Jump to content

Featured Replies

A inace imaju ok avione i uslugu? Osoblje usluzno? Kakvi su im obroci i slichno?

Ne razumem se u avione, meni je dovoljna cinjenica da smo mi i prtljag stigli u komadu :D. Osoblje je Ok, a obroci cini mi se kao i kod Air Franca na interkontinentalnim letovima, solidno. Ne znam za Dominikanu, ali se secam da sam skoro videla ponudu za Portoriko 200 evra (takodje iz Frankfurta) u jednom pravcu i to je prejeftino slozices se...

• 4 months later...

Pozdrav!  :)

Zanima me ima li neko da je nosio u ambasadu Brazila dokumenta koja su mu bila potrebna u Brazilu da ih "legalizuju" u ambasadi? Znam da usluga kosta 20 dolara po dokumentu i da dokumenti (u mom slucaju izvod iz knjige rodjenih i potvrda o neosudjivanosti) ne treba da se prevode- to se radi u Brazilu. Da li nosim dokumenta kako ih dobijem u policiji i opstini ili treba da ih overim u sudu ali ne i da ih prevede sudski tumac.  :?

Ima neko :)

Ja sam to radio pre 3 godine, verujem da se nista nije menjalo. Ne znam za izvod iz knjige rodjenih i za sta tacno ti je to neophodno, ali, potvrda da nisi osudjivana je neophodna ako apliciras za neki tip privremene vize. Ja sam samo taj dokument overavao kojekude. Zapravo, ja sam ga prvo preveo kod sudskog tumaca za portugalski jezik, ako se setim imena i ako ti treba, dacu ti kontakt zene koja mi je to prevela, tad je kostalo nekih 10ak evra, ako se ne varam. U stvari, ona mi je rekla kad sam je nazvao da ce mi dati nizu cenu od najnize koju budem dobio od njenih kolega, show ;D

Potom sam sa tom potvrdom i prevodom otisao u neki opstinski sud, ne znam koji broj, ali onaj u Ustanickoj, preko puta Specijalnog suda. Tamo su ga opet nesto overavali, neki apostil, svakakva neka cuda. Uglavnom, secam se da je to bio najskuplji deo. Ako se ne varam, taj apostil je kostao oko 2000din. I valjda puta 2, za srpsku i portugalsku verziju. Potom sam nosio u Ministarstvo pravde na overu, takodje obe verzije, sto je potrajalo dan-dva i kostalo negde ispod 1000din po komadu, sad, da li 500 ili 900din, ne secam se tacno. Nakon toga se ide u Ministarstvo spoljnih poslova, da oni overe obe kopije, sto je takodje kostalo, negde ispod 1000din po komadu, valjda oko 500din, a u Ministarstvu pravde bese oko 900 ili obrnuto. Tek nakon toga ides u ambasadu i placas jos 20 USD po papiru ;D U svakom slucaju, ode dosta vremena i para.

A najvaznije od svega, u Brazilu mi niko nikad nije trazio ta dokumenta niti sam ih ikad prevodio :)

Ako nije tajna, dolazis na studije u Brazil, da radis ili sta?

Da li je potrebna Britanska viza i Americka viza za put u Rio,posto se preseda u Londonu i Njujorku,nadjoh iz Budimpeste let za 725e?

Hm! To mi je malo cudno jer cak i na sajtu ambasade Brazila pise da se dokumenti prevode u Brazilu kod za to ovlascenih prevodioca ili cega vec! Evo:

Caso redigido em língua estrangeira, o documento deverá ser traduzido no Brasil por tradutor público juramentado. Tal requisito se estende, inclusive, a diplomas, históricos escolares, procurações passadas por não nacionais, documentos e contratos comerciais, e cartas de doação.

Dalje kazu, Pagamento: as taxas consulares aplicáveis são:

$ 20,00 dólares por documento. Havendo mais de três documentos do interesse da mesma pessoa física ou jurídica, reunidos em maço e com o reconhecimento do tabelião ou presidente de tribunal de justiça, o valor é $ 60,00 dólares. 

Znaci pominju samo notare i sud, ne i ta razna ministarstva!  :o

Inace, treba mi da apliciram za boravisnu vizu!  :)

Ne znam da li si svesna, ali to sto si nasla na sajtu ambasade i postovala ovde, vazi za gradjane Brazila ;D

I sto uopste ceprkas po verziji sajta na portugalskom kad imas i na srpskom :) Uostalom, nemoj uzimati sve informacije sa sajta zdravo za gotovo, vec idi pravo u ambasadu i popricaj sa Danijelom i ona ce ti vec objasniti sta i kako. Ja ti kazem kakvo je moje iskustvo bilo i verujem da i tebe isto ceka. Ako ti i ne bude bilo neophodno da se prevodi u Srbiji, ok, tim bolje, manje cimanja i manje para. No, ja sam ipak sve preveo i izoveravao, jer je bila opcija da prevedem ili u Srbiji ili u Brazilu. A ako ti iko u Brazilu naknadno bude trazio prevod tog dokumenta, imaj u vidu da ces jako tesko naci sudskog tumaca za srpski jezik i bice sigurno skuplje :)

U svakom slucaju, sigurno je da ti treba overa sa svih tih mesta koje sam ti naveo, da bi uopste moglo da bude overeno u ambasadi, tako da, budi spremna.

I ne znam koja ti je to boravisna viza :? Imas razne tipove "privremenih viza" tj, "visto temporario", koja vaze do max 2 godine, sa mogucnoscu produzenja, pretpostavljam da mislis na neku od tih, ako dolazis na studije ili da radis nesto sa nekom stipendijom, ili privremeno, a imas i "vize sa stalnim boravkom", tj, "visto permanente", za koju ne verujem da apliciras, osim ako nisi prosla neki konkurs za stalan posao, imas dete koje se rodilo u Brazilu ili se udajes za Brazilca :)

Da li je potrebna Britanska viza i Americka viza za put u Rio,posto se preseda u Londonu i Njujorku,nadjoh iz Budimpeste let za 725e?

Venecija-Rio u martu povratna za 570 evra, Iberia.

• 3 months later...

najjeftinije karte ove godine 370e sa 7 dana hostela sa Companions Srbija , jedino shto oni imaju promo karte pa kad se otvori prilika , ako zelite datum koji vama odgovara u januaru sam za jul dobio ponudu 730e povratna BUD-RIO-BUD

Lepa zemlja ali isto toliko i opasna , glupo je prichati losha iskustva i kritichne situacije ... ali realnost je da vas mogu opljachkati na plazi za 10sekundi i nikom nishta , nikako ali nikako ne ici u Rio sa decom , nikako !!!! izbegavati autobuski prevoz , dobro razmisliti u koji taxi sedate , ako rentirate kola , ne vozite nocu ili barem ne stajte na crveno chak ni policiji , jer je najverovatnije lazna ...

ako idete u bilo koje letovalishte ili bilo koji grad udaljen sat vremena od Ria ili SP , mozete se osecati 100 puta bezbednije , jer je bus toliko skup za njihove uslove da lopovi/sirotinja iz favela nemaju para toliko daleko da odu .. verovali ili ne ... ali to je realnost  , ko ide pamet u glavu i bez iluzija da cete se stopiti u masu jer nema shanse da vas ne provale da ste turista ... 95% ne zna engleski , 5% natuca francuski , tako da ukoliko ne znate portugalski bice malo teze da se uklopite u masu :D

eh da i jeftinije je putovati avionom u okviru J.Amerike nego busom , ima sajtova sa lokavnim kompanijama gde sam nalazio karte za 70e rio-salvador(bahia) shto je oko 1600km

Lepa zemlja ali isto toliko i opasna , glupo je prichati losha iskustva i kritichne situacije ... ali realnost je da vas mogu opljachkati na plazi za 10sekundi i nikom nishta , nikako ali nikako ne ici u Rio sa decom , nikako !!!! izbegavati autobuski prevoz , dobro razmisliti u koji taxi sedate , ako rentirate kola , ne vozite nocu ili barem ne stajte na crveno chak ni policiji , jer je najverovatnije lazna ...

ako idete u bilo koje letovalishte ili bilo koji grad udaljen sat vremena od Ria ili SP , mozete se osecati 100 puta bezbednije , jer je bus toliko skup za njihove uslove da lopovi/sirotinja iz favela nemaju para toliko daleko da odu .. verovali ili ne ... ali to je realnost  , ko ide pamet u glavu i bez iluzija da cete se stopiti u masu jer nema shanse da vas ne provale da ste turista ... 95% ne zna engleski , 5% natuca francuski , tako da ukoliko ne znate portugalski bice malo teze da se uklopite u masu :D

eh da i jeftinije je putovati avionom u okviru J.Amerike nego busom , ima sajtova sa lokavnim kompanijama gde sam nalazio karte za 70e rio-salvador(bahia) shto je oko 1600km

Da se desavaju svakakve stvari, to istina i istina je da treba voditi racuna o bezbednosti, kao uostalom i na svakom putovanju. Ne vidim razloga zasto ne vodtii decu? Turisticki delovi Rija su izuzetno bezbedni, policije ima bukvalno na svakom cosku. Pljacka se desi i u centru Barselone, pa nikom nista. Zato, pamet u glavu i ne nositi nista skupoceno sa sobom, papuce, sorc, majica, nesto malo novca, eventualno fotoparat i nemas problem i ako te opljackaju. Zapravo, ako tako izgledas, neces ni biti zanimljiv lopovima. Sto se engleskog tice, ako negde u Brazilu bez problema mozes proci sa engleskim, onda je to u Riju, u manjim mestima vec teze ide, ali, uvek se moze snaci, jer su ljudi izuzetno komunikativni i predusretljivi. Busevi jesu skupi, kao i avioni kad se poredi sa Evropom, ali, busevi su vrlo komforni i nije istina da ne moze svako da priusti putovanje. Ako mislis da ces izbeci sirotinju tako sto odes na sat vremena od Rija, reci cu ti da si u zabludi. Sirotinje, nazalost, ima svuda, samo je pitanje kako se covek nosi sa tim. A normalno je da u velikom grad kao sto je Rio ima mnogo vece bagre nego u manjim mestima.

Voznja nocu i stajanje na semaforima u nekim zabitima svakako nije preporucljiva, ali nije istina da je policija svuda lazna, ne znam ko ti je napunio glavu time. Taksi prevoz je vrlo uobicajen, narocito nocu, a moja iskustva su izuzetno prijatna. Zaustavljali smo taksi na ulici u 3 nocu, caskali sa vozacem, cak sam doziveo to da mi taksista naplati manju cenu, jer je shvatio da je pogresio i da me je mogao dovesti i kracim putem do zeljene destinacije. Cak i kad nisam govorio portugalski, imao sam samo prijatna iskustva. Nije da preporucujem svima da se voze u 3 nocu taksijem, ali, hocu da istaknem da nema razloga sirenju panike.

• 7 months later...

Pozdrav,

ja planiram da ove godine posetim Rio.

Recite mi samo da li mi treba bilo šta drugo osim dobre volje, avionske karte i pasoša? Prvenstveno mislim na neke papire ili nešto što me može sprečiti?

I dobro bi mi došao izbor avionske kompanije, kako proći jeftinije, naći sniženje...

Ja sam i u Riu i u Sao Paolu bila sa sedmogodišnjim detetom i ne vidim zašto bi odlazak u te gradove bio teži ili opasniji ako si sa decom. Čak sa u Gradu Salvador do Bahia bila pre dve godine tokom generalnog štrajka policije, nekih nedelju dana i ništa nam se nije loše dogodilo, iako smo se stalno smucali gradom i okolinom. Ne treba bespotrebno skupim nakitom, fensi odećom i ne znam čime još skretati pažnju na sebe i nema razloga da te bilo ko napadne.

@ShpmyW - Ne znam kako sada jeftino stići do Brazila ali povremeno neke super jeftine ponude za taj deo sveta mogu da se nažu na sajtu holidaypirates aa što se tiče prevoza između gradova ponekad je jeftinije putovati avionom. Mi smo recimo leteli od Salvadora do Ria za nekih 200 dolara (za tri avionske karte) a jednu autobusku bismo platili gotovo isto toliko. Vredi gledati ponude koje TAM ima vikendom, nama se tako posrećilo ;)

ne znam šta bi ti još moglo trebati osim volje, para i pasoša. Ako ideš u džunglu pametno je imati dobar sprej protiv komaraca, ako se približavaš amazonskom basenu nije lošre biti vakcinisan protiv žute groznice i rekla bih da he to sve.

• 2 weeks later...

...Као на пример овог јутра

Може да се нађе за ову годину повратна Београд-Сао Паоло са преседањем у Дохи за 504 евра

Да ли би неко могао да ми пренесе искуства из Манауса. У марту бих требао да путујем тамо. У принципу, нисам заинтересован за градове. У Амазонију идем због обиласка Амазона. Боравак у џунгли, трагање за кајманима, пецање и слично. Свеједно, у Манаусу ћу се задржати 4 5 дана. Да ли неко може да ми опише Манаус са аспекта безбедности. Капирам да је безбеднији од Рија али претрага интернетом није дала много резултата

Nisam jos bio u Manausu, ali, jesu moji drugari iz Srbije prosle godine. Nasli su neku agenciju preko neta koja organizuje ture po Amazoniji, rekose da imaju dobre komentare, kontaktirali ih, pregovarali i dobili zadovoljavajucu cenu za neku turu od valjda 3-4 dana. Znam da su se kupali u Amazonu, spavali na lezaljkama, drzali kajmane i videli jos svasta nesto i da su bili prezadovoljni. Ako te zanima, mozda bih mogao da ih pitam koje je ime te agencije. Ja sam uvek vise za neko pregovaranje na licu mesta, ali, oni su bili vremenski ograniceni i sve su hteli unapred da isplaniraju i rekao bih da su dobro prosli.

Manaus je ogroman grad, ima oko 2 miliona ljudi valjda, a to samo znaci da ima kojekakvog sveta i da treba biti oprezan, kao i u svakom velikom brazilskom gradu. Savet je svuda isti, ne isticati se, ne sepuriti nakitom, satom, fensi aparatom, fensi garderobom, biti sto manje upadljiv i ne zalaziti u sumnjive i zabacene cetvrti. Zlatno pravilo je, da, ako ti se vec desi da neko pokusa da te opljacka, daj sve sto ti trazi i ne pravi se heroj i ne suprotstavljaj se, jer ima svakakvih klinaca, narkomana, kojima nije problem da povuku obarac. Zato sa sobom nosi samo najosnovnije, malo para, pa ako te i zadesi to, neces biti na velikom gubitku. Nemoj pogresno da me shvatis i da sad krenes paranoicno da se ponasas, to je cisto za slucaj krajnje nuzde. Ima tamo dosta stranaca, putuju ljudi i nemaju problema, a verujem da ih ni ti neces imati.

Имају бројне агенције. Ја сам потражио на нету и већ ми је пар њих послало понуде. Више ме је интересовала безбедност у Манаусу. У стриповима о Џерију Дрејку (Мистер Но), Манаус се описује као мирно место... :D

У сваком случају, видећемо

• 8 months later...

Zdravo dragi putnici.

U oktobru idem u Rio i imam neke nedoumice. U pitanju je vakcina protiv zute groznice. Nejasno mi je da li je neophodna za Rio. Da li je nekome od vas sto ste putovali tamo trazena potvrda o vakcinaciji? Do sad u ovoj temi sto sam nasla je da ako neko zeli, moze da se vakcinise. Na sajtu Svetske zdravstvene org pise da nije preporucena vakcinacija za grad Rio, na Batutovom sajtu je ponovljena ta informacija. Zabuna je nastala jer je turisticka agencija mom saputniku naglasila da je obavezno vakcinisati se... Mene ovde interesuju vasa iskustva, molim vas za neku informaciju. Ne bih zelela u karantinu da provedem 6/7 puta :102:  Hvala, pozdrav!

• 2 weeks later...

Ljudi jel ima neko dobru preporuku za hostel u Riu? Ili mozda neku single room? Putujem sam pa bas ne bih da eksperimentisem sa delovima grada, itd... Jer sam gledao da je odredjeni broj hostela u Riu po mirnim favelama, ali to i dalje je out of the question. 

Pa eto ako neko ima  preporuku :)

• 2 months later...

Nemam neku konkretnu preporuku, ali, mogao bih dati par okvirnih saveta. Ali, sudeci po datumu, bice da si vec bio i vratio se :)

Ljudi jel ima neko dobru preporuku za hostel u Riu? Ili mozda neku single room? Putujem sam pa bas ne bih da eksperimentisem sa delovima grada, itd... Jer sam gledao da je odredjeni broj hostela u Riu po mirnim favelama, ali to i dalje je out of the question. 

Pa eto ako neko ima  preporuku :)

Ja sam u Martu bio s drugom u ovom hostelu. Tačnije u delu grada Botafogo. Vrlo prijatni ljudi, osoblje, blizu svega, cena ok. I imaju besplatan transfer s aerodroma.

http://www.elmistibota.com/

Uzgred, mojih par reči o mom putovanju u Rio možete pročitati ovde.

Nadam se da ćete uživati. Svaki komentar je poželjan.

Svako dobro.