Jump to content

Featured Replies

Posted

Dobio sam dve doze vakcine u Kini, i sada sam hteo da dobijem treću u Srbiji, i da na osnovu toga izvadim digitalni zeleni sertifikat, da mogu da putujem. Međutim -  ne može. Na vakcinalnom punktu su mi rekli da mi oni mogu dati treću dozu, ali će mi izdati papir da mi je to prva doza. Vakcine iz inostranstva oni ne priznaju. Onda sam pisao eupravi, i oni kažu da oni izdaju digitalni zeleni sertifikat samo za vize dobijene u Srbiji. Dakle, ako se vakcinišem u Srbiji trećom dozom, na digitalnom zelenom sertifikatu će pisati da je to prva doza.

Ja imam potvrdu na kineskom i engleskom da sam dobio dve doze, ali to je običan papir sa pečatom kineske bolnice, nije nikakav digitalni sertifikat. Ukratko, to je nešto što svako može lako napraviti u fotošopu. Da li će me pustiti u avion sa tim papirom? Koliki je rizik da kupim kartu i sa time se pojavim na aerodromu? Planiram da idem u Tursku.

On 12/24/2021 at 10:06 AM, Lazar said:

Dobio sam dve doze vakcine u Kini, i sada sam hteo da dobijem treću u Srbiji, i da na osnovu toga izvadim digitalni zeleni sertifikat, da mogu da putujem. Međutim -  ne može. Na vakcinalnom punktu su mi rekli da mi oni mogu dati treću dozu, ali će mi izdati papir da mi je to prva doza. Vakcine iz inostranstva oni ne priznaju. Onda sam pisao eupravi, i oni kažu da oni izdaju digitalni zeleni sertifikat samo za vize dobijene u Srbiji. Dakle, ako se vakcinišem u Srbiji trećom dozom, na digitalnom zelenom sertifikatu će pisati da je to prva doza.

Ja imam potvrdu na kineskom i engleskom da sam dobio dve doze, ali to je običan papir sa pečatom kineske bolnice, nije nikakav digitalni sertifikat. Ukratko, to je nešto što svako može lako napraviti u fotošopu. Da li će me pustiti u avion sa tim papirom? Koliki je rizik da kupim kartu i sa time se pojavim na aerodromu? Planiram da idem u Tursku.

Mene nista nisu ni pitali na ulasku u Tursku, doduse isao sam autobusom, ali nosio sam potvrdu da sam prelezao virus, sad ako ides avionom trazice ti verovatno, priznaju kinesku, a dosta Amerikanaca je uslo sa onom CDC karticom sto uopste nije digitalni sertifikat vec isto obican papir, najbolje da nazoves Tursku ambasadu jbg.

On 12/24/2021 at 10:06 AM, Lazar said:

na turskoj carini ne proveravaju ništa, putujem svaki mesec preko istanbula...ali proveravaju na aviokompaniji na šalteru kod chek-ina....i traže da se popuni neki formular za ulazak u tursku, koji se skida sa nekog web sajta turskog, gde ostavljaš sve info....ne znam uslove za ulazak naših državljana u tursku, da li može sa jednom dozom, ili samo pcr ili antigen, to proveri( meni sa dve doze primljene u srbiji ne treba nikakav dodatni test, ali znam da turci ne priznaju  sertifikate svih zemalja)...ali aviokompanija će ti svakako proveriti papire, i to revnosno rade..

Edited by bam-bam

• Author

Evo uspeo sam preko sajta kineskog Ministarstva zdravlja da odštampam "international travel certificate" gde piše da sam dobio dve doze. Sreća pa mi još uvek radi kineski broj telefona.

Jedini problem je što, ako budem nekad putovao u EU, ne mogu dobiti zeleni sertifikat, jer Kinezi izdaju taj neki svoj sertifikat, a Srbi mi neće izdati ništa jer po njima nisam vakcinisan. 

Razvila se diskusija, a bas htedoh da predlozim da probas da uradis nesto da dobijes neki kineski sertifikat. Odlicno da si uspeo. U sustini, ukoliko zemlja u koju zelis da putujes priznaje te vakcine, ne bi trebalo da imas problem na aerodromu. Svakakve sertifikate ljudi pokazuju na aerodromu, bitno je da nesto pise i prolazi se. I mi smo isli sa nekim obicnim papirima iz vakcinalnog centra, sa nalepnicom i pecatom, sa 1 srpskom i 1 nemackom vakcinom za Nemacku i sve je bilo ok. Uspeli smo i da dobijemo posle i sa tim kompletan nemacki covid pass, bez problema, u obicnoj apoteci iza coska. A za srpski je, bas kao sto kazes, to ocigledno nemoguce, ista je prica bila-iako je posredi bila druga vakcina, nakon prve primljene u Nemackoj, u srpskom sistemu je stajalo da je to prva vakcina i nista nije moglo da se uradi.

Inace, resenje za srpski sertifikat ti je da posle 3. doze primis za par nedelja i 4. dozu, koja ce se zvati druga. U Nemackoj je to, recimo, dozvoljeno stranim studentima, koji dolaze potpuno vakcinisani "nepriznatim" vakcinama, da vec nakon 4 nedelje od druge doze prime, trecu, pa onda i cetvrtu i tek tad bi se smatrali imunizovanim i "slobodnim" da pohadjaju nastavu i zive "normalan" zivot za covid passom.

Interesuje me kako da izvadim sertifikat sa otpusnom listom bolnice. Kada sam na Bezaniji primljen pre mesec dana priznali su pozitivan antigen iz Beolaba i nisu hteli nikako da rade novi kod njih. Lecen sam 2 nedelje. Da li mi za putovanje u Nemacku treba kovid pasos ili mogu taj test iz Beolaba da pokazem jer oni priznaju te testove.

https://euprava.gov.rs/usluge/6554

Svakako preporucujem da napravis taj zeleni digitalni sertifikat, sledeci instrukcije sa zvanicnog sajta, da bi sebi olaksao zivot. Jer ako nemas adekvatan dokaz da si vakcinisan ili prelezao kovid (ili ponegde da si testiran), u Nemackoj trenutno malo sta mozes da posetis, osim supermarketa i apoteka.

U tome i jeste problem sledeci instrukcije kada ukucam broj otpusne liste obavestava me da nema podataka. Koliko zakljucujem ovaj program priznaje samo pozitivan Batut test koji meni nije uradjen, bolnicke protokole nemaju kao opciju? Ne znam kome da se obratim da me unesu u bazu podataka?

On 12/24/2021 at 4:06 PM, Goran1961 said:

U tome i jeste problem sledeci instrukcije kada ukucam broj otpusne liste obavestava me da nema podataka. Koliko zakljucujem ovaj program priznaje samo pozitivan Batut test koji meni nije uradjen, bolnicke protokole nemaju kao opciju? Ne znam kome da se obratim da me unesu u bazu podataka?

obrati se institutu za javno zdravlje Batut....oni bi trebalo da mogu da te ubace

Hvala na sugestiji, dobra ideja. Upravo sam pisao Kancelariji za IT koja je radila softver. Javiću vam rezultat.