Jump to content

Brzo, lako i ne boli! / peticija protiv nasilja nad ženama/do 25.novrmbra 2008.

Featured Replies

Posted

Drage/i,

Zelim da vas zamolim da odvojite nekoliko minuta kako biste se ukljucili u medjunarodnu kampanju "Reci NE nasilju nad zenama" koju vodi UNIFEM. Cilj kampanje je da se do 25. novembra sakupi milion potpisa i tako posalje jasna poruka svima koji su ukljuceni u kreiranje razvojnih politika da borba protiv nasilja nad zenama mora da postane prioritet.

44 vlade i par stotina hiljada ljudi je vec potpisalo peticiju, ali nas jos mnogo deli od milionitog potpisa!

Molim vas da posetite prezentaciju http://www.saynotoviolence.org kako biste dodali svoj potpis on-line peticiji.

uvek se javlja ono pitanje, validnosti toga, da li je zakonski opravdano tj koja svrha i slicno??? Dodatno pojasnjenje, mislim na onlajn peticije.

meni se dopada što su 44 vlade potpisale peticiju. malo mi to uvrnuto, vlade valjda imaju druge mere koje mogu da preduzimaju protiv onoga što im se ne dopada.

moj problem sa peticijama je što obično nema fidbeka, šta je sa njima, koliko je na kraju potpisa sakupljeno, kome su date da se vide, i koja je realna promena učinjena. postoji li neka ozbiljna studija, kolika je ikada u istoriji povodom bilo koje teme bila korist i uticaj peticija? baš bih volela to da vidim, pošto mi se ne čini da je njihova moć baš velika, ali naravno, možda i grešim.

• Author

Buduci da je UNIFEM organizacija u okviru Ujedinjenih Nacija ciji su prioritet zene u svakom pogledu, dakle poboljsanje polozaja zena u svetu, zastita i  zdravlje zena, istrazivanje razlicitih faktora koji uticu na los polozaj zena u razlicitim zemljama i slicno, razumljivo je da su ovu peticiju potpisale i 44 vlade jer je cilj peticije da na nivou Ujedinjenih Nacija posalje poruku o neophodnosti i znacaju dugorocnog zalaganja protiv nasilja nad zenama.

Koliko ovakve akcije mogu da pomognu ne znam, ali buduci da se ne radi o lokalnoj NGO niti o politickoj partiji vec o necem na visem, gotovo globalnom nivou, nadam se da ima svrhe potpisati se i dati svoj mali doprinos celoj ovoj prici.

I kao sto naslovih ovaj topic to se moze uciniti brzo, lako i za razliku od onih nad kojima se vrsi nasilje, ovo on line potpisivanje NE BOLI.

• Author

Ako sam ja sa ovom kantom od kompjutera, starom osam godina i izuzetno losom i sporom dial up konekcijom uspela da "otvorim" tu stranicu i da glasam i da mi Nikol Kidman kao ambasadorka UNIFEM-a posalje zahvalnicu :D ne znam na cemu ti radis ako ti to ne polazi za rukom...

Sajt je bio down popodne, imala ti kantu ili zver...

Izgleda je to bio znak da ne treba da potpisujem tu peticiju :D

• Author

Shvati ovo kako god koces, ali za mene licno je vec dovoljna satisfakcija sto je preko sto ljudi procitalo ovaj post i makar kako tako ima predstavu da to postoji, kao i da UNIFEM postoji, neko od njih je ovo sigurno i potpisao, jer istrazivanja u Srbiji radjena 2001. od strane Viktimoloskog drustva Srbije govore da svaka treca zena u Srbiji trpi nasilje. Stoga svako ko je ovo procitao, a ima majku, baku, tetku, sestru, komsinicu, prijateljicu koja trpi nasilje (a svi ih imamo po nekoliko)  potpisace, jer je to najmanje sto moze da ucini. A sto se tice sajta mozda je "pao" zbog prevelike posecenosti :D

А зашто Спавач потписује петицију када је он насилник?  ;D

• Author

ajde bre ljudi potpisujte to.sta sad tu zavrcete(sa oprostenjem) da li postoji ili ne postoji.

Hvala SIKI na razboritostii podrsci

Evo Maja i ja se upisah u knjigu, sto zbog licnog uverenja, sto zbog tvog predanog feministickog angazmana.  Pozdrav

• Author

Hvala Zlatko i ja tvoj gest izuzetno cenim.

Mogli bi opet na neku livadu, ne mogu da verujem kakvo vreme imamo pocetkom novembra...

moj problem sa peticijama je što obično nema fidbeka, šta je sa njima, koliko je na kraju potpisa sakupljeno, kome su date da se vide, i koja je realna promena učinjena. postoji li neka ozbiljna studija, kolika je ikada u istoriji povodom bilo koje teme bila korist i uticaj peticija? baš bih volela to da vidim, pošto mi se ne čini da je njihova moć baš velika, ali naravno, možda i grešim.

Dobro pitanje.

I imam blag utisak da odgovor na njega i nije toliko tagičan kako može da nam se učini.

Moj prvi primer za to je peticija hoću Taru, neću baru organizovana pre nekoliko godina povodom planova za izgradnju akumulacionog jezera u kanjonu Tare. Ako se dobro sećam ta peticija je završila u crnogorskom parlamentu i planovi za izgradnju brane su propali, bar na neko vreme. Naravno, ja ne znam šta je sve još moglo da utiče na odluku parlamenta, ali stekao sam utisak da je i peticija vredela.

Drugi primer je dosta frišak. Možete ga videti ovde. Peticija - odnosno šira građanska inicijativa čiji je peticija deo - je privukla pažnju ministarstva zdravlja, i priča je prešla u sledeću fazu - saradnja građana i ministarstva na rešavanju problema. Dakle, ova inicijativa se za sada dobro razvija i živo me zanima šta će dalje biti sa njom. Naravno postavlja se pitanje koliko je u okviru cele inicijative (koja ima podršku giganta kakav je B92) sama peticija krupan i bitan deo.

Moje mišljenje je da peticiju koja izgleda ozbiljno sročeno treba potpisati - u slučaju da se slažete sa zahtevom peticije :), naravno - , i da taj potpis može da ima smisla.

• 3 weeks later...
  • Author

Buduci da je ostalo manje od nedelju dana za potpisivanje, ja samo malo da "osvezim" temu...

potpisujem i podrzavam.

I paz' da nije Taru spasla peticija, ovo je, hvala Bogu, nesto drugo.