Jump to content

Featured Replies

Posted

Planiramo da idemo stopom do Brasova i nazad.Na nekim sajtovima smo procitali da autostop u Rumuniji funkcionise po principu onog u Rusiji tj da platis vozacu koji te vozi.Mi naravno  :yok: pa me zanima da li je to stvarno cesta pojava.Odabrali smo da idemo preko Vrsca,Vatin granicnog prelaza Stare Moravite i Sibiua,da li neko mozda ima neki bolji predlog ili bilo kakvo iskusrtvo vezano za stop u Rumuniji???

Ja sam relativno skoro isao do temisvara, iz beograda, ka rumuniji sam isao preko vrsca i vatina i preporucujem ti tu rutu, jer sam stvarno stigao relativno elegantno i brzo. U povratku sam isao preko Zambolije i Srpske Crnje, cisto da ispitam i taj put, avanturizam te tera da radis sulude stvari, ljudi su mi vec pricali da je to mrtav kraj i istina je, jedva sam se dovukao do zrenjanina. Znaci, samo idi preko Vatina u oba pravca i nemaj brige. Sto se stopa tice, istina je da vecina rumuna ocekuje da im platis, i zbog toga ces videti gomilu ljudi na putu (stopiranje im je kao nacionalni sport, sta li), ali jednostavno: kad neko stane, ti ga pitas da li je za dz ili ne, i prihvatis samo besplatne voznje. Ja nisam nikom hteo da placam nista, upalilo je.

lep provod zelim

Ja sam stopirao kod jednog sela Ilineu u blizini Brasova, i jedini koji se zaustavio je bio taksista  ;D

Medjutim kad smo mu ispricali da smo iz Srbije nije nam naplatio nista, a odvezao nas je valjda 20 km

• Author

Jutros smo stigli u Brasov.Ideja o stopu je propala vec na izlasku iz Vrsca.Tu smo stopirali oko sat vremena i smrzli se.Na kraju nam je stao taksista koji nas je bacio do Temisvara za 200din zato sto je svejedno isao tamo vozio nekoga sa aerodroma...Kad prodjete granicu traba da idete putem E70 sve do skretanja za Resitu gde skrenete desno.Mi smo ipak odlucili da to ne radimo zato sto je raskrsnica bila pusta i na 20km nema nicega tako da ako nam niko ne bi stao zaledili bi se.Otisli smo do Temisvara i odande vatali voz za Sibiu,nazalost uhvatili smo Rapid koji je znatno skuplji (i brzi) od ostalih ali smo po oprobanom srpskom receptu platili karte samo do Deve (pola puta) i kondor nas nije skontao.Inace Sibiu i Brasov su predivni kao iz neke bajke da su ispali.Iako su nam svi govorili da je Rumunija skuplja od Srbije (bar hrana) to uopste nije istina jeftinija je i to dosta.

Pozdrav svima iz Transilvanije!

P.s. Inace sinocna temperatura je bila -15.

• 3 weeks later...

Ja sam prvi put cuo pre godinu dana da se placa autostop u Rumuniji?

Jel moze umesto toga neka vegeta, zvake ili tako neke slicne stvari?

Je li istina da je u Italiji zabranjen autostop?

• 2 weeks later...

Ja sam prvi put cuo pre godinu dana da se placa autostop u Rumuniji?

Jel moze umesto toga neka vegeta, zvake ili tako neke slicne stvari?

Pa bas si lenj imao si godinu dana da se raspitas  :P

Je li istina da je u Italiji zabranjen autostop?

Nije istina

• 3 months later...

Ja planiram sad da krenem u Brasov i na Sinaju.. Jeste, ocekuju da im platis, ja sam par puta stopirao na krace relacije i nisam placao jer nisam znao :roll:  mada me niko nije jurio, hahah.

A za vozove, idite 'personalom', jeste da je najgori i najsporiji, ali ti ostane za neki Ursus ili Temisoreanu (pivo)  :spot:

A mozete da probate i da se vozite bez karte, dajte kondukteru neke pare. Raspitajte se za cenu karte i dajte mu polovinu npr, na foru kao stranci, studenti... A ako vas i izbace, opet u sledeci na istu pricu... i stizete  ;D