Jump to content

Featured Replies

Hvala obojici :) Moram priznati da sam zbunjen, nelogicno mi je ovo sa njihove strane da za tu rentista vizu priznaju recimo prihode od izdavanja nekretnina, a ako zaradjujes kao freelancer, onda za tebe vazi nesto drugo, ne vidim logiku u tome. Mozda je najbolje da se nadje neki argentinski pravnik pa da protumaci sta sve spada pod "cualquier otro ingreso lícito proveniente de fuentes externas" :D

Btw, izgleda da je u praksi suma koja se trazi minimum 2000 dolara:

Though the minimum income is officially ARS30,000 (about US$300) a month, immigration authorities in practice expect applicants to demonstrate an income in excess of US$2,000, typically from a pension, rental income, dividends, or similar recurring and independent revenues.

@Ginter jel' si ti jos uvek u Argentini? :) Jel' bi mogao da pises malo o zivotu tamo? U kojim si gradovima bio? :)

Ako primaš platu u čvrstoj valuti, život je super. koriste se blagodeti crnog kursa, pa je sve mnogo povoljnije, naglašavam povoljnije, ne džabe. Vrhunska vina, kvalitetna govedina, blaga klima u Buenos Airesu (poslednji put sneg je padao pre otprilike 10 godina), nije zagađen vazduh, kriminal nizak za pojmove Latinske Amerike, fantastičan grad koji pruža mnogo, ljudi preljubazni i opušteni ("tranqui" je odgovor za sve)...

Posetio sam Rosario, Kordobu, Mendosu, Iguasu, El Kalafate, Huhuj, Saltu, Mar de Platu, neka manja mesta na obali, sledeća destinacija je Ušuaija, ako ne odem pre toga da gledam kitove.

On 4/25/2022 at 2:07 AM, Ginter said:

Nisam baš siguran. Opet, sve zavisi od sudije i da li će da prihvati zaradu od online poslova, ma kolika da je, kao pasivni, stabilni i neprekinuti izvor prihoda. Pitanje je kako će reagovati kad mu se objasni da neko radi online, zarađuje novac u zemlji X, i onda šalje sebi u Argentinu preko servisa kao što su WU ili Moneygram. Da li će se to prihvatiti, da li će biti dodatne potvrde i trag plaćanja od klijenta ka tvom računu u X i posle ka tebi u ARG?

pa nije to bas tako tesko dokazati, a i nije jedini slucaj, ima vise zemalja po svetu koji na taj nacin proveravaju primanja freelancer-a i shodno tome im odobravaju boravisnu dozvolu....uostalom, cak iako si vlasnik velikog preduzeca, ko garantuje da ces imati stalne visoke prihode...moze preduzece da ode u stecaj, i da nemas dinara vise...i ako rentiras stan, mozes da ostanes bez stanara, pa posle da dugo ne nadjes novog, da imas veliki gap...nista nije sto posto sigurno, ali ako podneses dokaze gde se vidi da u zadnjih par godina imas sigurne dovoljne prilive novca, kapiram da bi to trebalo da bude dovoljno...bar je dovoljno u onim zemljama gde je zakonski mnogo konkretnije regulisan boravak frelancera

Edited by bam-bam

Slažem se 100% sa tobom. No, kao što rekoh, u takvim slučajevima sve zavisi od mišljenja sudije.

18 hours ago, Ginter said:

Ako primaš platu u čvrstoj valuti, život je super. koriste se blagodeti crnog kursa, pa je sve mnogo povoljnije, naglašavam povoljnije, ne džabe. Vrhunska vina, kvalitetna govedina, blaga klima u Buenos Airesu (poslednji put sneg je padao pre otprilike 10 godina), nije zagađen vazduh, kriminal nizak za pojmove Latinske Amerike, fantastičan grad koji pruža mnogo, ljudi preljubazni i opušteni ("tranqui" je odgovor za sve)...

Posetio sam Rosario, Kordobu, Mendosu, Iguasu, El Kalafate, Huhuj, Saltu, Mar de Platu, neka manja mesta na obali, sledeća destinacija je Ušuaija, ako ne odem pre toga da gledam kitove.

Nice :) ti si regulisao boravak kao digitalni nomad ili si na rentista vizi?

@Ginter Interesuje me procena koliko bi u BA kostao zivot vise srednje klase za dve osobe i malo dete? Recimo renta za dvosoban stan u nekom finom kraju poput Belgrana, rucak ili vecera u restoranu jedanput dnevno, izleti svake druge nedelje... komforan zivot, ali ne ultraluksuzan. 

58 minutes ago, noskich said:

@Ginter Interesuje me procena koliko bi u BA kostao zivot vise srednje klase za dve osobe i malo dete? Recimo renta za dvosoban stan u nekom finom kraju poput Belgrana, rucak ili vecera u restoranu jedanput dnevno, izleti svake druge nedelje... komforan zivot, ali ne ultraluksuzan. 

bolje je u las cañitas ;)

Edited by bam-bam

22 hours ago, Ginter said:

Ni jedno ni drugo, meni je firma sredila vizu.

Super, jel' smem da pitam u kom sektoru radis?

Ako nekog zanima Kolumbija, tamo se moze dobiti permanent residency ako se kupi nekretnina od oko 170 000 dolara:

A certificate from the Colombian central bank recording the amount that you have directly invested into Colombia in your name. The amount must exceed 650 times the Colombian monthly minimum wage in 2022 — $1,000,000 COP (roughly USD262). This means your investment must be greater than USD 170,000 (roughly $650,000,000COP). 

7 hours ago, noskich said:

Nezahvalno je procenjivati koliko bi kome bilo dovoljno, ali ugrubo, rekao bih da bi se sa USD 2000 mesečno lepo živelo. Naravno, najviše para bi otišlo na stan, pogledaj ovde kakva je ponuda: https://www.zonaprop.com.ar/

Ne znam da li bi planirao da ostaješ duže, za početak gledaj "Temporal", to je iznajmljivanje na tri meseca, manje papirologije je potrebno nego za rentiranje na duže. Osim Belgrana, gledaj Recoleta, Palermo (ali ne Palermo Soho i Palermo Hollywood zbog noćnog života ako ti to smeta), Puerto Madero. To su delovi bliže centru. Ima i Zona Norte (San Isidro, Martinez, Olivos) gde su uglavnom expati, jer je tu jedina prava internacionalna škola. To je miran i siguran deo grada sa kućama.

Ostalo zavisi od stila života. Prevoz je ultra jeftin, karta za gradski prevoz je 9 dinara, vožnja taksijem/Uberom je povoljna - ja plaćam oko 700 dinara vožnju od 15km u špicu. Litar benzina je 60 dinara, ručak za četvoro sa pivom i sokovima u pristojnom restoranu je oko 4000 dinara. Sve ovo računam po crnom kursu - ne dolaziti ovamo ako se nemaju primanja u čvrstoj valuti i mogućnost da se sebi šalje novac preko WU!! Ili poneti kamaru para pa menjati po potrebi, već postoje razrađene šeme da dileri dolaze na poziv :)

6 hours ago, RenjerEuro said:

Super, jel' smem da pitam u kom sektoru radis?

multinacionalka

On 4/28/2022 at 2:17 AM, RenjerEuro said:

Ako nekog zanima Kolumbija, tamo se moze dobiti permanent residency ako se kupi nekretnina od oko 170 000 dolara:

https://youtu.be/2-pDRIH_EqA 

Medellin, verovatno najatraktivnija lokacija u Kolumbiji u poslednjih nekoliko godina.

Edited by noskich

Od vrha nadole: govedina, jabuke, voda, beli hleb, mleko, kapućino, koka-kola, obrok u Meku, cigarete, odeća, farmerke, patike, benzin, karta za gradski prevoz, internet, iznajmljivanje stana sa jednom spavaćom sobom.

Uvozne stvari su skuplje zbog velikih carina i poreza na uvoznu robu.

6 hours ago, Ginter said:

Od vrha nadole: govedina, jabuke, voda, beli hleb, mleko, kapućino, koka-kola, obrok u Meku, cigarete, odeća, farmerke, patike, benzin, karta za gradski prevoz, internet, iznajmljivanje stana sa jednom spavaćom sobom.

Uvozne stvari su skuplje zbog velikih carina i poreza na uvoznu robu.

Pa dosta je dzabalesku ta Argentina, super.

Nego pricamo o kupovini nekretnina u inostranstvu, a verovatno mnogi ne znaju da mogu kupiti kucu na selu u Srbiji besplatno ako su mladji od 45 godina, nisu osudjivani, imaju partnera/ku ili dete i ne poseduju nikakvu nekretninu u Srbiji i nisu nista prodali ili poklonili u poslednjih 5 godina. Takodje postoje ogranicenja kakva kuca moze da se kupi.

KONKURS ZA DODELU BESPOVRATNIH SREDSTAVA ZA KUPOVINU SEOSKE KUĆE SA OKUĆNICOM NA TERITORIJI REPUBLIKE SRBIJE ZA 2022. GODINU

https://mbs.gov.rs/latinica/konkursi.php?

https://biznis.telegraf.rs/agro-biz/3417701-jelena-je-uzela-od-drzave-1-17-miliona-dinara-od-drzave-sad-kupuje-kucu-u-staparima?

Da znaš da jeste. Meni je danas došao račun, 5.6 dolara po crnom kursu :D

Struja je jeftina zato što je subvencionisana, isto kao gradski prevoz.

• 3 weeks later...
  • 2 months later...

Možda nije baš za ovu temu, ali je najbliža ovome. 

Ko je bio na Baliju možda je video izloge građevinskih firmi u Ubudu, Kuti..  gde reklamiraju ulaganje u nekretnine sa nekim ludačkim godišnjim roi od 15 - 30% (inače bilo gde ako uspete da izvučete 5-6% minus troškovi to je to). 

Prvo sam mislio da je neralno i prevara, malo čitao video da nije neralno ali ne za long term rent nego za turiste, short term i zaista ko se posveti tome može jako brzo da vrati investiciju. 

Onda sam sledeći put kada sam otišao na Bali uživo krenuo da istražujem pričam sa firmama, ljudima.. I baš je sve komplikovano.  Recimo zemlju ne možete da kupite nego je lizing na 25 - 30 godina, a kuća koju kupite ili izgradite na toj zemlji je vaša :)

Zainteresovao me je taj brzi povrat novca ali to nije realno za mene morao bih onda da sam stalno tamo i bavim se time, ali mi je postala interesantna ideja imati svoju tropsku kućicu sa bazenom negde na Baliju. 

I naleteo nedavno na ovaj video, sve je 99% toga što sam i ja saznao ovaj baš detalino objasnio.. Ne reklamira nikoga, samo sažetak svega. 

Iima prevaranata, treba strpljenja i treba se baš posvetiti tome. Ako nekoga možda zanima.

Sve u svemu za cenu garsonjere na NBG može se imati parče Balija. Bar na 30 godina  :)