Jump to content

Featured Replies

Zavisi za kad trazis i odakle. Ja sam pre neki dan kupio povratnu za 730 evra iz Budimpeste, znatno je jeftinije, kod Swiss-a. Imaju i dalje takve cene i trenutno imaju najpovoljnije ponude, rekao bih.

Pre oko pola godine sam kupio iz Brazila za Srbiju, povratna je bila oko 900 evra. Lufthansa. Ma, da, bilo je i nekih kombinacija za 850 evra, Alitalia, ali, izbegavam presedanje u Italiji, jer je tu Bermudski trougao za prtljag kad presedas. Bila je i kombinacija sa silnim presedanjima i cimanjima low costom po Evropi za oko 750 evra(Iberia, preko Madrida za Rim, pa odatle Wizz za Beograd), ali mi to nije odgovaralo, jer nisam hteo da se mlatim sa presedanjima i tegljenjem torbi i rizikom da ce neki let da kasni.

Eto, to su neke preporuke. Reci konkretno period kad planiras put, pa mogu baciti oko na cene.

Z. Reci konkretno period kad planiars put, pa mogu baciti oko na cene.

Pogledaj molim te da li ima nesto povoljno pocetkom decembra, ali u jednom pravcu do Sao Paola ili Ria.

Huh, pa nema bas nista povoljno. Inace su cene za letove u jednom smeru ogromne i mislim da se uopste ne isplati. Ja sam, recimo, pre oko godinu i po uzeo kartu u jednom smeru iz Budimpeste  za SP i platio oko 530 evra, negde 2-3 nedelje pred put. I to je jos super cena, obzirom da sad, koliko vidim, cene se krecu u rangu 600-700 evra! Prevoznik je bio Condor airlines, ali, sad koliko vidim, nemaju nesto povoljno.

Ne znam koji je povod i razlog putovanja samo u jednom smeru, ali, mislim da se vise isplati uzeti povratnu iz Budimpeste kod Swissa, ima sad za oko 700 i neki evro. Ako taj neko kome treba karta uopste nema nameru da se vraca, onda kupovina povratne nema smisla, ali ako namerava da se vraca za do oko godinu dana, a ne zna tacno kad, onda bolje neka uzme tu povratnu, pa posle doplati za promenu datuma, kad bude bio siguran da ce se vracati.

Kada sam kretala zimus za Centralnu Ameriku skontala sam da sam se zeznula sto sam imala povratnu kartu za Mexico DF, jer izgubih podosta vremena i zivaca vracajuci se na sever prilicno neprohodnom karipskiom obalom Nikaragve i Hondurasa.

Vecina ljudi koje poznajem a koji su bili u J. Americi su kupovali karte u jednom smeru jer su zeleli da obidju nekoliko zemalja a nisu zelelli da se krecu kruznom rutom. Moj razlog je isti, ja bih iz SP isla u Urugvaj, pa Argentinu, Cile, Boliviju, Peru, Ekvador, Kolumbiju i iz Venecuele se vracala kuci. Malo mi je predaleko da se ne znam koliko hiljada kilometada id Venecule krecem ka SP da bih letela nazad.

Ok, jasna mi je logika. Mislim da ce te karte iz Evrope do Brazila i posle iz Venecuele do Evrope u jednom pravcu dosta kostati, mnogo vise nego povratna sa jedne destinacije. A opet, Juzna Amerika je takodje prilicno velika da se moze lako i jeftino skakutati od Venecuele do Brazila, npr. Pretpostavljam da i tu planiras da koristis avion, a aviokarte u Juznoj Americi su generalno dosta skupe. Iskalkulisi dobro, pa vidi sta ti se najvise isplati.

Sto se karata za Sao Paulo i Rio tice, racunaj da bez 500 evra u jednom pravcu tesko da ces proci i to u najboljem mogucem slucaju. 

Sto se karata za Sao Paulo i Rio tice, racunaj da bez 500 evra u jednom pravcu tesko da ces proci i to u najboljem mogucem slucaju. 

Tako nesto sam i kontala. Gledala sam nesto i iz Bogote ili Karakasa, vise se ne secam, ya jul su kate opet oko 500. A kada pogledas na karti samo gde je SP a gde recimo Bogota i STA je sve izmedju... Tesko da se isplati vracati se u SP.
  • 2 months later...

Ja znam da ima mnogo nasih a i drugih evropljana koji zive  i rade u Brazilu a sudeci po ovom clanku razumljivo je zasto.

• 1 month later...

Mislim da bi Rio trebalo da ima zaseban topic al' nema veze sada. Sinoc sam gledao film Ciudad de Deus. Film me je oborio s nogu kako nacinom na koji snimljen film, reziran tako i temom kojom se bavi i poruku koju salje na kraju filma. Onda tako pod utiskom lutao sam po interenetu ne bih li saznao nesto vise o Riju i naleteo sam na fenomenalne slike koje su po meni mala umetnicka dela. Evo slika ovde http://www.chongas.com.br/2010/07/rio-por-urbano-galeria-de-fotos/ Interesuje me da mi neko da opste vidjenje Rija i da li je zaista tako neodoljiv a s druge strane opasan?  ;)

Rio jeste lep grad, jer ima plaze, ima predivnu prirodu, lepa mesta za obici i videti, lepe zene, dobru muziku, hranu, dobar provod, vesele ljude... Ako odes kao turista, uzivaces, sigurno! Mesta gde su turisti su prilicno bezbedna, ima policije svuda. Naravno, treba voditi racuna o svojim stvarima, jer, ipak mozes da budes opljackan na ulici, sto je verovatno i najveca neprijatnost koja te kao prosecnog turistu moze zadesiti. Naravno, u favele neces zalaziti, niti videti akcije njihove policije, a verovatno da neces videti ni ubistva, krvoprolice i slicno, osim ako se bas ne zadesis u pogresno vreme na pogresnom mestu. Ali, videces dosta sirotinje na ulicama, kojekakvih klosara, za pojmove jednog uredjenog evropskog grada, Rio ce ti se verovatno uciniti prljav i haotican.

Sve u svemu, ako ne zabadas nos tamo gde mu nije mesto, verovatno da neces imati nikakvih problema i vratices se pun utisaka i zeljom da ponovo odes tamo!

• 1 month later...

Brazil heeeeeeeee.... Fenomenalna zemlja. Obozavam je u svakom pogledu. Ljudi su fenomenalni i uzasno susretljivi. Ja sam dva puta posetio Bahia drzavu, plaza nekih 400km od Salvadora, mesto se zove Pratigi, drugi put sam bio na mestu Caravia, isto u Bahiji. FE NO ME NAL NO!!! S obzirom da sam oba puta bio na doceku nove godine, a u to vreme kod njih je leto, i pomenuta mesta su letovalista, mogu reci da je vlaznost vazduha jako velika. Njihovih 35 stepeni je ko nasih 45 sto se tice sparine. Sunce je dosta umerenije. Ima ga na tone ali i kad izgoris, najcesce ti se nemoze desiti da se sprzis ko na Jadranskom primoriju i da nemozes da se pomeras od bolova. Recimo ja sam 10 dana bio samo i iskljucivo samo u sorcu dan i noc bez ikakvih krema. izgoreo jesam, ali totalno umereno i sve je bilo uredu, al kapiram da je to individualna stvar. Meni je pigment inace malo vise crnji od uobicajenog evropskog (ne nisma ganci lol) pa se mozda eto malo bolje primi. Inace je sve famozno, bar meni. Cene su ok. Manje vise kao kod nas. Tipa flasa vode koju moras punu uz sebe imati 24/7, je u principu 2 reala sto iznosi 90 euro centa ili ti 0,9 eura ali kako za vodu tako i za sve ostalo opusteno mozes da se cenkas i da spustis na sebi odgovarajucu cenu. Ja sam to slabo radio iz razloga sto su mi ti nezavisni trgovci uzasno simpaticni domorodc koji su tu da zarade za svoju porodicu i sebe, pa nekako nisam mogao da se ponesem bas kao klasican izdresirani zapadnjacki evropljanin. Mozda zato sto to i nisam lol. KOKOS!!! To je ono sto je najpametnije konzumirati preko dana. Bar 3-4 komada. Naravno netreba preterivati da se nesmuci ali netreba ga ni zaobici. Asai za dorucak i posle chill uz kokos na plazi, Majko bozija, ima li sta lepse :)

Stose bezbednosti tice, nisam se osetio...ma sta osetio, nisam ni pomislio na neku nesigurnost i bilo sta drugo. Bio sam na mestu gde se odrzavao novogodisni festival kapaciteta nekih 10000 ljudi i bio sam okruzen svima i svaklakvima. Svima njima zajednicka je bila super susretljivost i prijatnost. Opusteni ljudi koji ulaze u konverzaciju makar ih pitao koliko je sati. Za mene nesto pretivno.

Iskustvo sa drugom lokacijom u Brazilu je bio Sao Paulo. Famozan ogroman grad sa prilicnim brojem nebodera. Ja sam bio kod prijatelja na 10 dana i da tacno je da nije posve sigurno ali mogu vam iz iskustva reci da nije ni Bog zna kako opasno. Zapravo, ja kao sasvim regularan i obican turista nisam iamo nikakvih problema. Setali smo ulicama, svakojakim, cak smo zalazili i u Favele u predgradju, i zaista je sve bilo uredu. Naravno nije da sam se preterano isticao odecom i stvarima, al standardno zapravo sam se ponasao. Kad mi se fotkalo, to sam cinio svojim telefonom koji ima super fotoaparat u sebi. Normalno obucen i slicno. Zao mi je samo sto mnogo ima sirotinje i spavaju gde stignu bukvalno.Centar je recimo bas sirotinjski deo grada. Tu se i skupljaju. Dok smo se setali tim delom srce mi se stezalo, jer taj prizor mi je definitivno bio realniji od svega slicnog na sta sam nailazio bilo gde drugo. E sad, s obzirom da sam ja bio u drustvu osobe koja je porasla u SPu i koja zna zaista dosta svakakvih ljudi, verujem da sam iz tog razloga i imao odredjenih protekcija da zalazim na svakojaka mesta, sto verujem ne bih cinio da sam tamo bio kao solo turist, al moram priznati da mi je jako drago da sam imao prilike videti sve to. Jednostavno mi je otvorilo i druge dimenzije i poglede na svet o kojima sam ranije imao prilike citati, slusati ili gledati samo putem TVa i slicno.

Grad je inace prilicno skup to moram napomenuti. Cigarete i ne toliko ali namirnice i slicno zaista jeste. O tehnici necu ni da govorim. Oni imaju lom razlicitih poreza za skoro pa sve posebno. Sao Paulo je skup grad i ko bude isao tamo na to i nek se pripremi. Primera radi, dorucak za nas troje u jednoj malo boljoj pekari je kostao 40 eura. Ne, nismo jeli vola s raznja i slicno. Nisam zavirivao u tudj tanjir ali mislim da smo svi uzeli prilicno slicno pa u ekvivalent tome, ja sam imao na tanjiru ako me secanje dobro sluzi, dva kroasana, par krofni i jedan kolac plus djus. Obicno nisam sitnicav i proracunat u slicnim situacijama, ali moemant da regularan dorucak iznosi koliko jedna veoma fensi vecera u Srbiji, me je sa te strane pomalo soknuo. ::crazy:

Sve u svemu, da budem iskren, rado bih ga opet platio  :eat: I jedva cekam da to iskustvo ponovim opet sto pre.

Nadams e seleci put, i poseti Riu. Iz dosadasnjih boravaka tamo, stekao sam prilican broj poznanika i nekolicinu super prijatelja tako da hvala bogu necu biti obican regularan turista :)

Sveje to tacno ali isto tako je sve to i relativno, posebno za turiste :)

• 3 months later...

pozdrav gospodo putnici.  :mah:

moj zivotni san je da posetim Brazil i voleo bih da to bude bas u toku Svetskog prvenstva u fudbalu 2014. godine.

nisam putovao mnogo, avionom nikad, pa bih voleo da me uputite kada je najbolje kupiti avionsku kartu?

da li je bolje uzeti je sad, ako je uopste moguce kupiti kartu cak dve godine pre puta, ili pred sam put?

koliko bi me iskostao neki najjeftiniji hotel na recimo dve nedelje?

za vreme prvenstva ce verovatno sve biti znatno skuplje...

Mnogo je rano da sad planiras put. A za vreme prvenstva ce sigurno sve biti jako papreno, pa ti i ne savetujem da tad dolazis. Ako ti je do fudbala, dodji kad hoces, ovde je fudbalski praznik svake srede i vikenda, kad se igra prvenstvo.

pa ono jeste mi i do fudbala, Brazil bez fudbala nije Brazil, ali bih voleo da gledam bas Svetsko prvenstvo u Brazilu, pa jos kad bi se ovi nasi plasirali, ihhh....

aj mi onda kazi ako mozes koliko bi me sada iskostala noc u nekom hotelu srednje ili nize kategorije? kakve su cene hrane i tako jos neke sitnice neophodne za zivot?

za kartu cu se valjda sam snaci na JAT-ovom sajtu, vidim pominjali ste ovde neku cifru od oko 700 evra za povratnu....

zaboravih da se zahvalim za prethodni odgovor i izvinjavam se sto pitam mozda glupa pitanja.

Rekoh ti, u Brazilu je fudbal najvaznija stvar! Svake srede i vikenda je galama na ulicama, rokaju petarde kad god padne gol, slavi se i danima prica o svakoj utakmici. Fudbalsku atmosferu ces osetiti kad god da dodjes u Brazil. I nemaju kao mi samo 2 tima za koje navijaju, vec imas zagrizene navijace Korincijansa, Sao Paola, Santosa, Fluminensea, Flamenga, Botafoga, Vaska... Ide do toga da zene organizuju okupljanja da se gleda utakmica i one navijaju i pricaju o fudbalu.

Ne mogu da ti kazem cenu smestaja u nekom hotelu, jer mi nisi naveo ni koji je grad u pitanju. Imaj u vidu da je Brazil velicine citave Evrope i zamisli sad da ja tebe pitam, kolika je cena hotela u Evropi :) Ono sto ti garantujem, to je da ce cene smestaja biti astronomske! Evo ti banalan primer, cene hotela u Riju i Sao Paolu su generalno jako visoke, a kad god je neki praznik, pa ljudi mogu da spoje 3-4 dana, cene se visestruko uvecavaju. Za novu godinu ili za vreme karnevala da ti ne pricam! Pored basnoslovnih cena, u Riju je bukvalno nemoguce naci smestaj! Da bi nasao nesto pristojno i po iole pristojnoj ceni, treba da rezervises mesecima unapred.

Zato ti iz najbolje namere savetujem da izbegnes Brazil u vreme prvenstva u fudbalu. Jer, pored toga sto ce sve biti skuplje, bice nenormalnih guzvi! U velikim gradovima je i inace haoticno, a kad jos nagrnu milioni turista, prosto se plasim kako ce sve to izgledati.

Sto se hrane tice, tu mozes da prodjes i povoljnije, ali sve zavisi gde se hranis. Prevoz im je, recimo skuplji nego u Evropi, generalno gledano. To su, cisto ovako, neke grube procene. Ko god je putovao po Juznoj Americi, recice ti da je Brazil jako skup, sto i jeste istina.

I da ti napomenem, da na sajtu JATa sigurno neces naci let za Brazil ;D Nemoj uzalud da trosis vreme ;)

Dragance, slozili smo se da je fudbal najvaznija stvar u Brazilu, to sto mi pricas u vezi fudbala sam otprilike i znao. Kao sto u prethodna dva posta rekoh, voleo bih da prisustvujem Svetskom prventsvu u zemlji koja zivi za fudbal, ali si me ubedio da to nije bas realna opcija za ljude sa ovog podrucija, tj. za ljude sa plitkim novcanikom, ali i to sam pretpostavljao. Naravno da bih voleo da dodjem u Rio ili Sao Paolo, ali eto ti me i od toga odvracas. :)

Nista, hvala tebi puno sto si me uputio u neke najosnovnije stvari u vezi Brazila, a ja cu u nekoj od narednih godina uzeti kalendar fudbalskog prvenstva Brazila i isplanirati dolazak recimo na derbi Fla-Flu.  :pivoooo:

Rio i Sao Paolo su ti ubedljivo najskuplji :) Mislim, uvek ti mozes doci ovde u nekoj jeftinoj varijanti, koliko je to moguce za Brazil i Juznu Ameriku uopste. Jer, samo da bi dosao, treba ti najmanje 700 evra. Recimo da smestaj u hostelima po Riju i SPu mozes naci za 15ak evra za noc i to u spavaonama sa 10-ak ljudi. Dvokrevetna soba u nekom hotelu kosta oko 60-70 evra, najmanje, itd... Ali, pored Rija i SPa imas i mnogo lepsih mesta za kuliranje, tako da... Uostalom, imas dovoljno vremena da isplaniras sve :)

Драганче, а како у Бразилу стоје ствари са Каучсерфингом и Хоспиталити?

Za hospitality ne znam, ali CS funkcionise dosta dobro po vecim gradovima. Ja sam ga koristio kad sam isao na jug Brazila, a imam i neko drustvo CSera ovde u obliznjim gradovima po drzavi Sao Paolo. Za neka manja turisticka mesta nisam bas siguran da sjajno funkcionise, uostalom, kao i svuda.

• 3 months later...

Najjeftinije karte semogu naci preko www.condor.com i to iz Frankfurta za Salvador do Bahia ili Recife. Ako se kupe puno ranije mogu se naci i za manje od 300 evra u jednom pravcu.

Ja sam sa porodicom provela ukupno tridesetak dana u nekoliko gradova (Salvador, Rio, Paraty, Sao Paolo, Manaus, Recife) i svuda smo imali sjajne domacine preko CS-a za hospitaliti ne znam...

Meni se cini da jeste, nisam cula nikakve losa iskustva drugih ljudi a nasa su bila super. Nekoliko mojih prijateljai poznanika iz Srbije je takodje letelo sa njima, mozes i iz Beograda mada ako imas vremena da trazis karte bolje je kupiti iz Frankfurta jer se do Frankfurta moze stici i jeftinije nego sto to naplacuje Lufthanza. Jer ako preko kondorovog sajta kupujes karte za Brazil sa polaskom iz Beograda Lufthanzinim avionom se ide u Nemacku a tamo presedas u Kondorov.

Da kapiram. Uglavnom pojurio sam let za Gvatamalu iz zagreba sa Croatia Airlines preko Frankfurta odakle krece da obraca letove Condor preko Dominike i Paname i mogu ti reci da sam se zgranuo cenom karte u jednom smeru. uopste nije skupa, nekih 520 eura.

A inace imaju ok avione i uslugu? Osoblje usluzno? Kakvi su im obroci i slichno?

Ja sam jednom leteo Condorom za Brazil, iz Budimpeste. Condor mu dodje neki interkontinentalni lowcost, ciji je vecinski(ako ne i stoprocentni) vlasnik Lufthansa. Iskustva su sasvim ok, usluga pristojna, kao i svaka druga kompanija. Jedino sto je ogranicenje prtljaga bilo samo 20kg. Ja sam imao oko 25kg i niko nista nije rekao. Tad, pre 3 god, avioni nisu imali one touchscreen display-e  na svakom sedistu, ne znam da li je i sad tako. Inace, vrlo su isplativi za letove u jednom pravcu, jer tu funkcionisu po principu lowcosta. A imaju i konekcije iz Beograda. Nedavno sam video kartu u jednom pravcu Bg-Sao Paolo za 400 evra, recimo. Ranije sam nailazio na karte Frankfurt-Salvador de Bahia za 200 evra pravac. Treba cekati kad imaju promociju, a imaju je relativno cesto, onda su cene bas dobre.