Jump to content

Featured Replies

Odakle ti ova tabela? Ako mozes da bacis neki koristan link vezan za Francusku? Ja sto sam izguglao na brzinu ima neka VLS-TS viza. Nigde nisam uspeo nadjem ovaj podatak sto stoji u tabeli

Hvala za info-e vezane za nekretninu, na zalost tako nesto sam i pretpostavljao... Izgleda da je jedino resenje da se covjek posveti zivotu na nekoj destinaciji 5+ godina. 

17 hours ago, nikod23 said:

Odakle ti ova tabela? Ako mozes da bacis neki koristan link vezan za Francusku? Ja sto sam izguglao na brzinu ima neka VLS-TS viza. Nigde nisam uspeo nadjem ovaj podatak sto stoji u tabeli

Tabela je iz emaila jedne konsultantske kuce koja salje informacije pretplatnicima u vezi preseljenja u drugu zemlju, sticanja novog drzavljanstva, minimizacije poreza itd. Informacije su stare oko godinu dana tako da je moguce da su zastarele. Nemam nikakve konkretne informacije o Francuskoj jer se za istu nisam interesovao. 

Pomenuta je kupovina nekretnine u Turskoj radi dobijanja drzavljanstva. Moj drugar je napravio nekoliko emisija na tu temu:

Foreigners looking to buy homes in Turkey to become Turkish citizens will now have to pay more, reports said Wednesday, in a move that comes as sales to foreign buyers, particularly Russians and Ukrainians, are soaring.

The amount that foreigners have to pay for a property and commit to keeping it for at least three years to get a Turkish passport is about to be increased to $400,000 (TL 5.84 million), local media reported, citing a decision discussed at the Cabinet meeting Tuesday.

Ankara adopted the citizenship-for-homes scheme in 2017. A year later it cut the minimum price to $250,000, from $1 million, to attract foreign buyers.

The revised regulation is due to be announced in the Official Gazette soon, reports said.

Some 7,000 foreigners received citizenship via home purchases between 2017 and 2020, the government said last year.

https://www.dailysabah.com/business/economy/turkey-to-hike-citizenship-for-homes-threshold-as-sales-soar

• Lazar changed the title to Kupovina nekretine radi državljanstva

Ako su Rusi i Ukrajinci uspeli da svojom tražnjom dignu cenu za tursku zlatnu vizu, možemo isto očekivati i za druge slične programe. Prema tome ko je imao u planu, a nećkao se neka hvata poslednji voz.

Ili neka ide na varijantu papira preko boravka. Mnogo opcija u centralnoj i južnoj Americi za brzu boravišnu vizu, a zatim i stalnu nakon par godina. 

Još jedna dosta dobra varijanta za buduće roditelje je rodjenje dece u zemljama u kojima se državljanstvo stiče rodjenjem. Nakon rodjenja deteta obično i roditelji mogu da steknu državljanstvo ubrzanim postupkom. 

16 hours ago, noskich said:

Ili neka ide na varijantu papira preko boravka. Mnogo opcija u centralnoj i južnoj Americi za brzu boravišnu vizu, a zatim i stalnu nakon par godina. 

Na primer? Moze neki link?

On 4/15/2022 at 10:45 AM, noskich said:

Još jedna dosta dobra varijanta za buduće roditelje je rodjenje dece u zemljama u kojima se državljanstvo stiče rodjenjem. Nakon rodjenja deteta obično i roditelji mogu da steknu državljanstvo ubrzanim postupkom. 

Za ovo preporucujem Brazil, jer isto imam u planu. Dete rodjeno u Brazilu je brazilski drzavljanin po rodjenju, i roditeljima automatski sleduje permanent residence permit. I posle samo godinu dana posedovanja PR moze da se aplicira za brazilski pasos, procedura traje 6-9 meseci.

Za Ekvador je isto, stim sto mora da se bude na PR 3 godine. Meksiko je 2 ali jedan od roditelja mora da ima neku duzu vizu, ne mogu oboje da budu na turistickim vizama kao u Brazilu.

On 4/15/2022 at 4:45 AM, noskich said:

koje su to zemlje npr? I koliko je lako dobiti boravisnu, pa potom odmah i permanent residence?

12 hours ago, Ginter said:

https://www.argentina.gob.ar/interior/migraciones/residencias

Pogledajte ovde za Argentinu. Pošto nismo državljani MERCOSUR-a, opcije su poprilično limitirane. Posle dve godine može da se aplicira za državljanstvo.

pise da posle 3 godine privremenog boravka moze da se podnese zahtev za permanent residency..pise da privmeni boravak moze da se dobije na osnovu zaposlenja, ali i na osnovu prihoda iz inostranstva kao sto su rentiranje nekretnine ili drugi prihodi koji se kontinuirano sticu u inostranstvu...e tu me buni, posto pise da je minimum tih mesecnih prihoda 30 hiljada pesosa, sto je po sadasnjem kursu oko 245 evra :)......dal je to neka stara cifra od perioda kad  je 1 euro bio 15-ak pesosa heheh, ili sta, ali suma je stvarno niska....Takodje boraviste moze da se dobije i na osnovu penzije, gde cak i nema cifre, vec samo pise da bude dovoljna u visini regularnog dohodka u argentini, koja moze da obezbedi normalan zivot..

On 4/16/2022 at 5:16 AM, RenjerEuro said:

Na primer? Moze neki link?

Nemam linkove, ako se nesto nije promenilo, i secanje me ne vara, pogledaj Panamu, Ekvador, Belize i Argentinu. Nisu samo ove zemlje, ali ako se dobro secam one su medju najliberalnijim. U principu u vecini zemalja centralne i juzne Amerike je prilicno lako dobiti privremeno boraviste. Nakon toga sledeci korak je stalno boraviste i tu uslovi vec znacajno variraju: koliko godina privremenog boravista je potrebno da bi se prijavilo za stalno, koji su dodatni uslovi po pitanju prihoda/zaposlenja/braka/penzije itd. itd. 

A takodje je poznato da je Argentina najlaksa za dobijanje drzavljanstva na svetu, samo 2 godine. Opet da podvucem ako se nesto nije promenilo...

On 4/17/2022 at 1:19 AM, mixy123 said:

Za ovo preporucujem Brazil, jer isto imam u planu. Dete rodjeno u Brazilu je brazilski drzavljanin po rodjenju, i roditeljima automatski sleduje permanent residence permit. I posle samo godinu dana posedovanja PR moze da se aplicira za brazilski pasos, procedura traje 6-9 meseci.

Za Ekvador je isto, stim sto mora da se bude na PR 3 godine. Meksiko je 2 ali jedan od roditelja mora da ima neku duzu vizu, ne mogu oboje da budu na turistickim vizama kao u Brazilu.

Da, Brazil je popularna opcija za takve stvari samo imaj neke stvari u vidu.

Prvo trudna zena se pod uticajem hormona pretvara u cudoviste koje cesto povraca, ima glavobolje, bolove, osetljivo je na mirise, ima specijalne zahteve po pitanju, ishrane, smestaja, pomoci itd. itd. Iliti nimalo nije jednostavno cak ni kada si kod kuce, a kamoli kada si na drugom kraju sveta gde je sve drugacije i gde svasta moze da zasmeta. A to je samo pocetak!

U Brazilu treba da unapred zakazes bolnicu za porodjaj, po mogucstvu privatnu u kojoj se govori engleski jer si stranac. Da se dogovoris sve sa doktorom, da imas smestaj blizu te bolnice, pregledi i ultrazvuk itd. I mali milion manjih troskova, sve u svemu nije jeftin sport. Takodje u Brazilu ogromna vecina porodjaja se vrsi carskim rezom. Ako ti je partnerka protiv toga, to je onda problem. 

Ne mozes da letis pred sam porodjaj. Avio kompanije ne primaju trudnice pred porodjajem da ne bi imali porodjaj u avionu. A pitanje je da li bi granichari pustili zenu u poodmakloj trudnoci da se porodi. U principu bi trebalo da odes tamo minimum 3-4 meseca pre porodjaja kako ne bi izlagao fetus riziku i kako bi pripremio teren za sve to. Porodjaj je veliki stres, a kamoli da sve organizujes u poslednjem momentu. Tu onda imas pitanje obezbedjivanja vize za taj period. 

Za Kineze postoje specijalne agencije koje se bave iskljucivo samo organizacijom porodjaja u Kanadi i USA. Tamo dete moze da dobije drzavljanstvo rodjenjem, ali ne i roditelji. Oni organizuju sve, vize, smestaj, dadilje, bolnicu, doktora... Sve u svemu nije bas mala stvar. Nije kao kad planiras odmor, ovo je daleko komplikovanije.

Ja sam imao slicne planove, medjutim Kovid me je omeo u njima. Ali mogu ti reci da se na kraju nisam pokajao jer je cak i kod kuce bila jedna jako teska trudnoca, a kamoli van kuce. Bili smo planirali Novi Zeland jer novorodjeno dete australijskih roditelja dobija drzavljanstvo po rodjenju tamo plus nas apsolutno nista ne bi kostalo jer bi se tamo tretirali kao lokalci. Ovo vazi samo za Australijance, ni za koga drugog. 

Ali eto, nista od toga, granice su bile zatvorene. 

17 hours ago, bam-bam said:

koje su to zemlje npr? I koliko je lako dobiti boravisnu, pa potom odmah i permanent residence?

Pomenuo sam iznad, niko ti nece ODMAH dati stalni boravak, tako nesto nisam ni napisao. Bas naprotiv, napisao sam nakon par godina sto je neki prosek. 

Edited by noskich

On 4/18/2022 at 3:15 PM, noskich said:

Nemam linkove, ako se nesto nije promenilo, i secanje me ne vara, pogledaj Panamu, Ekvador, Belize i Argentinu. Nisu samo ove zemlje, ali ako se dobro secam one su medju najliberalnijim. U principu u vecini zemalja centralne i juzne Amerike je prilicno lako dobiti privremeno boraviste. Nakon toga sledeci korak je stalno boraviste i tu uslovi vec znacajno variraju: koliko godina privremenog boravista je potrebno da bi se prijavilo za stalno, koji su dodatni uslovi po pitanju prihoda/zaposlenja/braka/penzije itd. itd. 

A takodje je poznato da je Argentina najlaksa za dobijanje drzavljanstva na svetu, samo 2 godine. Opet da podvucem ako se nesto nije promenilo...

Hvala noskich, proucicu. 

On 4/18/2022 at 9:40 AM, bam-bam said:

pise da posle 3 godine privremenog boravka moze da se podnese zahtev za permanent residency..

2 godine residency-ija su jedan od uslova da se aplicira za drzavljanstvo Argentine

Tener 2 años de residencia ininterrumpida y documentada en el país, certificada por la Dirección Nacional de Migraciones (excepto si contrajo matrimonio con un ciudadano argentino nativo y/o tiene un hijo nativo).

https://www.argentina.gob.ar/obtener-la-ciudadania-argentina#2

19 hours ago, Ginter said:

2 godine residency-ija su jedan od uslova da se aplicira za drzavljanstvo Argentine

Tener 2 años de residencia ininterrumpida y documentada en el país, certificada por la Dirección Nacional de Migraciones (excepto si contrajo matrimonio con un ciudadano argentino nativo y/o tiene un hijo nativo).

https://www.argentina.gob.ar/obtener-la-ciudadania-argentina#2

znaci u sustini posle 5 godina boravka tamo ( 3 godine boravisne, i 2 godine permanent residency) moze da de podnese zahtev za drzavljanstvo ?  ok, nije drzavljanstvo toliko ni bitno, vazno je dobiti permanent, to nosi sve privilegije i mogucnosti kao i drzavljanstvo...tj, mozes normalno da zivis, kao i lokalci

Ne, posle 2 godine mozes da trazis drzavljanstvo, a posle 3 godine mozes da apliciras za permanent residency - to je za one koji ili nece drzavljanstvo ili im maticna zemlja ne dozvoljava dvojno drzavljanstvo.

19 minutes ago, Ginter said:

Ne, posle 2 godine mozes da trazis drzavljanstvo, a posle 3 godine mozes da apliciras za permanent residency - to je za one koji ili nece drzavljanstvo ili im maticna zemlja ne dozvoljava dvojno drzavljanstvo.

interesantno..obicno je obrnuto

u pravu si, jeste neubičajeno. Te dve godine za dobijenje državljanstva su čak navedene u argentinskom Ustavu:

Section 20. - Foreigners enjoy within the territory of the Nation all the civil rights of citizens; they may exercise their industry, trade and profession; own real property, buy and sell it; navigate the rivers and coasts; practice freely their religion; make wills and marry under the laws. They are not obliged to accept citizenship nor to pay extraordinary compulsory taxes. They may obtain naturalization papers residing two uninterrupted years in the Nation; but the authorities may shorten this term in favor of those so requesting it, alleging and proving services rendered to the Republic.

Edited by Ginter

Ali kako ostati dve godine neprekidno u Argentini? Bez vize mozemo ostati 90 dana, a na ovom vladinom sajtu pise da se moze produziti za jos 90 dana:

Es aquel extranjero que ingrese al país con propósito de descanso o esparcimiento, con un plazo de permanencia autorizado de hasta tres (3) meses, prorrogable por otro período similar.

To je ukupno 180 dana, fali nam jos prilicno :) 

Postoji opcija ulaganja u Argentinu:

Permiso de ingreso al país de inversionistas

Obtené un permiso de ingreso y permanencia en la República Argentina si deseás realizar inversiones en el país. La inversión mínima requerida es de $1.500.000 para una actividad productiva, comercial o de servicios en la que preferentemente pueda acreditar experiencia previa.

Ovo je nesto preko 12.000 evra, samo sto ne pise koliko u tom slucaju moze da se ostane. 

Verovatno je, bar na papiru, najlakse naci posao, ali koliko citam po netu to ipak nije tako lako. Zvanicno je nezaposlenost 2020. bila 11.67%, a nezvanicno je ta cifra sigurno i veca. 

Postoji Rentista visa, za to je potrebno da se dokaže da imaš redovne legalne prihode van Argentine (izdavanje nekretnina, dividende, šta god). Ne vredi da se dokaže da imaš ušteđevinu, ma kolika bila, jer se to smatra redovnim prihodom.

Druga opcija je studentska viza, ali i tu ima začkoljica. Može da se dobije viza na tri meseca da bi se učio španski, na primer. Za dugotrajniju studentsku vizu treba baš da se upišu studije, ne neki kursevi. Pritom je veoma važno da se kontaktira Univerzitet pre dolaska u Argentinu, da se proveri koje zahteve imaju za upis (mnogi traže znanje španskog - logično, ali neki i ne). 

Za radnu vizu nije dobar trenutak, jer ne vredi da se živi u Argentini sa lokalnom platom, osim ako nisi stručnjak u nekoj oblasti (i da znaš španski).

Može da se radi i visa-run svakih 6 meseci, ali to povlači određene rizike, npr. da te ne puste u zemlju. Može i da se ostane ilegalno posle šest meseci, ali tako se sigurno gube šanse za dobijanje državljanstva, jer sudija koji vodi slučaj to sigurno neće gledati blagonakolno. Ilegalni ostanak u Argentini nije krivično delo, nema racija koje se sprovode za hvatanje ilegalaca, jedino se plaća kazna na izlasku iz zemlje.

Mora da se ima u vidu da Argentina nije ni Kanada, ni Nemačka, ni USA, gde su pravila vrlo jasna. U Argentini sve zavisi od sudije koji vodi slučaj i svako od njih može na svoj način da tumači "dovoljnu sumu za život" npr.

11 hours ago, RenjerEuro said:

Ali kako ostati dve godine neprekidno u Argentini? Bez vize mozemo ostati 90 dana, a na ovom vladinom sajtu pise da se moze produziti za jos 90 dana:

To je ukupno 180 dana, fali nam jos prilicno :) 

Postoji opcija ulaganja u Argentinu:

Ovo je nesto preko 12.000 evra, samo sto ne pise koliko u tom slucaju moze da se ostane. 

Verovatno je, bar na papiru, najlakse naci posao, ali koliko citam po netu to ipak nije tako lako. Zvanicno je nezaposlenost 2020. bila 11.67%, a nezvanicno je ta cifra sigurno i veca. 

pa procitaj iznad sta sam napisao, i link koji je postavio @Ginter...moze se dobiti boravisna dozvola na 3 godine ne samo za zaposlenje, vec i druge kategorije, od kojih je jedna da imas prihode u intostranstvu od rentanja stana, ili stalne prihode ( naravno penzija, ali kapiram da to moze biti i freelance, ukoliko dokazes da imas stalni priliv)....jedino sto me je bunilo je da je ta suma mesecno oko 245 evra, sto mi zvuci bas malo, al tako pise na sajtu....pogledaj par postova iznad

9 minutes ago, Ginter said:

Postoji Rentista visa, za to je potrebno da se dokaže da imaš redovne legalne prihode van Argentine (izdavanje nekretnina, dividende, šta god). Ne vredi da se dokaže da imaš ušteđevinu, ma kolika bila, jer se to smatra redovnim prihodom.

Druga opcija je studentska viza, ali i tu ima začkoljica. Može da se dobije viza na tri meseca da bi se učio španski, na primer. Za dugotrajniju studentsku vizu treba baš da se upišu studije, ne neki kursevi. Pritom je veoma važno da se kontaktira Univerzitet pre dolaska u Argentinu, da se proveri koje zahteve imaju za upis (mnogi traže znanje španskog - logično, ali neki i ne). 

Za radnu vizu nije dobar trenutak, jer ne vredi da se živi u Argentini sa lokalnom platom, osim ako nisi stručnjak u nekoj oblasti (i da znaš španski).

Može da se radi i visa-run svakih 6 meseci, ali to povlači određene rizike, npr. da te ne puste u zemlju. Može i da se ostane ilegalno posle šest meseci, ali tako se sigurno gube šanse za dobijanje državljanstva, jer sudija koji vodi slučaj to sigurno neće gledati blagonakolno. Ilegalni ostanak u Argentini nije krivično delo, nema racija koje se sprovode za hvatanje ilegalaca, jedino se plaća kazna na izlasku iz zemlje.

Mora da se ima u vidu da Argentina nije ni Kanada, ni Nemačka, ni USA, gde su pravila vrlo jasna. U Argentini sve zavisi od sudije koji vodi slučaj i svako od njih može na svoj način da tumači "dovoljnu sumu za život" npr.

hahah pisali smo post u istom trenutku....Meni deluje da ova renta viza vazi za sve slucajeve stalnog prihoda, u sta spada i frelance, tj. ako radis online i dokazes da imas stalni prihod...sta mislis o tome? naravno da ustedjevina nije stalni prihod.....btw, kao sto sam vec iznad pomenuo, tamo na linku se pominje suma od 30 hiljada pesosa mesecno kao dovoljna za stalni prihod..da li je to malo malo? ili je neki stari link...vec sam te pitao gore sta mislis o tome, nisi video verovatno

btw, za studente koliko znam uvek mora da bude potreban nivo znanja spanskog, da bi mogla da se prati nastava...to je uglavnom B2 nivo po CEFR, ali neki univerziteti pustaju i sa B1.....master moze da se upise bez prijemnog, samo treba naci onaj od 2 godine...

Edited by bam-bam

To je star iznos, zakon je donet u vreme kad je pesos bio maltene 1:1 prema USD. 

Sve zavisi od sudije. Tvoji prihodi treba da pokažu i dokažu da ćeš imati dovoljno sredstava za život. Čak nije ni dovoljno da, npr. podneseš prevedeni vlasnički list o nepokretnosti, već i ugovor o izdavanju i izvod iz banke da zaista primaš te pare na svoj račun.

Za freelance vidi moj post na temi o digitalnim nomadima. Do šest meseci nemaš problema. Da bi ostao duže od šest meseci, moraš da imaš regulisan boravak.

Uvek postoji opcija sklapanja braka :) tada ide sve mnogo brže.

7 hours ago, Ginter said:

To je star iznos, zakon je donet u vreme kad je pesos bio maltene 1:1 prema USD. 

Sve zavisi od sudije. Tvoji prihodi treba da pokažu i dokažu da ćeš imati dovoljno sredstava za život. Čak nije ni dovoljno da, npr. podneseš prevedeni vlasnički list o nepokretnosti, već i ugovor o izdavanju i izvod iz banke da zaista primaš te pare na svoj račun.

Za freelance vidi moj post na temi o digitalnim nomadima. Do šest meseci nemaš problema. Da bi ostao duže od šest meseci, moraš da imaš regulisan boravak.

Uvek postoji opcija sklapanja braka :) tada ide sve mnogo brže.

pa ja i pricam o tome da regulisan boravak ( aka boravisna dozvola) moze da dobije freelancer na osnovu uslova postavljenih za rentista vizu....da li se slazes s tim? 

residencia temporaria- rentista : " 

¿A quién está dirigido?

Obtener una residencia temporaria para aquellos extranjeros que deseen radicarse en el país como rentistas, reputándose tales a quienes solventen su estadía en la República Argentina con recursos propios traídos desde el exterior, de las rentas que éstos produzcan, o de cualquier otro ingreso lícito proveniente de fuentes externas. "

pogledaj zadnji deo recenice - "o de cualquier otro ingreso lícito proveniente de fuentes externas. "

Edited by bam-bam

Nisam baš siguran. Opet, sve zavisi od sudije i da li će da prihvati zaradu od online poslova, ma kolika da je, kao pasivni, stabilni i neprekinuti izvor prihoda. Pitanje je kako će reagovati kad mu se objasni da neko radi online, zarađuje novac u zemlji X, i onda šalje sebi u Argentinu preko servisa kao što su WU ili Moneygram. Da li će se to prihvatiti, da li će biti dodatne potvrde i trag plaćanja od klijenta ka tvom računu u X i posle ka tebi u ARG?