Kako najlakse iz Beograda do Temisvara i tranzit?

787 posts in this topic

Ljudi pogresno shvatate celu pricu, da bi tranzirali kroz Rumuniju sengen viza mora da vam vazi jos 5 dana po dolasku u Rumuniju. Ako ste ostali u sengen zoni do poslednjeg dana vazenja sengen vize, ili vam sengen vazi jos manje od 5 dana onda vas naravno nece pustiti da tranzirate sa sengenom vec ce vam traziti rumunsku tranzitnu vizu. Sto se tice Bugarske ovaj period je tamo 24 sata!

malo sam zbunjen..

Meni viza za naredna 3 meseca, a vazi 8 dana, a ja planiram da 8. dana izadjem i iz Italije i Rumunije. Je li to onda ok?

On 3/17/2009 at 1:23 PM, kika_vts said:

Ljudi pogresno shvatate celu pricu, da bi tranzirali kroz Rumuniju sengen viza mora da vam vazi jos 5 dana po dolasku u Rumuniju. Ako ste ostali u sengen zoni do poslednjeg dana vazenja sengen vize, ili vam sengen vazi jos manje od 5 dana onda vas naravno nece pustiti da tranzirate sa sengenom vec ce vam traziti rumunsku tranzitnu vizu. Sto se tice Bugarske ovaj period je tamo 24 sata!

...meni vazi jos sedam meseci, pa me nisu pustili...

Sve lepse od lepseg, a ja sutra imam let i nemam tranzitnu! AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA! 

Ne brini, pri odlasku Rumuni ti nece praviti problem, a za povratak ako ne mozes da stignes da izvadis rumunsku tranzitnu u mestu gde putujes, onda bar kupi sad voznu kartu Temisvar - Vrsac, kao dokaz tranzitiranja. Mislim da neces imati problema, kao sto rekoh u poslednjih godinu dana 3 puta sam tranzitirao kroz Rumuniju bez vize i nisam imao nikakvih problema, ali 4. put sam naleteo, ocigledno, na pogresnu osobu.

Mala digresija: mog druga Ceha za malo da nisu pustili na let Venecija - Rim, zato sto je gospodjica za check-in-om bila ubedjena da Ceska nije u EU i da mu treba shengen viza. :)

Naravno da neces moci da udjes u rumuniju 8. dana vazenja vize. Sto se rumuna tice ti vizu nemas. Zakon i sporazum je jasan. Po rumunskom zakonu traznit je 5 dana i viza mora da vazi bar 5 dana od ulaska u rumuniju. Dule tebi viza vazi jos 7 meseci ali si verovatno ispucao broj dana koje si smeo da iskoristis u sengen zoni!

On 3/17/2009 at 2:07 PM, kika_vts said:

Dule tebi viza vazi jos 7 meseci ali si verovatno ispucao broj dana koje si smeo da iskoristis u sengen zoni!

Radi se o IT boravisnoj dozvoli, koja mi je vazila 2 godine (sada jos 7 meseci), i sa kojom nisam imao problema sve do pre 10 dana. Dobro sam ja nju razumeo sta je ona meni rekla: da mi treba tranzitna viza, a kada sam intervenisao kod granicne policije, promenila je pricu: da mi treba dokaz tranzitiranja, validnost moje vize nije dovodjena u pitanje.

Pa naravno da ti treba. Ne razumem zasto se sad svi bunimo kod rumuna kad je sve isto bilo i dok Madjarska nije bila u sengenu. Mogao si da tranziras sa sengenom ali si morao da imas kartu iz Budimpeste za Beograd. Ja sam recimo imao nesporazum kad sam se vracao iz Rima za Budimpestu ali cim sam pokazao voznu kartu Budimpesta - Beograd problema vise nije bilo. To su pravila koja se nama, naravno, ne svidjaju ali ... ako hocemo da putujemo moramo ih se pridrzavati.

On 3/17/2009 at 2:28 PM, kika_vts said:

Pa naravno da ti treba. Ne razumem zasto se sad svi bunimo kod rumuna kad je sve isto bilo i dok Madjarska nije bila u sengenu. Mogao si da tranziras sa sengenom ali si morao da imas kartu iz Budimpeste za Beograd. Ja sam recimo imao nesporazum kad sam se vracao iz Rima za Budimpestu ali cim sam pokazao voznu kartu Budimpesta - Beograd problema vise nije bilo. To su pravila koja se nama, naravno, ne svidjaju ali ... ako hocemo da putujemo moramo ih se pridrzavati.

Naravno da treba da se bunimo, jer za to "pravilo" niko te nije obavestio, niti na zvanicnom sajtu ministarstava, niti u ambasadi kad odem da apliciram za tranzitnu vizu, a oni kazu da mozes da tranzitiras samo sa shengenom... i pri tom za to "pravilo" saznas posle 10-tak tranzita i kroz Madjarsku i kroz Slovacku dok nisu bile u shengenu i do sada kroz Rumuniju bez ikakvog dokaza o tranzitiranju, dok ti neko ne iskopa to "pravilo". Meni u opste ne smeta "pravilo", i ne odbijam da ga se pridzavam, ali odbijam da ga moze znati samo po koja sluzbenica na aerodromu i da mi saopsti sat vremena pre leta. Ako je "pravilo" neka bude pravilo, a ne izuzetak.

Na sajtu naseg ministarstva spoljnih poslova je jasno definisano da treba viza da vazi jos 5 dana od dana povratka u rumuniju, tranzit podrazumeva da imas kartu za put kroz tu zemlju. U svakom slucaju zato sluzi ovaj forum, da se razmene iskustva i da ljudi ne dolaze na aerodrom tik pre leta nego da dodju bar dva sata ranije da bi imali dovoljno vremena da rese probleme ako oni nastanu. Sve to naravno, po nas nije lepo ... ali ... jbg ... nismo u situaciji da se bunimo, u situaciji smo samo da putujemo na istok ako nam zapad vec stvara tolike probleme! :-)

On 3/17/2009 at 3:18 PM, kika_vts said:

Na sajtu naseg ministarstva spoljnih poslova je jasno definisano da treba viza da vazi jos 5 dana od dana povratka u rumuniju, tranzit podrazumeva da imas kartu za put kroz tu zemlju. U svakom slucaju zato sluzi ovaj forum, da se razmene iskustva i da ljudi ne dolaze na aerodrom tik pre leta nego da dodju bar dva sata ranije da bi imali dovoljno vremena da rese probleme ako oni nastanu. Sve to naravno, po nas nije lepo ... ali ... jbg ... nismo u situaciji da se bunimo, u situaciji smo samo da putujemo na istok ako nam zapad vec stvara tolike probleme! :-)

Upravo NIGDE nije "jasno definisano" (cak nije ni spomenuto) da tranzit podrazumeva "da imas kartu za put kroz tu zemlju", niti na jednom sajtu ministarstava inostranis poslova nase niti okolnih zemalja, niti u potpisanim sporazumima, niti u ambasadi, niti na ovom sajtu dok nismo danas podelili nasa skorasnja iskustva, dok su neki za "pravilo" znali vec par godina.

Nigde ne pise da nemate pravo da tranzitirate pesice (sto je izvodljivo za 5 dana), auto-stopom, da vas odbace prijatelji koje imate u zemlji tranzita, da vas sacekaju i prevezu roditelji.... Na zalost ne znam da gledam u pasulj i tako otkrivam "pravila".

Meni nije bilo dovoljno ni tih 2 sata pre leta da izvadim rumunski tranzit, niti da skoknem do Rumunije da kupim voznu kartu.

Apsolutno se slazem da ovaj forum treba da sluzi za podelu iskustava, zato sam ovog puta i upozorio sve koji planiraju tranzit kroz Rumuniju, a ne da bih se pravio pametan i iscudjavao kako je moguce da ljudi nisu upoznati sa tako "opste poznatim pravilom".

I nemaoj da ste toliko sigurni i da se uzdate u taj istok. On moze da vam napravi mnogo vece probleme. Moj drugar iz Ceske je vac 5 meseci u zatvoru u nekom granicnom mestu u Ukrajini, samo zato sto je pri prelasku granice prijavio nesto malo manje novaca carini nego sto je zaista imao. Ambasada Ceske i dalje pokusava da ga iscupa odande.

Nisam nicim hteo da te uvredim, ako jesam izvinjavam se. Niti se pravim pametan (jer jesam pametan :-)), niti se iscudjujem, samo kazem da se za put treba lepo pripremiti. A za 2 sata si mogao da odes do internet cafea, online kupis/rezervises neku kartu od bilo gde za bilo gde sto je prema srpskoj granici, otstanpas rezervaciju ... i to je to!

On 3/17/2009 at 4:42 PM, kika_vts said:

Nisam nicim hteo da te uvredim, ako jesam izvinjavam se. Niti se pravim pametan (jer jesam pametan :-)), niti se iscudjujem, samo kazem da se za put treba lepo pripremiti. A za 2 sata si mogao da odes do internet cafea, online kupis/rezervises neku kartu od bilo gde za bilo gde sto je prema srpskoj granici, otstanpas rezervaciju ... i to je to!

O Vasoj pameti ne mogu da sudim, ali o skromnosti svakako da.

ni iscudjavanje vam ne manjka:

Pa naravno da ti treba. Ne razumem zasto se sad svi bunimo kod rumuna kad je sve isto bilo i dok Madjarska nije bila u sengenu.

Malo je glupo govoriti o pripremi ako sam istu rutu ili slicnu situaciu prosao 10-tak puta, bio u ambasadi, provero sve sajtove inostranih poslova i bilateralne sporazume.

Naravno, Srbija i Rumunija su veoma poznate po mogucnostima on-line kupovine, do skora ni avionsku kartu na sajtu JAT-a niste mogli da kupite on-line. Stvarno sam glup... eh, da mi je vase pameti kako bih se lako snasao u takvim situacijama. :) Salim se!

On 3/16/2009 at 9:53 PM, goranche said:

Здраво свима,

путовали смо из Темишвара за Дортмунд пре две недеље WizzAir-ом и ево пар искустава:

- пут је добар - уколико немате никаквих проблема на путу од центра Београда до паркинга на аеродрому колима стижете за 2ч30мин

- у Темишвару се нисмо дуго задржавали, али колико смо имали прилике да видимо, евро се не прима у продавницама. Паркинг на аеродрому смо морали да платимо лејима - не примају картице

- добро обратите пажњу на скретање за аеродром са главног пута пошто је слабо обележен - на нашем ГПС уређају није ни уцртан

- ВРЛО ВАЖНО! ако путујете са шенгенском визом ОБАВЕЗНО тражите у амбасади да вам дају транзитну визу. Нама су пре пута у амбасади рекли да од пре неког времена виза не треба, а онда нас у Дортмуну нису хтели пустити у авион зато што грађанима Србије не треба транзитна виза само ако је тачка изласка из Румуније аеродром! (ово сам видео својим очима на терминалу на аеродрому у Дортмунду). Након више позива врло љубазних људи на аеродрому, пустили су нас у авион, али буквално 5 минута пред полетање. Кад смо слетели, опет перипетије, али су нам издали транзитну визу (печат са словом Т) на лицу места у важењу од 24 часа. Ко је крив за то - не знам, или неко није обавестио да је до промене дошло, или до промене уопште није дошло, тек ТРАЖИТЕ транзитну визу.

- кад се упаркирате на аеродромском паркингу и добијете папир на улазу, одмах идите до аеродромске зграде и купите паркинг на икс дана. Добићете чип картицу, а папир можете и да баците. На изласку са паркинга има читач чип карте и то је то.

- Темишвар је би био диван град кад би окречили фасаде

- Цариници нису претерано свесни да су у Европи - нпр. за лет за Дортмунд питао је за енглеску визу!

- Храна у Румунији је јефтина

- Од Срба, на аеродрому смо видели само пилоте

Срећан пут!

Горан

Hvala na konkretnim informacijama,imam jos par pitanja:

1.Koliko se ceka na granici(kolima)?

2.Koliko si platio visednevni parking na aerodromu,interesujem se za sedam dana?

3.Na sajtu aerodroma sam video da postoje dva parkinga sa odredjenom razlikom u ceni pa me interesuje u cemu je razlika(udaljenost,bezbednost,sta li?).

4.Kako ti izgleda sam parking, odnosno da li je dovoljno obezbedjen posto se sluzbenik u italijanskoj ambasadi kada sam mu objasnjavao rutu (rim avionom preko temisvara a dotle kolima) poprilicno zacudi kako imam hrabrosti da ostavim auto sedam dana rumunima na milost i nemilost!

Hvala unapred.

On 3/19/2009 at 2:24 PM, golosina said:

ima li koga da nama radoznalima odgovori na sva ova pitanja :)

:mah:

Aerodrom u Temisvaru niti je mali, niti veliki, lak je za snalazenje i po mom misljenju lepo sredjen. Ima samo 5-6 check-in desk-a, koji su lepo i jasno obelezeni i ne moze da ih promasite, kao ni pasosku kontrolu i gate-ove koji se nalaze u sredisnjem delu objekta. Engleski joj nece biti neophodan: samo da pasos i bez reci joj izdaju boarding kartu... :)

Hvala na konkretnim informacijama,imam jos par pitanja:

1.Koliko se ceka na granici(kolima)?

2.Koliko si platio visednevni parking na aerodromu,interesujem se za sedam dana?

3.Na sajtu aerodroma sam video da postoje dva parkinga sa odredjenom razlikom u ceni pa me interesuje u cemu je razlika(udaljenost,bezbednost,sta li?).

4.Kako ti izgleda sam parking, odnosno da li je dovoljno obezbedjen posto se sluzbenik u italijanskoj ambasadi kada sam mu objasnjavao rutu (rim avionom preko temisvara a dotle kolima) poprilicno zacudi kako imam hrabrosti da ostavim auto sedam dana rumunima na milost i nemilost!

Hvala unapred.

1.Ne ceka se, granica je skoro uvek kad sam prolazio bila pusta.

4. Meni je izgledao bezbedan. Koliko se secam, parking je osvetljen plato ispred samog aerodroma, gde se ulazi preko automatske rampe.

Malo off topic: proradio call centar rumunske ambasade!

Broj je 0800102100

veoma su ljubazni,objasnili su mi da je potrebna tranzitna viza uprkos sengenu u pasosu, zakazali mi termin po mojoj zelji i poslace na kucnu adresu spisak sve neophodne dokumentacije za vizu.

Aerodrom u Temisvaru je zatvoren do 25.3. i letovi sa njega su premesteni na aerodrom u Aradu. Pa u slucaju da neko leti u naredna 3 dana odande, da zna gde treba da hvata avion.

- Паркинг је потпуно безбедан - покушавам да пронађем рачун од паркинга да вам дам тачну цену, али свеједно да би сте прошли јефтиније, обавезно уђите на паркинг 2, а онда обавезно у аеродромској згради купите 7-дневну карту за паркинг јер ако будете плаћали само на основу папирне картице коју добијете на аутомату при уласку на паркинг онда ћете платити тарифу по сату која је мнооого већа

- подсећам још једном да сам својим очима на екрану запосленог на терминалу аеродрома у Дортмунду видео јасно званичну информацију да грађанима Србије није потребна транзитна виза за Румунију ако имају шенген уколико је излазна тачка из Румуније АЕРОДРОМ. Значи, без транзитне визе ризикујете много у повратку за Србију јер излазите колима или минибусом.

- аеродром је мали, има један кафић и једну продавницу сендвича

- ми смо стигли на аеродром у задњи час - било је 30 минута пре лета - чек ин је био затворен, али уз мало панике попустили су ;) тако да је ипак потребно да будете раније на аеродрому.

Идем ускоро за Барселону па ако треба још каква информација - питајте.

Горанче

Hvala Gorane, samo me jos interesuje koliko je vinjeta za kola na ulazu u Rumuniju?

2.52 EUR - 7 dana  - placas na kucici koja se nalazi na samom granicnom prelazu - primaju evre

Ja nisam znao za tranzitnu i evo me u Rimu, a prekosutra mi polazi avion za arad i nemam tranzitnu, bio sam u konzulatu i glatko su me odbili i rekli da moram da raspravim sa beogradskom ambasadom. Da li neko ima nekakav savet?

Ako ti shengen vazi jos pet dana po sletanju na Aradski aerodrom morali bi da te puste do Srbije. Neko je ranije predlozio da, preko neta, kupis neku kartu do srbije i time dokazes da si u tranzitu. U svakom slucaju puno srece i obavesti nas sta je bilo.