Jump to content

Featured Replies

Pa nemam namjeru da se prepucavam, ali neko jednostavno ne želi da prihvati činjenicu gdje živi i svojim postovima samo pokvari sve gore lijepo izrečeno o Bosni i Hercegovini :) Inače, državni zakon je iznad entitetskog, a tamo prefiksi nisu ukinuti, nego su prihvaćena oba naziva, te na ličnoj karti piše Bosanska Gradiška / Gradiška ...

Ukoliko neko od forumaša bude putovao u Bosnu, dajem vam link facebook stranice "Putuj vozom, putuj jejftino" na kojem imate sve potrebne informacije o vozovima u Bosni i Hercegovini, kao i savjete kako putovati jeftinije i slično... Takođe sam tu da vam preporučim šta zapravo treba vidjeti, jeftine hostele i sve ostale informacije :)

Pozdrav iz BIH  :mah:

Od decembra 2012. i sakaćenja reda vožnje, teško da može igde normalno vozom po BiH da se putuje...

Joj Rax, baš su nas osakatili skroz. Hrvati su nam došli glave :D Ali, opet je ostalo nešto ... Može se na jedan dan iz Sarajeva za Mostar ili Ploče ... Sarajevo i Zenica su dobro povezani, pa mogu reći i Sarajevo i Banjaluka (dva puta dnevno) je dovoljno ... Ali opet su tu varijante, vozom do Doboja, pa iz Doboja do Slavonskog Broda autobus, pa dalje ka Evropi :)) Imamo i vezu za Minhen na onaj Sarajevo - BL - Zagreb :)

Katastrofa, ukinuli su Sarajevo - Beograd, Sarajevo - Budimpešta, noćni Sarajevo - Zagreb i Zagreb - Ploče skratili na Zagreb - Sarajevo. Takođe su ukinuli Novi - Bihać i Tuzla - Brčko. Pre par godina su ukinuli i konekciju Brčko - Vinkonci...Ostaje nada da će od decembra ove godine krenuti neki putnički voz ka Srbiji preko Zvornika, postoje neki nagoveštaji...

Eh moj Rax ... Sve ja to znam ... A u avgustu se nadležni ministar na sva zvona oglašavao kako od decembra Talgom povezuju cijelu zemlju od Bihaća, preko Banjaluke, Doboja, Zenice, Sarajeva do Mostara ... Putovao sam sve i jednim od tih vozova ... Ljudi su u BIH navikli na vozove, međutim, sad nemaju na šta navikavati ...

• 3 weeks later...

Ukoliko putujete iz Beograda npr u Sarajevo i ne zelite kupiti kartu, morate pojedinacno 3 puta podmicivati konduktere (ako se odlucite na to) jer ukoliko ne kupite medjunarodnu kartu nego pojedinacne onda morate posebno platiti kondukteru u Republici Srpskoj i posebno u Federaciji, obicno ljudi daju nekih 5KM za stotinjak kilometara, sacekaju u hodniku konduktera (da ne bude vidljivo) Medjutim to je sve nebitno jer mislim da je ukinuto jako puno linija a i vlakovi su najcesce kasnili (u pravilu). Stop je nesto tezi prema jugu drzave (sto juznije to tuznije hehe) iz razloga sto je ovdje u Hercegovini narod tvrdoglav, zatvoren i konzervativan (starija godista ugl) medjutim i dalje se stopira uz nesto duze vrijeme cekanja nego u nekim drugim mjestima

• 5 months later...

dva pitanja:

prvo- moze li u bih bez zelene kart? tj da li moze da se kupi na ulazu nesto jeftinije za jedan dan?

drugo-ima li se sta videti zaimljivo osim stanisica a da je blizu granice?  :?

Sto se zelenog kartona tice, gotovo je nemoguce uci u zemlju bez (bar kad su u pitanju granice sa HR, sto znam sigurno.) A sto se tice drugog pitanja, produzi do Tuzle, jako je lijep grad. Obidji Panonska jezera u Tuzli...  :)

ne, uzima se naknadno (ako nekom treba) i kosta 30e

negde je pisalo da postoji neko osiguranje koje se na bih granici kupuje za dan-dva....

• 3 years later...

Može li mi neko reći kako je najbolje putovati od Sarajeva do Mostara: vozom ili busom? :smile: da li su vozovi kao u Srbiji (ne)pouzdani, ili vredi ići vozom i uživati u predelima? Koliko koštaju povratne karte? I da li postoji neka mogućnost uzimanja busa od Mostara do Blagaja?

• 1 month later...

Ljudi, ja sam u velikoj dilemi, ja sam iz Zrenjanina, trebam u Wien ići, moram pre polaska u Wien ići za Sanski Most, da li ja mogu ličnom kartom preći iz Srbije u Bosnu, pa pasošem iz Bosne preko Hrvatske u Wien? Da li ću imati zabranu ulaska u BiH, ako se odjavim ličnom ili kako? Ništa nzm... 

Nema problema. Bosanci ne zagledaju pasos, pogotovo ako si iz Srbije i u BiH ulazis sa srpskim pasosem na teritoriju Republike Srpske. Cak stavise, mozes da udjes u BiH sa nasom licnom kartom ili pasosem i da ostanes par meseci (da ne kazem godina) u BiH bez ikakve boravisne dozvole, i na izlasku neces imati problema. Ovo je moje licno iskustvo i vrlo je sveze. 

Granicari u BiH ne lupaju ulazni pecat u pasos (osim ako im ti to izricito ne trazis). Pasos sluzi samo kao licni dokument da provere da nisi pod krivicnom istragom.

Ako ti je frka i dalje, mozes na izlasku iz BiH da koristis licnu kartu, a na ulasku u HR da koristis pasos.

On 03. 03. 2017. at 0:12 PM, LudiZrenjaninac said:

Ljudi, ja sam u velikoj dilemi, ja sam iz Zrenjanina, trebam u Wien ići, moram pre polaska u Wien ići za Sanski Most, da li ja mogu ličnom kartom preći iz Srbije u Bosnu, pa pasošem iz Bosne preko Hrvatske u Wien? Da li ću imati zabranu ulaska u BiH, ako se odjavim ličnom ili kako? Ništa nzm... 

Што не би могао?

У БиХ се може ући са личном, за Хрватску ти треба пасош, не видим где би могао да настане проблем.

Можеш и у БиХ да уђеш с пасошем :smile:

• 3 months later...

Mostar se s razlogom naziva ponosom Hercegovine, a svi koji ga posjete ubrzo će razumjeti zašto je totako. 

Edited by jasamtu

• 11 months later...
3 hours ago, schokaz said:

Di je najbolje mijenjat novce u Sarajevu? A u Mostaru?

Gdje god hoćeš, mjenjačnica na svakih 50 metara, na stotine ih ima, i u Sarajevu a i u Mostaru. Sve su iste, mjenjačnica k'o mjenjačnica, kakva je razlika. Eventualno razlika u kursnim listama za neke sitne promile, ali sve je to u 5 deka.

• 5 weeks later...

Što se tiče Mostara, ovdje imaš sve informacije:

http://putovanjazasvakoga.blogspot.com/2016/06/mostar-bosna-i-hercegovina-sta-posjetiti.html

Okolina Mostara:

1. Počitelj

http://putovanjazasvakoga.blogspot.com/2016/06/vodic-kroz-pocitelj-bosna-i-hercegovina.html

2. Vodopadi Kravice i Međugorje

http://putovanjazasvakoga.blogspot.com/2016/07/vodic-kroz-vodopad-kravice-i-meugorje.html

3. Stolac i Radimlja

http://putovanjazasvakoga.blogspot.com/2016/07/vodic-kroz-stolac-i-nekropolu-stecaka.html

Preporučujem takođe i vrelo rijeke Bune, sjajno mjesto za poludnevni izlet. A za Donji Vakuf nisam siguran, ali mislim da nema ništa interesantno.

divno, po prvi put cu ici u Mostar ove godine, volela bih da ostanem jedno vece ali mi se ne ostaje po hotelima i slicno, vec sa nekom lokalnom ekipom, aktivna sam na Couchsurfingu..imate li ideju koliko je on razvijen u Mostaru?

• 10 months later...

Drugari, guglam po Netu već par dana i ne nalazim naročito sveže informacije.

Elem, interesuje me da li postoje bilo kakve autobuske linije od i do banjalučkog aerodroma i kako to generalno funkcioniše u smislu cene i satnice polazaka. Planiram već neko vreme da obiđem Banjaluku i okolinu ali zbog posla nemam previše vremena za gubljenje za put do tamo i natrag tako da bih leteo Air Srbijom iz Beograda do Banjaluke i natrag.

Sve što sam do sada uspeo da nađem su polasci sa stare autobuske stanice ka aerodromu par sati pre poletanja što je OK, ali od aerodroma ka gradu (u dolasku) ne nalazim ništa sveže i precizno, a gledam da uštedim koju marku ako je ikako moguće.

Postoji kombi koji je uskladjen sa letovima, dovozi ljude na aerodrom pred let pa saceka one koji dolaze tim istim avionom i ide za BL. Kosta 10-15 maraka, ne znam tacno. Mozes i da prosetas do najblize stanice (ovako od oka mislim da ima oko kilometar, mozda i manje) i hvatas bus Gradiska - BL i platis 4-5 maraka.

Edited by ThirstyTraveler

Ja sam prosle godine leteo 5 puta BL-BG karta u jednom smeru je jeftinija od autobuske karte, 2800 dinara. Iz Gradiske i iz BL ima redovna linija koja staje na stanici Mahovljani i 10ak minuta peske ima do aerodroma koji je mislim najmanji na svetu na kom sam bio sa jednim ili dva check in saltera :D 

Autobusu iz BGa treba preko HR ako je sve ok oko 4 i nesto sati, ima polazak u 6 ujutro i tamo je oko 10:30, ima polazak u pola 12 nocu i u BL je oko 4 i nesto ujutro, ta dva polaska sam cesto koristio a ima ih dosta jos. Povratna karta avionom je oko 6800 mislim, a smer od BL do BG je jeftiniji jer RSplaca subvencije.

Hvala puno drugari, ovo je baš ono što mi je trebalo!

11 hours ago, mveruovic said:

Autobusu iz BGa treba preko HR ako je sve ok oko 4 i nesto sati, ima polazak u 6 ujutro i tamo je oko 10:30, ima polazak u pola 12 nocu i u BL je oko 4 i nesto ujutro, ta dva polaska sam cesto koristio a ima ih dosta jos. Povratna karta avionom je oko 6800 mislim, a smer od BL do BG je jeftiniji jer RSplaca subvencije.

Da, ima dosta polazaka, ali kažem, zbog trenutne situacije na poslu neću biti u mogućnosti da uzimam duži odmor u skorije vreme a opet ne bih da provedem baš svaki vikend kući, tako da mi je varijanta avionom najsigurnija jer situacija na kopnenim granicama može vrlo lako da se otme kontroli baš tad kad budem išao. Pre mesec dana sam ostao zaglavljen na Horgošu preko 4 sata i dolazio na posao u poslednjoj sekundi, tako da mi je avion do BL i natrag najsigurnija i najbrža opcija, a nije puno skuplja od prevoza busom koliko sam uspeo da vidim.