Jump to content

Featured Replies

Ma znam, nego me stvarno više nervira, sredu zovem ih ne javljaju se, danas ne rade :)

Kad si zvao u sredu? Ja sam ih zvao nesto pre 11 i pitao sta me interesovalo... Bez poteskoca i bili su jako ljubazni. Sledece nedelje idemo da predamo za vizu  ;)

@ chaba

Nikako iranskim avio kompanijama. Ma koliko bile jeftine! Posto je Iran pod sankcijama ne mogu da nabavljaju rezervne delove sa Zapada. Moraju da se snalaze i to se nekad zavrsava tragicno. Rezervne delove kupuju od Rusa za avione sovjetske i ruske proizvodnje. Mada to nije najbolje resenje, jer Rusi i nisu bas poznati po kvalitetnoj civilnoj avijaciji.

Hahah najveća ironija svega, ja pre neki dan gledao let Teheran Urmia, pošto je to najbliže Turskoj/Iračkoj granici... Kada ono najbolji drug me danas zove, i kao "E kako li se zove onaj grad preko kog si ti mislio da se vraćaš", Urmia.... hahaha pa lepo... Uključi TV

@ бее бееп

Није баш тако у вези руских тј. совјетских авиона. У класи на пример америчког Боинга 727 постоји Ту-154 којих је направљено 1015 комада а у незгодама је учествовало 67 авиона од којих је доста било изазвано лошим временским условима, претоваром авиона, лошим условима на писти и терористичким нападима.

Боинга 727 је направљено 1831 комада а учествовали су у 325 незгода.

Извори су са Википедије.

Зашто бах нађох ова два авиона да поредим? Зато што су били сличних карактеристика а производили су се у доба највећег ривалитета СССР-а и САД-а, а уз то су веома чести у мањим компанијама у азијским и афричким земљама.

За Боинг 737 Руси баш немају неког пандана.

@ miloica

U pravu si. Preterao sam. Nije bas tako.

Ali, ovo za iranske avio kompanije ostaje. Ni slucajno!

Btw juče zvao Iransku ambasadu, šta bi sa vizama. Kad oni "Jao znate, fotokopije pasoša nisu dobre, javili ovi iz Teherana da moraju nove fotokopije pasoša"... Prevod: Nismo ni poslali pošto smo skapirali da ti nismo uzeli fotokopije pasoša... Popi..... sam..

A čudno kako je kod nas brzo prošlo, možda ti imaš neku sumnjivu facu... ;D Ne brini se, imaš još puno vremena...

E chabo, jel vi imate srpske pasoše? To sam zaboravio da te pitam :)....

Ma da ja sam pravo "Sumnjivo lice" :D

Ja letos upoznao korejca koji je za 1 dan dobio Iransku vizu u Trabzonu???

Da nije bio iz Severne Koreje, oni imaju dobru saradnju :)

Salu na stranu ako je imao pozivno pismo sasvim je moguce.

Ja sam imao pozivno pismo, predao u petak, u ponedeljak posle vikenda dobio vizu.

Dali može da se nabavi pozivno pismo od kakvog hotela ili hostela??

pa ne bi dolazio u Beograd da imam drugi pasos...

Pa ne znam ja gde ti živiš, mislio sam da si rekao "Idem za Ljubljanu tek tako, poslovno, turistički" :P

Dali može da se nabavi pozivno pismo od kakvog hotela ili hostela??

Verovatno može ako rezervišeš hotel. Čuo sam i da su neki zamolili couchsurfere da im pošalju pozivno pismo, ali to više nije toliko popularno jer to valjda i nije baš legalno kod njih pa su ljudi imali probleme...
  • 2 months later...

Evo da javim za kraj, nismo ni mi dobili vize. Znači u januaru su nam rekli da je sve u redu, ali da je bezveze da uzmemo tada vize jer važe samo 3 meseca pa će da isteknu dok stignemo do Irana. Pa da ih zovemo jedno dve nedelje pre Noruza, i da dođemo da nam zalepe vize. Ali kao da se ne sekiramo, vize smo dobili blabla.

Ja sam ih prvi put zvao pre tri nedelje, onda su rekli da im se pokvario kompjuter i da moraju sve iznova da provere, ali da to nije moja krivica već njihova. Zvao sam ih ponovo pre dve nedelje, rekli su da ništa ali da će me zvati. I onda sam ih zvao još jedno 3-4 puta, kao i danas, i uvek ono "ništa, kad stigne zvaćemo vas". Nije mi baš jasan taj njihov odgovor, naročito danas, pošto je očigledno da će sad biti Noruz i da neće raditi jedno nedelju dana, a ja bi krenuo sledeće nedelje, znači ne postoji više nikakva šansa da dobijem vizu, a i oni to dobro znaju... pa zašto samo ne kažu da ne? Tj. mogli su da nam kažu ne još tada u januaru, ili barem početkom marta, da znamo da planiramo nešto drugo. Ovako sad menjamo sve planove i idemo u Tursku na mesec dana. Mislim i Turska je fenomenalna, ali ništa nismo isplanirali, ne znamo još šta ćemo tamo raditi. A sad mi je žao što nismo otišli na Šri Lanku, mogli smo, karte nisu bile skupe, nego sam ja insistirao na Iranu jer već odavno imam želju da ga posetim.

Tako da, jedan veliki minus iranskoj ambasadi u Beogradu  nono

Možda nisu oni krivi već neko ministarstvo u Iranu koje odlučuje o tim vizama, i da napomenem da su svo vreme bili veoma ljubazni, ali smatram da to nikako nije profesionalno da znaš da čovek neće dobiti vizu, a to mu ne kažeš direktno već mu i dalje traćiš vreme. Mi smo zahtev predali u fucking januaru, imali su dovoljno vremena da se odluče šta će biti...

Znači, pazi  kad ne mogu da verujem. Odbili tebe, Strahinju, Vladu... ovo kao svetsko prvenstvo.  :?

Nisu mi jasni. Ranije su bukvalno svima izdavali, bukvalno bez problema. Ja sam bio taj, da ga tako kažemo, koji je dobio vizu ''sa problemima'', 3 nedelje čekao, zvao ih jedno 200 puta, onaj je..ni aparat se javlja, pa dok te prebace, show živi. I meni su tako rekli GOTOVO dođi, ja pošaljem ortaka (nisam lud iz Niša da potežem), njega iskaširaju, kao ko vam je rekao da je gotovo? Onda posle 2 dana od toga ponovo gotovo, ja pošaljem drugog ortaka, on je imao više sreće.

Ja cenim da oni NAMERNO ne žele turiste u Iranu, jer vlast želi da zaglupi narod time što im neće dati da se meša i viđa strancima. Zato i imaju tolike procedure oko izdavanja vize, čekanje, cena je ogromna itd... Treba li napomenuti da sam video za 10 dana nešto malo više od toliko stranaca?

No, internet (dobrim delom još koriste dial-up, i to dosta u najvećim gradovima) im malčice kvari planove.

Sad kada razmislim malo dublje, pa i ima neke logike. Paranoični su i ovako i onako, uzmite u obzir ove silne demonstracije po arapskom i muslimanskom svetu. Rešenje se samo nameće.

Meni je jedino žao vas koji ste pukli silnu kintu, živce i vreme. No, dobro, jbg, šta da se radi, biće vremena za Iran, kada svrgnu ove kretene koje ogroman deo naroda tamo ne podnosi.

Kako smesna situacija! Ja sam u novembru prosle godine aplicirao za vizu ali sam odlucio da idem samo ako je dobijem do pocetka decembra da bih za NG bio u Istanbulu (znao sam da Irancima treba oko mesec dana). Cekao sam i pred kraj novembra odlucim da kupim kartu za Sri Lanku i posle 2 dana me zovu iz ambasade: Dodji da pokupis vizu. Tad je vec bilo kasno te ni ne odoh u Iran, ali steta sto su toliko ljudi odbili.

Da vas oraspolozim... ja dobio vizu prosle nedelje :D

Ali imao sam pozivno pismo he he. U ponedeljak im tutnuo pismo u sredu uzeo vizu bez ikakvih problema.

E sada o cemu se radi. Nije stvar u ambasadi vec u ministarstvu koje odobrava vize.

Konzul mi je rekao da mnoge odbijaju zbog "napete situacije u svetu, u arapskom svetu, Bahrein, itd".

I jos covek prozvao neke novinare iz Srbije koji su bili tamo povodom godisnjice islamske revolucije a nisu se ponasali kako treba.

Izgleda da ako je onaj koji trazi vizu mladji od recimo 30 godina ili recimo student to je njima dodatni razlog za opreznost. Ja ne spadam u tu kategoriju ali me je lik vise puta pitao da li cu tamo da se druzim sa studentima i mladjim ljudima.

Tales bolje cuti da se ne uhvate za tvoj post kao razlog odbijanja vize :)

Znaci viza nije problem da se dobije uz pozivno pismo, nije neki problem da se uzme ali je procedura smor pa mnogi lokalci nece da se petljaju sa time.

Odoh sledeceg meseca preko Moskve ako u medjuvremenu ne dodje do nekog belaja.

Mnogo jasna stvar kao dan. Pričali su ljudi i onomad pre 2 godine, kada bejaše izbori tamo, da su tako odbijali za vizu. Savet - batalite Iran dok ne prođu sve gluposti.

Geoplans, da, u pravu si za pozivno pismo. Ja sam tako pokušavao prošle godine da ubrzam pa tražio od iranskih CS-era pozivno pismo. Ljudi su se redom izvinjavali. Razlog - kod njih je CS zabranjen (da, da, tako su mi rekli!?!), a drugo, policija njihova mnogo voli da radi kao naša UDBA nekad, pretresanje, ispitivanja itd... Jbg, odlični ljudi Iranci a vlastodršci ubi Bože.

Covek koji je meni poslao pismo je tamo kardiolog kod koga su pacijenti i predstavnici vlasti.

On je kao imao neki povlasceni tretman za dobijanje pozivnog pisma ali opet je trebalo oko 6 nedelja da mu izdaju to.

Obicno im za to treba i preko dva meseca.

Postupak je sledeci. Iranac ode prvo u policij u neko odelenje za strance i tamo kaze mu treba pozivno pismo. Ispuni formular i plati neku taksu. Tamo mu kazu da ce to da proslede nekom ministarstvu (valjda spoljnih poslova) i da ocekuje poziv (obicno telefonom) na razgovor kod njih. Fora je da ako propustis da se pojavis kod njih u tacno zakazano vreme iz bilo kog razloga onda moras da ponavljas proceduru. Ide se kod njih na razgovor gde prvo ispituju tebe (verovatno je bila prethodna provera) ko si, sta si, zasto ti dolazi stranac, kada ti dolazi, koliko ostaje, itd. Onda te ispituju o gostu ko je, sta je , zasto dolazi u Iran, zasto bas u Iran, itd. Znaci preporucljivo je da se sve objasni unapred osobi koja trazi to pozivno pismo da ne bude problema. Covek mi je rekao da tamo postoji jedna kancelarija za "prave" strance a druga za Irance  koji zive u inostranstvu ili imaju strani pasos, itd. Za njih je mnogo strozija procedura jer izgleda da iranska vlada u njima najvise vidi problem.

Sam razgovor je trajao dvadesetak minuta, onda sluzbenik ode negde i vrati se sa pozivnim pismom koje se dobije na licu mesta. U ambasadi traze original pozivnog pisma.

• 3 months later...

Dobre vesti za sve putnike namernike koji planiraju da posete Iran! Dobio sam vizu (doduse, samo na 7 dana, ali probacu da je produzim u samom Iranu) u roku od samo 16 dana od apliciranja. Bez ikakvog pozivnog pisma ili sl! Recept je jednostavan: kada je proslo nedelju dana od predaje papira, poceo sam da redovno "navracam" u ambasadu... Elem, narednih desetak dana, svaki termin njihovog rada sa strankama (pon, sreda i petak), ja sam bio tu. Namestio bih najtuzniju facu i pitao sta je sa mojom vizom; bogoradio i kukao kako treba da krenem, kako mi je zivotna zelja da vidim Iran itd, itd. Iz petog puta mi je uspelo  :dance: Mislim da sam im stvarno dojadio. Jutros kad sam stigao (policajac na ulazu vise me nista ne pita, samo odmahuje glavom i smeska se, super neki lik) sluzbenik na salteru mi rece da nista jos nije stiglo (verovatno iz ministarstva). Na to se ja dam u jos vecu kuknjavu nego obicno, satro, krece mi autobus za Istanbul u ponedeljak ujutro, eto dao sam novac  za dzabe, sta cu sad... On rece da ce ipak da vidi tu sa konzulom da li mogu nesto da urade. I, uradise! Pouka: izgleda da oni ipak mogu da izdaju neke vize i bez odobrenja iz Teherana. Samo ako hoce. Treba napomenuti da ovaj recept moze da koristi samo dokon svet (u ovom slucaju - student zgubidan) koji zivi u Beogradu.

Ja sam im kukao preko telefona ali ocigledno nisam toliko iskusan ko remarko  ;D

• 2 months later...

Само обавештња ради, ако неког занима, аплицирао сам за Иранску визу почетком јуна и исту добио у року од месец дана. Без позивног писма, само попунио формулар у њиховој амбасади у Београду, уплатио таксу и то је то. Сада се већ вратио из Ирана у коме је била сјајно.