Jump to content

Featured Replies

Muzej mozaika je besplatan sa press karticom. A ulaznica ionako nije skupa, mislim da je 8 lira.

Kad se vec nadjete u blizini Aja Sofije, Plave dzamije i hipodroma, u blizini je i mala Aja Sofija (Kucuk Aya Sofya odnosno crkva Sv.Sergija i Bakha), cija je kupola bila uzor za kupolu Aje Sofije. Dugo vremena je bila na listi UNESCO-vih 100 najugrozenijih spomenika na svijetu. Jedan je od najstarijih objekata koji se i dan-danas koriste (izgradjen je u 6. vijeku i dalje se koristi kao dzamija, nije pretvorena u muzej).

-  Na samom špicu Zlatnog roga je nekada bila električna centrala - sada je to umetnički prostor - zapravo skup raznih objekata & prostora: galerije, konceti, pozorišta.. itd- Veoma ineresantno, lep park, dobar restoran...

- U blizini Kabataša - bilo je dosta carinskih magacina - e, tu je sada Istanbul Modern - galerije moderne umetnosti (foto, skulptura, slike, objekti) + dobar restoran (ne baš jeftin)

- Iznad Uskudara, prema mostu, je malo lepo "predgrađe" - Kuzgunčuk... Od Uskudara vozi bus. 15

• 2 weeks later...

Pozdrav ljudi! Citam sve zivo na forumu uvijek i puno ste mi pomogli na dosadašnjim putovanjima. Ali evo, da i ja postavim koje pitanje :)

U Istanbulu cu biti samo dva dana (jedna noć) i zanima me šta bih trebao vidjeti, a da nisu standardne turističke destinacije. Imajte na umu da sam u Turskoj prvi put i ne razumijem se baš u njihov sistem gradsko prevoza (čitao sam o karticama sa dopunama i žetonima). Takođe baš i nemam pojma gdje se šta nalazi kad se razbacujete imenima naselja i tako.

Bukirao sam hostel blizu Sultan Ahmetove džamije i planirao sam obići na brzinu te turističke znamenitosti, ne gubiti previše vremena. Mnogo me zaintrigirala priča o mornarskom muzeju i hranjenju galebova iz bliza dok putujes brodom. Takođe priča o Feneru i još nekim mjestima me zadivila. Ali nažalost nemam vremena da obiđem sve, a jako želim da se uvučem među "obični svijet" i doživim Istanbul njihovim očima. Planirao sam ustati u 4 i gledati izlazak sunca na Bosforu. U 6 popodne mi je avion nazad, pa još razmišljam šta da radim u ta dva dana. Imate li kakvih must see stvari?  :D

Nije must VIDETI, ali je po meni must OSETITI - tursko kupatilo...ono kod Sulejmanije je prelepo, bukvalno te prebaci nekoliko vekova unazad...mada mislim da tamo ne moze solo, ali ne znam da li ides sa nekim...

To moze taman za kraj prvog dana, kada si vec mrtav...

Eh kakva nezgodna situacija !

Za to vreme koje imaš - odaberi 1 kraj koji ćeš da obilaziš - nema šanse da napakuješ mnogo toga - kao novajlija.

Moj ti je savet: vidi taj istorijski deo, pa dan  - posle kraktke ture po Bosforu završi u sauni. Imače, prv iput u Istanbulu mi je "pojeo" 20 dana - i naravno - nisam video ni pola! Ali to je bilo davno, a grad ide dalje i stalno se menja a opet je to Istanbul... Ovog puta (7. ili 8.) obilazim peške bosforske obale... Gore - dole... Možda dodam i Zeyrek...     

Hvala na odgovorima! Tek mi sad polako postaje jasno da je Istanbul ogroman grad i nemoguce ga je obici ni u 7 navrata, a kamoli za 2 dana. Morat cu se zadovoljiti sitnicama ovaj put i vracati se po jos  :)