Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav svima, 

Živim u Australiji zadnjih 6god i uskoro ću dobiti i Au drzavljanstvo i pasoš, trenutno imam Od BIH. 
Završila sam sertifikat za “Early Childhood Educator” i pričam engleski perfect , trenutno radim kao asistent sa zubarima gde sam uz trening od par meseci dobila posao (nemam kvalifikacije vezano za taj posao trenutno, ali ako je potrebno mogla bih i to završiti u nekom periodu od 6m do 1god) 
Zanima me da li je moguće naći neki posao da se može dobiti viza i preci u jednu od ih zemalja pa onda upisati tamo jezik da učim ? 
Hvala ? 

• 2 weeks later...

Tvoje zanimanje je itekako traženo u Evropi, konkretno u Njemačkoj i Austriji sigurno.

Pametno bi bilo da dobiješ neki zvaničan certifikat koji dokazuje da imaš iskustvo i priznato obrazovanje. Mogla bi io bez toga ali onda bi te degradirali i eventualno poslali na doškolovavanje ili tzv "Ausbildung" što bi za tebe značilo donekle protraćeno vrijeme i sigurno manju platu ili bolje da se izrazim: nadnoknadu tokom doškolovavanja.

Prvi korak je da procijeniš gdje bi tačno voljela da živiš u Evropi. Sasvim je jasno da gore pomenute prve zemlje a posebno Njemačka imaju vrlo razrađen i jasan sistem migracija. Ako bi npr voljela da živiš u Njemačkoj, prvi korak ti je da posjetiš stranicu njemačke ambasade/konzulata u Australiji jer sigurno imaju detaljno objašnjen cijeli proces. Mislim da bi ti mogla da apliciraš i sa BiH pasošem tamo jer živiš duže od 6 mjeseci u Australiji. Nisam siguran koliko australijski pasoš igra ulogu, mislim da nije toliko važno, isti ti je proces na bilo kojem non EU pasošu.

Uporedo možeš tražiti i posao, ambasada će ti tražiti ugovor o radu ako dođeš do apliciranja. Za posao u EU pogledaj: https://ec.europa.eu/eures/public/index_hr

Sretno!