December 27, 200816 yr Author Ok, dobro i to je mannje vise reseno.... E hajde sad da vidimo de su ovi zainteresovani... imam do sad 2 osobe koje su zainteresovane eventualno... ima li jos ko?? hajde narode javite se... zar nebiste malo do sirijice i jordana, libana a ko zna mozda ovaj put zavrsi negde i u egiptu
December 27, 200816 yr pozdrav! ja sam novi na ovom forumu, inace volim razne oblike istrazivanja zivota pa tako i putovanja u nepoznate krajeve, ova ideja obilaska navedenih zemalja mi se svidja, jer bi bas volio upoznat tu arapsku kulturu, nacin zivota i te zemlje uposte, volio bi se priljucit ovoj turi, vreme mi nije problem, jedino mogu biti financije jer neznam koliko bi trebalo otprilike novaca za osnovne troškove ovakvog putovanja, znaci troškovi puta(gorivo,putarine), noćenja i hrane, nikad nisam bio u tim zemljama tak da jednostavno neznam koliko novaca je dovoljno, zato me i zanima koliko dana bi se tamo ostalo, pozdrav od slaviše iz vukovara
December 27, 200816 yr alpejcino ako ti saputnik bude mladja zenska osoba imaj na umu da najverovatnije ona nece moci da udje u Liban. Posto u Siriju ulazis kolima proveri kakva je procedura na granici posto mnogi koji su isli u Siriju svojim vozilom (autom ili motorom) prijavljuju popunjavanje mase papira na granici i to se sve placa od 100 evra pa dalje.
December 28, 200816 yr Author geo : Ovo za zensku osobu jesi mislio zato sto mi nije moja zena,... to mozda ima slicnosti sa Maroko-m nemozete u istoj sobi ako niste muz i zena, ili zato sto bi bila maloletna,mladja od 18 ili kako...ili neki drugi razlog A za osiguranje, to mi je jasno , znam da treba njihovo osiguranje i jos neke peripetije jer se evropsko osiguranje ne priznaje, ali jbg: sta se mora , nije tesko
December 28, 200816 yr alpejcino ako ti saputnik bude mladja zenska osoba imaj na umu da najverovatnije ona nece moci da udje u Liban. Koliko mlada ta osoba treba da bude pa da je ne puste u Liban? Ja sam usla kada sam imala 33 godine i usla sam sa muzem za koga nigde ne pise sta mi je, a buduci da imamo razlicita prezimena niko nije ni naslucivao sta mi on moze biti, niti je koga zanimalo. Hocu reci nismo imali nikakvih problema, niti nas je iko ista ispitivao na Libanskoj granici osim koliko dugo ostajemo, da bi znali koliko da nam naplate ulaznu taksu.
December 28, 200816 yr Majo: Zenska osoba ne moze da udje u Liban ako nije udata i mladja od 28 godina (neki kazu 26 godina). Razne Arapkinje prolaze bez problema, to vazi samo za zene van arapskog sveta. Znaci ti si (malo) presla granicu po godinama tako da nisi spadala u tu grupu pa ih nisi interesovala. Uglavnom to vracanje zena je kod njih praksa ali sve zavisi od toga ko je na granici i kako obavlja svoju duznost. Neko se strogo pridrzava propisa, a nekoga bas briga. Znam neke Nemce, rodjeni brat i sestra, koji su hteli da udju na foru "brat prati sestru" (imaju ista prezimena i iste adrese u pasosu) ali nisu devojku pustili. Ja sam im savetovao da idu kao bracni par ali nisu hteli da slusaju. Takodje sam sreo u Turskoj devojku iz Juzne Koreje koju nisu pustili zbog "nedovoljno" godina. Izgleda na sada imaju i neko novo pravilo za zene koje nisu Arapkinje. Zena (bez obzira na godine) nece moci da udje u Liban ako van Libana nije provela isti ili duzi period od onoga koliko je trajao njen poslednji borakava u Libanu. Znaci da ako je zena bila u Libanu 15 dana (recimo usla je iz Sirije) pa se vratila u Siriju i tu provela 7 dana i ponovo hoce da udje u Liban (ima multi vizu) neci moci da udje. Vec mora da boravi minimalno 15 dana u Siriji da pa ponovo udje u Liban. Uglavnom vlada Libana izgleda da ne donosi zakone vec uredbe ovo ovako a ovo ovako za ovaj period odnosno kao se tamo vladajuci narodi i religije dogovore. Sedamdesetih je Liban bio jedna vrlo liberalna zemlja a onda su dobili gradjanski rat pa sada malo zaostravaju stvari. alpejcino: Ne, vidis na sta sam mislio znaci zenska osoba mladaj od 28 (ili 26 godina) ako je sama ne moze da udje u Liban. Valjda moze samo u pratnji muza, oca ili brata. Interesanto je da ako se za ovo raspitujes u libanskoj ambasadi oni pojma nemaju o tome. Za auto u Siriji izgleda da mora da s eplaca to osiguranje a mozda i privremena registracija na teritoriji Sirije. Moj rodjak je tamo pre dvadeset i vise godina vozio robu iz SFRJ kamionom za Siriju i Irak i kaze da je u obe zemlje morala da se placa privremena registracija za vozilo tokom boravka na teritoriji. Kako je recimo u Siriji sada ne znam. Ali to je verovatno uveo otac predsednik Hafes a sada sin predsednik Bashar i dalje to verovatno koristi. Jedino moze da bude zeznuto ako se taj harac placa svaki put po ulasku u Siriju. Recimo udjes u Siriju iz Turske platis to sto treba. Zatim iz Sirije odes u Liban ili Jordan. Da li to znaci da im opet placas to osiguranje i sta jos kada se vracas u Siriju ili ti vazi ono prvo koje si platio?
December 28, 200816 yr Zenska osoba ne moze da udje u Liban ako nije udata i mladja od 28 godina (neki kazu 26 godina). Razne Arapkinje prolaze bez problema, to vazi samo za zene van arapskog sveta. Znaci ti si (malo) presla granicu po godinama tako da nisi spadala u tu grupu pa ih nisi interesovala. Uglavnom to vracanje zena je kod njih praksa ali sve zavisi od toga ko je na granici i kako obavlja svoju duznost. Neko se strogo pridrzava propisa, a nekoga bas briga. Znam neke Nemce, rodjeni brat i sestra, koji su hteli da udju na foru "brat prati sestru" (imaju ista prezimena i iste adrese u pasosu) ali nisu devojku pustili. Ja sam im savetovao da idu kao bracni par ali nisu hteli da slusaju. Takodje sam sreo u Turskoj devojku iz Juzne Koreje koju nisu pustili zbog "nedovoljno" godina. Izgleda na sada imaju i neko novo pravilo za zene koje nisu Arapkinje. Zena (bez obzira na godine) nece moci da udje u Liban ako van Libana nije provela isti ili duzi period od onoga koliko je trajao njen poslednji borakava u Libanu. Znaci da ako je zena bila u Libanu 15 dana (recimo usla je iz Sirije) pa se vratila u Siriju i tu provela 7 dana i ponovo hoce da udje u Liban (ima multi vizu) neci moci da udje. Vec mora da boravi minimalno 15 dana u Siriji da pa ponovo udje u Liban. Ovo je jedna od ludjih stvari koje za koje sam saznala ovih dana. Glupost neopevana..
December 28, 200816 yr Slazem se jeste glupost. Za nas, ali mozda za njih i nije vec sluzi nekoj svrsi.
December 28, 200816 yr Author Ma bilo kako bilo , ja sam naumio da idem i ici cu, ja mislim da za sve ima resenja i da nista nije nemoguce... I ako su to arapske drzave opeet se moze naci izlaz za skoro sve, to znam iz licnog iskustva... A sad boze moj osiguranja i i zelene karte, to se mora placati, kad pogledas Mi smo do skoro naplacivali skoro svim stranim autima zelene karte i osiguranja ako su hteli da prodju kroz Srbiju a ne neke tamo istocne drzave... to me ne cudi i ne plasi a jos manje obezhrabruje... Ja idem i znam da ce mi biti lepooooooo
December 30, 200816 yr ćao, super ti je predlog .moj brat je bio tokom oktobra baš na tom proputovanju i oduševljen je.posetio je petru, mrtvo more...ja sam zainteresovana za taj put.inače dosta putujem i planirala sam nešto slično ovome.možemo se dogovoriti za sve.
December 30, 200816 yr Mene ozbiljno zanima ovaj put. Problem je ta izraelska viza i mozda cu morati da vadim nov pasos. Ako to ne uspem - kako bi izgledao taj put do Sirije? Da li planiras neko zadrzavanje negde u Istanbulu ili jos negde u Turskoj? Malo detaljnije bih o toj zamisli... da se pridruzim tome bar do Turske. I jos nesto. Kad bi se tacno islo na put, mozda mogu i da sredim pasos.
January 6, 200916 yr Pozdrav svima ! Ja sam nov na ovom forumu ali mi razne avanture nisu strane (bavim se jedrenjem, raftingom i malo voznjom terenaca) Svidja mi se ideja autom za Siriju. Nesto slicno planiram poslednjih godinu dana i imam dosta podataka o mestima koja treba obici, kilometrazama, smestaju... Moj plan je (Bugarska, Turska, Sirija, Jordan) do Crvenog mora, poslednja tacka Aquaba i nekoliko dana kupanja i ronjenja .gif' alt='::'> Isao bih svojim autom tako da se drustvo moze povecati. Bilo bi zanimljivo ici sa vise auta. Cak sam i planirao da jedno od mesta u kolima bude rezervisano za nekog tv snimatelja (imam nekoliko prijatelja koji rade te stvari na rts-u ili nekoj od novosadskih televizija) ali to je samo opcija. Mislim da je najbolje vreme za taj put april, maj, septembar ili oktobar.
January 9, 200916 yr Author Hej pa to je mozda i najbolje nesto tako izvesti, s vise auta, jer ipak ima dosta zainteresovanih osoba koje bi isle, ovo sto si ti ZOKI naglasio odprilike i ja nesto tako zamisljam, samo sto ja stwarno ne zelim biti wezan prewise za wreme i planowe i to... Ja wolim putowati slobodno, to jest ostati u nekom mestu onoliko koliko je lepo i interesantno u njemu, gradovi mesta i drzave se uvek mogu produziti/dodati, to jest obici vise gradova mesta drzawa nego sto je otprilike planirano ali takodje i skratiti, npr neka mesta sto su bila planirana ako nam to nece biti vise interesantno ili imamo nesto interesantnije onda ih jednostawno zaobidjemo i idemo na nesto drugo sto je u medjuwremenu ispalo...Shvatas?... Znaci glawni plan je da se krene tim putem i da se wide te drzawe i ta mesta , ali ne moramo se drzati sad strogo nekog plana... fora je u tome da donosimo spontane odluke o sledecem mestu posete. Ja znam da to nije jednostawno za wise putnika koji su zainteresovani za ovaj put, vecina njih zele tacan plan i program, ali ja putujem odkako znam za sebe na nekom tako spontanom nacinu , krenem spremim se dobro i widim gde stignem... i verujte mi(ako niste wezani za wreme itd) da je tako mnogo mnogo interesantnije i to je neka prawa avantura... P.S. da dodam jos sto se tice datuma, mozda je ipak najbolje da pocnemo planirati taj put od Marta - Aprila.. Ipak malo je toplije i tako da bi pojedini imali wremena da se spreme, da spreme vize itd... Ja sam sad trenutno na putu za Maroko u ITA sam, sledece nedelje sam u SPA gde cu ostati oko nedelju (imam slobodan/besplatan smestaj u ALicante, tako da i ako je neko u spaniji i mu treba smestaj da prespawa par dana Gratis slobodno neka se jawi) i krajem owog meseca i pocetkom drugog idem za Maroko gde cu ostati neodredjeno, sa swojim sam autom i ici cu sa autom za Maroko narawno.. Tako ako ima neko da u isto vreme planira ili je vec negde prema/u Spaniji - Maroku moze da se jawi da prawimo jedno drugom drustwo na jedan ili wise delowa puta ... Life is a journey , not a destination...
January 9, 200916 yr Blago tebi alpejcino kad mozes da odvojis toliko vremena. Ili si resio svoje prihode u zivotu ili si se mlad dobro penzionisao Ja, kad podjem na neko putovanje obicno moram da vodim racuna o vremenu. Mozda koji dan mogu da probijem termin i mislim da je tako sa vecinom putnika, ali ima jos vremena pa cemo videti za Siriju i Jordan. Kojim autom putujes i da li si ga posebno nesto spremao za Maroko (pitam zato jer su u Siriji i Jordanu otprilike isti uslovi) jel ides sam, jel nosis kamp opremu? Ako ti nije tesko javi cene dizela u Spaniji i Maroku i koliko je feri Spanija Maroko (po osobi i za auto) Znam da moze da se nadje na netu ali ovo ce biti iz prve ruke. Moj prijatelj je ITA, FRA, SPA i Maroko prosao motorom ali nista nije zapamtio od tih podataka Srecan put!
January 10, 200916 yr Author lol Zoki... Ma nista strasno Zoki...jednostawno wolim putowanje i za sad weci deo mog wremena i nowca trosim bas na tom putowanju.. nema nikakwih tajni niti sam toliko finansijski sredjen niti penzionisam pre wremena niti ista slicno , jednostawno dok neko drugi trosi pare i wreme na neke druge stwari ja trosim na putowanju i tako je odkako znam za sebe, pa mozda to ipak malo lepse zwuci nego sto je Inace Zoki putujem sa Golf V Tdi imam owe nowe CG table i mogu ti reci da nigde nisam imao problema, cak policija me i ne zaustawlja a ako se to i desi pogledaju papire zelenu kartu i pozele ti srecan put..znaci nema problema s tablicama i to...dalje ne nosim uwek opremu , spawam uglawnom u hotelima/hostelima de stignem,a i dosta puta spawam kod nekog sa coutchsurfing, ako si cuo za tu opciju itd...leti ponekad nosim opremu , sto se Maroka tice isao sam wise puta tako da mi je ta zemlja dosta poznata,znam malo i francuski sto je od welike pomoci u Maroku.. Trenutno se nalazim u FRA tu cu ostati koji dan onda picim za SPA ... goriwo owde je Dizel : 0,96 centi u gradu i oko 106 centi na auto putu , u ITA je za nekih 5,6centi skuplje.. Za spaniju ces dobiti informacije negde krajem iduce nedelje kao i info za ferryboat... pozz p.s. ako te nesto drugo jos interesuje ili bilo kog drugog bilo sta, te sam u mogucnosti da wam odg. samo pitajte..
January 10, 200916 yr Ferryboat je 20eura po osobi a ne znam koliko je za kola. Ako ti trebaju neki kontakti u Maroku javi mi se.
January 10, 200916 yr Author Hvala na reakciji Cruela... Kako mi nebi trebali kontakti, ne da ja licno ne poznajem nikoga tamo ali, kontakta nikad dosta... trebao bi mi neko da mi nadje mozda neki stan u Casi, Marakesu i Agadiru, u owim gradowima planiram borawiti po barem nedelju dana... pa ako znas koga ko izdaje (ili posreduje) stan, to bi bilo kulj.. ili ako uopste znas neku kul raju koja voli fin prowod... itd.
January 15, 200916 yr Author Ne brini Makice .. ko treba dobice moj CS profilcic... Nego ewo jedan brzi UPDATE: Zoki... Gorivo (dizel) u Spaniji je 88centi najjevtinije u EU do sad (jedino je u LUX bilo 87Ct) Wreme ... jao wreme 22 stepena danas Alicante.. suncano nema snega nema minusaaaa.... napokon spasen sam spasen sam ... uskoro cene ferryja i gpriwa u maroku..
January 20, 200916 yr Alp.....o, zahvaljujem na podacima koje vredno saljes. Ja treba da boravim (u stvari sljakam) u aprilu, maju i junu u Spaniji, Maroku na Madeiri i Sardiniji tako da su mi sve te informacije dragocene.
February 1, 200916 yr Uh, ne mogu baš da ispratim o čemu ste sve pisali na ovoj temi. Zanima me da li ponuda još uvek važi? Ja ću svakako ići u Siriju krajem februara..
February 1, 200916 yr Ja bih isto išao u Siriju, Liban itd... Tj gotovo sigurno, samo kad bi se dogovorio, i kraj februara, početak marta bi mi savršeno odgovarao;).... Doduše odgovarali bi mi svi termini koji nisu za vreme ispitnih rokova. hehe obožavam studentsku flexibilnost;) Meni je palo na pamet, da idem od Istanbula, a onda odatle za Alepo, Damask, Jordan, Bejrut itd...)
February 1, 200916 yr Author Wazi , sigurno da wazi... Ja sam trenutno u Maroku... wracam se za par dana... wreme i nije bas najlepse bilo, promenljiwo suncano,oblacno, wetar,preko weceri hladno , uglawnom nije bas najbolje wreme za sljakanje...ali u redu swe u swemu nije ni bilo lose , a bice jos bolje kad im se ponowo wratim u aprilu ili maju Owako, ja za Siriju idem sigurno! krajem februara? ne znam da li cu moci cekati toliko dugo jer mi se stwarno ide tamo sto pre, jer zelim malo i do egipta da skoknem da se napokon malo ugrejem i nasuncam ... swe u swemu ako mozes ranije nebi bilo lose, ako ne, mozda se widimo tamo,jer planiram ostati neko wreme, mada stwarno bi woleo snekim deliti auto, jer ipak je put malo duzi i sigurno ce biti malo dosadno meni samom... bilo kako bilo jawi sta i kako imas i moj mail, pa mozda se nesto dogoworimo . ... P.S.. Iz Maroka idem za Holandiju, Amsterdam... ako zeli neko da mi prawi drustwo od Juzne Spanije (almeria) do Amsterdama ili neki deo puta neka se jawi... Znaci, Almeria-Alicante-Valencia-Barcelona-Monpelier-Lyon-Luxembourg-Mastricht'Amsterdam.. to su otprilike gradowi kojima cu prolaziti... narawno uwek se moze nesto promeniti... Wa Sallamu Alejkum (Neka je mir sa wama, waljda)
February 1, 200916 yr Author Quick Update za Zokija i ostale zainteresovane... Cena Ferryja kojim sam ja dosao Almeria-Nador je bila 40eura za kartu samo..kabina je jos nekih 60eura bila skuplja dok je auto za nekih 130 euro kostalo u jednom prawcu... mislim da je na Tangeru ako ces ici saswim dole na jugu karta jewtinija,ali zawisi narawno gde zelis izaci u Maroku... goriwo je- Dizel izmedju 6 i 7 Dirhama to je izmedju 50 i 60 centi ja mislim dok je Euro dizel,ili Gasoil 350 kako ga oni owde zowu, za cak 10,15 centi skuplji po litru i negde je oko 9 i 10,5 dirhama... benzin super je ja mislim bio oko 10 i 11 dirhama.... toliko o gorivu i feriju, ako treba neka informacija o putarinama po spaniji i francuskoj, samo pitajte... pozzz..