Jump to content

Featured Replies

Posted

Vec neko vreme imam nedoumicu sta da kazem CS gostima kad me pitaju da li da kupuju kartu u gradskom prevozu  ili da se svercuju :? Ne mogu ni da im kazem da rizikuju kad je  cinjenica da nemam pojma sta rizikuju! Da li neko ima predstavu sta se desava strancima koje uhvati kontrola u busu bez karte? Kolika je kazna?

Ja uvek kazem da ne kupuju !

Pare ce uzeti samo ako si spreman da im ih das.Desilo se i meni da udje kontrola a nemam kartu i samo im kazem nemam i napravim facu iz koje se vidi da ne racunaju na moje pare.

Kontrolori nisu predatori vec strvinari.Napadaju najslabije.Ako ti je stranac plasljiv i nesposoban da se snalazi  nek plati kartu.

• Author

Znam ja da se ne isplati igrati se, ali bilo mi je onih kojima se radije rizikovalo... njihov izbor! Ali ako vec zele tako, volela bih da mogu da im kazem sta da ocekuju  ;D Samo me zanima da li neko formalno kakva je kazna za strance. Ne secam se vise ni kolika je kazna za nase drzavljane, a tek ne znam za njih!

Neko upucen?

• Author

Lazare imas li predstave kolika je to kazna bila za Egipcana? Koliko je to para bilo?

Дефинитивно нека купе карту, то је ствар грађанске културе.

izem im posao...trkeljisu ljude po busevima.da je pravde u ovoj napacenoj drzavi oni bi nama trebali da placaju kad se vozimo tim raspadima od  buseva a ne mi njima,evo pre neki dan nekoj devojcici propala noga kroz pod autobusa u novom sadu.

sto se tice beogradskih kontrolora sa njima nemam nikakva iskustva iako se cesto i tamo vozim bez karte.sto se tice novosadskih imam itekako iskustva s' obzirom da se bez karte vozim od pocetka srednje skole iliti 10 godina.kontrolori su me hvatali desetine puta.vecinu tog vremena sam ziveo u petrovaradinu tako da sam konstantno koristio autobuse kad sam isao u i iz skole plus kad odem do centra van toga ili negde drugde.u novom sadu u nekim busevima ima kontrolora a u nekim ne desava se da upadnu i u ove druge ali stvarno retko.recimo u busevima 3,9,61,62,64 ih skoro nema uopste (osim kad je exit za 3 i 9 ili grozdjebal za ostala 3),dok recimo u busevima 4 ,8 i 11a i b uvek upada kontrola.to je zato sto su ovo uglavnom busevi kojima se voze ljudi koji nisu iz novog sada posto uglavnom idu do univerzitetskog kampusa,ili od z.stanice do centra.takodje kontrolori malo cesce ulaze i u bus 7 (neznam zasto).takodje kontrolori vole da upadaju u buseve kad su u gradu neke manifestacije,recimo:kad je exit ,grozdjebal,kad je fruskogorski maraton ima ih u busevima za popovicu,kad je sajam u busevima 3,8,11a i 11b i naravno svake nedelje ujutru mobilisu sve snage na buseve 5 i 5n zbog najlon pijace.leti ih takodje ima dosta u osmici zbog stranda.

sad posto znate u kojim busevima ih ima red bi bio da vam objasnim i sta se desi ako vas uhvate.ocnite od aksioma:kontrolor=glup covek.a sa glupim covekom se ne vredi raspravljati.on ima prava da vam trazi kartu,ako je nemate da vam trazi 900din u gradskoj i mislim 1500 ili 3000 u prigradskom busu.ako ni to nemate onda ima pravo da vam trazi licnu kartu da bi vam napisao kaznu i prosledio vam na adresu.ako ni to nemate (ili bar mu tako kazete ) tu se stvar zavrsava,on nemapravo da vas pretrese niti prepipa.najgora mogucnost koja se uglavnom i desava je da vas zadrze u busu do poslednje stanice.na poslednjoj stanici ce vam zapretiti zvanjem policije.pri tom ce vam reci da cete kad policija dodje platiti zadrzavanje autobusa,kaznu za voznju bez karte kao i da cete dobiti prekrsajnu prijavu zbog ne nosenja licne karte (neki se toliko osmele da vam kazu da cete dobiti i krivicnu).tu onda sledi cekanje od par minuta i mucna tisina.poneki put kontrolor i izvadi telefon i pravi se da zove policiju ili kaze vozacu da to uradi preko motorole ali su to sve prazne price.na kraju u 99% slucajeva vas pusti napolje iz autobusa.

u mom dugom iskustvu svercovnja u busevima u mom prisustvu kontrolor nikad nije zvao policiju.neko je rekao da su kontrolori strvinari potpuno je u pravu.najvise vole da uhvate ljude koli nisu iz novog sada  i koji ce poverovati u njihove praze pretnje o policiji,zadrzavanju busa,kaznama od 10 000,krivicnim prijavama...takodje vole strance posto se vecina njih misli da je srbija policijska drzava gde se za  najmanji propust zavrsava u nekom gulagu (sto je u sustini tacno) tako da se plase svih ljudi sa nekim legitimacijama.takodje dobre musterije su im i stariji ljudi koji su proveli ceo zivot u komunizmu i pod slobom i navikli da se zentaju raznih autoriteta i da se plase milicije (policije).

ako vas vec uhvate ne treba previse da pricate.tri magicne reci su :NE,NEMAM i NEZNAM.ako se budete raspravljali samo cete se duze zadrzati u autobusu.takodje korisno je znati nekog iz gsp-a cije cete ime da pomenete,u sustini ne morate ni da ga poznajee samo treba da znate njegovo ime i kazete da ste njegov:sin,cerka,brat,komsija...kod nas u kraju je ziveo jedan kotrolor pa je ceo blok pominjao njegovo ime...na kraju su kontrolori poludeli jer je ispalo da lik ima hiljade braca i sestara.

tako da ljudi :

NE PLACAJTE KARTU,NISU TO ZASLUZILI.

to je bar moj moto,e sad ako negde stvarno zurite ok je da platite kartu da vas gospoda strvinari ne bi smarali.

p.s.a sto se tice gradjanske kulture u zemlji koja je ovoliko posrnula,u kojoj svi  kunu,pljuju i psuju....zasto bi vi bili normalni i ovako je sve otislo u k.....

To što je cela država otišla dođavola ne znači da svako od nas pojedinačno treba da "posrne".

Ja lično volim da mi se za rad koji obavljam pošteno plati,pa tako i ja pošteno plaćam tuđe usluge koje koristim.

da je pravde u ovoj napacenoj drzavi oni bi nama trebali da placaju kad se vozimo tim raspadima od  buseva a ne mi njima

Pitam se pitam, kuda vodi takav stav... Ako ti se ne sviđaju autobusi, nemoj ulaziti u njih. Budi dosledan i pošten prema sebi i drugima. Ovako ispadaš gori od onih koje napadaš.

a sto se tice gradjanske kulture u zemlji koja je ovoliko posrnula,u kojoj svi  kunu, pljuju i psuju....zasto bi vi bili normalni i ovako je sve otislo u k.....

Pa da, ajde da se upropastimo do kraja.

mislim da je ovo drustvo otislo u k.... bas zato sto se mnogi mladi ljudi koji sebe smatraju vise vrednim od njega ponasaju jednako prostacki kao i ti koje preziru. verujem da samo onaj ko pokaze da je razlicit moze sebi dopustiti da kaze da ne zasluzuje ovo ili ono ili da je ovo ili ono seljacki ili otislo u k ili bilo sta trece.

ja bih licno svakome rekla da kupi kartu prema svojoj savesti, jer mi se cini da i ovde ljudi tako rade.  

Meni je stvarno mnogo dobra konstatacija da su oni strvinari, a ne predatori. Zilion puta sam to video! Kad uhvate nekog zbunjenog i preplasenog, mnogo se osile! Takvi obicno i nadrljaju. S kontrolorima zaista ne treba ulaziti u raspravu,  prave reci su ne znam, nemam i stav da tvoje pare nece dobiti. Tada ce ti uglavnom reci da samo ponistis ili kupis kartu i lepo tebi, a lepo i njima. Bez neprijatnih scena. Tako je barem u BGu, u NSu nemam licnog iskustva, ali iz onog sto sam video, zaista su rigorozni, zovu policiju kad dodju kod zeleznicke (a tamo ih uvek ima). Kako se dalje zavrsava, ne znam! A istina je da cesce patroliraju na linijama koje idu od zeleznicke i bas vrebaju one koji  nisu Novosadjani, koji su neiskusni, naivni i preplaseni. Strvinari, prava rec!

Slazem se da kartu treba kupiti, da je stvar gradjanske kulture, ali ne mislim da sam posrnuo ako je ne kupim. Dovoljno poznajem grad, buseve, kontrolore da bih znao da ih izbegnem, pa zato tu prednost i koristim. Neko ustedi pare tako sto stopira i uziva u tome, dozivljava to kao avanturu. Neko to isto uradi svercujuci se u GSPu ;D

ja takodje volim da me plate za ono sto radim,ali nazalost cesto se desi da me i ne plate,da me ne prijave...i onda ja tako zivotarim,sklapam kraj sa krajem i molim boga da se ne razbolim.znate li zasto je tako?zasto u ovoj drzavi uvek sirotinja nadrlja?zasto je 20% radnika prijavljeno?zasto je prosecna plata 300 a potrosacka korpa 1000 eura?

zato sto sistem to dozvoljava.e pa lepo,sistem zezne mene,ja zeznem sistem...svi srecni.

takodje prepravljam brojeve u zdravstvenoj knjizici...da li bi trebalo i po tom pitanju da budem posten i uzoran gradjanin,pa kad se razbolim da umrem kao ker?

ako zelite da budete uzorni,samo izvolite,placajte karte,pretplatu za rts,toranj na avali...samo izvolite,ali znajte da te vase pare ne idu za plate ljudi,unapredjivanje drzave i proizvodnje vec da se cerupaju na upravnim odborima ciji su clanovi lideri stranaka koji grade svki svoj skadar na bojani,salju decu na skolovanje po belom svetu i kradu sakom i kapom....njima da dam pare,nemam nameru.

U Novom Sadu obicno nisam kupovao kartu. Jednom prilikom sam zurio na voz, usao u bus 4 i tik pred zeleznicku me saleteo celavi, tetovirani kontroler od 2 metra. Kao papagaj sam ponavljao 'ne znam i nemam', a on 'policija, policija'. Kad smo izasli iz busa i video dva pandura na 30m odatle, ekspres sam se predomislio i nasao pare u novcaniku da platim kaznu. Od tada u Novom Sadu pesacim, sem ako bas moram busom, a onda kupim kartu. Inace kazna na licu mesta bila je 1000 din.

Pre neki dan sam uspeo da popijem kaznu u Beogradu, 1800 din. Redovno kupujem mesecnu kartu, ali pre neki dan sam se vracao sa aerodroma (2. zona) i toliko sam bio zatecen kontrolom da sam im jednostavno dao licnu kartu. Inace treba se samo praviti lud, nit smeju da vas pipaju, nit ce da zovu policiju. Sve i da ih pozovu, oni ne bi dosli. Sve i da hoce da dodju, jednostavno izadjete napolje i odete, ne mogu vas drzati.

Za strance, neka rade po svojoj savesti i 'hrabrosti'.

Hajd drzite se teme, molim vas.

• Author

Uh al' se ovde zakuvalo!  nono

A nadala sam se da sam dovoljno jasno postavila pitanje...

Kako je moguce da od svega sto se spomene moze da se razvije ozbiljna politicka debata, a prethodni postovi su na dobrom putu!

Zaista mislim da ovo nije mesto za slicne rasprave! Zao mi je sto sam uopste pokrenula nesto tako...

Trebala mi je konkretna informacija i Chi hvala ti sto si je podelio sa mnom. ZNaci kazna u Bg-u je 1800 dinara. Zanima me da li neko zna da li je za strance ista procedura, tj. ista visina kazne? I da li sem novcanih mogu imati jos neke probleme?

Valjda je sad pitanje dovoljno konkretno, a zamolila bih drugare da slicne moralne dileme ostave makar za neku drugu temu...

Hvala  flowers::

Drago mi je da je Chivitli ukazao na besmislenost prepucavanja na temu ko je veci lopov. Mislim da se ovde radi i o duhu uzvratiti istom merom (mene ne postuju pa cu i ja da ne postujem), ali to bas nema uporiste u zdravom razumu jer tezi totalnom haosu. I ne moze se praviti paralela izmedju svercovanja i stopiranja, jer kada te neko pokupi sa stopa taj zna da mu nista neces platiti i da on i dalje finasira svoje a i tvoje putovanje. A kada udjes u bus vozac ga ne vozi zato sto voli da se vozika po gradu i skuplja one kojima bi dobro dosao besplatan prevoz, niti vozi zato sto licno zuri na posao, vec mu je to posao, da prevozi putnike.

Da skratim ( u cemu bas i nisam dobra :D) ja svojim gostima jos dok im objasnjavam kako da stignu do moje kucesa buske odnosno zeleznicke stanice napisem koji bus mogu da "uhvate" koliko kosta karta i na kojoj stanici da sidju. Jos me niko nije pitao da li tu istu kartu treba i da plati. To se naravno podrazumeva.

Inace sve sto je prethodno navedeno za domace, vredi i za strance

sto se visine kazne tice, evo vesti:

http://www.vesti.rs/izvor/Skuplja-karta-u-busu-ali-i-svercovanje.html

isečak:

Skuplje je i švercovanje, odnosno vožnja bez karte. Putnici koji budu uhvaćeni u prevozu bez karte

moraće na licu mesta da kupe doplatnu kartu od 1.800, umesto dosadašnjih 1.700 dinara.

Ako eventualno nemate novca da platite odmah kondukteru, imate osam dana da platite taj iznos (1.800 dinara) na šalterima GSP-a. Ako ni u tom roku ne platite, dobijate opomenu na kućnu adresu, a potom čak sledi i sudski postupak.

U tom slučaju sud određuje koja će biti kazna. One su od od 20.000 do 40.000 dinara, a sudski troškovi koštaju od 4.000 dinara naviše.

nemam pojma na koju adresu salju strancima ukoliko nemaju pare kod sebe, ali mozda mogu da ih cimaju sa policijom ili nesto slicno.

MajA, kad sam pravio paralelu izmedju stopiranja i svercovanja u prevozu, jasno sam stavio na sta sam mislio, dakle, usteda novca i neka vrsta avanture! A ti, Chi, gde bas na celavog dvometrasa da naidjes ;D Izgleda da sam ja imao srece u bliskim susretima sa kontrolorima. Barem dosad. Zavrsavalo se time da sam samo ponistio kartu i cao. Inace, kad god sam bio u inostranstvu, ili bilo kom nasem gradu, sem BGa, placao sam redovno prevoz. Kazem, ovde poznajem situaciju, pa mi bedak da placam :P

• Author

Hvala puno Rayuela!

Cim nista ne naglasavaju, verovatno je i za strance 1800.... A za dalju proceduru ko ce ga znati! Verovatno bi ga cimali u policiji... Koliko god da me zanima, nadam se da nece biti prilike da nam to neko isprica iz prve ruke  ;D

Stranac uhvacen u gradskom prevozu bez karte placa istu kaznu kao i obican gradjanin divne nam Republike. Ako zeli da se izvuce potrebno je samo kontrolorima da vice da ne zna jezik i da oni treba da ga vode u ambasadu i onda oni odustanu. To pali u vecernjim satima kada su ambasade zatvorene. Bar je tako u Beogradu.

E sad, u NS-u su kontrolori kao lesinari iz jednog prostog razloga: rade na procenat.

Kontrolori u Bg-u imaju redovnu platu i bash ih briga da li ce nekome napisati kaznu ili ne zato mozesh i ponekad da im se izmigoljish (ja nemam kartu vec godinu dana i izmigoljila sam se gomilu puta mada je sa zenama kontrolorima prava katastrofa izmigoljiti se) ali u NS-u mi je uspelo da se izmigoljim samo jednom (iako tamo uvek kupujem kartu u datom trenu nisam imala kartu - Marfijev zakon). U NS-u kontrolori rade na procenat pa sto vise kazna napisu, veca plata.

Drugim recima, ja bi lepo strancima rekla da kupuju karte i zaplashila ih nekim strasnim kontrolorima, da i GSP nesto zaradi. Mada... nek placaju kazne...  :hihi:

Stranac uhvacen u gradskom prevozu bez karte placa istu kaznu kao i obican gradjanin divne nam Republike. Ako zeli da se izvuce potrebno je samo kontrolorima da vice da ne zna jezik i da oni treba da ga vode u ambasadu i onda oni odustanu. To pali u vecernjim satima kada su ambasade zatvorene. Bar je tako u Beogradu.

E sad, u NS-u su kontrolori kao lesinari iz jednog prostog razloga: rade na procenat.

Kontrolori u Bg-u imaju redovnu platu i bash ih briga da li ce nekome napisati kaznu ili ne zato mozesh i ponekad da im se izmigoljish (ja nemam kartu vec godinu dana i izmigoljila sam se gomilu puta mada je sa zenama kontrolorima prava katastrofa izmigoljiti se) ali u NS-u mi je uspelo da se izmigoljim samo jednom (iako tamo uvek kupujem kartu u datom trenu nisam imala kartu - Marfijev zakon). U NS-u kontrolori rade na procenat pa sto vise kazna napisu, veca plata.

Drugim recima, ja bi lepo strancima rekla da kupuju karte i zaplashila ih nekim strasnim kontrolorima, da i GSP nesto zaradi. Mada... nek placaju kazne...  :hihi:

nisam siguran da rade na procenat.....nadam se da to nisi zakljucila po recenici  koju cesto govore: "ako ne platis kaznu od kojih cu para ja biti isplacen",posto je to kao i sve drugo sto ti kazu laz.

mozda i rade nisam siguran,ali sumnjam u to.ovo za ambasadu je odlican trik,a u krajnjem slucaju ako je neko stranac i da mu napisu kaznu nece sigurno gsp da mu salje da plati u stranu zemlju.

Nisam zakljucila po toj glupoj recenici koju izgovaraju stalno ali je istina.

Drugar radi u GSP-u u NS-u kao vozac pa sam tu informaciju pokupila od njega.

Kontrolori u NS-u su obicno honorarci.

:potty:

Ја странцима говорим да УВЕК купују карте и да контроле има много! Из ког разлога? Баш ме занимало колико они плаћају карте кући (имам поуздане информације из Финске - 3,5 еура за једну вожњу!, Француске 2 еура, Енглеске пар фунти!!). Знате колико је карта у Београду? 0,4 еура! То је најмање 5 пута јефтиније него код њих кући! Мислите да стварно немају да плате? И ја сам редовно купујем маркицу и знам да ће то само допринети подољшању услуга градског саобраћаја. Они који говоре да се возе у кршевима, лупетају, али ТЕШКО, нек мало боље отворе очи и нек погледају колико је нових аутобуса на улицама, само од почетка ове године! 100 нових аутобуса са КЛИМОМ! А ретки су европски градови који имају аутобусе са климом. Приватници сви имају нове аутобусе (произведене 2006.), док рецимо Веолиа има и неке најновије моделе Мерцедеса који се још ни по Франкфурту не возе.

А да не причам о томе да је студентска маркица 800 динара, за МЕСЕЦ ДАНА НЕОГРАНИЧЕНЕ ВОЖЊЕ, па размислите, шта све можете у иностранству за 10 еура?

Дај боже да сви плаћају карте.. Да не буде забуне, 90тих сам се и ја шверцовао, али тада је било разлога. Аутобуса заиста није било, и ти који су возили, заиста су били кршеви...

Nisam zakljucila po toj glupoj recenici koju izgovaraju stalno ali je istina.

Drugar radi u GSP-u u NS-u kao vozac pa sam tu informaciju pokupila od njega.

Kontrolori u NS-u su obicno honorarci.

:potty:

ПА ЉУДИ! Запослите се у ГСП Нови Сад као хонорарац, ем ћете се Ви возити бесплатно, ем ћете странце водити по граду бесплатно! А ако наиђе друга контрола... "па колеге..." :) Још ћете и неки динар да зарадите :)