Jump to content

Featured Replies

Posted

Putujuci avionima cesto imamo problem kako doci iz grada do aerodroma i obrnuto. Pocinjem sa Budimpesta -  Ferihegy1 i ferihegy 2.

Od Keleti p.u. (Istocne stanice) Budimpesta do aerodroma Ferihegy 1 i Ferihegy 2.

01. Metro M2 (crveni) u pravcu Déli p.u. (juzne zel.stanice) , 3 (tri stanice) do Deák tera. Ovde preci u metro M3 (plavi) i ici u pravcu Ujpest 2(dve) stanice do Nyugati p.u. (Zapadne zel. Stanice). Sa ove , Nyugati p.u. (zapadne z.st), vrlo cesto ide voz prema Ferihegy 1 (Budimpestanskog aerodroma terminal 1). Pored aerodroma je pruga koja ide dalje prema jugoistoku (Szeged npr.) pa se za dolazak na aerodrom Ferihegy 1 koriste i redovne zeleznicke rute. (To isto znaci da ako neko putuje iz Szegedina ka Budimpesti moze izaci na Ferihegyu 1, naravno ako voz staje)

Karta za metro kosta 270 forinti za jednu voznju (treba vam 2), karte kupujete na ulazu u metro i ponistavate na automatu pred samim pokrenim stepenicama. NAPOMENA: u Budimpesti nije preporucljivo se voziti bez karte, jer su kontrole ceste, kazne i neprijatnost vrlo velike. Menjacnice na Keleti p.u. i ostalim stanicama postoje ali je kurs nepovoljan. U blizini Keleti p.u. ima puno malih menjacnica gde je kurs korektan. Dne 12.11.2008 za 1Eur= 250Ft.

Vozna karta od Nyugati p.u. kosta 300Forinti i kupuje se kao svaka druga karta ili na salteru ili na automatu.

www.bkv.hu sajt prevoza u Budimpesti

www.mav.hu sajt zeleznice madjarske (traziti Nyugati p.u. – Ferihegy1)

02. Druga varijanta je prevoz  M3metroom (plavi metro) do zadnje stanice Köbanya, pa zatim autobusom  200E letovi sa Ferihegy 2 (terminala 2 i 3) a staje i na Ferihegy 1 (terminal 1).

Autobus 93 ide od Köbanye ( zadnje stanice M3, plavog metroa) do Ferihegy 1 (terminal 1).

Oba autobusa voze od 03 ujutro i voze do ponoci. Ovu informaciju uvek treba proveriti jer je promenjiva.

03. Treca varijanta je kombi aerodromski prevoz koji se mora zakazati i vozi od stana, hotela, zel stanice do aerodroma i ,naravno, kosta mnogo vise.

Airport shuttle

HUF 2990 / person / one way ticket

HUF 4990 / person / two ways ticket

HUF 4490 / two persons

HUF 8490 / two persons / two ways ticket

04. Cetvrta varijanta je taksi, koja je najskuplja, ali ako se i koristi treba koristiti sve druge samo ne no name taksije i unapred se dogovoriti za cenu koja nebi trebalo da je veca od 15 eura. Neki taksisti imaju istaknutu cenu za prevoz do aerodroma.

U nadi da ce vam ovo koristiti, sretan put.

1. Kiev Borispol - Vokzalna (zeleznicka centralna).

Mnogobrojne maršutke po ceni od oko 5E. Od Vokzalne polazi metro kao i gotovo sve bus linije, marsutke do bilo kog mesta u gradu po ceni tipa 1/3E.

2. L'viv - Maršutka tipa 1/3 evra... Broj 2 vozi do železničke.

3. Bakuu - isključivo i samo taxi. Cenkanje. Oni traže i do 40USD, ali je razumna cena (i dalje prevelika) do 20 manata ili ti eura. Nema javnog prevoza.

4. Beč - metro vozi do aerodroma, praktično se iz njega ulazi direktno tunelom u aerodrom.

Seul - autobusi (malo skuplje, ali komfornije - 9 do 15 eura) ili metro 3-10 eura - ovo sa Incheona, ako slucajno sletite na Gimpo (sto je vrlo malo verovatno-letovi iz Kine, drugih korejskih gradova) onda metro jer je jako blizu grada.

Sidnej - metro posebna linija kosta 14 AUD, taxi do centra 25-30 pa na vise.

Cairo - Ima autobus koji vozi od Taksim skvera do aerodroma i nazad za oko pola dolara

Mexico city - metro

Havana - autobus M2 (eme dose) popularna "kamila" ima stancu dvestotinjak metara od izlaza sa Hose Marti aerodroma. Ne znam koliko kosta karta buduci da ni jednom nisu hteli da nam je naplate, samo smo skontali da je smesno jeftina.

• Author

Da , Vukade to je tacno ali me interesuju iskustva putnika jer nije uvek onako kako pise na sajtovima.( I cesto postoje jeftinije varijante)

Hamburg:

Sa glavne zeleznicke stanice koja je u centru grada i dobro povezana metro i bus linijama krece  jasno obelezen Airport Express autobus do aerodroma i kosta 5eura. Taxi od centra do aerodroma je 15-20 eura.

U toku je izgradnja metro linije direktno do aerodroma,bice valjda gotova naredne godine.

1) Najjeftinija varijanta je autobusom 72 koji polazi sa Zelenog Venca. Na kiosku se kupi karta za drugu zonu i ponisti u busu. Kosta 70ak dinara, cini mi se! Alternativa je da se sedne u 601 koji staje odmah ispred zeleznicke stanice (ide u smeru desno), ode negde do Surcina gde se bus 601 ukrsta sa busom 72, pa presedne. To znaci da treba kupiti 2 karte, ali je zgodno ako se dolazi u BG vozom ili busom.

2) Malo skuplja varijanta, redovnim JATovim busem koji polazi ispred hotela Slavija na Slaviji, pa staje ispred zeleznicke (ima veliki stub na kome pise da tu staje taj bus, pise i red voznje i cena karte). Mislim da ide na svakih sat vremena. Cena bi trebalo da je negde oko 200 dinara ili nesto preko.

3) Najskuplja varijanta je taxi, ako ste u frci, imate para i zelite komfor. Neki taxiji imaju tarifu do aerodroma, cak se i reklamiraju preko bilborda. Mislim da je cena 800 dinara! Nikako, ali nikako ne dozvolite da vas prevare divlji taxisti koji vas vrbuju cim izadjete iz busa. Kad birate taxi vozilo, gledajte da ima tablu sa imenom taxi firme i obavezno sa brojem, koji je nesto plavo crvene boje sa grbom Beograda! I pogodite se unapred za cenu, ili idite na taximetar!

Posto bas nisam siguran koje su tacne cene, molim one koji znaju da me isprave!

Meni je JAT-ov bus najkomfornije resenje. Karta je 200 dinara.

72-ojka prolazi kroz blatnjivi Surcin i voznja traje veoma dugo, nekih 45 minuta.

Nikada mi nece biti jasno zasto Beograd ne moze da uvede autobusku liniju Zeleznicka/Autobuska - Aerodrom ali iskljucivo autoputem (da se zaobidje Surcin). Zar je to toliko tesko? Da li sam ja lud da vucaram kofere od autobuske stanice do Zelenog Venca da bih tamo uhvatio 72-ojku? Naravno da nisam. Radije cu da hvatam JAT-ov bus.

Minhen: S-Bahn S1 ili S8 sa glavne zeleznicke stanice, pravac Flughafen/Airport. Cena 9,20 € (4 Zone). Vreme ca. 40 minuta.

Stutgart: S-Bahn S3 sa glavne zeleznicke stanice. Cena 3,10€. Vreme ca. 27 minuta.

72-ojka prolazi kroz blatnjivi Surcin i voznja traje veoma dugo, nekih 45 minuta.

Nikada mi nece biti jasno zasto Beograd ne moze da uvede autobusku liniju Zeleznicka/Autobuska - Aerodrom ali iskljucivo autoputem (da se zaobidje Surcin). Zar je to toliko tesko? Da li sam ja lud da vucaram kofere od autobuske stanice do Zelenog Venca da bih tamo uhvatio 72-ojku? Naravno da nisam. Radije cu da hvatam JAT-ov bus.

Svako neka izabere kako mu pase, neko ce se za razliku u kintu ili iz ciste radoznalosti uputiti tim drugim busom kroz Surcin. Vazno je da se ima mogucnost izbora. Najstrasnije je kada se nadjete na aerodromu 15 ili 20 km od grada u koji ste se uputili i osudjeni ste na sisanjeod strane taksista jer drugacije do grada ne mozete...

Pa, ima direktna linija, ta Jatova, ne vidim zasto bi duplirali. A 200din i nije neka para. 72ojka je linija gradskog prevoza koja je i ovako pusta, a jos ako ne bi prolazila kroz Surcin i naseljeni deo grada, totalno bi bila neisplativa i besmislena. A i ne secam se nekog blata u Surcinu, a uostalom, iz busa izadjes direktno ispred aerodromskih vrata, pa te se to i ne tice, zar ne? Za transport do aerodroma izbora ima, to je najvaznije! Pa, nek bira vec svako po svom ukusu!

Neverovatno, u isto vreme smo komentarisali istu izjavu na maltene istovetan nacin. Sjajno.

• Author

Bravo, bravo,

Molim dopunite sa vremenima saobracanja  i koliko traju voznje.

Najbrze je taxijem, pa onda mislim JATovim busem, i onda 72ojkom. Koliko para, toliko i muzike :) Trajanje voznje zavisi odakle kreces. Taxijem od zeleznicke ili autobuske stanice,  treba recimo 20-30 minuta, a 72ojkom od Zelenog Venca 40ak minuta. Mislim da bi kombinacija buseva 601-72 trebala da bude malo brza, zavisi samo koliko se ceka prilikom presedanja. Za JATov bus ne znam, ali pretpostavljam da je slicno kao i 72, mozda malo brze. Naravno, sve zavisi i od doba dana, jer su cesta zagusenja na mostovima u spicu, prepodne kad ljudi idu na posao i popodne kad se vracaju. Tako, na sve te voznje mogu se dodati 10-15 min za slucaj velike guzve, a u extremnim situacijama i vise. Kasnije uvece i nocu, stize se brze.

Red voznje linije 601: http://www.gsp.co.yu/linija.asp?id=601

Red voznje linije 72: http://www.gsp.co.yu/linija.asp?id=72

Evo, sad pronadjoh, najbolji link za prevoz do aerodroma "Nikola Tesla", sve lepo pise (samo su cene stare!):

http://www.airport-belgrade.co.yu/code/navigate.php?Id=43

• 1 year later...

Savet za one koji iz NS idu vozom na surchinski aerodrom. Nema potrebe ici do glavne Ž. stanice u BG, siđe se na stanici Tošin Bunar (posle Zemuna, pre Novog Beograda) i odma' pored sacheka gradski broj 72 koji vozi na aerodrom.

Trenutno je voz bez ikakvog popusta ispod 200 din, a karta za gradski kod vozača 100 rsd.

Ajde da i ja doprinesem:

Paris Beauvais - Paris

Najbolja, najjednostavnija i najjeftinija varijanta je Beauvais Airport Shuttle http://www.aeroportbeauvais.com/bus.php?lang=eng, karta u jednom pravcu je 14EUR, može se kupiti preko interneta ili na aerodromu, nema razlike. Autobus kreće 15-ak minuta nakon sletanja svakog aviona. Put udobnim busom traje oko 1h. Autobus staje u Port Maillot, na parkingu pored hotela Concord (valjda se tako zove, uglavnom najviša zgrada u okolini) odakle ide metro M1 do centra, a na 10 min peške je Charles de Gaule, gde se seče više M linija. U povratku se karte mogu kupiti na parkingu, a bus kreće 3h15min pre poletanja aviona i jasno je obeležen oznakom aviokompanije i letom za koji ide, ali to ne znači da ne možete da idete bilo kojim busom, bilo kada, bez obzira na oznaku.

Sve u svemu, prosto i jednostavno :).

PORTO

(btw. najbolji i najlepsi aerodrom srednje velicine u Evropi, zvanicno)

Jako je lako. Ni ne izlazite na ulicu vec se podzemnim prolazima iz aerodroma krecete do stanice metroa koja je na 3 minuta od Dolazaka.

Jedina komplikacija je kupiti kartu, ali ima i na eng, pa nije strasno. Uglavnom, kupuje se iskljucivo na automatu, neki primaju samo novcice, neki i papirne pare, birate zonu Z4 ako idete do centra i to kosta oko 2 evra. Dobijete plavu karticu, kartoncic, koji ponistite na zutom automatu kad se popnete na stanicu i kad vidite da vam voz uskoro stize (pise na nekom ekranu za koliko minuta), i od tog trenutka karta vam vazi sat vremena. To je dovoljno za bilo kakva presedanja itd, a ta linija ide do glavne Zel stanice Campanha, kao i do centra grada. Za ostale destinacije po gradu uglavnom kupujete Z2 zonu, koja je jeftinija.

Tu plavu karticu cuvajte jer kad je dopunjujete (takodje na automatu) voznje su jeftinije nego ako svaki put kupujete novu. :yok:

Ima dosta nemilosrdnih kontrolora. Ne verujem da kazne stizu u Srbiju, ali sitiacija je neprijatna. Metro je nov, napravljen neposredno pred Euro 2004, toliko je lep da prosto ne zelite da se svercujete :)

Hehehe, Porto je moj najdrazi aerodrom! A aerodrome obozavam!

A za sve ovo, imate wikitravel, mislim da je mnogo lakse nego da pisete ovoliko.

Sofija. Najlakše taksi (oko 5e) ili metro do stadiona vasil levski a onda bus 284 (ako se sećam). Sve ukupno 1e.

A od Sirkeci stanice do Sabiha Gokcen, a da pritom nisu shuttle kombiji, pošto to znam i ja da idu sa Taksima?