Jump to content

Featured Replies

Posted

Da se usudim ili ne :bag: ?

Ima li neko iskustva sa istim? Treba li ih skidati noću ili šta već?

Pozdrav!

Drzi se istocnog sarajeva a u federalni dio idi Busom.Ako ides za mostar preko Sarajeva drzi se odgovarajuce brzine jer ces platiti kaznu kao Stranac a jos ceti naci nesto.

Ne zadrzavaj se ako ne moras kroz federaciju  putuj iskljucivo danju.

• Author

E j... kako ću znati koji je sad pa istočni deo?! Pošto najverovatnije idem u federalni deo (CS), možda mogu kola ostaviti u istočnom pa ondak busom tamo. Kako imam GPS, možda znaš neku ulicu u istočnom Sarajevu ;-). Išao bih iz pravca Višegrada, što verovatno znači da ulazim u Srpsko Sarajevo ili?!

Polako, polako, nije to bas tako. Ja sam dosta puta parkirao automobil bez problema u samom Sarajevu. Cak sam ga i ostavljao na otvorenom parkingu, ispred solitera, gde zivi moja baka. I, nikada se nista nije dogodilo. Sad, niko ne moze nista da ti garantuje sa 100% sigurnosti. Ali, celokupna situacija je skoro pa sasvim normalna.

Sa druge strane 2-3 puta godisnje idem sa porodicom u Trebinje. I, svaki put prolazimo tih 27 kilometara, kroz Federaciju BiH, deo oko Gorazda. I, ni tu mi se nije nista lose desilo. Naravno, pridrzavaj se ogranicenja, ali se to odnosi i na Republiku Srpsku. Tamo nisu nista blagonakloniji od policije iz Federacije, ako si prekoracio brzinu i treba da ti naplate kaznu ;).

Istocno Sarajevo ti je bivse Srpsko Sarajevo. To ti je deo koji zahvata naselje Lukavicu, tj. odmah posle poslednjeg federalnog naselja, Dobrinje. Ne znam da li ces od Visegrada nastaviti ka Foci, ali ako ides tim putem, uci ces pre u Istocno Sarajevo nego u sam centar. Dakle, ako hoces da se koliko toliko osecas mirnije (mada, kao sto sam vec napomenuo, nije strasno ni voziti kroz sam centar grada), parkiraj ga u Lukavici, najbolje u nekoj od ulica oko same autobuske stanice. Imena ulica - ha, ha, ha, racunaj da su se izredjali svi Karadjordjevici a verovatno i Obrenovici. Salim se, ali mislim da je dosta ulica promenilo nazive i da sada zvuce "patriotskije".

I, jos jedan tip. Od same autobuske stanice Istocno Sarajevo (koja je gotovo na samoj medjuentitetskoj liniji), na nekih 500-600 metara se nalazi pocetno stajaliste GRAS-a (tj. sarajevskog gradskog saobracaja). Imas nekoliko mogucnosti da stignes do samog grada. Eh, zaboravio sam brojeve linija, ali znam da ti trolejbusi idu do Trga Austrije (to ti je u samom parku kod nekadasnjeg Principovog mosta) i autobusi, koji staju na nekom placu pored cuvene Vijecnice. Nemoj da se vozis bez karte, posto su kontrole veoma ceste, a na nekim autobuskim linijama svako kupujes kartu kod vozaca.

Ako jos nesto treba - ti pitaj.

• Author

Ma išao sam istim kolima u Prištinu pa mi se ništa nije desilo. Ne plašim se svoje sigurnosti no dragog mi automobila. Tržišno ne vredi mnogo, ali meni i te kako, ili ti nemam pare za drugi  ::crazy: Radi se o tome što bih parkirao auto a da ne mislim. Tako da je možda bolja varijanta istočno Sarajevo. Niko neće da ga dira zbog vrednosti sigurno. Onda bih se odatle zaputio kod domaćina iz Federacije :-D

Znači, po tvojoj preporuci, preko Foče ulazim u istočno Sarajevo? Išao sam do Crne Gore x puta preko Bosne, i kao što rekoh nemam nikakvog straha, osim tog 'preko noći' za automobil... ;-)

Иди слободно. Ја сам прошле године ишао колима за Сарајево и нисам имао никаквих проблема. Ауто сам паркирао у улици Мула Мустафе Башескије испред Српске православне цркве(паркирао бих и на другом месту али сам ту прво налетео на празно место), још да напоменем да око ретровизора виси крст величине шаке ;D

Eh, zaboravio sam brojeve linija, ali znam da ti trolejbusi idu do Trga Austrije (to ti je u samom parku kod nekadasnjeg Principovog mosta) i autobusi, koji staju na nekom placu pored cuvene Vijecnice.

Trolejbus br.3 vozi pravo u centar... do tog mosta i  praktično u samu Baščaršiju.

Слободно иди колима, и вози се где хоћеш. Ја сам пре неких 10ак месеци ишао у Сарајево, и био сам у Хотелу Астра, који је одмах у паралелној улици са Сарајевском "Кнез Михајловом" - мислим да се зове Ферхадија - центар центра. Колима нико нит је пришао а камоли да се нешто десило... Додатак за пандуре, осим брзине провери да ли имаш сву потребну обавезну опрему (прслук, троугао, прву помоћ, резервне сијалице, не знам дал има још нешто) и чим пређеш границу упали светла јер су обавезна и дању и ноћу.

Ne zadrzavaj se ako ne moras kroz federaciju  putuj iskljucivo danju.

Ти си ово написао ко да је кренуо човек у Ирак :) Даај, опуштено. Нит има ускока нит хајдука а ни јањичара :)

• Author

Tura mi se malo iskomplikovala, tako da nakon Sarajeva planiram da nastavim u Mostar :angel: Da Vas čujem sada za Mostar kako stoje stvari  teg

za Mostar ne znam, ali za Sarajevo ti mogu reci sve sto te zanima, idi slobodno svojim kolima, grad je prepun auta sa SRB

tablicama( zahvaljujuci sandjaklijama). Jedino na sto bi ti ja skrenuo paznju je plocica kastofona :D, obavezno je skini i ponesi sa sobom.

• Author

Ne razumem...

Idem sledeci vikend, i ako je covek 'odanle' pitah ga dal oce na kafu... Ne vidim ko koga tu zajebava... Tako mu ime pise u nick-u.

Kenane, jel pijemo kafu sledeci vikend :-)?

samo se javi kad dodjes i imaces vodica po Sarajevu  :mrgreen:

• Author

Pustio sam ti mail na taj sto si ostavio ispod nick-a (hotmail)... Da te lepo sve ispitam kako ne bih smarao družinu ovde (neki već misle da ih zezam u stilu Indijane Dzonsa  ::crazy:)...

• Author

Evo da update-ujem za sve one buduće koji se mogu pitati isto kao i ja na ovu temu. Bio sam i u Sarajevu i u Mostaru dragim mi kolima.

- Sarajevo - nisam imao ni najsitniju neprijatnost. Kola ostavio kao ispred moje zgrade (u Federaciji). Vozio se kao i svuda. Generalno, ako mene pitate, potpuno bezbedno (ali ipak, oprez nije na odmet).

- Mostar - Što se tiče vožnje po Mostaru, isti slučaj kao i u Sarajevu. Kola sam ostavio u muslimanskom delu (gde se generalno osećam mnogo pa čak i potpuno bezbedno). Nisam imao bilo kakvih problema ni sa Muslimanima ni sa Hrvatima (pošto tamo nema Srba), odlično su me primili i jedni i drugi, ali treba biti obazriv u priči jer su te dve strane u strašno po meni iznenađujuće lošim odnosima. Hteli ne hteli, tema rata se nažalost prosto nameće.

Predivne ljude sam upoznao u oba grada tako da ko voli nek izvoli.

Hvala puno na informacijama! Bas razmisljam da posle Nove godine uradim jednu kratku backpack turu do Sarajeva i Mostara.

• Author

Ma ja za sebe nisam nijednog trenutka ni brinuo, no eventualno za kola. Tako da uzivaj.

• 1 month later...

Ma daj,videces u Sarajevu  srpskih i Crnogorskih tablica koliko hoces,a ima i placenih parkinga,kakvo skidanje tablica,glupost!!