Jump to content

Featured Replies

Posted

Treba da idem kod druga u Sofiju za NG.Popunio sam on line obrazac za vizu na sajtu bugarske ambasade i dobio obrasce koje treba valjda da odstampam i predam u ambasadi sa slikom.E sad,interesuje me sta mi jos treba(osiguranje...)Imam podatre druga kod kog idem(adresu,telefon,broj pasosa).On je bugarski drzavljanin.Da li je to dovoljno da mi Bugaridaju vizu?Sta je sve potrebno da napisem ili platim da bi dobio vizu sa jednim ulaskom od 30.12.2008 do 03.01.2009.Iz Pirota sam pa planiram da vizu trazim u ambasadi u Nisu.

• Author

OK.A to osiguranje gde treba da izvadim i koja je cena?Koje je radno vreme ambasade u Nisu i oko koliko sati je najbolje da odem i predam dokumenta?

Pa dokumenta primaju do 11:30! Dobro je ili doci rano ujutru i stati u red ili rizikovati i doci u 11, tj. dodjes kad su svi vec predali! Osiguranje je isto ono osiguranje koje placas za bilo koju drugu vizu i u proseku je 1 evro dnevno!

• Author

OK,zanima me samo gde treba da vadim to osiguranje?U amdasadi,banci....Stvarno sam neupucen sto se toga tice

Vadis osiguranje u bilo kojem osiguravajucem drustvu(Dunav, Delta), ili kod cika koji cekaju ispred konzulata. Pre par dana u Beogradu sam opusteno uzeo pasos i pre vremena za izdavanje jer jednostavno nije guzva, ali ce pred NG sigurno biti, pa pozuri.

• 2 weeks later...
  • Author

Jutrosa sam predao dokumenta.Nije bilo veceg problema jer nemam pozivno pismo(imao sam samo adresu druga kod kog idem) verovatno zbog toga sto sam vizu trazio na 5 dana.Sad me interesuje,posto 30.12.treba da podignem vizu,da li moram licno da idem ili mogu nekome da dam onaj papiric pa da mi on samo uzme pasos?i da li moram da se u Sofiji prijavim kao strani drzavljanin(onaj beli papiric,zovu ga "fakturi" ili boravisna taxa)posto mi je covek u konzulatu kod kog sam predao dokumenta rekao da to obavezno obavim?

Mora licno da se podigne pasos, tako su mi rekli u konzulatu na salteru br2. A sto se tice prijave boravka to nije nista komplikovano a obavezno je i to, znaci sa drugom otidete u najblizu policisku stanicu u njegovom kraju i oni tamo odrade sve, nista ne boli, ne traje dugo.. sve u svemu to ti treba kao dokaz gde si i kod koga tj. ko odgovara za tebe. Prijavu zavrsi u najvise 48 sati od ulaska u Bugarsku.

Pozdrav!!  :mah:

• 3 weeks later...

vidim ovde gomilu tema....ali mislim da je najbolje da ja otvorim svoju da ne smaram tudje teme....

treba 20.og februara da idem kod prijatelja u Bugarsku....naravno ne znam da li mi je potrebno garantno pismo,kako citam ovde po netu,izgleda da nije...nasao sam on-line formular na sajtu bugarske ambasade,pa me zanima sta dobijam sa time sto cu ga popuniti...da li to znaci da mogu tako da dobijem vizu treba samo pasos da se odnese ili....

Skroz sam neupucen u ovo pa bi bio zahvalan da me neko uputi,jer ne bi bas da idem iz Novog Sada za Beograd,pa da me vrate zbog gluposti...

hvala unapred

Otvaranje novih tema sa diskusijom koja vec postoji nije potrebna. Tako se samo pravi guzva na forumu i zbog toga sve slicne teme spajamo u jednu.

A sto se tice bugarske vize o tome se toliko pisalo ... samo iscitaj temu o bugarskim vizama i nacices odgovore na sva tvoja pitanja.

Otvaranje novih tema sa diskusijom koja vec postoji nije potrebna. Tako se samo pravi guzva na forumu i zbog toga sve slicne teme spajamo u jednu.

A sto se tice bugarske vize o tome se toliko pisalo ... samo iscitaj temu o bugarskim vizama i nacices odgovore na sva tvoja pitanja.

bash zato shto se toliko pisalo,nije mi nishta jasno... :(

bio bih stvarno zahvalan ukoliko mi neko da odgovore na iznad postaljena moja pitanja

Ukratko (ako se nije nesto menjalo u prethodnih mesec dana):

- Garantno, odnosno pozivno pismo (na bugarskom "pokana") ti je svakako potrebno. Vidi sa tvojim prijateljem da ti to sto pre posalje. I, ako on bude imao nedoumice, ta pokana se vise ne dobija u opstini ili nekom slicnom uredu, vec iskljucivo u policiji. Cena je bila oko dva leva (troskovi za izdavanje te pokane), ali izgleda da je naprasno porasla na nekih 30-40 leva. Nisam 100% siguran, ali mi se cini da je tako. Razne takse su sada potrebne za vadjenje tog dokumenta. Takodje, znaj da se ne dobija odmah, vec da ce tvoj domacin cekati 3-4 dana da mu je izdaju.

- Bugari su poznati da se ne javljaju na telefon. Dakle, ne znam kako funkcionise taj on-line formular. Najjednostavnije ti je da sam formular popunis u kancelariji preko puta konzulata, gde se prodaju putna osiguranja. To ti je obican fotokopirani papir.

- Osiguranje ce ti biti potrebno za onaj broj dana na koliko trazis i samu vizu. Cena u toj kancelariji preko puta konzulata je nekih 120-130 dinara, po danu. Dakle, ako u Novom Sadu nadjes nesto povoljnije, slobodno tamo uplati.

- Bice ti potrebna i potvrda o zaposlenju, na memorandumu firme, sa tacnim iznosom mesecne plate. Ako si student, verovatno ti posao zavrsava i potvrda sa faksa. A, ako nisi ni jedno ni drugo -  zvizhd.

- Trebace ti i jedna fotografija, velicine kao za pasos, sa OBAVEZNOM belom pozadinom. Znam za slucajeve da su vracali ljude ako su na fotografiji imali neku plavu pozadinu.

- Kada predas zahtev, na izdavanje vize se ceka oko 5 radnih dana. To je neko pravilo i relativno tacno ga se pridrzavaju.

E, sad, ako nisi odustao posle ovih par napomena, srecan ti put i lep provod. 

Globe, samo da dodam:

- pozivno pismo (pokana) kosta 36 leva. Proverio pre neki dan. Doduse to je u Varni, za Sofiju nisam siguran.

Treba da se plate 3-4 takse a za izdavanje se se ceka. Po principu kada se preda zahtev na salteru kazu "dodji sledece nedelje". Kazem to je u Varni mozda je to u Sofiji (ili nekom drugom gradu) brze / jeftinije, ali ne mora da znaci.

Izgleda da su Bugari resili da se malo opare na pozivnom pismo posto od onih koji dolaze tamo viza treba samo za Srbiju i zemlje bivseg SSSR-a.

- Za osiguranje ima vise varijanti, "Dunav" kosta 1,2 evra po danu, Uniqua i Delta Generali su jeftiniji. Takodje tu je i DDOR Novi Sad ali njih nisam proverio.

• 2 weeks later...

sutra idem do ambasade da probam da dobijem vizu :)

bio sam u nekoliko turistickih agencija i raspitao se....uglavnom su mi svi rekli da mi ne treba pozivno pismo jer cu spavati u hotelu,iz hotela su mi poslali mail sa rezervacijom,pa cu to priloziti kao dodataku ambasadi,uplatio sam osiguranje,imam sve podatke prijatelja iz bugarske i poslao mi je jos i skeniran pasos.......pa videcemo sta ce biti,nadam se da cu proci,bas cu javiti ovde sta je bilo  ;D

• 2 weeks later...

dobio sam vizu.

Nisam imao pozivno pismo,samo rezervaciju izz hotela koju su mi poslai,ta rezervacija mi je izgledala nesto siromasno(bez pecata i potpisa,samo sa zaglavljem hotela),ali eto izgleda Bugari nisu toliko strogi sto se tice viza,iako nisam zaposlen niti student.

Eto toliko.Samo da vas obavestim.

i meni dali vizu.

pasoš, fotografija, popunjen formular, osiguranje.

nisam imao pozivno pismo, niti rezervaciju smeshtaja. rekao sam im da idem na koncert, i da cu karte da kupim tamo na blagajni.

nista me nisu ni pitali ni dodatno trazili. sve ok. viza za 10 dana.

konzulat u Nishu.

:D

i meni dali vizu.

pasoš, fotografija, popunjen formular, osiguranje.

nisam imao pozivno pismo, niti rezervaciju smeshtaja. rekao sam im da idem na koncert, i da cu karte da kupim tamo na blagajni.

nista me nisu ni pitali ni dodatno trazili. sve ok. viza za 10 dana.

konzulat u Nishu.

:D

ti si josh bolje proshao......mislim da te Madjari ne bi ni pustili u njihov konzulat na tu varijantu  :hihi:

e a da li je neko vadio bugarsku tranzitnu? Zanima me da li je potrebno da specificiraš datum ulaska u bugarsku? ili je ista varijanta kao i sa svim ostalim vizama (sirijskom, libanskom, turskom) važe ti tri meseca od dana izdavanja pa ti biraj...

e jeste li sigurni da treba za bugarsku vizu od 2 dana da se uzme osiguranje (pošto sam negde čitao da na 5 dana daju tranzit)????? ili osiguranje za 5 dana