Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav forumaši,

da li ima onih koji znaju koji su uslovi, papiroligija, raspon cena i šta još je potrebno, za kupovinu nekretnina, kuća, stan, apartman, ili šta već,  u Grčkoj, Portugalu ili Španiji?

Vidim da ima tema vezana za Portugal ali iz 2011, a nije ni dovršena...

Ima li neko iskustva sa tim, koje su mogućnosti kupovine za strance, to jest državljane Srbije, uopšte?

Svaki info je dobro došao....

Pozz...

Sa sve tri zemlje postoji reciprocitet, dakle srpski drzavljanin moze kupiti nekretninu.

E sad konkretizuj malo ostala pitanja.

.. kupovina "necega" u Spaniji omogucuje u papire za boravak...  serenade

Jel to vazi iz a druge zemlje EU ili...?

.. kupovina "necega" u Spaniji omogucuje u papire za boravak...  serenade

Jel to vazi iz a druge zemlje EU ili...?

Ma kakvi. Za Italiju i Francusku ne vazi. Mozes da kupis nekretnine, naravno u cashu, jer bez dozvole ne mozes da uzmes kredit, ali to vlasnistvo ti ne omogucava nikakve prednosti u smislu regularizacije boravka.

U Spaniji posdtoji predlog (i ne svidja se Francuzima), koji jos nije prosao i verovatno ce biti blokiran, ali samo za nekretnine koje vrede vise od 160.000 evra, da bi izbegli, da npr., Marokanci dodju i masovno i pokupuju šupe i podrume, pa dobiju papire (i onda odu da zive u Francusku, zbog cega se Francuska i buni).

Ergo, rec je samo prodaji dozvola za boravak bogatim Rusima i Kinezima.

Evo brojeva:

Plus de 900 000 visas de Russes et de Chinois

Les Chinois restent pour l’instant loin derrière les Russes. Entre le 1er  janvier et le 1er  novembre 2012, 878 796 visas ont été sollicités par des citoyens russes et 63 000 demandes faites par des Chinois.

Na francuskom je, ali se razume - Spanija je po toj osnovi izdala oko 900.000 viza ruskim gradjanima i 63.000 kineskim od 1. januara do 1. novembra 2012. Ideja im je da im sad daju i privremeni boravak.

U svakom slucaju, i ako to prodje, nece biti radna dozvola, neko neka boravisna sa ograncenjima. Bice odlicna za one koji imaju dovoljno novca i nemaju potrebu da rade.

Spanci se vazda jedini trude da nas zblize sa ostatkom sveta...poslednji debeli ukor pred iskljucenje su dobili, kada su "legalizovali" 500 miliona ljudi, mahom iz Juzne Amerike...uvek su i bili bas otvoreni...

Bas cu proveriti za trenutno kod kupovine.

Ako pod "mi" podrazumevas nouveaux riches, onda da, ova normativa vas zblizava sa starim bogatim.

Ja tu vidim samo primenu pravila: all dollars are green.

Inace, samo za info, i Italija je izvrsila vise masovnih legalizacija (i bila prekorena) - to se zove sanatoria - najmasovniju je odradio Silvio Berlusconi 2002. - 600.000 ilegalnih imigranata je dobilo papire.

Plemenitost?  ;D Svaki imigrant je trebalo sebi da uplati 6 meseci u nazad penziono i sl., i jos je tu bilo nekih uplta i doplata... pa se to pomnozi sa 600.000...

Cash injection.

Kesh ili devojcice (mislim sta god da su davali gospodinu) jeste normalno resenje...i sad sigurno postoji, milionska cifra "razlicitih", koja bi vrlo rado platila za legalan boravak, potvrdu socijalnog statusa i mir u kuci...od severa do juga...

• 5 years later...

Dobro vece jedno pitanje Dali imao neku iskustva kupovini kuce u sLovackoj Dali omogucava neku boravisnu vizu ili nesto slicno hvala unapred. I kakav je postupak za kupovine kuce a kada je osoba prekoracila 3 meseca tacnije oko 2 godine. Kakav je postupak Dali postoi Sansa za nekakve papirologije kad bi kupio kucu Dali bih imao pravo na neku vizu.?

On 2/17/2020 at 9:29 AM, Zoly said:

kada je osoba prekoracila 3 meseca tacnije oko 2 godine.

Nece da moze, za 2 godine prekoracenja je ban 10 godina minimalno. A da investiras i milion nece da te spasi. 

• 1 year later...

Evo da ozivim ovu temu, konkretno me interesuje kupovina nekretnine cjenovnog ranga do 80k evra u Alicante/Valensija i okolina...

Da li je neko imao iskustva, direktna/indirektna, jer sam trenutno razmisljanja da mi je mozda pametnije da kupim nekretninicu tamo nego da za te pare dam za neki mali suteren u centralnim lokacijama nase prestonice.

9 hours ago, priganica said:

Evo da ozivim ovu temu, konkretno me interesuje kupovina nekretnine cjenovnog ranga do 80k evra u Alicante/Valensija i okolina...

Da li je neko imao iskustva, direktna/indirektna, jer sam trenutno razmisljanja da mi je mozda pametnije da kupim nekretninicu tamo nego da za te pare dam za neki mali suteren u centralnim lokacijama nase prestonice.

a sto bas u tom kraju, jel imas neki razlog ili onako, bas ti se tu svidja?

pitam jer se cene, kako sam cuo , razlikuju poprilicno po spanskom primorju, a taj deo koji si naveo je bas najskuplji, uz marbelju naravno....

btw, tu ima poprilicno nasih krimosa iz regiona, posebno  iz crne gore, pa ne znam koliko je okruzenje uputno ( cisto mali savet), jedino ako neces da izdajes stan ovima koji su tek dosli, pa nisu jos stigli da kupe kucu hehehe

Edited by bam-bam

@bam-bam nisam istrazio citavu Spaniju, ali mi je Valensija mnogo kompaktnija od Madrida/Barselone i ima more i manje je vruca od Sevilje.

Kako grad solidno poznajem dosao sam do zakljucka da mi ne bi smetalo da u buducnosti zivim tu. Sto se tice Alicante-a on mi je bio nekako logican izbor jer mi je logisticki dopadljiv (manje od velensije, ali dovoljno), a i broj digitalnih nomada po onome sto sam nedavno citao znacajno raste. Svakako nisam limitiran na ove gradove, ali na osnovu onoga sto sam do sada vidio, to mi je najprivlacnije (jer ima urbani element koji mi je neophodan i zadovoljavajuce izlaze na vodene povrsine)

Sto se tice balkanskih sunarodnika, nemam problem sa njima, nadam se da u buducnosti ne bi ni oni imali problem sa mnom. Nekretninu ne kupujem primarno zbog izdavanja, ako bi i bila izdata to bi moralo da se organizuje preko neke agencije. Ali prosto imam neki novac koji bih investirao u nesto (zidove), a ne opravdavam trenutnu cijenu istih u gradskim sredinama kod nas.

Secam se da su neki moji airbnb hostovi iz Engleske bas u vreme dok sam bio kod njih prodavali tu svoju kucu u Readingu i kupovali neku "hacijendu" negde na jugu Spanije, bese valjda 2015. Secam se da su napravili odlican dil, mislim da su za tu svoju (lepu) kucu dobili negde oko skoro 400K evra, jer su odradili to u najboljem mogucem momentu, kad je funta bila bas jaka, a da su kupili bas ogromnu kucu sa imanjem u Spaniji za oko 100K evra, ugrubo. Guglao sam malo, mesto se zove Salobreña, izmedju Almerije i Malage, nije bas na samoj obali, nego par kilometara u zaledju. I nastavili su da se bave airbnbom i tamo. Poenta price je da mozda pogledas manja mesta, mozda ne na samoj obali, da li oko Valensije, Alikantea ili gde vec, sigurno se za iste pare moze naci nesto dobro, ali vece i komfornije.

6 hours ago, priganica said:

@bam-bam nisam istrazio citavu Spaniju, ali mi je Valensija mnogo kompaktnija od Madrida/Barselone i ima more i manje je vruca od Sevilje.

Kako grad solidno poznajem dosao sam do zakljucka da mi ne bi smetalo da u buducnosti zivim tu. Sto se tice Alicante-a on mi je bio nekako logican izbor jer mi je logisticki dopadljiv (manje od velensije, ali dovoljno), a i broj digitalnih nomada po onome sto sam nedavno citao znacajno raste. Svakako nisam limitiran na ove gradove, ali na osnovu onoga sto sam do sada vidio, to mi je najprivlacnije (jer ima urbani element koji mi je neophodan i zadovoljavajuce izlaze na vodene povrsine)

Sto se tice balkanskih sunarodnika, nemam problem sa njima, nadam se da u buducnosti ne bi ni oni imali problem sa mnom. Nekretninu ne kupujem primarno zbog izdavanja, ako bi i bila izdata to bi moralo da se organizuje preko neke agencije. Ali prosto imam neki novac koji bih investirao u nesto (zidove), a ne opravdavam trenutnu cijenu istih u gradskim sredinama kod nas.

grad na jugu spanije- kartahena, je jako slican alikanteu, ko preslikani su....a cene su mnogo nize neo u valensiji ili alikanteu.....takodje, malaga je veliki grad, na lepom mestu, i sredjena, a cene nekretnina su dosta nize, koliko mi kazu spanci

@Dragance i @bam-bam hvala na odgovorima. Lokacije svakako uzeto u razmatranje, nego mene zanima imate li neki handson, kako kao osoba koja nije iz EU nego ima srpske papire a nije neka glava i nema neki wow kapital, moze da ostvari kupovinu.

Takodje ako imate preporuku za neki "free advice" forum koji moze da mi priblizi pros-cons ovog procesa, bio bih zahvalan.  

18 hours ago, priganica said:

@Dragance i @bam-bam hvala na odgovorima. Lokacije svakako uzeto u razmatranje, nego mene zanima imate li neki handson, kako kao osoba koja nije iz EU nego ima srpske papire a nije neka glava i nema neki wow kapital, moze da ostvari kupovinu.

Takodje ako imate preporuku za neki "free advice" forum koji moze da mi priblizi pros-cons ovog procesa, bio bih zahvalan.  

Kad se radi o npr. Portugalu te teme su veoma zastupljene na FB grupama tipa "Expats in Portugal".  Možda da potražiš isto to za Španiju, ako si na FB.

• 4 months later...

Hajde opet da vratim temu iz mrtvih, od prosle godine jos nisam kupio nekretninu. Prosto mi je neverovatno da ni u Crnoj Gori (Podgorica/More) a ni u Srbiji Nis/Novi Sad/Bg covjek ne moze da za 100k evra kupi normalnu nekretnu (normalna znaci da nema ulaganja i da je okvirno cijena do 1900 ili da ide malo preko 1k evra u slucaju da ima dosta ulaganja, i takodje da je za te lokacije u gradu a ne u prigradskim naseljima u kucama i slicno).

Stoga me Spanija zaista sve vise i vise privlaci, jer oglase u SCG intenizvnije pratim vec nekih 8 mjeseci bez uspjeha.

Da li imate neku ideju koga bi mogao virtuelno da cimam i da dobijem konkretne korake kako kao nas drzavljanin mogu da kupim nekretninu tamo i eventualno se relociram u istu ?

54 minutes ago, priganica said:

Hajde opet da vratim temu iz mrtvih, od prosle godine jos nisam kupio nekretninu. Prosto mi je neverovatno da ni u Crnoj Gori (Podgorica/More) a ni u Srbiji Nis/Novi Sad/Bg covjek ne moze da za 100k evra kupi normalnu nekretnu (normalna znaci da nema ulaganja i da je okvirno cijena do 1900 ili da ide malo preko 1k evra u slucaju da ima dosta ulaganja, i takodje da je za te lokacije u gradu a ne u prigradskim naseljima u kucama i slicno).

Stoga me Spanija zaista sve vise i vise privlaci, jer oglase u SCG intenizvnije pratim vec nekih 8 mjeseci bez uspjeha.

Da li imate neku ideju koga bi mogao virtuelno da cimam i da dobijem konkretne korake kako kao nas drzavljanin mogu da kupim nekretninu tamo i eventualno se relociram u istu ?

a ciji drzavljanin, Srbije? SCG pretpostavljam da mislis na onu drzavu sto je nema vec vise od 15 godina

18 hours ago, priganica said:

@bam-bam tako je, drzavljanin Srbije.

Nije mi jasno u vezi tog tvog plana na osnovu čega bi dobio boravišnu dozvolu? Koliko znam za boravište treba da se kupi nekretnina od minimum 500k eura. Ti ako bi kupio stan za 80k to je tehnički izvodljivo, ali kako bi onda živeo u njemu?

@noskich upravo o tome veze nemam, mislio sam da mi mozda kupovina stana long term nekako olaksava dobijanje boravisne dozvole. Ovako sam zaista bez ideje, na osnovu onog sto sam citao mislim da bi mogao da dobijem self-employed vizu. 

Kupovina stana ti ništa ne pomaže, nažalost. Osim ako si taj stan platio 500K evra, pa dobiješ tzv. golden visa. Mislim da je u EU trenutno najjeftinija Malta, ali tamo ne možeš dobiti vizu na osnovu nekretnine, nego moraš uložiti 100.000 eur u neki državni fond, plus još neke gluposti.

Evo ovde jedne dosta iscrpne liste zemalja, sa cenama i objašnjenjima u šta se mora uložiti:

https://visaguide.world/golden-visa/

4 hours ago, Lazar said:

Kupovina stana ti ništa ne pomaže, nažalost. Osim ako si taj stan platio 500K evra, pa dobiješ tzv. golden visa. Mislim da je u EU trenutno najjeftinija Malta, ali tamo ne možeš dobiti vizu na osnovu nekretnine, nego moraš uložiti 100.000 eur u neki državni fond, plus još neke gluposti.

Evo ovde jedne dosta iscrpne liste zemalja, sa cenama i objašnjenjima u šta se mora uložiti:

Odlican sajt :) Da li si mozda naisao na neki slican sajt za Latinsku Ameriku, gde na jednom mestu moze da se nadje sve o dobijanju boravisnih dozvola i slicnih stvari?

On 4/6/2022 at 10:25 PM, Lazar said:

Super sajt!

Nisam znala da za 250.000 nekretnine dobiješ tursko državljanstvo. :stop:

Inače, Portugal je limitirao kupovinu nekretnina na manje razvijene delove ako je svrha dobijanje zlatne vize:

https://www.globalcitizensolutions.com/portugal-golden-visa-changes/