Jump to content

Featured Replies

Posted

imam 18 godina i planiram ovog leta kad upisem fakultet, da se upustim u neku jednomesecnu avanturu sa drustvom po evropi, pa me zanima, kakva je bezbednost po evropi za turiste, i kakva su vasa iskustva sa prvog putovanja ? pozdrav  smartass

Mali ... ranac na ledja i put pod noge! Nemoj mnogo da razmisljas jer ce to samo da te smori na putovanju! Naravno da je bezbedno ... svuda, ne samo u evropi!

Evropa je vise nego bezbedna......doduse kad kazes Evropa to je sirok pojam ali predpostavljam da planiras malo levo desno po zapadu, a to su sve sredjene zemlje mnogo bezbednije i od Srbije.....Naravno u svakom velikom gradu ima problematicnih krajeva ali nista strasno.....U svakom slucaju zdrav razum ce ti reci gde da ides a gde ne.....tako da....put pod noge i uzivaj.....

Tačno tako. Uz osnovnu primenu zdravog razuma (npr. ako te nepoznati čovek zove da pođeš nasamo sa njim u mračnu uličicu, razmisli dvaput) nećeš imati nikakvih problema. Inače, na Netu postoji toliko informacija o svakoj evropskoj zemlji (a mnogo toga korisnog ima i na ovom sajtu), da možeš da odgovoriš unapred na bilo koje pitanje brižnih roditelja. :D

• 7 years later...

Naleteo sam danas na tekst na B92  http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2016&mm=03&dd=27&nav_category=78&nav_id=1112608 koji pokusava da da odgovor na pitanje koliko ''Molenbeka'' ima u Evropi? Navode se gradovi kao sto su Pariz, Madrid, Berlin, Kopenhagen, Stokholm, Brisel naravno...

S obzirom da sam obisao navedene gradove a da sam u nekima od njih i boravio u ''Molenbek'' kvartovima iz ovog clanka, ne mogu reci da sam se osecao nebezbedno ni u Neukolln-u, Kreuzberg-u, Lavapies-u ili Tingbjerg-u. U mnogima od njih sam spavao po par dana kod CS domacina i nikada nisam cuo od njih da su se zalili na bezbednost u navedenim delovima grada niti da sam licno doziveo bilo kakvu neprijatnost kada sam se vracao u pola noci iz grada.

Jedini grad u Evropi u kome sam do sada imao osecaj nebezbednosti je Brisel. Od trenutka kada sam sisao na Midi stanicu preko mog boravka u delu grada Ixelles (koji nije ''na listi opasnih kvartova'') do povratka na aerodrom sve vreme me je pratio osecaj ''blage'' nelagode po sopstvenu bezbednost. Verovatno je vise faktora uticalo da se tako osecam ali generalni utisak je bio taj.

Razmisljao sam da postavim novu temu po pitanju osecaja bezbednosti u Evropi shodno poslednjim zbivanjima u Briselu i Parizu ali uspeo sam da iskopam ovu temu koju cu u tu svrhi iskoristiti.

Da li biste i danas posle osam godina od objavljivanje prvog posta na ovu temu opet na isti nacin posavetovali osamnaestogodisnjaka da se upusti u jednomesecnu avanturu po Evropi kada je bezbednost u pitanju? 

I da li ste se vi osecali u nekom od navedenih gradova nebezbedno i zasto?

Nisam znao sta je Molenbek (prvi put cujem za to),pa sam morao da potrazim na Guglu.

Inace,ja bih isao i sada na tu avanturu.Nemam straha od toga,a i volim izazove.Ako su ti mudzahedini jaci od mene prebice me/ubice me,ako nisu ubicu ja njih...nema tu mnogo mudrovanja :)

Jedino sto bih bio manje opusten nego inace,jer verovatno bih se osecao nelagodno da znam da sam okruzen njima.Ali povecan stepen opreza i valjda bi stvari prosle OK.

20 hours ago, AleksaSRB said:

Jedini grad u Evropi u kome sam do sada imao osecaj nebezbednosti je Brisel. Od trenutka kada sam sisao na Midi stanicu preko mog boravka u delu grada Ixelles (koji nije ''na listi opasnih kvartova'') do povratka na aerodrom sve vreme me je pratio osecaj ''blage'' nelagode po sopstvenu bezbednost. Verovatno je vise faktora uticalo da se tako osecam ali generalni utisak je bio taj.

moram da se složim sa tobom, Brisel mi je neku jezu odavao, pridobio sam utisak da sam na nekom smetištu, a što je najgore, tu je NATO, tu je EU parlament i sto hiljada političkih tela. 

Edited by Duya
etiketiranje nacija... i konstantno overquotovanje.

Brisel svakako, pogotovo sto sam se trazeci jeftiniji kebab dovukao od Ixelles-a do Nord zeleznicke :rolleyes: St Pauli...prvi put mi je bilo ok, prosle godine sam se bas napeto osecao. Veca koncetracija svega, pankera, ulicara, turista...i svi navalentniji...Periferne autobuske stanice u Milanu...Sporedne ulice u Marseju. Moguce da je problem u meni...npr u Ravalu u Barsi ili u 10. Bezirku u Becu se nikad nisam osecao ni najmanje napeto. Ali meni deluje drugacije kraj u kome je mnostvo imigranata koji idu svojim putem i kraj u kome se na coskovima smenjuju Arapi i Surinamci ili Senegalci koji nude sve i svasta i pitaju sve i svasta. A slika zapadne Evrope se menja neverovatnom brzinom. Do pre par godina je bilo nemoguce videti u Becu ono sto se vidja danas. 

Nevezano za sve ove poslednje dogadjaje u Briselu, moj je utisak takodje bio, pa hajde da blago kazem, neocekivan, kad sam 2012 bio tamo. Prvo, zeleznicka stanica, gomila prosjaka, neka mracna atmosfera, jezivo. Potom, setnja ka hostelu, a iz izloga se nude polugole zene, u po bela dana, nisam to bas tako zamisljao. U oba slucaja, rec je o nekim nesrecnim imigrantima iz Afrike ili ratom zahvacenih zemalja u Aziji, koji se na svakakve nacine bore za svoje mesto pod suncem. Narednog dana smo ciljano otisli u Ixelles, nismo se osecali nebezbedno, cak je bilo vrlo zanimljivo iskustvo, to smo, na kraju krajeva i zeleli. Ali, sveopsti utisak o Briselu, centru Evrope, je kao da smo bili negde u Aziji ili Africi.

Blagi osecaj neprijatnosti sam osecao i u Portugalu, u Lisabonu, upravo ono sto rece Pretender, ne smetaju mi ljudi, imigranti, bilo kakvi, sve dok idu svojim putem, ali, recimo, tamo je takvih, ali i mutnih likova bilo na svakom cosku i otvoreno su nam u prolazu nudili drogu, bukvalno naocigled policije. Prolazis i vidis one fore kako diluju, kako se domundjavaju u najstrozem centru, prepunom turista i policije. Meni je to malo nenormalno.

Zapravo, kad malo porazmislim, na svim putovanjima po prestonicama i vecim gradovima Evrope sam u manjoj ili vecoj meri vidjao ilegalne imigrante koji se snalaze, preprodaju sve i svasta. Razlika je sto su u nekim zemljama, npr Grckoj ili Italiji(barem iz mog ugla) nekako prilicno marginalizovani i preplaseni i ljudi ih bas ne prihvataju. Valjda ih zato i ima manje. U drugim zemljama, pak(Francuska, Belgija, Nemacka, Austrija...), deluje kao da su "normalna" pojava, verovatno zato sto ih i ima vise, pa su ljudi navikli, ali su i dalje izolovani, zive u svojim getoima i ima ih dosta sklonih kriminalu.

Jedino mesto gde mi se cinilo da su uklopljeni i gde sam se osecao apsolutno lagodno je London. Tamo sam cak boravio u kraju oko stanice Paddington gde ima bas svakakvih imigranata, ali, svako uglavnom ide svojim putem, rade svoj posao, imaju biznis, vrlo rado sam odlazio u njihove restorane, prodavnice...

Mislim, ovo je tema o bezbednosti turista, ali je pomalo presla u temu o prisustvu/odsustvu ilegalnih imigranata i o tome kako se to odnosi na bezbednost i kakav je nas subjektivni osecaj o njihovom prisustvu. Stvar je vrlo aktuelna, pa je i normalno da se o tome prica. Svakako, slika Evrope se menja, tu nema pogovora. Kako u etnickom pogledu, tako i bezbednosnom. Ali, naravno da to nuzno ne proizilazi jedno is drugog. Tako se i svi ovi moji komentari ticu licnog dozivljaja i osecaja o bezbednosti i svakako nemaju veze sa nekim rasnim ili verskim predrasudama. Jasno je da sumnjivih likova i kriminalaca ima svuda i ne dele se po boji koze niti nacionalnoj ili religijskoj pripadnosti.  

Vidim da je tema zazivela i da preovladava generlni utisak da Brisel ostavlja dojam nebezbednog grada. 

Moram da se osvrnem i na cinjenicu da sam u Belgiji pored Brisela boravio i u Brizu i Gentu i da su na mene ostavili utisak mirnih, bezbednih gradova pomalo i dosadnjikavih kao recimo Briz ali nisam imao osecaj nelagodnosti koji me je docekao kako sam izasao iz voza na Midi stanicu. Secam se da dok sam cekao tramvaj za Ixelles na stanici su uspela dvojica imigranta da se potuku, da nekolicina njih najslobodnije vrsi nuzdu pred drugim ljudima u cosku tramvajske stanice a da pritom niko nije davao ni pet pari za to sto se desava. Svi su imali manje vise neki osecaj ambivalentnosti prema okruzenju i situaciji u kojima se nalaze, kao da je nesto uobicajeno, sto mozda za njih i jeste!?

I taj tramvaj kojim sam putovao je bio jeziviji od najgore dvojke u Beogradu.  

Negde procitah da ce ubuduce osecaj licne bezbednosti vise preovladjivati u istocnom bloku Evrope (Ceska, Slovacka, Madjarska, Poljska, Baltik) nego li na Zapadu. Mozda cu zvucati pristrasno ali mislim da je istina i da se turisti u Srbiji osecaju prilicno sigurno. 

Hajde da i ja kao žensko ostavim koomentar, pošto smo u poslednje vreme često raspravljali o tome.

Ako podelim iskustva na ona pre 3+ godina i novija od toga, u oba perioda uvek ima delova gradova u kojima se ne osećam lepo. U bukvalno svakom - od Lisabona, preko Barselone, Liona, Pariza, Milana, Rima, Napulja, Praga, pa čak i Bratislave, do Budimpešte.

Ove godine iznenadio me je Prag, koji iako je uvek bio malo "onako" nezgodan u nekim delovima, posebno kada se udaljiš od centra grada - ove godine je i u širem centru atmosfera bila malo mučna s'vremena na vreme, i iako su prema meni bili fini ljudi (ili u najmanju ruku nezainteresovani) - stvarno sam se nagledala svega. 

U Lionu je baš napeto, i to sve vše rekla bih, i uopšte šetkanje "onom stranom" (preko reke, pošto je on tako podeljen na muslimanski i hrišćanski) - nimalo nije prijatan. Nikada ni u Kairu ni u Kazablanci ni u drugim "opasnijim gradovima" nisam imala taj šok. Ljudi prilaze, žene (?!) čak sa decom da te "izgrde" (?!), a jedna i sa maramom (da je stavim na glavu valjda?). Muškarci stoje sa strane, ali imaš utisak da te svi rpate ppogledom. Prošli put nisam ni prelazila most. Možda sam bila u nekom posebnom trenutku, ne znam, možda nije uvek tako.

U Briselu nisam bila, ali zanimljivo da ovo o cemu pisete nisam nigde čitala, tako da hvala na tom upotpunjavanju slike :)

Za mene je iznenadjenje bilo što Italija, čak i ozloglašeni Napulj i Rim ostavljau zaista bezbedniji utisak od recimo Praga i Liona, Pariza, Beča u poslednje vreme.

A pošto se nedavno vratih iz Varšave - mogu vam reći da projekcije da će to biti "bezbedne destinacije" na dalje - stvarno izgledaju realistično :D

Ljudi su prilazili na ulici da nas pitaju treba li nam pomoć, čim vide da smo sa kartom, svuda su bili ljubazni i vrlo obzirni, grad čist i prostran, nema ni turista a kamoli imigranata... nikada nisu pokušali da nas zakinu ni za groš, i tako. Definitivno ako izuzmemo Maltu, najbezbedniji osećaj koji sam u inostrastvu imala (zapravo cela Poljska). 

Mene zanima sta je to, gledano iz tvog ugla, nezgodno i u kojim to delovima Praga :) Uskoro idem tamo, pa neki koristan savet nece da skodi.

Uh...Lion...okupiran grad. A vezano za osecaj bezbednosti...to je vrlo individualno i povezano sa prethodnim iskustvima i, kao i sve ostalo u zivotu, evoluira.

Napomena - tekst koji sledi je pun rasnih i nacionalnih odrednica, nije mi namera da vredjam ili generalizujem niti jedan narod ili veru. Ukoliko se neko nadje uvredjenim ili moderatori smatraju da je tekst uvredljive prirode molim ih da isti uklone. 

Da li zbog kulturoloskih iskustava, meni je istocni blok izuzetno (a neopravdano) siguran i bezbedan. Za Balkan sam se toliko promenio i od "strahova" koje sam nekada imao, danas me ne doticu nimalo. Ispadose Yugosi najveci lajavci - nikad problemi sa njima (ne racunam Albance i to samo u sredinama gde se jos dokazuju...tipa sever Skopja). Na Bugare i Rumune sam se toliko navikao, da mi dodju smesni iako su (barem po dzep) veca opasnost od drugih. Madjari (ukljucujuci nimalo naivne madjarske cigane i slovacke Madjare), Slovaci (iako je Slovacka divlji zapad EU), Cesi, Poljaci...ma svuda se osecam kao kod kuce, nimalo napeto. 

Izgleda da sam rasista kada su u pitanju osobe koje mi ulivaju strah...svodi se na ljude fizicki vece od mene sa tamnijom bojom koze i muslimanskom veroispovesti. Uglavnom ekipa iz Senegala /Nigerije /Nigera...Iako su, ponavljam, mnogo vece sanse da me izbode pijani Poljak, ja se oduzmem kad me crnac od 2 metra sa sarenom kapicom u 3 ujutro u Briselu pita odakle sam :biggrin: 

Moguce da se ljudi na slican nacin vezuju odredjenim iskustvima i informacijama pa im se usadi nelagoda od odredjene grupe ljudi. Verujem da nikome od nas, u svetlu desavanja poslednjih godina, nije svejedno ako u avionu sedi pored zabradjenog Arapina koji sve vreme cita molitve naglas (let Barselona-Bec) ili da u autobusu sedi pored mladog Arapina kome na iPhone sve vreme na max volume ide DJ Hodza sabrani hitovi (autobus Lion-Milan), ali nekako meni svi oni deluju bezopasno, iako to nikakve veze nema sa realnoscu. 

Generalno, ljudi koji ne putuju percipiraju zapadne zemlje kao najsigurnija mesta za put, sto i jeste tacno, ali nikako za vece gradove (u koje 99% turista i ide) Bilo gde u zapadnoj evropi sam se osecao nebezbednije uvece ili u toku dana u malo zabacenijim delovima grada, posebno na periferiji gde grupe cudnih likova fiksiraju pogledom i komentarisu, meni to svakako nije znacajno da bi me moglo u bilo kom slucaju odvratiti od puta. Generalno manje popularne destinacije u Istocnoj Evropi (pa i Beograd su dosta bezbednije od evropskih metropola

Obozavam Marsej...samo prosle godine sam bio 4 puta .....nek pricaju sta hoce za marsej, al meni se tamo nikad nista nije desilo ruzno, i ljudi su mi do jaja, malo surovi i sirovi, i francuzi i arapi, daleko su od zapadnoevropske izvestacenosti....i nightlife vrhunski, course jullien jedan od najsladjih hipi kvartova na svetu...

kad god sam tamo vozim bajs i zavlacim se svuda, i gore i dole i levo i desno..i nista :)... jedino sto je to stvarno mozda i najzajebaniji grad za voznju bajsa, bg je malo dete prema njemu....jednom zamalo nisam umro kad sam se peo gore na notr dam de la gard heheh.....nesto slicno za bajs je eventualno salvador de baia..mada, malo opasnije,  znace vec dragance :wink:

Edited by bam-bam

@pretender 

ako je to rasizam onda sam i ja onda rasist:biggrin:

Verovatno što su to homogene sredine, nisu multikulturalne, dugo su bile pod komunizmom, nije ni čudno što ne žele izbeglice.

Pošto pomenuste Brisel naširoko, aj da dodam i ja koju, jer već tri i po godine živim tamo.

Generalno - bezbedan grad. Većina ljudi se tripuju da će svašta da im se desi, ali čini mi se da je to više zbog nenaviknutosti na toliki miks, nego što postoji realna opasnost. Čini mi se i da to što je grad prilično prljav doprinosi utisku. Recimo oko te Midi stanice što pomenuste, stvarno izgleda užasno, a još kad pređeš ulicu pa se odjednom nađeš okružen grupom crnaca koji samo tako stoje i gledaju te, pomisliš bežiiiii. Ali te crnce ustvari briga za tebe, ljudi rade linijski taksi za Pariz, samo što to niko ne skapira :D

Ko u Ixellesu uspe da se oseti nebezbedno, svaka mu čast :) Ima samo jedan mali deo na početku koji je kongoanski i skroz je "crn", prodaje se trava i sl, ekipica stoji na ćošku i diluje (kao u The Wire seriji), mada je i tu bezbedno, što tvrdim jer sam živeo baš tu godinu dana.

Molenbek stvarno odaje utisak malog Maroka po ljudima na ulici, ali ono, normalni građani kao i drugi. Samo zato što su tamnije kože i žene zabrađene, ne znači da imaju nešto protiv vas :P Nisu njihov problem beli evropljani, nego nezaposlenost i što su upravo na konto porekla diskriminisani... Preterali su mediji sa urnisanjem tog dela grada zbog šake idiota koji su odatle. Majku mu, 100.000 ljudi stigmatizovano zbog koliko njih? Tako se ljudi i guraju u ekstrem, ali ajde da ne skrećem sa teme.

Ima kriminala i svega naravno, ali ne bih rekao da je nešto posebno napeto.

Grad gde sam se osećao nebezbedno uveče je London. Tamo sam bio oko šest meseci, i svaki izlazak uveče sam bio srećan kad bih se dokopao stana čitav. Ali valjda kad pored tebe prođu grupe klinaca sa bejzbolkama, ubistvo na metro stanici i sl, onda i nije čudan osećaj :D 

Zar nije Belgija zabranila te feređje? Kako si ti video pokrivene ? Eto, ne žele da se namerno ukluče u društvo!! kako tolki srbi i izbeglice iz juge, se uklopiše, a njima ne pada ni napamet? 

Nose žene marame, nisu pokrivene 100%. Nego, odakle ti ideja da ne žele da se uklope? Nije da ne znam nijednog Marokanca u Briselu, i uklopljeni su isto koliko i ja, i trude se više od mene. Od ljudi sa Balkana sam upoznao samo jednog iz Srbije - koji se uklopio tako što se fiktivno prijavio kod nekog da radi na minimalcu godinu dana, da bi posle toga primao socijalnu pomoć, dok je imao drugi pravi i lepo plaćeni posao (vozač u našoj ambasadi). Čovek napravio sebi kombinaciju da bude i na belgijskom i srpskom budžetu... Jel treba da izvlačim neke zaključke iz toga? Naravno da ne.

@chivitli A bas smo pricali kako se lokalci naviknu :biggrin: Salu na stranu, a vezano za te crnce koji diluju...2 su mi prototipa delovala zastrasujuce...ekipice u kojoj svi lice na Alistair Overeem-a i pricaju dutch...kontam da su Surinamci ?  I ekipa slicne velicine, ali sa sarenim kapicama koja prica francuski...to bi bili Kongoanci ? Hvala na razjasnjenju, ako se razumes i u tu tematiku...Cisto da malo proucim fudbalere iz tih zemalja, to vazda pali pri otapanju leda :LOLLL:

On 3/29/2016 at 3:21 PM, Dragance said:

...ali i mutnih likova bilo na svakom cosku i otvoreno su nam u prolazu nudili drogu, bukvalno naocigled policije. Prolazis i vidis one fore kako diluju, kako se domundjavaju u najstrozem centru, prepunom turista i policije.

Meni je slicno delovalo (samo sto nije u centru grada) Jozsefvaros u Budimpesti (onaj istocniji kraj tog distrikta,juzno od Keleti stanice,kod onog velikog groblja).Ajde sto je meni tako delovalo,neko mi neka devojka,koja inace stanuje tu,rekla kakva je situacija:u po' bela dana mozes da kupis drogu na ulici od lokalnih Cigana,kradje ceste/normalna pojava,iako je policijska stanica tipa na 50 metara.Auto je prodala,posto su joj predhodno tri puta vec obili,a policija "ne zna ko je".

Kaze i da se svi trude da pobegnu iz tog dela garada (ovi sto su iole normalni) i da su u tom kvartu najjeftiniji stanovi u Budimpesti.Ali problem je sto ne mozes da nadjes kupca,jer niko nece da zivi u tom/takvom kraju.

Nego...

Planiram sad na leto da krenem na put,jedno dva meseca,mozda i duze,po centralnoj/zapadnj Evropi (Austrija,Nemacka,Francuska,Holandija,Belgija).Pa cu videti na sopstvenoj kozi kakva je bezbednost tamo:ph34r: