Jump to content

Featured Replies

Posted

Treba kolima da idem za Belorusiju a privatnik sam

Imam sve papire sem placenog poreza.

Da li zna neko da li mogu da dobijem tranzitnu vizu shengen na osnovu pozivnog pisma privatnog lica ili neke firme u Belorusiji?

Hvala

Iz mog iskustva sa tranzitnom Madjarskom vizom (koju sam dobio i iskoristio pre dva meseca), mislim da nećeš imati komplikacija. Kako za Belorusiju ne trebaš vizu (barem tako mislim), ne verujem da će ti trebati bilo šta dodatno osim regularnih papira koji su potrebni za vizu. Ja sam tako išao za Azerbaijan, gde se viza dobija na aerodromu. Dva ulaza sam tražio i za svaki imaš pravo boravka od 5 dana u šengenu.

Vozio sam tom trasom kojom ćeš proći u februaru ove godine kada sam išao za Litvaniju. Rutu verovatno već imaš, ali ako prolaziš kroz Prešov Slovačka (vrlo verovatno) imaš mali deo auto puta od oko 30km koji se NAPLACUJE, tj moras kupiti vinjetu. Ja sam prvi put prošao auto putem, jer nisam ni znao (nema vidljivih znakova), ali u povratku sam išao lokalnim putem koji je tik uz auto put. 30km je ništa... ali za to možeš platiti debelu kaznu. Poljska nema auto puteve, i želim ti sreću kao što ja imah da se ne zaglaviš od brojnog saobraćaja (naročito kamiona) koji nije predviđen za njihove puteve. Pozdrav!

Kao što već rekoše, poseti sajt Madjarske ambasade, tamo sve piše... al ajd ukratko...

Slika, pasoš, potvrda o zapošljenju, izvod iz Pio i avionske karte (pošto sam išao avionom, dokaz da tranzitujem). Ti kako ideš kopnom, verovatno će automobili biti dovoljan ili već pitaj. Ne treba ti osiguranje i ne trebaju ti rezervacije smeštaja, što su dva glavna razloga zbog kojih sam izabrao ovaj vid vize.

Ako nemas nikakvu robu zbog koje bi imao problema oko carinjenja, ja bih ti predlozio kao alternativu put preko Rumunije i Ukrajine. Za Ukrajinu racunaj da ti ne treba viza, vec vaucer koji u tur. agenciji odmah dobijas za 1.000 dinara bez ikakvih papira (pogledaj sekciju o vizama). Za Rumuniju je sad jednostavnije dobiti vizu nego pre, a mislim i da je besplatna, ali i to mozes proveriti u sekciji za vize. Sto se tice puteva, Rumunski put od Temisvara do Oradee je super, barem je bio pre 2-3 godine, kad sam ja tuda prolazio, a pretpostavljam da je tako i do Satu-Mare. Takodje, Ukrajinci su u slicno vreme obnavljali put od Užgoroda do Lvova, i voznja je bila zadovoljstvo, ne znam kako je sada. Tada sam isao sve do Lutska, i put je bio takodje odlican. Odatle imas jos mozda 100-200 km do Belorusije. Nacuo sam da su ogromne guzve na granici Belorusija-Poljska. Mislim da to nije slucaj na granici Ukrajina-Belorusija. Jedino je moguce da je guzva na granici Ukrajine s Rumunijom jer se praktikovao sverc goriva. Ne znam kako je to sada u ovoj novoj situaciji.

• 1 year later...

Pozdrav ljudi...

da li neko moze da mi pomogne i da mi razjasni neke stvari...

trebamo da idemo u Belorusiju, pa da vidimo kojim putem je najbolje da se ide...mi smo mislili da idemo preko madjarske,slovacke, ceske, poljske pa u belorusiju...sada vidim da pise da je krace preko ukrajine...koliko je ta tranzitna za ukrajinu, taj vaucer i da li se placa dva vaucera (povratni)...?

ono sto me jos itekako zanima jesu putarine posto bi mi iznajmili autobus ili kombi...kolike su putarine kada bi isli na pravac madj-slo-ces-pol-bel i koliko bi to bilo na pravcu madj-ukr-bel...?

takodje zna li neko koliko su hosteli po Minsku...?

hvala unapred, a odgovor mi je potreban sto hitnije...

da,da...video sam za cesku...a kaze da je preko ukrajine dalje za 100-150 km i jos trebaju ti vauceri, te kapiram da je bolja solucija preko madj-slo-pol...ne vidim ima li tih putarina, to mi je bas vazno...

u stavri vidim sada putarine, ali ovo je kako kapiram za kola...koliko bi kostale za bus ili kombi...?

u stavri vidim sada putarine, ali ovo je kako kapiram za kola...koliko bi kostale za bus ili kombi...?

Kombi do 9 sedista (8 + vozac) spada u istu kategoriju za naplatu putarine kao i bilo koji automobil, za autobus i kombi sa vise od 9 sedista bi morao da pogledas pojedinacno na sajtovima autoklubova zemalja kroz koje prolazis jer Via Michelin nema opciju za autobuse.

aha, hvala puno! jos da vidim za neki pristupacan ali fini hostel u Minsku i to je to...ima li neko preporuku...?

Obrati paznju na osiguranje za vozilo!

Nisam siguran ali mislim da ce Belorusi na granici da ti traze da kupis njihovo osiguranje bez obzira koje drugo imas.

Ovo nisam siguran 100% ali znam da za dobijanje beloruske vize moras u ambasadi da im pokazes putno zdravstveno osiguranje ali po dolasku na aerodrom ti kazu da to ne vazi kod njih vec mora da se kupi lokalno osiguranje. Kosta 20$ za mesec dana i toliko ti naplate bez obzira da li ostajes 3 ili 30 dana. Za vozilo moze da bude ista fora.

Hostel u Minsku? Tesko da ces da nadjes klasican hostel tipa 10 kreveta u sobi. U Belorusiju termin "hostel" se koristi za studenstski dom. Ono sto ti treba je "jeftin hotel". U njima postoje sobe sa tri kreveta jer koliko vidim pominjes autobus ili kombi tako da je tu malo vise ljudi sa tobom.

U takvim sobama placas 13-15E po krevetu. Imas ovako u sirem centru:

"Rippo", cena 13E po krevetu, obicno ga zauzmu Poljaci koji dolaze na kurseve ruskog jezika.

Pripada Ministarstvu za obrazovanje. Adresa je ul. Korolja 12. To je blizu stanice metroa Nemiga, znaci skoro centar grada.

"BK", cena 13E po krevetu. Adresa je ul. Korolja 5, znaci skoro preko puta ovog gore.

Imaj na umu da treba da se rezervise unapred, ako se samo pojavis tamo nista nisi uradio.

I znanje ruskog jezija je potrebno naravno, u tim jeftinim hotelima tesko da neko govori strane jezike.

Imas i hotel "Zvezda". Tu isto imas trokrevetnu sobu za 13E po krevetu. Ja sam bio vise puta u njemu i zadovoljan sam. Nalazi se u delu grada Malinovka, dvadesetak minuta voznje gradskim autobusom do centra grada. Ali zato je nocu mir i tisina. Najbolja fora je da imaju zajednicku cenu za sve. Cesto u Belorusiji se srece "trostruki sistem cena". Jedna cena za drzavljane Belorusije i Rusije, druga cena za ostale drzavljane ZND (duplo veca) i treca cena za sve ostale strance (trostruko veca). Zato se stranci zale da im je Belorusija skupa :)

Hotel "Zvezda" sajt pa proveri kako ti se cini:

www.hotelzvezda.com

Naravno, vize za Belorusiju su ukinute jos pre deset godina za nas (za Crnu Goru su ponovo uvedene).

To sam naveo zbog osiguranja, onima kojima vize trebaju moraju da imaju putno osiguranje pa sam povezao sa osiguranjem za vozilo, tu obrati paznju.

kako da rezervisem smestaj ako nemam karticu...gledao sam malo te hotele i ovi su primamljivi...trebaju nam rezervacije za 20-25 ljudi...

zvezda, kojima sam poslao mail ali ne odgovaraju je 16 jura... http://www.minsk-travel.com/Minsk_Hotel ... m_roomrate

agat hotel je valjda 17 jura... http://www.minsk-travel.com/Minsk_Hotel_Agat_Hotel

rippo je 15 http://www.minsk-travel.com/Minsk_Hotel_Rippo_Hostel

i bk je 10! http://www.minsk-travel.com/Minsk_Hostel_BK

i jos da nadjem tacne putarine za bus kroz madjarsku, slovacki, poljsku i belarus, nisam se snasao bas...

Minsk-travel sajt nije pouzdan jer prikazuje cene od pre nekih 5 godina.

U hotel AGAT male sance da se ubacis. Taj hotel je u vlasnistvu Ministarstva odbrane i u njemu odsedaju vecinom oni koji pripadaju vojno-industrijskom sektoru. Eventualno ostale primaju samo za vikend ali cena je daleko veca od 17 evra.

Hotel Zvezda ja sam uvek rezervisao preko mejla i uvek su mi odgovarli u razumnom roku.

Za rezervaciju nikada nisam koristio karticu nego samo im javim vreme boravka. Po dolasku te pitaju kako ces da platis.

Суточно, odnosno placas svakog dana boravka za prethodni dan ili sve odjednom pre odlaska. U Belorusiji moras da se prijavis u hotel do 12:00 dana kada dolazis i da se odjavis do 12:00 na dan odlaska.

Treba ti smestaj za 20-25 ljudi? Ako nije tajna koji je razlog odlaska? Ako je u pitanju neka sportska ekipa, KUD, delgacija ili sta vec pada mi napamet da kontaktiras neko odgovarajuce ministarstvo (kulture, obrazovanja, sporta) i vidis da li mogu da vas ubace u neki studentski dom po nekoj povoljnoj ceni. Sada je dobar deo studentskih domova prazan sbog raspusta. Nisam siguran za sanse ali vredi pokusati. Pod uslovom da putnicima odgovara takav smestaj ali posto te interesuju jeftini hoteli verovatno nije problem.

Mogu da ti stavim linkove za ta ministarsva pa probaj.

Koliko znam u Belorusiji se valjda ne placa putarina jer se nesto placa prilikom registracije (za domaca vozila) a strana vozila placaju nesto na granici i dobijaju vinjetu - bar je tako bilo. Koliko se sta placa nemam pojma.

hvala majstore, odlicne info i postavi linkove...

da, sportski nesto...navijaci...  :)

ajd ostali ako mogu neka bace info za putarinu za buseve...

da, sportski nesto...navijaci...  :)

Pa to moze samo da bude OFK - Torpedo 22.jula  :party:

Posto je u pitanju sport onda ti treba Ministarstvo sporta i turizma:

www.mst.by

Objasni situaciju pa kako bude.

Imaj na umu ako je ta utakmica u pitanju, igra se u gradu odakle je FK Torpedo a to je Zhodino, nekih 60 km od Minska.

Tamo ima jedan hotel "Druzba" znam da je u ulici Gagarina, stadion nije mnogo daleko od njega.

Kakav je taj hotel nemam pojma.

Za MUP (odnosno tamo poznam kao MVD) nema problema. Stadion prima 3000 ljudi a policije ce da bude jedno tri puta toliko. Posto je u tom gradu fabrika BELAZ koja pravi one velike dampere, u slucaju potrebe moze da se "pozajmi" jedan od 250 t nosivosti i njime da se osigura put nazad u Srbiju. ;)

Hvala, a igra se u borisovu, 70-ak km od Minska...

jos za te putarine da se nekako vidi...

evo sta mi je drugar iz Moskve rekao...nekako se sporazumesmo...  :) trazio je smestaj za 30 ljudi...

nekako sam se sporazumeo...

Hi. Called to Minsk. In ripo there are no seats. Seats are in hotel the tourist. There there will be 24 persons on 15 евр' date=' and 3 persons on 24евр. But for that to reserve it it is necessary to send a fax with names of tenants.[/quote']

uh...whan is the last time for us to send them that list with fax....? and I didn't understand you what is the name of hotel? ripo don't have place, and who does...?

and watch this...some friend told me that we could try with their ministry of sport...he said that they can find us a hotel...

http://www.mst.by/

Yes in Hotel Ripo of seats is not present, there are hotel reservations of seats Turist. 27 on 15 euros and 3 seats on 24 euros. But for that what to reserve them, it will be necessary to send them a fax with names of people who to live.

ok...is this that hotel...?

http://www.belarustravel.by/en/minsk_hotel_tourist.html?rndid=99796

so just names...ok...where can I find their fax...?

http://www.hotel-tourist.by/ru/hotels/?id=26

eto, poslacemo nekako fax kad mora fax...da li moze to preko maila?

takodje, poslao sam zahtev njihovom ministarstvu turizma i sporta te cekam odgovor...

moze li jos malo infa o samom Minsku...sta ima zanimljivo tamo...gde prvo da se uputimo? kakve su cene? cujem da je policija sveprisutna te moze li malo info-a oko toga na sta treba obratiti paznju...na sta su rigorozni...?

Borisov ti je malo veci grad, kao KG kod nas.

Da bi iz Minska dosao u Borisov moras ipak da prodjes kros Zhodino.

Hotel Turist je poslednjih nekoliko godina bio u renoviranju izgleda da su ga konacno sredili. 

Moras da im saljes spisak kada traze, imaj na umu da se spremaju izbori u Belorusiji pa hoce da znaju ko im dolazi i zasto.

Sta ima zanimiljivo u Minsku? Nema mnogo toga, Minsk nije neka prestonica gde se luduje i ima sta da se vidi. Radnim danom sve se zatvara u 22 h a vikendom u 23, ostaje otvoreno samo nekoliko klubova koji su papreno skupi. Cene su jednostavne: sve sto je uvozno je mnogo skupo a domaci proizvodi su jeftini. Glavna ulica u Minsku je Proskept Nezavisimosti to je ulica za sisanje stranaca, imas neke zapadjacke restorane koji deru za cene. Posto ce vas da bude podosta tamo za rucak je najbolje da odete u Ekspres bar Krinica koji je u samom centru grada odmah naspram zgrade Ministarstva unutrasnjih poslova. To je restoran sa samoposluzivanjem, lokalni specijaliteti po niskoj ceni. Posto je vrucina trebace i neko pivce, ima dobrih lokalnih, malo je skuplje nego kod nas jer je u cenu uracunata i flasa. Sto se tice policije nema ih ni vise ni manje nego kod nas. "Sveprisutna" je paranoja zapadnjaka koji se muvaju samo po centru Minska a tu su objekti koje koriste policija i vojska, recimo MUP, policijska akademija, centar za kriminologiju, generalstab, dve kasarne, itd. Tako da po prirodi posla tu se krece dosta uniformisanih lica sto odaje utisak neke policijske drzave. Bio sam u Minsku XX puta i nikada nije bilo problema. Mnogo vece sanse da te zaustavi policija su u Moskvi nego u Minsku. U Minsku policija te ne dira dok nema razloga. Ako se to desi onda su nezgodni. Na sta obratiti paznju: bez pijanstva na javnom mestu, ne bacati djubre okolo, bez sverca u gradskom saobracaju karta je obavezna. To su sitne stvari ali tamo za to sleduje visoka novcana kazna. Sa lokalnim stanovnistvom ne raspravljati o lokalnoj politickoj situaciji da se ne ispostavi da ti je sagovornik zaposlen u KGB. Takodje posto vas ide recimo 25 nema potebe da se krecete bas kako grupa da neko ne vidi u vama opoziju koja je krenula na protest he he. Znaci ne pravis probleme pa nece biti problema. Moram da kazem da nas tamo dosta gotive jer je Srbija jedina zemlja u Evropi gde Belorusi mogu da dodju bez vize.