Jump to content

Featured Replies

Posted

Upravo mi je jedan prijatelj postavio sledeće pitanje: "Ako bi zimi otišao u Afriku na mesec-dva, koje bi mesto odabrao? Postoji li neko tropsko mesto u Africi koje je makar malo slično Jugoistočnoj Aziji"? Kako sam ja u Africi uglavnom bio po mestima koja nisu baš za ugodan odmor,  ne znam šta bih mu preporučio. Jedino što mi pada na pamet je Mombasa: mešavina kultura, atmosfera i arhitektura podsećaju na Istanbul, a plaže su okej. Ima li neko od vas bolji odgovor? Kada biste vi hteli da na par meseci pobegnete od zime negde u Afriku, gde biste otišli?

Zelenorotska ostrva su prilično lepa..juzna afrika, mauricijus, namibija, bocvana, madagaskar - taj južni region je interesantan, ima i dosta nacionalnih parkova...nisam bio na madagaskaru i u bocvani, ali želeo bih ?

9 hours ago, Lazar said:

Upravo mi je jedan prijatelj postavio sledeće pitanje: "Ako bi zimi otišao u Afriku na mesec-dva, koje bi mesto odabrao? Postoji li neko tropsko mesto u Africi koje je makar malo slično Jugoistočnoj Aziji"? Kako sam ja u Africi uglavnom bio po mestima koja nisu baš za ugodan odmor,  ne znam šta bih mu preporučio. Jedino što mi pada na pamet je Mombasa: mešavina kultura, atmosfera i arhitektura podsećaju na Istanbul, a plaže su okej. Ima li neko od vas bolji odgovor? Kada biste vi hteli da na par meseci pobegnete od zime negde u Afriku, gde biste otišli?

Mauricijus, Zelenortska ostrva, Madagaskar (ne "glavno" ostrvo vec ostrvca oko Nosy Bea).
Tim redom za odmor.

12 hours ago, Lazar said:

A cene? Nije li Mauricijus jako skup?

Tesko pitanje posto je svacije poimanje skupoce drugacije. 
Meni nije bio jako skup. Ja nisam placao smjestaj ali prijatelji koji su isli kasnije su nasli skroz ok Booking/Airbnb varijante. 
Oni su zatvoreni skoro 2 godine, tek skoro su poceli opet da primaju turiste tako da pretpostavljam da su cijene jos nize sad jer su ljudi ocajni.

Javni prevoz je bio jeftin, bus, linijski taksi itd, jedini problem je sto u 6 navece sve staje tako da mora ranije da se krene kuci ako odes na neku udaljenu plazu i sl. Ili naravno da se plati regularan taksi.

Cijene u prodavnicama su evropske, svakako je skuplje od recimo Madagaskara ili Zanzibara al nije nista ludacki skupo. Lokalna hrana je jeftina, ima odlicnog lokalnog voca i povrca, morske hrane itd, pijaca dvaput sedmicno...

Ja sam bio na istocnoj obali, tamo su najbolje plaze ispred hotela ali posto su sve plaze na Mauricijusu javne niko ne moze da ti zabrani da se tu kupas sto je odlicna stvar.
U "glavni" turisticki dio nisam uopste zalazio tako da ne znam kakva je tamo situacija.

Namibija, Bocvana i Madagaskar.

Mislim da pravi odgovor ponajvise zavisi od licnih preferencija tvog prijatelja i uopste svrhe putovanja, kao i toga kakav je tip putnika. Ako hoce neki "tropski vajb" sa bujnim zelenilom i lepim plazama, da se "ucauri" na jednom mestu i integrise s lokalcima, mozda i Sao Tome i Prinsipe moze da bude zanimljiva opcija. Ako mu treba dobar internet i uvek struja, mozda moze da bude problem:biggrin:

15 hours ago, Lazar said:

Zasad ništa, jer pokušava da nađe nešto što je najsličnije jugoistočnoj Aziji, uključujući i sličnost u cenama. Ali kao posledica cele te priče, sad sam i ja počeo da razmišljam o bekstvu od zime ::crazy:

Logicki se namece pitanje, ako hoce nesto sto je najsličnije jugoistočnoj Aziji, uključujući i sličnost u cenama, zasto onda ne ode tamo, a ne u Afriku?

Možda da vidi nešto novo? ? 

Od svega navedenog, bio sam na Zanzibaru, naravno da je tropski, palme, lep pesak, more, jedino što cene nisu tako niske, ili se mi bar nismo nešto trudili da nađemo jeftinije. 

Ali ispod 80$ za noć sobu za dvoje nismo našli, I imali smo auto sve vreme. I hrana je onako, ne baš jefina,  a pogotovo neke turističke sitnice, majica 20$ i tako.. 

I Sejšeli su Afrika ( mislim da mnogi ne znaju ) ali tek tamo nije jeftino. 

To je bas skupo za Zanzibar.
Ja sam prosle godine imao kupljene karte za Sejsele, sjecam se da je cak i tamo moglo da se nadje ponesto za 70-80$ a posto sam bio na Zanzibaru siguran sam da je kvalitetniji smjestaj od tamosnjeg :)

Jugoistocna Azija je najslicnija samoj sebi, ako mu je do toga treba da ide tamo.
Afrika je drugacija i to naravno ima svojih cari.

Mislim da je tajming bio takav, decembar i period koji hvata božić i novu godinu, verovatno peak sezone. 

Imam skrinšot od jedne večeri, vozimo se u iznajmljenom autu, 10pm, vidi se na telefonu, još nemamo sobu a najjeftinije što ima slobodno je 1200 eura za 3 noći ? 

Ha, evo našao. Ali sve je to zabavno i bude anegdota posle, idenje bez plana je jedino što valja, dole agencije. Bilo smo neki dan kasnije i privedeni u policiju zato što nismo hteli da platimo neki smeštaj, seli u suzuki i otišli ? 

Screenshot-2016-12-22-22-07-09.png

9 hours ago, samsung said:

Mislim da je tajming bio takav, decembar i period koji hvata božić i novu godinu, verovatno peak sezone. 

Imam skrinšot od jedne večeri, vozimo se u iznajmljenom autu, 10pm, vidi se na telefonu, još nemamo sobu a najjeftinije što ima slobodno je 1200 eura za 3 noći ? 

Ha, evo našao. Ali sve je to zabavno i bude anegdota posle, idenje bez plana je jedino što valja, dole agencije. Bilo smo neki dan kasnije i privedeni u policiju zato što nismo hteli da platimo neki smeštaj, seli u suzuki i otišli ? 

Screenshot-2016-12-22-22-07-09.png

ja ne znam sta se bunis na cenu, pa jel lepo pise da je besplatno otkazivanje i to za vecinu soba, i plus ima odlicne ocene...sve rasprodato sem jedne sobe, koliko je dobro ::crazy:....e a zamisli da su jos  neke katastrofa ocene, tipa 7, na tu cenu hehe

On 12/5/2021 at 10:14 PM, Lazar said:

Zasad ništa, jer pokušava da nađe nešto što je najsličnije jugoistočnoj Aziji, uključujući i sličnost u cenama. Ali kao posledica cele te priče, sad sam i ja počeo da razmišljam o bekstvu od zime ::crazy:

najslicnije jugoist. aziji je mauricijus, i sto se prirode tice....mada si etnicki uglavnom slicni indijcima....cene nisu bas toliko visoke, nije ni mnogo jeftino, al moze da se nadje

Da ne otvaram novu temu, recimo da sam i ja u potrazi za nekim suncem i toplijim krajevima negde sredinom januara, na oko nedelju dana. Ovog puta ne preterano avanturisticki, uglavnom samo zarad odmora, malo svrckanja i sunca. Gledam da bude sto manje cimanja i sto povoljnije, dakle, direktni letovi, relativno prihvaljive COVID mere ulaska u zemlju, pristojne cene i ne suvise daleko i egzoticno. Od onog sto sam video, dokle se moze, uglavnom Wizzairom, to su Emirati, Egipat, Jordan. 

Za Abu Dabi ima letova iz BGa, moglo bi da prodje, ali me odbijaju COVID mere. Valjda i pored vakcine mora PCR, treba neka apikacija, koja ume da baguje; ako se ide u Dubai, opet neka posebna kontrola, blabla. A sto me najvise odbija, to je da ako je proslo vise od 6 meseci od druge doze vakcine, mora i karantin. A meni bas negde tad istice 6 meseci, pa mislim da cu to da eliminisem kao opciju.

Za Hurgadu ima letova iz Budimpeste, ne ekstremno jeftino, ali, prihvatljivo. Deluje kao da je najmanje cimanje oko ulaska u zemlju, samo vakcina i to je sve. Ali, nekako ne znam sta bih tamo radio 7 dana.

Za Jordan ovih dana vidjam nenormalno jeftine cene, cak i za 10 evra povratna, kako za Aman, tako i za Akabu. Trenutno, ceo januar ima iz Budimpeste za 20 evra povratna za Akabu. To mi deluje najprimamljivije, kao potencijalno kompletan ugodjaj uz neke obilaske Petre i Vadi Ruma, osim sto januar vazi za najhladniji mesec tamo. Sto se mera za ulazak u zemlju tice, obzirom da imam EU vakcinu, ne treba valjda ni PCR, kako pise. Ne znam da li ima neka dodatna zackoljica zasto su karte za Jordan svuda tako jeftine i koji je problem posredi. Ili ga mozda nema. Osim sto Jordan vazi za skupo mesto na Bliskom istoku.

Neka dodatna ideja za gde ici, komentar? Sta ima u toj Akabi u januaru? Hurgada mi nikad nije bila prioritet, ali jos nisam bio u tim krajevima, a sad i ispunjava kriterijume za ono sto trazim- sunce i toplo vreme. Najgore od svega je sto bilo kakvo planiranje u ovom periodu vrlo nezahvalno  vec sutra moze sve da se promeni, zatvore granice, poostre mere, otkazu letovi... Ali, ako ne planiram putovanje, onda ne postojim, koji je smisao svega:D 

2 hours ago, Dragance said:

Da ne otvaram novu temu, recimo da sam i ja u potrazi za nekim suncem i toplijim krajevima negde sredinom januara, na oko nedelju dana. Ovog puta ne preterano avanturisticki, uglavnom samo zarad odmora, malo svrckanja i sunca. Gledam da bude sto manje cimanja i sto povoljnije, dakle, direktni letovi, relativno prihvaljive COVID mere ulaska u zemlju, pristojne cene i ne suvise daleko i egzoticno. Od onog sto sam video, dokle se moze, uglavnom Wizzairom, to su Emirati, Egipat, Jordan. 

Za Abu Dabi ima letova iz BGa, moglo bi da prodje, ali me odbijaju COVID mere. Valjda i pored vakcine mora PCR, treba neka apikacija, koja ume da baguje; ako se ide u Dubai, opet neka posebna kontrola, blabla. A sto me najvise odbija, to je da ako je proslo vise od 6 meseci od druge doze vakcine, mora i karantin. A meni bas negde tad istice 6 meseci, pa mislim da cu to da eliminisem kao opciju.

Za Hurgadu ima letova iz Budimpeste, ne ekstremno jeftino, ali, prihvatljivo. Deluje kao da je najmanje cimanje oko ulaska u zemlju, samo vakcina i to je sve. Ali, nekako ne znam sta bih tamo radio 7 dana.

Za Jordan ovih dana vidjam nenormalno jeftine cene, cak i za 10 evra povratna, kako za Aman, tako i za Akabu. Trenutno, ceo januar ima iz Budimpeste za 20 evra povratna za Akabu. To mi deluje najprimamljivije, kao potencijalno kompletan ugodjaj uz neke obilaske Petre i Vadi Ruma, osim sto januar vazi za najhladniji mesec tamo. Sto se mera za ulazak u zemlju tice, obzirom da imam EU vakcinu, ne treba valjda ni PCR, kako pise. Ne znam da li ima neka dodatna zackoljica zasto su karte za Jordan svuda tako jeftine i koji je problem posredi. Ili ga mozda nema. Osim sto Jordan vazi za skupo mesto na Bliskom istoku.

Neka dodatna ideja za gde ici, komentar? Sta ima u toj Akabi u januaru? Hurgada mi nikad nije bila prioritet, ali jos nisam bio u tim krajevima, a sad i ispunjava kriterijume za ono sto trazim- sunce i toplo vreme. Najgore od svega je sto bilo kakvo planiranje u ovom periodu vrlo nezahvalno  vec sutra moze sve da se promeni, zatvore granice, poostre mere, otkazu letovi... Ali, ako ne planiram putovanje, onda ne postojim, koji je smisao svega:D 

relativno blizu hurgade su dolina kraljeva, i moze da se spusti do asuanske brane brodom ili busom...to su predobri lokaliteti, i potrosio bi na to bar 4 , ako ne i 5 od tih 7 dana....wadi musa, gradic u kome se spava kad ides na petru, je hladan zimi, to je visa nadmorska visina, a grejanja u hotelima nema, ja sam se tamo smrzo po picka , da prostis na izrazu.....mozda sad ima neki hotel sa grejanjem, jer ja kad sam bio nije bilo, obavezno bukiraj taj, ako odes....za petru ti treba 2 dana, a akaba je super, par dana tamo, nije daleko, mrtvo more jedan dan, wadi rum pustinja prelepa za trakking, ali ponovo je hladno zimi....ali eto popunis lako 7 dana....

dubai i abu dabi me odbijaju samim postojanjem, ne znam zasto bi uopste neko isao tamo, ne vidim da ista interesantno tamo ima, osim bahacenja za onaj najbogatiji sloj arapa...tako da, ako nisi arapin, i to bogati, i ako se ne lozis na shopping molove, a kojih ima bilo gde po evropi, skip it....( inace, ne pricam ovo napamet za emirate, na moju nesrecu sam boravio tamo nekoliko puta po nedelju dana, jednom i 10, a i na proputovanjima sam bio pocesto na po dan-dva...sve ovo ne svojom zeljom )

ipak, u januaru da idem, najpre bi otisao u egipat......jos da ima jeftin let za kairo, pun pogodak

Edited by bam-bam

• Author

Ima jeftinih letova za Šarm el Šeik iz Istanbula, sa Pegasusom. Evo, recimo, 14. januara imaš za 44 evra kartu u jednom pravcu. Odatle se onda može busom bilo gde po Egiptu. A ima i tamo oko Šarma nekakvih ostrva, ako se dobro sećam, nije to loše za jednodnevne izlete, platiš da te voze brodićem. Ne pamtim baš najbolje, prošlo je dvadeset godina otkako sam bio ? Sećam se i nekog izleta u hajk tamo negde na Sinaju, penjali smo se noću da stignemo na vrh za izlazak sunca, vredi otići da bi se videli ti prizori.

U Akabi sam jednom bio polovinom decembra, sunčao sam se i kupao, bilo je super. Ali nije svaka zima takva. To je bukvalno kako ti se zalomi. Isto važi i za Hurgadu, Šarm itd. Može da bude lepo toplo, savršeno za kupanje, a može i da bude prohladno. Što se Akabe tiče, nisam upamtio cene smeštaja kao nešto posebno visoke, bilo je hotela na svakom koraku i uvek se moglo naći nešto jeftino. Opet, ponavljam, davno je to bilo, ko zna kako je sada. U Akabi se nema bog zna šta videti i raditi, osim kupanja. Ima i nekih izleta tamo, Wadi Rum ili šta već, to nisam bio.

Egipat mi deluje kao dobra varijanta. Par dana negde na Crvenom moru, onda busom do Kaira (od Šarma je oko 500 km, to je tamo nekih 5-6 sati busom), proskitaš po Kairu par dana i letiš nazad. E sad, u Egiptu je vakcinisano samo 16% populacije, ako to igra neku ulogu u planiranju putovanja.

Ako ne razmišljamo o kupanju, Antalija važi kao najtopliji grad u Turskoj, a ima svašta da se vidi i obiđe i u gradu i po okolini. Temperature u januaru su između 8 i 15 stepeni. Sad, to može biti mač sa dve oštrice, jer ljudi često odu zimi na Mediteran jer misle da će im biti toplo, a tamo otkriju da nigde nema ni grejanja ni izolacije, pa se smrznu više nego da su putovali u Moskvu. Zato bih ja prvo pitao ima li grejanja, pre nego što rezervišem smeštaj u Antaliji :)