Jump to content

Featured Replies

znam da ima gradski, ali poslednji polazak je u 23:30, a prvi u 05:30 dok je meni avion u 06:40, tako da mi je to kasno, cini mi se.

kiko, idem 5. jula u temisvar, a 6. ujutru mi je let. osh sa mnom? :)

• 2 weeks later...

Taxi do aerodroma je 10 evra ali treba naleteti na postenog taxistu.

Da se zahvalim GoranuVu koji nas je odbacio do Temisvra i sacekao na aerodromu po dolasku. I ne samo to vec je bio fantasticno zanimljiv saputnik !

Hvala Gorane

a samo da pitam....ja i par mojih drugara smo nasli lika koji bi nas odbacio do aerodroma u  temisvaru kolima, ali fora je u tome sto on nema rumunsku vizu. Ima sengen i to je sve...e sad mi putujemo u cetvrtak 9.jula pa me interesuje da li postoji neki nacin da nas vozac dodje do neke tranzitne vize, tipa u vrscu ili da rumuni malo progledaju kroz prste :)

Da li neko ima slicno iskustvo?

ok...al on nema avionsku kartu...a cuo sam da kao treba neki dokaz tranzita tipa rezervacija avionske karte ili nesto slicno....:) a on to nema....

Jel ce moci on da udjeu rumuniju  bez toga, samo sa sengenom? 

Upravo kad sam se vracao iz Rumunije pre neki dan zatekao sam na granici nekoliko nasih momaka koji su imali sengen, s kojim su normalno usli u Rumuniju, medjutim iz Rumunije nisu izasli nigde u sengensku zemlju vec su se vracali u Srbiju nakon par dana i to im je napravilo problem, Rumuni nisu hteli da ih puste da izadju. Ne znam kako se zavrsilo. U pricipu, ima logike, ali s druge strane imas valjda ljudsko pravo da odustanes na pola puta, ili da ti se pokvari vozilo itd.

Ono sto bi vaš vozac bez problema mogao da uradi jeste da vas odveze, a on da se vrati preko Madjarske, nije narocito daleko.

ok...al on nema avionsku kartu...a cuo sam da kao treba neki dokaz tranzita tipa rezervacija avionske karte ili nesto slicno....:) a on to nema....

Jel ce moci on da udjeu rumuniju  bez toga, samo sa sengenom?  

Nema problema, mocice sa sengenom da udje u Rumuniju bez dokaza tranzitiranja. Mene su dva puta vozili prijatelji do Arada u Rumuniji samo sa sengen vizom. Uostalom, vozaci agencije Geatours, koji svakodnevno voze organizovan kombi ture do Temisvara, nemaju rumunski tranzit, samo madjarski shengen. Postoji samo pravilo da ne mozete da izadjete na granicnom prelazu na koji ste usli!!!

Sve je to vrlo skakljivo pitanje, to znaju svi ovde na forumu. Zavisi ponajvise od toga koliko su zadrti carinici. Bilo je ljudi koje nisu pustili u avion iz Italije za Rumuniju u povratku, ne znaju vise ni carinici zasto, kao, nemaju dokaz da ce tranzitovati samo, Rumunija nije EU (?!), bla, bla... A bilo je i onih koji su se sa sengenom samo, bez problema i vracali u Rumuniju. Ja stvarno ne znam da li negde postoji napisano pravilo, pa da time covek mase carinicima kad zeli u tu toliko problematicnu Rumuniju samo sa sengenom. Cak i ako postoji, opet carinik moze da te vrati. Mene i devojku je, recimo, maltretirao kad sam hteo da udjem u Rumuniju, vozom, tj. sinobusom, kao, ne moze, ne moze, da bi na kraju indirektno trazio pare, gnjavio nas 45 min i pustio. Isto tako je mogao da nas i ne pusti i nikom nista i propala bi mi 4 leta, hosteli...

Ja sam jedna od onih koju su italijani maltretirali na ulasku u avion za Rumuniju. Ne znam da li sam o tome pisala... ako i jesam... eve vam opet...

"Oni tamo u šengenu ne znaju ni ko pije ni ko plaća ali bitno da se prave najpametniji u svemu. Ako neko zna kako se prolazi preko granica to su onda drugari iz Kluba Putnika Srbije koji su muke s vizama rado podelili samnom i ostatkom ekipe na našem forumu.

Prosto, verujem da svi ti ljudi na našem forumu znaju vizne procedure, zajebancije i granične prelaze u malom prstu, sve je jasno kao dan, šengen je otvorena zona, EU je otvorena zona ali ... uvek je u opticaju ona moja omiljena "zašto može jednostavno kad može komplikovano?". Elem, Bergamo je sladak gradić, hub je za gomilu letova gde god hoćeš, odatle sam i uvek pronalazila najjeftinije karte ali na aerodrumu imaju samo jednog pametnog čoeka a dok dođeš do njega, ubi Bože. Nego... priča kaže sledeće...

Šengen viza u pasošu, 6 meseci, multientrance, 45dana, doduše Slovenačka sa prvim ulazom u Italiju ali šta da se radi... Slovenija mi nije bila usput, bar ne avionom... :)

Elem, opšte je pravilo, od kad je sveta i veka i jebene šengenije (zato i ne volim da idem tamo, puni su pravila) da sa šengen vizom možeš da tranzitiraš kroz EU zemlje koje nisu u šengenu do 5 dana. S jedne strane, bili su oni u pravu, ako ćeš da tranzitiraš, treba ti tranzitna karta tj, karta do mesta u Srbiji ali... što bi ja imala kartu kad mogu da se svađam sa službenicima na šalteru... to mi dođe kao omiljeno zanimanje, prosto neverovatno. Volim da budem ljubazna prema tetkicama koje su ljubazne prema meni... prosto mi je gušt da se vratim kod mene na fakultet i da odem kod Julkice na šalter. Julkica je imala svo vreme na ovom svetu, čekali smo danima ali nikom nije smetalo... znali smo da Julkica neće zatvoriti šalter dok ne očisti svoj red. Žena je imala strpljenja za sva naša pitanja i uvek je imala osmeh za svakog... prosto da poželiš svuda takvu šalter-tetkicu. Elem, bez obzira na elitno EU ponašanje izblajhana šalterska pi***ca, pardoniram, devojčica se izbečila na mene i rekla mi marš sas aerodruma, nema da uđeš u avion, no Romanian visa, no transit ticket, no boarding ticket, give me transit ticket. U tom trenu pritisak je skočio do maksimuma, srce je počelo da mi preskače, već sam videla sebe kako kasnim ceo jedan dan na posao i svi budući planovi korišćenja godišnjeg odmora padaju u vodu,videla sam sebe kako iskačem na stop (srećom autoput je bio blizu aerodruma) oči sam iskolačila kao onaj "my precious" iz Gospodara Prstenova i zacrvenela se kao SSSR zastava u doba najsvetlijih dana komunizma, para je lagano počela da izbija na uši a mala pi**ica, pardoniram, devojčica je nastavila sa svojim monologom " you have to show me ticket to Belgrade" "there is no train and no bus to Belgrade, my friends are going to wait for me at the airoport and drive me to Belgrade", "I don't know about that, you have to show me the ticket" oduvek sam stoperski prst nazivala svojim dragim prijateljem a šta mala šalterska pi***ca, pardoniram, devojčica mora da zna kako ja idem u Beograd. Tu sam već počela da kolutam očima i padnu mi na pamet visoki zgodni uniformisani momci koji tu patroliraju po aerodrumu (prošli put sam se šmekala sa jednim) ali u kancelariji nailazim na jednog poluobrazovanog polućelavog i "slabo znam engleski" čikicu koji mi posle 20 minuta ubeđivanja i pripovetki o tome kako Rumuni prave probleme sa šengenom, Bugari ne prave probleme izjavljuje mitološku stvar vrednu pomena i prepričavanja godinama i godinama unapred "Bugari su u šengenu". Držim se za šalter, oči su već odavno ispale, prelazim iz komunizma u islam (kada su boje u pitanju) i počinjem histerično da se smejem. Čovek pita da li sam dobro, gleda tamo u neki spisak i zaključuje da je napravio grešku posle 3 minuta mog ubeđivanja da Bugari nisu u šengenu! Priča o Bugarima se povela tako što smo Sloba i ja prošli put leteli za Bugarsku sa šengenima, nismo imali Bugarsku vizu. "idi traži šefa checkin-a"

Vraćam se do šaltera, pičkica je još uvek tamo, pokazujem joj zube i tražim da zove šefa checkin-a. Dolazi Fabio, mali fin dečkić, okreće par brojeva telefona, objašnjava situaciju i odjednom čujem umilini zvuk štampanja boarding karte...

Avion poleće samnom u njemu, Temišvarski carenik pita gde idem, ja rekoh za Beograd, pita on kad, ja rekoh sutra popodne, hoću da se danas prošetam Temišvarom, čula sam da je lep. Nasmeje se i kaže, svideće ti se, predivan je...

I svideo mi se... stvarno je magičan... :D "

Eto... samo malo histerije... i sve je u redu... Koliko se secam Franzee je imao slicnu situaciju u Spaniji ali na istu tu histeriju i ubedjivanje je usao u avion... ali isto tako znam da su 2 nedelje kasnije neki momci sa foruma ostali u Rimu...

shtrumpf

Da li se u medjuvremenu pojavila neka normalnija varijanta do Temisvara, ako izuzmemo Gea turs, prelazenje granice pesaka i te sinobuse?

Meni su u autobuskoj stanici u Vrscu rekli da ima cetvrtkom i subotom polazak za Temisvar u 14h. Razdaljina je oko 60 km, put traje oko sat vremena (u zavisnosti od zadrzavanja na granici) i cena je 750 dinara. Tako kaze ljubazni radnik u AS Vrsac.

S druge strane, u AS Temisvar, rekli su mi da imaju neki bus koji svakodnevno dolazi iz Srbije, ali oni ne znaju iz kog grada! (znaci, zanimljiva geografija moze da pocne!)

Opet, na site-u mojvrsac.com sam procitao da ima bus svaki dan iz Vrsca za Temisvar u 14h i da polazi sa pijace. E sad, to je info iz 2006., i ne znam da li jos uvek vazi....

Sve u svemu, meni bi ovaj iz Vrsca savrseno odgovarao, samo da ide i petkom! Ako neko zna za neku liniju koja ide i petkom, nek javi! Molim vas!

samo da prijavim, kako sam i obecala, cenuu taksija od temisvara do aerodroma. izvesnim fan taksijem kojeg su mi preporucili ispalo je oko 30 leja, dakle oko 7e. eto, toliko. :)

Da li neko zna of forumasa. Da li se onaj natpis na aerodromu u Dortmundu, da se ne moze leteti za TSR bez rumunske vize, osim ako izlaz iz RO nije sa aerodroma, odnosi i na one koji imaju boravak. Naime ja imam studentku vizu (boravak) na godinu dana, a zaista nisam u prilici da vadim rumunski tranzit odavde.

hvala unapred na odgovoru

Inace znam iz iskustva, mada vidim da je vec vise Vas imalo isto da moze preko Vatina da se predje do Temisvara sa obicnim sengenom, no nisam nikada probao obrnuto.

Da li neko zna of forumasa. Da li se onaj natpis na aerodromu u Dortmundu, da se ne moze leteti za TSR bez rumunske vize, osim ako izlaz iz RO nije sa aerodroma, odnosi i na one koji imaju boravak. Naime ja imam studentku vizu (boravak) na godinu dana, a zaista nisam u prilici da vadim rumunski tranzit odavde.

Inace znam iz iskustva, mada vidim da je vec vise Vas imalo isto da moze preko Vatina da se predje do Temisvara sa obicnim sengenom, no nisam nikada probao obrnuto.

Ne znam konkretno za Dortmund, ali sam bio u slicnoj situaciji. Imam italijansku studentsku boravisnu dozvolu i sa njom sam tranzitirao kroz Rumuniju iz Milana preko Arada i Temisvara 10-tak puta. Od toga 3 puta su mi pravili probleme, a poslednji put me nisu ni pustili u avion sluzbenici aerodroma na check-inu, trazili su mi vizu

Dule, da li si imao neki dokaz da tranzitiras? Ja se plasim da cu imati isti problem jer planiram da letim Pariz-Temisvar-idem u Srbiju-Temisvar-Pariz. Ako me u Parizu ne puste u avion mislim da cu nekog  :death:

Evo sta su meni poslali iz ambasade Rumunije u Lisabonu, a odnosi se na boravisne dozvole isl.

Dear Ms. Golosin,

It is better to ask the Romanian authorities to clarify the situation in case.

Informally we can say you that the holders of a Portuguese Temporary Residence Card can transit Romania during 5 days. In the common conevntions for the transit you must have the proof of destination and transportation.

The holders of a Portuguese Permanent Resident Card can enter Romania for 90 dias during a 6 month period.

Sincerelly,

PS - Kika je u rumunskim vizama postovao link sa naseg MSP gde lepo pise da ne treba nikakva viza za 5 dana uz sengen ili resident.  To bih pokazala u Parizu, ali je na srpskom...

Dule, da li si imao neki dokaz da tranzitiras? Ja se plasim da cu imati isti problem jer planiram da letim Pariz-Temisvar-idem u Srbiju-Temisvar-Pariz. Ako me u Parizu ne puste u avion mislim da cu nekog  :death:

PS - Kika je u rumunskim vizama postovao link sa naseg MSP gde lepo pise da ne treba nikakva viza za 5 dana uz sengen ili resident.  To bih pokazala u Parizu, ali je na srpskom...

Nisam imao dokaz tranzitiranja, jer mi pre toga nikad nisu trazili. Prvo su bili izriciti da mi treba rumunska viza, a posle duze rasprave su ublazili stav i trazili mi dokaz tranzitiranja. Inace rumunski konzulat u Milanu nije hteo da mi izda vizu, jer imam boravak.

Pre dva meseca sam leteo Pariz-Temisvar sa jos 15 prijatelja i nisu nam trazili nikakve vize, niti dokaz tranzitiranja.

Znaci resenje je verovatno kupiti voznu kartu temisvar beograd. ja sam je jednom kupio mislim da je bila nesto manje od 10€ na period od mesec dana vazenja i mogu se posle povratiti pare od neiskoriscene karte i oni zadrzavaju 10%, znaci 1€. Ja sam to bio uradio, i pustili su me, ali tada nisam imao boravak, vec regularan sengen.

Ne znam konkretno za Dortmund, ali sam bio u slicnoj situaciji. Imam italijansku studentsku boravisnu dozvolu i sa njom sam tranzitirao kroz Rumuniju iz Milana preko Arada i Temisvara 10-tak puta. Od toga 3 puta su mi pravili probleme, a poslednji put me nisu ni pustili u avion sluzbenici aerodroma na check-inu, trazili su mi vizu

Prijatelj je imao holnadsku studentsku vizu u palvom pasosu! Kao prvo nisu uopste imali u sistemu "yu" pasose te plave, a onda su mu ovi na salteru rekli da ne mogu da ga puste jer nema stalnu boravicnu vizu u EU a i imao je cak i dansku boravicnu vizu nista nije vredelo nisu hteli da ga puste u rumuniju / bukurest.

Sad je leteo moj otac iz Dortmunda za Temisvar predao plavi pasos sa stalnom boravicnom vizom, opet se ova na salteru zbunila, telefonirala. po tastaturi udarala. A u rumuniji ni rec na carini...

Uglavnom ko nema stalnu boravicnu vizu u pasosu ne pustaju, jedino ako je u pasosu jos nesto tranzitirano za rumuniju!

Veliki pozdrav

Evo vratih se danas iz Rima via TSR, mislim da nikada nisam bio toliko isproveravan koliko od strane nasih istocnih suseda. Sve vize koje imam, koliko god nemale veze sa ovim putovanjem i Rumunijom su gledali lupom i onom infrared lampom :death: Mada je sve to bilo smesno - "Imas li rumunsku vizu?" -"Ne" -"Dobro". U Italiji naravno sve bez ikakvog cekanja. Neverovatno je i koliko i Rumuni i Italijani vole da se guraju, idu preko reda, i uvek stignu prvi, bez obzira sto ce avion sacekati da i poslednji putnik udje.

Niko na Fiumicinu nije trazio nikakav dokaz tranzitiranja niti bilo kakvo objasnjenje kako cu u Rumuniju. Bio sam ostavio kola na aerodromu, to je 150 RON (oko 30 i nesto evra) za nedelju dana. Jedina opasnost - radara ima koliko volite. Cetiri u Rumuniji i jos cetiri u Srbiji za put od 200km.

• 3 weeks later...

Da li je iko imao problema pri ULASKU u Rumuniju bez rumunske tranzitne vize?

Hvala.

Da li je iko imao problema pri ULASKU u Rumuniju bez rumunske tranzitne vize?

Hvala.

Ja sam imao tu situaciju krajem jula. Niko nije pravio nikakav problem. Samo su pitali da li idem na aerodrom i kuda letim. Cak mi nisu trazili ni rezervaciju karte ni nista. Nista ne brini!

Ja sam imao problem na ulasku iz Srbije, kao sto sam vec i pisao na nekoj od tema. Ulazio sam sinobusom iz Kikinde u Zombolj. Carinik nas gnjavio, kao, nemamo rumunsku vizu, a imali smo italijanski sengen i planirali da letimo iz Temisvara. Posle je bilo da nemamo dovoljno para, a u stvari, on je hteo pare, da ga podmitimo, ali se nismo dali. Nismo panicili, kulirali smo ga i spominjali da su nam u ambasadi rekli da ne treba viza. I posle cekanja od 45min konacno nam je dao pasose.