Jump to content

Featured Replies

Pa, ja sam zivela tamo 2000-e jedno sedam meseci, mama mi je tamo radila u bolnici u Bijeljini kao lekar, bile su tada bojle plate nego ovde dosta. Bila sam u Brckom, Zvorniku, Banja Luci, trebalo je da odem i do Sarajeva ,ali drustvo sa kojim je trebalo da idem su tog dana imali nekih obaveza, pa nisam otisla. Jedam mamin prijatelj koji je isto tamo boravio isao je trazeci posao i po Tuzli, Foci, Trebinju, Sarajevu, nije imao nikakvih neprijatnosti sem sto ga je jedan policajac u Tuzli malo mrko pogledao cuvsi beogradski akcenat. Najsmesnije mi je bilo sto je pricao(mamin prijatelj) da je prespavao u nekom zatvorskom hotelu gde goste sluze zatvorenici i jos su vrlo ljubazni i gostoprimljivi, ne znam gde je to tacno u kom mestu.  U principu, tada su jos bile vidljive posledice prethodnih desavanja u smislu da su kad se krene ka Banja Luci kuce bile porusene bez krovova sto je delovalo malo jezivo (verujem da je i sada tako) ali su svi ljudi  bili uglavnom prijatni i gosotljubivi sem sto je u Banja Luci svako malo bila nestasica vode, pretpostavljam i struje. inace prisustvo medjunarodnih snaga je bilo vidljivo na svakom koraku, u Brckom su recimo bili stacionirani Italijani,  cak su sa lokalnim stanovnistvom vrlo prijatno caskali, ne znam kako je sada.

Ja sam lutala po Sarajevu, Mostaru, Zelenkovcu, Banja Luci, po Romaniji, po Hercegovini (Trebinje, Ljubinje...)... stopom... nisam imala nikakvih problema, ljudi su prijatni, cevapi odlicni, pite i buredzike josh bolje, stop ide odlicno a Bosna je sama po sebi predivna a uopste nije daleko. Do Sarajeva se stize za 6-7 sati, do BL od Beograda za 5 sati i manje, Od Sarajeva do Mostara ima 2 sata i ako idete vozom predeo je kao iz bajke posto voz ide dolinom Neretve, Od BL do Zelenkovca ima sat i po...

• 1 month later...

mozda ovde mogu da nadjem odgovor na pitanje: da li ima utocista, planinskih domova ili domacinstava koja primaju putnike na konak, a da nisu hoteli. nesto me tamo vuce put za novu godinu, unaprad hvala!

ko ide na mokru goru moze da svrati do Visegrada. Ako nista drugo onda cuvena cuprija zavredjuje paznju. Nekad je postojala i dzamija, ali posle rata ostade samo poljance bez ikakvog traga o postojanju gradjevine....

Ja sam se pre dva dana vratio iz Sarajeva i Mostara. Tvoj vid smeštaja je definitivno CS/HC koji sam i ja koristio... Imao sam predivnog domaćina Turčina u Sarajevu i Francuskinju u Mostaru, tako da ako se potrudiš, pronaćićeš ono što želiš.

koliko da se potrudim? da bih dobila sto ishtem...    znam ovo je filosofska tema :)

a da ti, mozda imas kontakt sa Vucijim necin, tako se zove planinski dom.... avaj, javite nesto!!! stvarno san u frci, a jos me izbrisase sa teme nova godina, na dan ljickih prava...

pozdrav moderatoru sa vijagrom!

koliko da se potrudim? da bih dobila sto ishtem...     

Pa lepo ti jeMarklar objasnio, dakle uclanis se na couchsurfing (otvoris profil na njihovom sajtu) ili hospitalityclub, potom potrazis putem tih sajtova ljude u mestima u Bosni koja te interesuju i pokusas da kod njih prespavas, budes gost, druzis se etc. Cak i ako nema nikoga iz datih mesta ko bi nekog aprimio u gioste sigurno je bolje obavestenn o stanju na terenu, tj. da li ima palninarski ili neki drugi dom, u kakvom je stanju, koliko kosta, kontakt telefon i sl. Mozes i na CS da se ukljucis u grupu Bosna i Hercegovina i tamo pitas sve to sto te zanima.

Pozdrav

• 4 months later...
  • Author

Za prave ljubitelje prirode preporucujem Focu - rafting Tarom i Drinom, obilasci Maglica, Zelengore, prasume Preucica...Tesko je nabrojati sve sto nudi ovaj grad - treba doci i vidjeti.

• 1 month later...

Bosna je prelepa. Ljudi su u njoj dosta drugačiji,prijatniji,gostoljubiviji. Imao sam prilike i prošle i ove godine u par navrata da putujem kroz Bosnu. Obišao sam Bijeljinu,Brčko,Tuzlu,Zvornik,Sarajevo,Mostar,celu istočnu Bosnu,Romaniju... Stvarno ne znam šta bih pre preporučio,da li stari most u Mostaru,baščaršiju u Sarajevu,most Sokolović Mehmed-paše u Višegradu,Romaniju,dolinu Neretve,najbolju jagnjetinu na svetu u Jablanici,Trebinje... I što je najvažnije,nikad nikakvu neprijatnost nisam doživeo. Putovao sam autom sa ŠA tablicama,auto parkirao u centru Mostara,Sarajeva,Tuzle,Goražda(gradovi u federaciji). Preporuka svima koji vole prirodu,putovanja,avanture...

Evo ja vam zivm u Banja Luci moram reci da se otkako je Ivanaste bila 2000te mnooogo toga se promjenilo,struje nije nestalo ima godina,a i voda je nesto sto valjda postala normalna stvar,zadnji put kad nismo imali vode bilo neke 96ste godine hehehe.Znaci zivot se vratio u normalu ali o mentalnom stanju ljudi necemo sad govoriti.Grad je sa pravom to mogu reci najljepsi i u Republici Srpskoj a i u BiH.Ovo je mnogo osjetljiv kraj,naravno zavisi gdje odes, posljedice rata jos uvjek vidljive ali sigurno stvari idu na bolje,sporo ali idu.Narod je apsolutno podjeljen i mislim da ce to tako i ostati,ali ako cemo zemlju otvarati drugima moramo mi prvi da se njima otkrijemo,zatucanost i malogradjanstvo nas nece nigdje odvesti.Prirodne ljepote su svugdje,evo sad smo imali svjetsko prvenstvo u raftingu sto je i dokaz da ljudi dolaze.Imamo rijeke koje su nasi biseri,obavezno ko dolazi ako moze da posjeti Martin brod na Uni,pa odatle da krene na jug.Evo mi sad idemo na tradicionalno vidovdansko penjanje na Maglic(najvisi vrh BiH) i znam da dolaze i ekipe iz Srbije pa zna biti pravo dobro okupljane.

Zivim u zemlji koja ima mnogo potencijala  a opet nedovoljno da ljudi shvate da sve sto drugom rade rade i sebi,naravno pricam o bacanju smeca svuda i ponasanja kao da zive na drugom planetu.Kad sam isla za mokru goru naravno prolazili smo kroz Romaniju ,prelijep kraj ali smece na sve strane ,nije mi jasno ali nikako zasto se to radi,kao ako bacim u komsijino dvoriste ,bas me brige samo nek nije u mom!!!!? I tom inatu nikad kraja,generalno mislim da je zemlja sigurna,domacinska,dostupna ali kao i svugdje treba biti malo na  oprezu,kao sto rekoh zemlja je podjeljena pa nikad neznate sta vam je vas novi sagovornik prosao,nedaj boze izgubio u ratu itd.Ljudi koji dolaze iz vana tj. iz Srbije su otvoreniji po tom pitanju,nema te podjeljenosti,i ako ima ima nije tolika.Nazalost ,meni to smeta,tolerancija i postovanje je nesto sto nam treba biti na prvom mjestu i jedino tako se moze naprijed ici.Mene koja zivim u BiH naravno da me neke stvari itekako nerviraju,ali na srecu uvjek mozes pobjeci negdje u prirodu ,imati svoj mir ,uzivati u svemu ,razmisljati o smislu i nesmislu svega :ang:hehe,jer ako nista priroda je ono sto se neplaca,i treba je cijeniti ,voljeti,biti svjestan da negdje ljudi nemaju mozda takvu priliku.Ipak se moze naci nesto u tvojoj zemlji sto drugdje nema,i u tome je bit svega npr.zivjela sam u Italiji ,zemlja koja stvarno ima sve,kulturno,istorijski,priroda.....ali nemaju rijeke,i ono sto imaju nemoze se bas nazvati nekom rijekom u poredjenju s nasim.I super,,, jos uvjek kod nas kad se ide od sela do sela postoje sume,livade,bez natrpanih molova,industrijskih zona,prenapucenog stanovnistvo itd.Jos kad bi se narod natjerao i pored svih muka da se malo vise smije,mislim da bi ova zemlja jos bila ljepsa.

Sta reci za kraj nego ljudi dodjite,prodjite,vidite.....nadam se da  ce ljudi shvatiti da je doslo novo doba ,u kojem bi trebala tvoja religija da bude da cinis dobro a tvoje mjesto stanovanja planeta zemlja.Zadrzati tradiciju,obicaje,razmjeniti iskustva i napokon shvatiti da biti srbin,musliman,hrvat nije najbitnija stvar u svijetu,a ni u tvom svijetu, i nedaj boze opet ratovati zbog toga.

Mozda sam malo otisla od prave teme ali mislim da ljudi koji putuju itekako znaju o cemu pricam,eh kad bi svi mogli i htjeli putovati mislim da bi se sve promjenilo.BiH kao i sve zemlje u regionu ima  dobar karakter,doduse inatan i trvdoglav,ali ako se to okrene u pravom smjeru mozda bi opet imali sve ,u svakom slucaju negine vam jedna dobra domaca kafa,rakija koja najcesce zavrsi ovako pijjj ,domaca hrana ,pogled u daljinu ,ah sta bi covjek vise i pozelio>...

• 5 months later...

Ah, kako smo im interesantni. Naime, poznanica iz Češke me pita koliko su karte od BG do Banja Luke, Brčka, Srebrenice. Čini mi se da je do Banja Luke oko 30e povratna? Kako stoji situacija sa Brčkom i Srebrenicom, jel ima smisla da idu tamo, i ako neko zna relevantne cene, iz BL, napr, to bi bilo od pomoći. Studiraju cure političke nauke, neću da se mešam.

Povratna karta BG - BL sa ISIC karticom je oko 25 eura.

cijene u BL:

kafa od 1 km do 1.5km

sendvic 2 - 2.5 km

pivo 0.9 - 3 km

smjestaj oko 35 km

gradska karta 1.3 km ( nema sanse da se udje u bus bez karte)

itd

U Srebrenici stvarno nema sta da se vidi. Ali stvarno. Osim Potocara, koje je u sustini groblje sa memorijalnim spomenikom. Ali sam grad je krs.

Brcko je fin gradic, nov, renoviran poslije rata. 2 dana su vise nego dovoljna.

Sretan put!

To sam i ja njoj rekla, i to dva ili tri puta, da verovatno sem nekog memorijala nema ničega, ali opet pita. Hvala.

• 1 year later...

Pozdrav,

ova tema je "malo" mrtva koliko vidim, ali hajde da se nadam da ce se naci neko sa korisnom informacijom ...

Planiram za Sarajevo, pa za Neum polovinom septembra, ali sto jeftinije :D

Smestaj imam, sad razmisljam kako najjeftinije stici do tamo ...

Stopom je jedna opcija, ali razmisljam i o vozu ...

Realno, kroz Srbiju moze za 100-200 din kondukteru u dzep, a kakva je situacija u Hrvatskoj i Bosni? Nekako mi oni mirisu kao da su slicni kao mi i Bugari sto se tice prakse "dogovaranja" sa kondukterima, ali nemam konkretnu informaciju...

Jel neko probao, kako je prosao, itd... ?

Za HR ne znam, a u BiH se moglo proći sa davanjem kondukterima, ali sam čula da su u posljednje vrijeme pojačali kontrole. Eh, sad pitanje je odakle misliš da putuješ. Ako bi išla vozom koji ide od Beograda trebala bi da daš srbijanskom kondukteru, hrvatskom, pa u Republici Srpskoj i u Federaciji (svaka teritorija ima svoj postavu konduktera), tako da vidi da li ti se to isplati.

Voz Sarajevo-Neum ne postoji, vozom mozeš do Mostara (70km udaljen od Neuma) ili do Ploča (30 km). Iz Ploča bi trebalo da idu busevi na svakih sat vremena za Neum, ali problem je što su Ploče u HR, pa su opet dvije postave konduktera (voz SA-Ploče je oko 12e). Cijena autobuske karte Ploče-Neum bi trebalo da bude oko 30 kuna. Ne znam da li je bolje da sidješ u Metkoviću pa da odatle ides do Neuma, bliže je, ali ne znam kakav je put, koliko je prometan i ima li nekog javnog prevoza.

Ja sam pre par nedelja ishla u Bosnu sa drugom auto stopom, i stigli smo brze nego shto bi autobusom, za svega par sati, ljudi su nam stajali bez problema..

e sad, imali smo problem za povratak, jer smo stopirali na njihovim, lokalnim putevima, i onda je realno mali broj ljudi napushtao zemlju, pa niko nije hteo da stane, po Bosni i okej, ali dok smo preshli granicu, ceo dan nam je trebalo da stopiramo...

Tako da po Bosni mozesh lagano da stopirash, prijatni su ljudi, a tipa od Bjeljine mozesh da uzmesh bus, do Srbije (ne znam u kom si gradu )koji je 700 dinara, do Beograda. To ti je najjeftinija i najbolja varijanta..

Pozdrav  :mah:

Ово за даваље вам је можда и могло некада, а у Хрв у СРБ има по бар две контроле у возу, а кондуктер да прима пенале због 200 дин није луд.

• 1 year later...

Ukoliko neko od forumaša bude putovao u Bosnu, dajem vam link facebook stranice "Putuj vozom, putuj jejftino" na kojem imate sve potrebne informacije o vozovima u Bosni i Hercegovini, kao i savjete kako putovati jeftinije i slično... Takođe sam tu da vam preporučim šta zapravo treba vidjeti, jeftine hostele i sve ostale informacije :)

Pozdrav iz BIH  :mah:

Хвала Никола. Поздрав и теби од нас из Републике Српске.

Nema smisla da se nacionalno prepucavate putem foruma.Jedno od rjesenja koja vam mogu pomoci jeste da koristite imena gradova i izbjegnete neugodnu situaciju. Sto se tice gradova u Republici Srpskoj koja su nekada imala prefiks "Bosanski" taj prefiks je ukinut entitetskim zakonom tako da za one putnike koji dolaze po prvi put, izbjegavajte upotrebu prefiksa dok ste u RS a u FBiH isti mozete slobodno da koristite mada za vecinu nije problem kada kazete Gradiska, Novi, Brod, Samac...Puno pozdrava za sve.

A ako ste u Hrvatskoj, svakako koristite prefikse, jer ako ih ne koristite, odnosit će se na Novu Gradišku (koja čak ni ni na Savi! na Savi je Stara Gradiška), Slavonski Šamac, Slavonski Brod, a za Novi prosječan stanovnik Hrvatske nema blage veze šta je.

Kad pogledam iz perspektive stranog putnika, nema šanse da negdi ne zabrlja...  :happyyy:

Ukoliko neko od forumaša bude putovao u Bosnu, dajem vam link facebook stranice "Putuj vozom, putuj jejftino" na kojem imate sve potrebne informacije o vozovima u Bosni i Hercegovini, kao i savjete kako putovati jeftinije i slično... Takođe sam tu da vam preporučim šta zapravo treba vidjeti, jeftine hostele i sve ostale informacije :)

Pozdrav iz BIH  :mah:

Od decembra 2012. i sakaćenja reda vožnje, teško da može igde normalno vozom po BiH da se putuje...