Jump to content

Featured Replies

Posted

Ogroman broj ljudi sa ovog sajta je bio u Istanbulu i video sve sto videti moze......Mene interesuje nesto malo drugacije....sta je to u Istanbulu fascinantno, interesantno i ne treba propustiti a ne moze se naci ni posle 1000 sati provedenih na internetu, google earth-u i turistickim kancelarijama u gradu???? dajte ideje....

U Istanbulu se definitivno treba malo udaljiti od glavnih turistickih znamenitosti.Svaki deo Istanbula ima svoj centar,znamenitosti i svaki je grad za sebe.Nama se najvise svideo deo po imenu Kadikoy,nalazi se na azijskoj strani.Nista manje interesantni su :Ortakoy(pored mosta ),Uskudar (azijska),Eyup(na kraju zlatnog roga i naravno Fener,stari grcki deo grada po kome su ime dobili cuveni Fanarioti.

Takodje nas je odusevio neobicno jeftini Nauticki muzej.Nalazi se u blizini Dolmabahce palate i stadiona Besiktasa.Ispred muzeja imate trg sa spomenikom Hajredinu Barbarosi najvecem Otiomanskom gusaru i verovatno jednim od najvecih svetskih gusara.Unutar muzeja se nalazi i jedna njegova zastava,gomila maketa brodova i zaplenjenih zastava i delova uniforma sa Galipolja.Ulaz u muzej kosta 1 liru ako uspete da ih ubedite da ste student,mi smo uspeli.

Za mene je ulicna hrana u Istanbulu bila veoma inspirativna.Doziveo sam kulturni sok kad sam video kakve se sve zanimljive stvari prodaju na ulici.Skoljke poprskane limunovim sokom,peceni riblji fileti,rasol,tursija,svi jagnjeci delovi na razne nacine,cedjeno voce...Za sve ovo je najbolje otici sto dalje od turista i znamenitosti posto su tamo sve ove stvari pareno skupe.

Istanbul svako gleda iz druge perspektive i svakom je simpatican na svoj nacin.Dok su mene odusevljavale jagnjece iznutrice na razne nacine moju devojku koja je konfekcionar-krojac totalno je ocarao trzni centar za prodaju i popravku sivacih masina (velicine SPENS-a,i u njemu samo butici i servisi masina) tako da smo se i tuda vrzmali neko vreme.

• Author

ortakoy mi je definitivno omiljen deo grada, tu sam jeo neki peceni krompir koji napune svim mogucim i nemogucim salatama al se ne secam tacno kako to oni zovu, u svakom slucaju je bio sjajan....na azijskoj strani sam proslog puta bio jako kratko ali sad definitivno nameravam da dan-dva posvetim usjudar-u i kodikoy-u....sto se nautickog muzeja tice zvuci jako interesantno mada sam ja vise outdoor tip i mnogo vremena posvecujem trgovima, pijacama i zabacenim predgradjima.....

Možeš, recimo, da se popneš na krov karavanseraja :) Kad od Kapali čaršije kreneš ka Zlatnom rogu, u tim strmim ulicama ima gomila karavanseraja... Izlazi na krov su obično zaključani, tako da moraš da se raspitaš kod koga je ključ. Odgore se pruža sjajan pogled. Karavanseraj ćeš prepoznati uglavnom po ogromnoj gvozdenoj kapiji iznad koje piše ime, i "han", recimo "Buyuk valide han" itd.

Evo kako izgledaju jedna vrata, a evo i pogleda odozgo, kao i ovde.

Naravno Fener i Vaseljenska patrijarsija. Fener izgleda sablasno i zastrasujuce ali to je samo prvi utisak. Kada se opustite, vratili ste se u neko drugo, proslo vreme.

Za mene je poseban dozivljaj voznja brodom. To je u Istanbulu poseban i jeftin dozivljaj. Vozio sam se svim linijama, pa i u nedostaku vremena do poslednje stanice i istim brodom nazad. Nisam propustio ni voznju do Princezinih ostrva. Putnici i razni prodavci razlicitih stvari su zanimljivosti sami po sebi.

Cesto hoteli imaju restorane terase na zadnjem spratu, tako, da je vremena, moze se satima uzivati gledajuci.

• Author

meni se stari i sablasni krajevi najvise svidjaju...stare, propale drvene zgrade, beda i siromastvo odmah pored turistickih atrakcija su ono sto gradu daje pravi smek...pored fenera i pomalo sultanahmeta ovo sam jos nasao iza sulejmanove dzamije ka zlatnom rogu...ako neko zna jos neki ovakav kraj neka obavezno javi.....

ako neko zna jos neki ovakav kraj neka obavezno javi.....

Iza Plave dzamije, prema moru i u neposrednoj blizini obale. U tom kraju je i jedna izuzetno sarolika ulicna pijaca

• Author

p.s. da li je neko mozda leteo balonom na kadikoy-u....zvuci kao interesantno iskustvo i nije previse skupo...negde sam procitao da je oko 9 evra....

zvuci primamljivo, ali i suvise jeftino za takvu avanturu, prosto ne mogu virovati... Valja to proveriti.

• Author

koliko sam video nije klasicno letenje balonom, vec se samo podignes jedno dvesta metara i razgledas 20 min.....zato i nije skupo...

Jednom prilikom sam iz mini-busa agencije Metro (vrši transfer putnika sa Sultan Ahmeta do Otogara) video Muzej anatolske crne magije. Po povratku u Istanbul sam ga tražio, pa sledeće godine, pa svaki put kad sam tamo... I nikad više nisam uspeo da ga nađem. Pitao sam sve žive prolaznike i lokalce iz kraja - niko ne zna. A video sam ga! Nalazio se u onim serpentinastim uskim uličicama gde se dva vozila jedva mimoiđu, negde od Sultan Ahmeta ka onoj transverzali pored mora ispod zidina.

Koliko sam ga tražio, a nisam našao, prosto pomislim da to nije bila anatolska crna magija na delu? :)

Da li neko zna gde se tačno nalazi? Mislim da bi to bilo veoma interesantno za posetiti.

P.S.

Mislim da bi Marka to posebno interesovalo :)  

Od starih, oronulih mahala, pored Fenera, jako je zanimljiv i Bejazit (ako ideš ulicom Aksaraj ka centru, tj ka Sultanahmetu, skreneš desno kod one ogromne saobraćajne petlje što je nasred puta, i samo se spuštaš ka Bosforu. Tu ima neverovatno zanimljivih uličica, i atmosfera je skroz neobična.

Na ovoj stranici ima nekoliko fotki iz raznih delova grada. Dve fotke sa mačkama (crvena i plava kuća) su u Bejazitu. Cela mahala je neverovatno strma, ulice su uske i prepune dece koja se igraju i žena koje sede na stepenicama.

Pored Bejazita, Galata je takođe interesantna. Tamo postoji gomila luksuznih napuštenih starih kuća (koje su nekada pripadale Grcima, a i dalje im pripadaju, samo što ti Grci sad žive u Grčkoj). Posebno je sablasno tuda šetati noću, kad je sve pusto :)

Ako ideš busom uz Bosfor ka crnom moru, izađeš na nekoj od poslednjih stanica, naći ćeš se u nekom od mesta koja su zapravo deo Istanbula, ali su istovremeno i posebni gradići... Tamo je jako lepo, stare kuće, crkvice, skroz ne-turistički i jako prijatno za šetanje.

Šetnja uz Bosfor, sa evropske strane, između dva nova mosta, takođe je odlična, noću kao i danju... Možeš da odeš skroz do Crnog mora. Tamo ima svetionik, gomila ribarskih brodića, mreža, konopaca itd :)

Za vožnju brodom do ostrva (adalar), evo jednog saveta kog sigurno nema u turističkim vodičima :) Poneseš pola vekne hleba, staneš na kraj broda, i hraniš galebove... Ubrzo ih se skupi najmanje stotinak, prate brod i hvataju komade hleba u letu... Na svega pola metra od tvoje ruke. Spektakularan prizor :)

Ja lično volim da sedim na ogromnom stenju koje služi za razbijanje talasa, pored Bosfora, sa one strane gde je Sirkeđi, al malo dalje od centra, gde su ukotvljeni veliki brodovi. Posebno dobro izgleda noću, pošto su svi brodovi osvetljeni i ima ih jako mnogo...

Ceo Eminonu je spektakularan, posebno stepenice kod mosta Galata, preko puta Jeni džamije... Za sedenje i posmatranje ljudi koji prolaze :)

Na azijskoj strani možeš da sedneš u lokalni voz (na stanici Hajdarpaša, tamo staje trajekt) i odeš par stanica, do nekog proizvoljnog kvarta... Recimo u Pendik, gde postoji ogromna pijaca koja zauzima gomilu ulica.

Eto, samo nekoliko ideja na brzaka :) Znam da negde postoji i veliki buvljak, koji radi samo nekim danima (nedeljom? subotom?) al nikad nisam bio tamo. Pretpostavljam da bi vredelo pogledati...

• Author

jos dva pitanja......jel neko isao zicarom do pierr loti-ja i sta ima tamo, ili zicarom macka.....i 2. pitanje...da li je neko iznajmljivao biciklu i sta mislite o tom prevoznom sredstvu za istanbul?....

• 2 weeks later...

ortakoy mi je definitivno omiljen deo grada, tu sam jeo neki peceni krompir koji napune svim mogucim i nemogucim salatama al se ne secam tacno kako to oni zovu, u svakom slucaju je bio sjajan....

Punjenog krompira (turski "kumpir") ima svuda, nije specijalitet nekog dela Istanbula.

Meni se dopada ideja kriške ananasa, koju na licu mesta oljušte i dobiješ je sa drškom, kao da je sladoled :) Takav ananas videla sam samo u blizini Galata kule, nekoliko uličnih radnjica-kioska skoro nanizanih - iako verujem da nije samo strogo lokalizovana ideja.

Od ostalog sveže cedjeni sok od nara je sjajan, kao i veoma ukusan kuvani kukuruz.

• Author

moracu da probam taj ananas....inace, rekao bih da si skoro stigla iz istanbula......pa...daj neke sveze vesti, informacije, dozivljaje......Sta rade Turci u ovo doba godine?...... :blob:

Turci? Pa bio je Bajram tih dana. Prvih nekoliko dana bila sam u Beleku i samo na izlet otišla do Antalije, ostalih četiri dana provela u Istanbulu. Da je Bajram primetila sam samo po njihovom medjusobnom čestitanju - inače ne bih nikad pogodila da je neki praznik (ali opet, prvi dan sam bila izdvojena u hotelu): sve je radilo, nije bilo upadljivo prisustvo zastava ili šta već... Sve je izgledalo "business as usual".

Pošto sam bila prvi put u Istanbulu, morala sam da odradim sve standardne "must see" zadatke :) a to vas na ovoj temi ne zanima. Pogledala sam i nastup Mevlevijskih derviša ali nisam impresionirana - zanimljivo ali ako ste low budget može i da se preskoči. Dobar vidikovac je donekle sa Galata kule, šteta što nisu bolje iskoristili izuzetan položaj grada.

• 4 years later...

Vidim da dugo niste osvežavali temu, a meni je ova misao o novim mestima u Istanbulu prisutna već par dana.

Bio sam juče u Emirgan parku koji je mnogo lep. Tačno je da je dosta uređen, ali možete da spojite puno lepih stvari u jednodnevnoj šetnji. Nalazi se relativno blizu drugog mosta (preporučujem prevoz), a u povratku možete da šetate prema Rumeli Hisariju, pa sve do Bebeka. Juče mi je jedan dečko u autobusu rekao da se u samom Bebeku nalazi mnogo lepa i stara Pravoslavna crkva, međutim nisam uspeo da je nađem.

Nažalost i ovog puta propuštam da posetim Beogradsku šumu, ali se nadam da ću u novembru.

Muzej mozaika. Ne spada u manje poznate znamenitosti Stambola, ali čini mi se da je prilično zapostavljen od strane turista. U pitanju su ostaci carske palate, sa velikim brojem sačuvanih ranovizantijskih mozaika, koji su uzgred jedni od najboljih u celom svetu. Nalazi se nedaleko od Plave dzamije.