Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav ljudi. Treba mi par saveta od vas. Posto nikada nisam isao na putesetvije na vise dana. Voleo bih na prolece, kada malo otopli krenem na jedno. Da napravim putovanje dole prema Jugu Srbije i nazad za Novi Sad. Hteo bih da predjem nesto autostopom, a nesto peske. Da obidjem manastire, da prespavam ako me puste tamo. Da obidjem neke lepe sumske predele. Poneo bih i sator pa bih spavao u zavisnosti od plana ili u satoru ili kod nekih dobrih ljudi. Otprilike da provedem nedelju-dve u putu. Eto toliko od mene. Sportski pozdrav :)

'Ajde da odgovorim na temu, kad me je već @noskich pomenuo. ?

Odlična ideja za putovanje po Srbiji i želim ti puno sreće i lepih momenata tokom te avanture. 

Daću samo par saveta... Prvo, baci pogled na https://www.klubputnika.org/servis/stoperski-vodic/27-kroz-srbiju. Neko se lepo iscimao da sve to sastavi tako da imaćeš sve informacije o pogodnim mestima za autostop na ruti koju odabereš. 

Gledaj obavezno vremensku prognozu, znaš i sam kako je kod nas proleće, zna da bude i hladno i kišovito. Izlazi što ranije ujutru na stop. Nemoj tegliti puno ni hrane ni vode, prolazićeš kroz naseljena mesta, ali uvek imaj sendviče, kikiriki i vodu. 

Nemoj se iznenaditi ako te ne prime u nekom od manastira. Izguglaj ako ima informacija o tome, da li je uobičajeno da primaju putnike u tom manastiru. Možda čak i da ih pozoveš. Vremena su druga, kao i putnici namernici, pa i monasi. Većr šanse ćeš inati u miškom manastiru. Ako te odbiju, pitaj da kampuješ u blizini, da natočiš vodu, napuniš telefon, to niko ne odbija. 

Generalno stop u Srbiji funkcioniše dobro i na većim i na manjim putevima, ali naoružaj se strpljenjem. Nije neuobičajeno da se provede 2 sata, pa i duže na jednom mestu. 

Izguglaj dobro šta sve ima da se vidi na jugu i kako se do tamo stiže. Ima dosta informacija na netu. 

Ukoliko nisi siguran da li je mesto gde bi kampovao privatan posed, gledaj da postaviš šator što kanije i da sve popakuješ što ranije. Ne pali vatru i naravno, ne ostavljaj đubre za sobom. 

Puno lepih momenata ti želim. Sećaćeš se te avanture celog života! ?

• Author

Hvala za odgovor. Sto se tice manastira, to otprilike znam. Imam prijatelje koji bi mi pomogli da se pozovem na njih pa da dobijem blagoslov. Zanima me sta je nuzno poneti za jedno 10ak dana putovanja. Sta je nepotrebno. Sta od odece itd.

• 5 weeks later...

Pozdrav. Što se stopa tiče, samo cepaj. Puno pozitivne energije, nikako postaviti sebi pitanje ''what if'', napravi dobar i realan plan, kreći na stop ujutru (izbegavaj kasne sate jer em ih mi iskusni izbegavamo, em možeš da zakasaš negde), gledaj da nekako izbegavaš kišu i ružno vreme. Moje iskustvo sa stopom u Srbiji u ludoj virus-eri je takvo da je skoro za nepoverovati - mnogo više ljudi i brže staju nego u mirnodopskim uslovima. Znam, nema logike. :D Ja sam recimo Niš-Novi Sad (malo manje od 350km) pregazio za 3-4h stopom septembra, čisto da ti okvirno dam ideju. Možeš iz NS lagano istog dana stopom da se skotrljaš do makedonske granice, tako da - no fear! :) Videćeš, stop ima da ti se svidi da nećeš nikad prestati. :) Šteta što ljudi i u 2022 imaju priličan otpor (većina ljudi). Ali dobro, menja se na bolje.

Što se manastira na jugu tiče, ja sam na jugu. Mada ponovo, bolje je pitanje šta podrazumevaš pod jug, jer neki trpaju jug u jugoistok i vice versa. :) Vozim ja bajs i planinarim tu oko manastira često, sa priličnom sigurnošću mogu da ti kažem da nećeš imati problema da te ugoste. Posebno ako se najaviš unapred. Manastiri po centralnoj Srbiji i severu (Vojvodina) su malo više preplašeni pa kad ih neko zove i najavi se, oni pomisle kako ih zove Osama bio-hazard lično i iseku se od straha. Na jugu toga nema. :biggrin: Čak i na Kosovo ako ideš, verujem da će biti još lakše. Prošlo leto sam bio u Arhandjelima kod Prizrena, najavio se mailom (koji nisu videli), pričao sa igumanom Mihajlom, ma opušteno kaže, izvoli. :) Ako planiraš i Kosovo, mislim da je to isto fantazija priča. Stopirao sam tamo tipa period oko 2010, pa sad. Mnogo se promenilo. Više nikoga ne boli uvo da li si Srbin, Marsovac ili Mongol. Čak sam u nekim selima videvši kamion sa srpskim tablicama stopirao sa tri prsta. ;D Šipcima bilo drago kad čuli da sam Srbin, neki me častili čak ručkom, vodom itd. Postajemo egzotična vrsta dole, pa im sve više i više drago kad vide srpskog turistu. Hahahaha

Uglavnom, suma sumarum, šta god ti treba pitaj. Ako dolaziš u Pčinjski okrug, javi se pa te možda i provedem, a možda čak i ugostim ako budem tu. ;)