Jump to content

Featured Replies

Uzgred, mojih par reči o mom putovanju u Rio možete pročitati ovde.

Nadam se da ćete uživati. Svaki komentar je poželjan.

Svako dobro.

Procitao sam ceo tekst, dosta realisticno si opisao situaciju u Riju. Ima i par stvari sa kojim se ne bih slozio i par netacnih konstatacija, ali, uglavnom su to detalji. Mislim da je najveci problem svakog ko putuje u Rio- prevelika ocekivanja. A realnost je ipak mnogo drugacija. Nekako mi celim tekstom preovladava neka negativna nota, realno, vecina onog sto si opisao i jeste zaista tako, ali, cini mi se kao da fali malo nekih lepih stvari koje se mogu doziveti tamo. Ili si ih ti zaista malo i imao. Recimo, hrana je nesto o cemu se moze dosta toga lepog napisati, a cini mi se da se ti tu nisi dovoljno dobro pripremio, pa nisi ni dovoljno uzivao mozda. Inace ono jelo koje si pominjao se zove fejžoada, preko tog ne mogu da predjem a da ne ispravim :) A nisam ni siguran da si pogodio ime favele, zvuci mi nepoznato i nebrazilski, ma da, mozda gresim. Jos jedna korekcija u vezi baksisa, on je u Brazilu skoro uvek uracunat u cenu i iznosi 10%, a ne 20%. Sad, mozda vi niste imali srece i zaboli ste u neko mesto gde bas deru, jer ja nikad, za ovih mojih 5 godina u Brazilu, nisam platio obavezan baksis 20%. A i uvek sam redovno dobijao racun. Cak sam skoro video da i oni prodavci na Kopakabani nose sa sobom onu masinu, ako hoces da platis karticom :D Inace se u Brazilu skoro sve placa karticom, pa cak i jako sitan iznos. I za neverovati, ali sa taksistima u Riju sam uvek imao jako prijatna iskustva, cak i u pola noci i cak i dok nisam govorio portugalski. Ali, ima ih svakakvih, pa verujem da je kod vas ipak malo prevladao strah od svih prica i filmova koje ste imali u glavi. Ma da, oprez je tamo neophodan, tako da vas razumem.  A i taksisti su cudna sorta, svuda u svetu, uvek treba biti oprezan. Sto se tice aerodroma, tu ste bas imali maler, jer je u jednom periodu zaista bilo problema sa klimom, a vi ste bas tad stigli. Prevoz od aerodroma do grada nije bas tako komplikovan, da ste se raspitali, uzeli biste onaj plavi "Real" bus i stigli bez problema. Mislim da druge opcije busom i nema.  A svi njihovi busevi su jako dobri, tako da ne znam kako ste vi to dosli. Inace, gradski prevoz je izuzetno haotican i neprilagodjen turistima, to se lako zapazi i ti si to dobro opisao, ali je istina da ima jako puno predusretljivih Brazilaca koji zaista hoce da pomognu i imaju cudan akcenat :D  Jos jedna mala ispravka, vozovi za Korkovado su prilicno tacni i cesti, idu na svakih 20 minuta, ali, poenta je da kad ti dodjes da kupis karte, obzirom na ogromnu guzvu, prvi slobodan termin je tek za 4 sata. Tu nije lose iskombinovati kupovinu karte ujutru za popodne, pa se vratiti i prosvrljati centrom grada, npr. A moguce je da ste i naseli na price onih vozaca minibuseva koji voze gore. Vec sam se suvise raspisao, sve u svemu, tekst je vrlo koristan i realistican i valjalo bi da ga ljudi procitaju pre nego sto krenu na put, da budu spremni na sve. Samo bih dodao malo vise pozitivnih stvari, jer ih ipak ima ;) A i dodao bih da u Brazilu ima i mnogo, mnogo lepih mesta i da Brazil nije samo Rio i karneval, sto svi pogresno misle. Ali, opet, onaj osecaj kad prvi put vidis Kopakabanu i zakoracis na onaj pesak, to je neprocenjivo! Secam se svog prvog odlaska tamo, a i svih drugih koje sam vodio i neverovatne ozarenosti na njihovim licima :)

Edited by Dragance

@Dragance

Pozdrav druže, 

Mogu da kažem da sam prilično dobro pripremljen otišao, s obzirom da sam pričao s par kolega koji su bili po Brazilu pa i po Riju.

Putopis sam pisao nekih par meseci posle putovanja na osnovu beleški koje sam trpao u tablet. Verujem da nisam sve pogodio-tačno rekao-izgovorio-napisao.Jednostavno nisam mogao a da ne izkomentarišem sve ono što sam vidio i doživeo. Apsulutno sve su moji doživljaji tako da pišem iz prvog lica bez preuveličavanja i ulepšavanja bez negative, samo realnost onakvu kakvu turista vidi.

Što se tiče platnih kartica i likova koji nose iste na plažama? Na Kopakabani, osim što je stvarno izvrsna, dolaze likovi koji šatro prodaju losione i počinju priču "da li bi trebala roba" bez obzira šta je ta roba (žene, kokain, marihuana itd). I pazi nigde ne vidoh iste da nose aparat za platne kartice. Uzgred većina turista ih i ne nosi po gradu, o plaži da ne govorimo. Od sedam noći u hostelu, pet noći je neko dolazio pokraden.

Plan je bio da odem i do vodopada De Iguazu ili Manausa (ili kako se već zovu) ali nemalo se vremena u tom trenutku. To ostaje za sledeću južnoameričku turu.

Naravno, svako od nas ima svoje doživljaje, iskustva i razmišljanja što vrlo poštujem inače.

Hvala na komentaru u svakom slučaju.

U Brazilu svi placaju karticom, upravo bezbednosti radi, jer ne nose puno kesa. Sad, jednom turisti mozda jeste nezgodno da sve stavi na jednu karticu, pa da bude pokraden, jer onda ostaje bez para. Ali, kartica se blokira i pare ostaju na racunu. Tako da, sigurnije resenje je mozda kes, ili eventualno 2 ili vise kartica. A to da cak i prodavci na Kopakabani nose masinice za placanje karticom, to jeste retkost i od skoro se pojavilo, vise sam naveo kao kuriozitet. Kao sto i sam rece, sve zivo se sjatilo u taj Rio, pa samim tim ima i svakakvih sumnjivih likova, pa kad vide strance, nije ni cudno da nude svakakvu "robu". Nazalost, to sam cesto dozivljavao i u Evropi, tako da me to i ne iznenadjuje.

Nisam hteo da zazvucim kao da samo kritikujem tekst, naprotiv. Samo sam zeleo da pridodam par ispravki, za koje mislim da su bitne za nekog ko to bude citao i kome bude sluzilo kao priprema za put u Rio. Bio sam u Riju sigurno 10-ak puta, pa sam to sebi dao za pravo :) Inace, kao sto rekoh, tekst je dosta dobar, narocito za nekog ko je samo jednom boravio tamo. Dosta dobro si zapazio i opisao sve najbitnije detalje, da ljudi znaju cemu da se nadaju, mislim da ni ja ne bih tu mnogo stosta dodao.

U Brazilu svi placaju karticom, upravo bezbednosti radi, jer ne nose puno kesa. Sad, jednom turisti mozda jeste nezgodno da sve stavi na jednu karticu, pa da bude pokraden, jer onda ostaje bez para. Ali, kartica se blokira i pare ostaju na racunu. Tako da, sigurnije resenje je mozda kes, ili eventualno 2 ili vise kartica. A to da cak i prodavci na Kopakabani nose masinice za placanje karticom, to jeste retkost i od skoro se pojavilo, vise sam naveo kao kuriozitet. Kao sto i sam rece, sve zivo se sjatilo u taj Rio, pa samim tim ima i svakakvih sumnjivih likova, pa kad vide strance, nije ni cudno da nude svakakvu "robu". Nazalost, to sam cesto dozivljavao i u Evropi, tako da me to i ne iznenadjuje.

Nisam hteo da zazvucim kao da samo kritikujem tekst, naprotiv. Samo sam zeleo da pridodam par ispravki, za koje mislim da su bitne za nekog ko to bude citao i kome bude sluzilo kao priprema za put u Rio. Bio sam u Riju sigurno 10-ak puta, pa sam to sebi dao za pravo :) Inace, kao sto rekoh, tekst je dosta dobar, narocito za nekog ko je samo jednom boravio tamo. Dosta dobro si zapazio i opisao sve najbitnije detalje, da ljudi znaju cemu da se nadaju, mislim da ni ja ne bih tu mnogo stosta dodao.

Naravno, opušteno.

Živi smo ljudi. Još jednom hvala na konstruktivnom komentaru.

• 1 month later...

Drugari, 

Jos nisam ni poceo na netu da istrazujem Brazil, pa mislim za pocetak ovde da pitam da mi predlozite neki  itinerary za 12 dana u Brazilu (znam da je malo ali tako je kako je). Dolazim u Rio, a vracam se iz Sao Paola.

Sta zelim da vidim? Sve :)

Budzet otprilike 60eur po danu (kada se odbije smestaj).

Znam da cu videti Rio i Sao Paolo :) zelja mi je i Iguacu national park i svasta jos nesto, ali kapiram da premalo vremena imam. 

Hvala unapred :)

Edited by traveleasy

Neka ruta koju ja uvek preporucujem drugarima je Rio, jer svi hoce u Rio, Ilha Grande, zbog strava plaza i prirode, Foz do Iguaçu, zbog vodopada, a Sao Paolo, nije must see, ali vredi, ako bas hoces. Ima u SPu dobrih muzeja, parkova, restorana(skupih), vredi videti Avenida Paulista, popeti se na jednu od najvisih zgrada, otici u japansku cetvrt Liberdade, obici Mercado municipal, ima stvari, nije da nema. Ali, grad je ogroman, izgleda kao da mu nema kraja. Ali, trenutno imaju jako veliki problem sa vodom, 2 ekstremno susne godine su smanjile rezerve pijace vode na 5%, tako da, preti kolaps.

Ko ima vise vremena, vredi otici u Manaus, ali, mislim da je tebi to neizvodljivo u 12 dana. Opet, zavisi sta te prvenstveno zanima. Ako ces malo istorijskog dela Brazila, onda mozes i do Belo Horizontea, tacnije, gradova u blizini, Ouro Preto i Congonhas, recimo. Ako ces u najvecu mocvaru na svetu, vredi videti Pantanal. Naravno, tu je i severoistok sa svojim plazama, Recife, Porto de Galinhas, Maragogi, João Pessoa, pa i Salvador, ko voli muziku i istoriju, ili istorijski gradic Olinda, ili sever, Natal i Fortaleza sa pescanim dinama. Lençois do Maranhão je jedinstven fenomen i vredi videti, Belem je opet prica za sebe...

Na jugu, Curitiba je lep grad, Florijanopolis takodje, sa lepim plazama, planinski i vinski region Serra Gaúcha, gradici Gramado i Canela i jos nekoliko ostalih, sa velikim uticajem nemacke kulture, naseljeni pretezno potomcima Nemaca, itd, itd. Milion stvari, ogromna je zemlja!

Edited by Dragance

Dragance hvala puno!!! Kapiram da ce ruta biti Rio - Ilha Grande - Iguacu - Sao Paolo dan pre povratka kuci. Gledam kako da uglavim i Lençois do Maranhão jer je to nesto sto godinama gledam i mastam da vidim :)

Manaus i ostalo cu ostaviti za drugi put kada cu, nadam se, imati vise vremena.

Onda bolje ostavi Lençois do Maranhão zajedno sa Manausom, za taj sledeci put :) Em je skupo stici do tamo, em je daleko, to je let od 3-4 sata.

Zavisi o mnogo cega, kakvi su tvoji kriterijumi, zavisi gde ides, sta planiras da radis...

Ovde je skoro uvek praksa da ti je dorucak uracunat u cenu smestaja, dakle, ostaje ti rucak i vecera. Za rucak najvise se isplate restorani na kilo, tipicni za Brazil. 1kg ima fiksnu cenu, bez obzira sta stavis u tanjir. Doduse, nekad, ako preteras sa mesom sa rostilja, cena kg moze biti malo visa, ali, to obicno pise. U grubim crtama, recimo da se kg hrane moze naci po ceni od 20 reala, pa do 50-60, u boljim restoranima.(1 evro je trenutno oko 3,2 reala, srednji kurs). Najjeftiniji restorani nude bazicno, pirinac, pasulj(sipas pirinac, pa prelijes pasuljem, to u Brazilu zamenjuje hleb, jedu to svakog dana), neko meso, obicno piletina i govedina i salate. Oni bolji restorani nude sve to isto, plus razne varijacije, vise vrsta mesa sa rostilja, ribu, morske plodove, pa cak i susi. Ima i japanskih restorana na kilo, itd, itd. 

Druga opcija za rucak je restoran koji sluzi gotova jela, imas 2-3 opcije dnevno, pa porucis sta hoces. To se kod njih zove "prato feito". Kosta od nekih 7-8 reala, pa do 15-18, recimo. Meni je bazican, pirinac, pasulj, meso i salata.

Za veceru, zavisi sta hoces. Ako ces neki restoran, to kosta i cene mnogo variraju. Obicno su neka jela za dvoje, cak i kad nije naglaseno, pa treba proveriti. A realno, nekad i troje mogu da se najedu od tog. Imas uvek opciju da uzmes neko pecivo u pekari ili na ulici, kupis nesto u marketu, cene opet zavise od mesta do mesta. Recimo da su uporedive sa evropskim.

Ostalo ti je prevoz i znamenitosti koje zelis da vidis. Metro u Riju i SPu je oko 1 evro, cini mi se, busevi su nesto jeftiniji. 

Edited by Dragance

Pitanje, u kilo restoran idem npr u paru, svako "vaga" svoj tanjir, placa svoj racun ? :) nema mesta za dzentlmenstvo :)

I jos mi ne rece, koliko je kajpirinja ? :)

Pozdrav,

Da li neko ima preporuku u kom delu Rija biti smesten? Ukoliko neko ima i preporuku za neki konkretan smestaj neka napise (interesuje nas smestaj sa svojim kupatilom i bez dormitory opcija).

Ja i supruga idemo u Junu na 10 dana i koliko vidim najisplativije je da se iznajmi stan/soba preko AirBnb. 

Nirdala, ja takodje idem u Junu i ono sto saznah, najpametnije je smestiti se u Leblon-u ili Ipanemi. Kazu da su te dve paze bolje od Kopakabane, ako vec hoces po nekada da se okupas, a i mnogo dobrih restorana, klubova itsl je tu.

Mi smo se odlucili za stan, koji je daleko jeftiniji no da se smestamo po hotelima/hostelima. (ide nas mnogo tj 10ak).

Edited by traveleasy

Pitanje, u kilo restoran idem npr u paru, svako "vaga" svoj tanjir, placa svoj racun ? :) nema mesta za dzentlmenstvo :)

I jos mi ne rece, koliko je kajpirinja ? :)

U Brazilu inace svako placa svoj racun, tako da, bez brige. Ako ides sa devojkom/zenom, moze da vam napise oba rucka na jedan racun, pa da ti platis sve. Ali, ako i napise na 2 racuna, opet mozes da platis sve :D Vazna stvar je da nikako ne smete da izgubite papiric gde vam zapisuju sta ste pojeli ili popili u restoranu(zove se comanda), u protivnom, placa se velika kazna. Dakle, cuvajte ga na stolu ili u dzepu dok ne zavrsite sa jelom i onda placate ne izlasku. Kaipirinja, zavisi od mesta, moze biti 5-6 reala, a moze i 15. Recimo da je 10ak reala neka realna cena. U svakom slucaju, najjefitnije je da kupis kashasu, limetu i secer i sam je pravis :)

Pozdrav,

Da li neko ima preporuku u kom delu Rija biti smesten? Ukoliko neko ima i preporuku za neki konkretan smestaj neka napise (interesuje nas smestaj sa svojim kupatilom i bez dormitory opcija).

Ja i supruga idemo u Junu na 10 dana i koliko vidim najisplativije je da se iznajmi stan/soba preko AirBnb. 

Da, ako ste u paru, najbolja opcija je airbnb, ja sam uglavnom to praktikovao. Turisti uglavnom idu na Kopakabanu ili Ipanemu, sto i jeste najbolje, ali i najskuplje. Preporucio bih centralni deo Kopakabane, ili deo izmedju Kopakabane i Ipaneme. 

Nirdala, ja takodje idem u Junu i ono sto saznah, najpametnije je smestiti se u Leblon-u ili Ipanemi. Kazu da su te dve paze bolje od Kopakabane, ako vec hoces po nekada da se okupas, a i mnogo dobrih restorana, klubova itsl je tu.

Mi smo se odlucili za stan, koji je daleko jeftiniji no da se smestamo po hotelima/hostelima. (ide nas mnogo tj 10ak).

Leblon je ipak malo dalji i ne ide metro do tamo, pa bih pre preporucio neki smestaj na delu Ipaneme blize Kopakabani. Poslednja stanica metroa je General Osório i nalazi sa ne pocetku Ipaneme, blize Kopakabani, smestaj u tom kraju je dobra opcija. Inace i meni se vise svidja Ipanema, ali, sve u svemu, ipak bih uvek radije odabrao drugaciji tip plaze, sa manje ljudi i sa dosta hlada i zelenila, kao sto je, npr, na Ilha Grande :)

Drugari su prosle nedelje bili u Riju i nasli fin smestaj odmah pored stanice metroa na Ipanemi, tako da, to bih mogao preporuciti. Takodje, ima i jedan stan u odlicnom delu Kopakabane gde sam vec bio 2 puta, pa bih to takodje mogao preporuciti. A ko hoce da nadje bas jeftin smestaj, tj sobu sa drugim ljudima, nasao sam jedan na Flamengu za do 4 osobe, ima dosta pozitivnih komentara. Koga zanimaju detalji, mogu poslati u inbox. Inace, ko hoce sto jeftinije da prodje, Flamengo je dobra opcija za smestaj i inace vazi za najbolji kraj za stanovanje u Riju. Imate vise metro stanica blizu i na pola je puta od Kopakabane i Ipaneme i centra. Ko voli nocni zivot, jeftinije ce ga izaci taksi sa Lape u 3 ujutru :)

Edited by Dragance

Drug je bio u Januaru i on mi je preporucio deo izmedju Kopakabane i Ipaneme kao najbolji, blizu metroa, plaze i siguran. Njih je bilo trojica pa ih je izaslo malo povoljnije, imam link za stan gde su bili izgleda extra. Leblon ti je najskuplji deo koliko sam ja video, a zatim Ipanema...

U Brazilu inace svako placa svoj racun, tako da, bez brige. Ako ides sa devojkom/zenom, moze da vam napise oba rucka na jedan racun, pa da ti platis sve. Ali, ako i napise na 2 racuna, opet mozes da platis sve :D Vazna stvar je da nikako ne smete da izgubite papiric gde vam zapisuju sta ste pojeli ili popili u restoranu(zove se comanda), u protivnom, placa se velika kazna. Dakle, cuvajte ga na stolu ili u dzepu dok ne zavrsite sa jelom i onda placate ne izlasku. Kaipirinja, zavisi od mesta, moze biti 5-6 reala, a moze i 15. Recimo da je 10ak reala neka realna cena. U svakom slucaju, najjefitnije je da kupis kashasu, limetu i secer i sam je pravis :)

Da, ako ste u paru, najbolja opcija je airbnb, ja sam uglavnom to praktikovao. Turisti uglavnom idu na Kopakabanu ili Ipanemu, sto i jeste najbolje, ali i najskuplje. Preporucio bih centralni deo Kopakabane, ili deo izmedju Kopakabane i Ipaneme. 

Leblon je ipak malo dalji i ne ide metro do tamo, pa bih pre preporucio neki smestaj na delu Ipaneme blize Kopakabani. Poslednja stanica metroa je General Osório i nalazi sa ne pocetku Ipaneme, blize Kopakabani, smestaj u tom kraju je dobra opcija. Inace i meni se vise svidja Ipanema, ali, sve u svemu, ipak bih uvek radije odabrao drugaciji tip plaze, sa manje ljudi i sa dosta hlada i zelenila, kao sto je, npr, na Ilha Grande :)

Drugari su prosle nedelje bili u Riju i nasli fin smestaj odmah pored stanice metroa na Ipanemi, tako da, to bih mogao preporuciti. Takodje, ima i jedan stan u odlicnom delu Kopakabane gde sam vec bio 2 puta, pa bih to takodje mogao preporuciti. A ko hoce da nadje bas jeftin smestaj, tj sobu sa drugim ljudima, nasao sam jedan na Flamengu za do 4 osobe, ima dosta pozitivnih komentara. Koga zanimaju detalji, mogu poslati u inbox. Inace, ko hoce sto jeftinije da prodje, Flamengo je dobra opcija za smestaj i inace vazi za najbolji kraj za stanovanje u Riju. Imate vise metro stanica blizu i na pola je puta od Kopakabane i Ipaneme i centra. Ko voli nocni zivot, jeftinije ce ga izaci taksi sa Lape u 3 ujutru :)

To mi je takodje preporucio drug koji je bio zimus u Riju, doduse njih je bilo vise pa im je i smestaj bio povoljniji. Sta mislis o smestaju u Botafogu? p.s mozes mi poslati na pp preporuke za smestaj gde ste vec bili. I jos jedno pitanje, posto se malo bavim fotografijom da li je bezbedno nositi DSLR aparat?

Botafogo i Flamengo su ok opcija za smestaj, ko hoce da plati manje i da izbegne Kopakabanu i Ipanemu. A s druge strane, dobra su opcija jer su na pola puta izmedju centra i pomenutih plaza i lako se stize metroom. Nisam nikad bio u nekom iznajmljenom smestaju tamo, pa ti ne mogu dati neku posebnu preporuku. Samo sam video na airbnbu neka mesta sa jako dobrim komentarima, pa ih mozes i sama pronaci. Generalno, ti krajevi su uglavnom veoma bezbedni za turiste i sta moze da se desi od neprijatnosti, to je da eventualno budete opljackani. Mislim, 90% ljudi tamo su turisti i radice isto sto i ti. Ali, dovoljno je da te neko od sumnjivih "osmotri", pa da pokusa da iskoristi pogodan trenutak. Iz tog razloga, nije bas preporucljivo nositi neko preskupo cudo od aparata. Probaj da ga nosis u nekom neupadljivom rancu ili torbi, koristi ga za fotografisanje gde procenis da je ok. Verovatno da ce sve biti u redu, jer, kao sto rekoh, dosta je bezbedno, ima policajaca svuda, ali, uvek je bolje ne eksponirati se i ne izlagati sebe riziku. 

Edited by Dragance

• 2 weeks later...

Botafogo i Flamengo su ok opcija za smestaj, ko hoce da plati manje i da izbegne Kopakabanu i Ipanemu. A s druge strane, dobra su opcija jer su na pola puta izmedju centra i pomenutih plaza i lako se stize metroom. Nisam nikad bio u nekom iznajmljenom smestaju tamo, pa ti ne mogu dati neku posebnu preporuku. Samo sam video na airbnbu neka mesta sa jako dobrim komentarima, pa ih mozes i sama pronaci. Generalno, ti krajevi su uglavnom veoma bezbedni za turiste i sta moze da se desi od neprijatnosti, to je da eventualno budete opljackani. Mislim, 90% ljudi tamo su turisti i radice isto sto i ti. Ali, dovoljno je da te neko od sumnjivih "osmotri", pa da pokusa da iskoristi pogodan trenutak. Iz tog razloga, nije bas preporucljivo nositi neko preskupo cudo od aparata. Probaj da ga nosis u nekom neupadljivom rancu ili torbi, koristi ga za fotografisanje gde procenis da je ok. Verovatno da ce sve biti u redu, jer, kao sto rekoh, dosta je bezbedno, ima policajaca svuda, ali, uvek je bolje ne eksponirati se i ne izlagati sebe riziku. 

Ok, hvala

• 4 weeks later...

Dragance,

Da li mozes preporuciti neki stan/hotel u SP, Vila Madalena ili tu negde okolo? Stanvoa za rentanje u Vila Madalena skoro i da nema, a ni hotela, sve su hosteli.... A ako ne moram, ne spavam u hostelima.

Edited by traveleasy

Vila Madalena je kraj poznat po nocnom zivotu, ne znam koliko je prijatno boraviti tamo i koliko se moze covek naspavati :) Ali, ko voli nocni zivot i kome to ne smeta, moze slobodno. Ne znam neko konkretno mesto za boraviti tamo, jer sam retko kad odsedao u ho(s)telu u SPu. Jednom jedini put kad sam odseo u hotelu, bilo je u hotelu Trianon Paulista. Lokacija je odlicna, ali, nije nikako lowcost hotel. Ma da, tad je bio najpovoljniji za moje potrebe, pa sam ga zato odabrao. Inace je smestaj prilicno skup u SPu.

Drugari iz Srbije su odsedali u nekom hostelu, ali, zaboravih tacno u kom. Ali, znam da sam im preporucio, kao sto i tebi preporucujem, da to bude negde u blizini Avenide Paulista, kvartovi poput Jardim Paulista, Paraíso, ili kraj oko Rua Augusta. Neke ljude povuce povoljna cena, ali, nikako ne odsedati u blizini trga Sé, sto je stari centar grada, tamo bas postaje jezivo sa prvim sumrakom i puno je klosara i kojekakvih sumnjivih likova.

Edited by Dragance

• 3 weeks later...

Posle xyz pogledanih hotela u SP i soka od cene istih, na kraju bookirao neku sobu u Vila Madalena. Kad smo vec tu red je i da osetimo taj nocni zivot :)

Imam dva puna dana za SP, pa cu se potruditi da vidim sto vise i ako pojma nemam sta videti, samo znam sta probati:

mortadella.jpg

Od kada sam ovaj sandwich video kod Anthony Bourdaina u emisiji, ne izlazi mi iz glave :)

Ja sam taj sendvic preskocio posto ne jedem 'leba a ni mortadelom nisam impresioniran.
Ako ti je jedan od ta dva dana srijeda ili subota obavezno probaj feijoadu. Meni je bas u SP bila najbolja.

Ako volis fudbal otidji do Estádio do Pacaembu na kom su igrane neke utakmice SP 1950. i obidji muzej fudbala. Muzej je simpatican ali nemoj sad da ocekujes ne znam ni ja kakav spektakl. Od ostalih muzeja obisao sam samo MASP, evo sta Wiki kaze o njemu:

The museum is internationally recognized for its collection of European art, considered the finest in Latin America and all Southern Hemisphere.

Preporuka u svakom slucaju.

Ne znam sta bih jos mogao da ti preporucim. Avenida Paulista je kul za setnju, nju tesko mozes da promasis. Park Ibirapuera je takodje simpatican za laganu setnju i relaksaciju :)

E, da, popni se obavezno na Banespao. Ceka se malo duze a gore se zadrzava kratko ali je pogled SPEKTAKULARAN. 

Stari centar, trg i katedralu Se malo ko preporucuje posto je taj kraj dosta prljav i neugledan ali mozes da odes i pogledas ako se zateknes u blizini u toku dana. Po mraku bas i ne moras da rizikujes  ::crazy:

Kupovinu i trzne centre sam izbjegao posto me ne interesuju a za nocni zivot nisam imao vremena tako da bi to bilo to sto se tice mojih preporuka.

Edited by ThirstyTraveler

Za takav sendvic, najbolje da odes u Mercado Municipal, tamo kazu da je najbolji. Ali, ni mene nesto ne privlaci tolika gomila mortadele :D A svakako, vredi otici tamo. A za feijoadu nisam znao da sluze sredom i subotom, koliko znam, moze se naci svugde i svakog dana. Ma da, nije ni to ne znam sta posebno, ali jeste tipicno brazilsko. 

Valja probati i X-tudo(šiz-tudo), to mu dodje neki burger sa svime, ako ste bas negde na ulici i jako ste gladni. Inace, to X ispred znaci da je sa sirom, jer oni "X" citaju kao "šiz", a tako i izgovaraju rec "cheese(sir)" :)

Edited by Dragance