da je covek dobio ponude od par zemalja i da moze relativno lako da sredi papire i dobije posao.

Da li su to zemlje u kojima ce on biti zadovoljan, to ne znam.

Ja sam ziveo 9 meseci u Dominikani i znam kakav je zivot u zemljama treceg sveta, takdje, proveo sam i 14 meseci na severu Alberte gde je prosecna dnevna temperatura od oktobra do aprila -20 C ,  stvar je ralativna i zavisi od licnih preferecni da li nekome smeta vlaznost vazduha od 99% ili hladnoca od -20 C  ...........  i jos mnogo drugih faktora.

Ove destinacije nekome na prvu lopstu mogu izgledati cudne ali  ne vidim razlog da se neko optuzuje u startu da nas vuce za nos......... stvar je malo jasnija sada kada znamo da je covek dobio ponude od par zemalja i da moze relativno lako da sredi papire i dobije posao.

onda se to lepo kaže i obrazloži. uostalom, u prvom postu a9020 pita "kako za posao" u tim zemljama, tako da ne vidim zašto bi se raspitivao ukoliko već ima ponude.

moj savet je da se prilikom postavljanja pitanja budete malo precizniji i detaljniji, ukoliko želite da predupredite rekacije kao što je lazareva. uostalom, sve i da ne deluje kao da je neko na random odabrao države i da želi u njih (možda) da ode bez reda i poretka (po principu, kažite mi sve što znate o njima a ja ću nekome (zašto taj neko ne pita sam za sebe) preneti već sve što ste mi rekli). ne vidim zašto bi se neko trudio da daje odgovor na tako šturo postavljeno pitanje koje pritom nije nimalo konkretno. to je, u najmanju ruku, neuviđavno. odgovor koji ćete dobiti zavisi od načina na koji se postavi pitanje.

onda se to lepo kaže i obrazloži. uostalom, u prvom postu a9020 pita "kako za posao" u tim zemljama, tako da ne vidim zašto bi se raspitivao ukoliko već ima ponude.

moj savet je da se prilikom postavljanja pitanja budete malo precizniji i detaljniji, ukoliko želite da predupredite rekacije kao što je lazareva. uostalom, sve i da ne deluje kao da je neko na random odabrao države i da želi u njih (možda) da ode bez reda i poretka (po principu, kažite mi sve što znate o njima a ja ću nekome (zašto taj neko ne pita sam za sebe) preneti već sve što ste mi rekli). ne vidim zašto bi se neko trudio da daje odgovor na tako šturo postavljeno pitanje koje pritom nije nimalo konkretno. to je, u najmanju ruku, neuviđavno. odgovor koji ćete dobiti zavisi od načina na koji se postavi pitanje.

Reakcija je u svakom slucaju bila ishitrena i bez bilo kakvog detaljnijeg uvodnog posta, imamo dva poprilicno kontradiktorna Lazareva posta  ......... no, nije to toliko bitno.

Eto, ja sam se bar malo potrudio da odgovorim na postavljeno pitanje, moj uvodni post se odnosio na sredjivanje papira jer znam da  u zemljama Commonwealth-a to i nije bas tako jednostavno, cak i je obicna turisticka viza problem.

Ako vec neko ne zeli ili nema sta da kaze na postavljenu temu, tek onda mislim da je prilicno neukusno napadati nekoga , po meni, bez imalo razaloga da  nas zavlaci.........ako nekome nesto izgleda cudno, ne mora da znaci da je svima.

I meni svaki dan govore da sam (pomalo) lud jer zelim da se spustim camcem/splavom niz Amazon, kao i to da planiram da napustim svoju toplu kancelariju i radim kao vodic/fotograf u dzungli peruanskog dela Amazona u skorije vreme......... ali ja ne obracam paznju na slicne komentare.........ako se neko oseca da ga vucem za nos, izvinjavam se, nije mi to cilj, vrlo sam ozbiljan u svojim namerama........

I meni svaki dan govore da sam (pomalo) lud jer zelim da se spustim camcem/splavom niz Amazon, kao i to da planiram da napustim svoju toplu kancelariju i radim kao vodic/fotograf u dzungli peruanskog dela Amazona u skorije vreme......... ali ja ne obracam paznju na slicne komentare.........ako se neko oseca da ga vucem za nos, izvinjavam se, nije mi to cilj, vrlo sam ozbiljan u svojim namerama........

o takvim akcijama puno ljudi mašta, ali ih malo ko ostvari, a ti si dokazao da si od ovih drugih, i nadam se da ćeš nam uskoro poslati fotografije sa nekog zanimljivog mesta :) samo ću ponoviti, onaj ko postavlja pitanje mora se postaviti ozbiljno, ukoliko želi da ga ostali ozbiljno shvate, samo toliko :)

• Author

Ovako stoje stvari cesto sam na ovom forumu i pratim KLIKINE postove po meni covek je dobro upucen u mnoge stvari i rado ga citam i postujem.Dalje mozda nisam bio direktan ali hteo sam da pitam da li neko nesto zna o ovim zemljama,dakle posao,uselenje,zivot i td iako je moj drug dobijo poziv od konkretno ove 2 zemlje hteli smo da znamo jos vise informacija.Znas ono od viska glava ne boli a na ovom sajtu se uvek nadju ljudi koji su bili u nekoj ko zna kojoj zemlji.

Ali mi putnici se nemoramo vredjati ,govoriti ruzne stvari kao <MISAONI PROCESI I DRUGO>pozdrav i Lazaru a puno pozdrava i za KLIKU

Klika ako zelis pisi da budemo u kontaktu

Aleksa-Ruma