Jump to content

Featured Replies

Pa, Bokonon je već na drugoj strani ovog treda ispisao kako se izlazi na magistralu E75 iz Novog Sada. Onda furaš ka severu, siđeš između Vrbasa i Srbobrana, beskrajno prazan okreneš prema zalasku (valjda ideš predveče), brzina ti poklanja zaborav, kolko se sećam tu na petlji je lako (ima valjda rampa), ako presedaš u Vrbasu prošetaš do raskrsnice kod Vitala, u Crvenki nema zgodno mesto, mnogo je prav put ako se dobro sećam, ali snaći ćeš se već.

I uživaj  :pivoooo:

• 10 months later...

E sad,nisam ja bas neki stoper! Cak sta vise, pravim stopom sam se bavila samo u Francuskoj i to kad su bas svi stopirali i kad su svi lokalni soferi znali da je kraj pun turista.. :-[ But, ima jedna dobra fora, zvuci korisno, pa ako neko nije dosad pomenuo.. Jeste specificna situacija, al mozda jos negde upali..

Nakon prve i druge godine faksa radila sam u Beocinu na pumpi ( 60 dana oba puta) i naravno da mi se nije placao prevoz do Novog Sada.Problem je u tome sto kad zavrsim smenu pumpa se zatvara i naravno da ne mogu da nadjem prevoz do grada. Primetim ja jos prvog dana da se tamo stekaju panduri i pisu raznorazne kazne (uglavnom radar), lepo odem do ljudi prvo vece posle posla, ispricam im situaciju ( naravno uz blagi osmeh-radi dete na pumpi da zaradi koji dinar). Pandur pruzi znak stop prvim kolima koja naidju, vozac sav istarumiran i ubedjen da je vec nesto zeznuo.. onda ide standardna prica " vozacku i saobracajnu molim..Kuda idete? " " Sve je u redu, al kad vec idete do grada, da li biste povezli ovu devojcicu?"  :angel:

E kasnije se to razvilo u visemesecno prijateljstvo.. :) Ja njima kuvam kafu, a oni meni zaustavljaju prevoz, i to po mom izboru.. :)

Pa sta ce ljudi, i njima valjda dosadno, pa se sazalili.. :angel:

al fine pare su mi ustedeli ( karta je oko 80 dinara,pa puta 60 dana.. :comp: ) Nije lose za pocetnika

Cao svima evo i ja da dodam neka svoja iskustva:

Cacak - Beograd:  Stop iz Cacka krrece sa kruznog puta oko cacka, kod filme Slovas na semaforu, pravac Ibarska magistrala do Interexa, a zatim samo pravo

Beograd - Cacak:  predlazem  bus 511 do zadnje stanice, zatim polako kroz sumu i izlazite na magistralu

Beograd - Novi Sad:  predlazem bus 15 do zadnje stanice , i odmah tu iza neke prodavnice je autoput

bus 15 i dalje ide suvishe blizu gradu. Ogroman broj vozila tuda ide za Batajnicu, Zemun polje, Altinu, Galeniku...

73 ili 706 do nadvoznjaka na ulazu u Batajnicu i popnes se gore na autoput i ima jedno odlicno prosirenje puta gde se jedna traka uliva u 2 i moze lepo da se stane i vozila mogu da se zaustave

Verovatnoca da vozila odatle idu do NS-a je ogromna

Cacak - Beograd:  Stop iz Cacka krrece sa kruznog puta oko cacka, kod filme Slovas na semaforu, pravac Ibarska magistrala do Interexa, a zatim samo pravo

Beograd - Cacak:  predlazem  bus 511 do zadnje stanice, zatim polako kroz sumu i izlazite na magistralu

Deo o Čačku (smer ka Požegi) nam je nekako upao u Beograd, a za smer ka Beogradu nisam uspeo da nađem, iako sam siguran da sam ga napisao negde davno. Napravićemo poseban članak za Čačak.

Slovas je ono gde je bila Leonardo pumpa?

Pade mi na um nesto...

desilo mi se u poslednjih par meseci da moram posle posla u NS pa dok ja krenem i stignem do Batajnice padne mrak... dodushe sad su dani duzi ali pre par meseci mrak je padao u 6 popodne.

Mozda za extremiste kao sto sam ja treba da se doda par recenica u vodicu... gde stati kad pada mrak... Npr mesto za stop na nadvoznjaku kod Batajnice uopste nije dobro nocu poshto je tamo mrkli mrak. Dobro je krenuti starim putem iz centra Batajnice ili otici na raskrsnicu kod Zemun Polja poshto je ona osvetljena.

Drugim recima, ako znate neku raskrsnicu prema negde koja je dobra za stop a nocu je i osvetljena... trebaju nam informacije o istoj

;D

Dobro došla u klub ;). Ta finesa odavno postoji u Vodiču za autoput E70. I mislim da je jako bitno da je ispišemo gde god je to moguće.

Hoću opet  :comp: da vam naglasim da zimski stop po mraku nije nikakav extremni sport, nego funkcioniše onako, malo lošije nego dnevni, ali sasvim pristojno. Naravno, ukoliko je mesto odgovarajuće osvetljeno.

Za neke ljude je i dnevni stop extremizam...  ;D

samo sam ga tako nazvala...

dodushe nisam odavno citala vodic poshto staru verziju znam napamet koliko sam je sklapala i sredjivala... mada sad kad pogledam ne vidim da je ishta napisano o nocnom stopiranju.

Da li to da stavimo kao posebnu stavku or what?

Hmm... pa nema ni o stopiranju po ekstremnim vremenskim uslovima... a jos uvek se rade "Autostoperske zapovesti"... sve je to deo price...

Inace, ne secam se ni da smo pominjali boje autostopa, narandzastu i zutu, koje su i postale to zahvaljujuci tome sto su lako primetne i deluju pitomije od vecine drugih...

Ima ljudi koji se tog pravila bas pridrzavaju, pa imaju i majice specijalno za stop...

:mrgreen:

ne vidim da je ishta napisano o nocnom stopiranju.

Ima ovo : https://www.klubputnika.org/index.php/stoperski-vodic/27-stoperski-vodic/139-dannoc, i ne sviđa mi se. A i prethodna polemika na forumu se uglavnom svodila na ovakve zastrašujuće priče. Zato sam i odreagovao opet  ;).

Ja ne bih imao ništa protiv da ispišem drukčiju verziju tog teksta. Onda mogu da je bacim ovde na forum, pa da zajedno sklopimo kompromisno rešenje.

E, da, evo i mog citata iz vodiča :

Sto i kusur metara pre tog ulaza nalazi se autobusko stajalište na kojem staju busevi 611 i 612. 611 vozi u Dobanovce, 15-ak kilometara niz autoput. Njime je preko dana najbolje ići do Grmeča, stanice neposredno iza petlje na kojoj se odvaja novi novosadski put. Tu je već dovoljno mala gužva za stop na samom drumu, a i ulaz je sasvim pristojno frekventan. Preporučujem stop s obe ruke u oštrom uglu između samog puta i ulaza. Noću (i predveče ;-) ) je bolje produžiti skroz do Dobanovaca, jer je Dobanovačka petlja mnogo bolje osvetljena.

Mada, stajali smo pre neko veče (oko 9 sati) na grmečkoj petlji, i stekao sam utisak da je dosta bolje osvetljena nego pre (mada i dalje malo lošije od dobanovačke). I stajali smo na Grmeču cca 15 minuta, i malo kasnije na šimanovačkoj rampi 2-3 minuta.

ne secam se ni da smo pominjali boje autostopa, narandzastu i zutu, koje su i postale to zahvaljujuci tome sto su lako primetne

Eh, pa pričao sam o putarskim prslucima za noćni autostop. A pravo da ti kažem, nisam razmišljao o slaganju boja u dnevnom kontekstu.

a da, promaklo mi je, izvinjavam se  :)

Ja ne bih imao ništa protiv da ispišem drukčiju verziju tog teksta. Onda mogu da je bacim ovde na forum, pa da zajedno sklopimo kompromisno rešenje.

zashto da ne, mogla bih i ja ubaciti par reci o tome

• 2 weeks later...

Biće i to, samo dok nađem lufta.

Nego, jedna druga stvar :

Ja imam više od 10 godina intenzivnog iskustva sa stopom iz Beograda niz E70. A i sa raznim drugim linijama. I čini mi se, mogao sam tako još 100 godina, ne bih se setio fore koju mi je sinoć na ž u Rumi ispričao izvesni Željko kojeg sam tad prvi put video.

LM, dotični Željko ode u Karađorđevu ulicu. Za neupućene, Karađorđeva ulica u Beogradu je segment šleperske obilaznice oko centra grada, tamo negde između brankovog i tramvajskog mosta, znači prilično u centru. I tamo stane na raskrsnicu sa žešće dugačkim crvenim svetlom (nisam ga ukapirao koja je tačno raskrsnica u pitanju) i pruži karton. Bez mahanja rukama i vučenja za rukav. I navodno standradno u roku od par minuta već sedi u kabini  smartass.

Sad još tražim dobrovoljca koji će ovu priču iz druge ruke da istestira u praksi.

I, da, pustite mašti na volju, ovaj princip je verovatno moguće primeniti i na nekim drugim linijama.

• 2 months later...

Bravo ... meni je bas juce trebao ... neki moji gosti su stopirali ka Zajecaru ... morao sam ja da im prevodim! :-) SUper!

Cao drugari! Nisam jos sve procitao, ima odlicnih stvari, uglavnom sam prosao tim putevima. Ne bih da kritikujem prvim postom, ali moram reci na osnovu 11 godina stoperskog staza da je najgore stopati u Srbiji. U Hrvatskoj je najbolje, puno ljudi stopa, razvijena je kultura i svi staju. U BiH je takodje dobro, ljudi su opusteni. A ubjedljivo je najgore u Srbiji. Desi mi se da stopam 3 sata i na kraju mi stane neki zemljak Bosanac. Pozz

• Author
Cao drugari! Nisam jos sve procitao, ima odlicnih stvari, uglavnom sam prosao tim putevima. Ne bih da kritikujem prvim postom, ali moram reci na osnovu 11 godina stoperskog staza da je najgore stopati u Srbiji. U Hrvatskoj je najbolje, puno ljudi stopa, razvijena je kultura i svi staju. U BiH je takodje dobro, ljudi su opusteni. A ubjedljivo je najgore u Srbiji. Desi mi se da stopam 3 sata i na kraju mi stane neki zemljak Bosanac. Pozz

Gluposti.

Uh, pa ni ja se bas ne bih slozio. Zapravo, ne bih se slozio uopste da je stop ovde tako los. Stopiram vec 12-13 godina, obisao sam sve uzduz i popreko puno puta, i nikad se ne bih usudio reci da je stop u Srbiji los. Nije kao u Turskoj, ali svakako nije los :)

Slucajevi kad sam poprilicno zaglavio negde su mi zaista bili izuzetak, a i uglavnom je krivica bila na gadnom mestu za stop.

Ne radi se o tome da su ljudi bas toliki namcori; ako nam niko ne stane duze vreme, pre ce biti da mesto na kom stopiramo nije pogodno za zaustavljanje vozaca, i treba ga sto pre promeniti :)

• 1 month later...

Dobio sam ponudu da nas autostoperski vodic kroz srbiju okacimo na hitchwiki! Da li ste za ili ne?

Dobio sam ponudu da nas autostoperski vodic kroz srbiju okacimo na hitchwiki! Da li ste za ili ne?

Niti sam ucestvovao u stvaranju, niti sam bilo kakav faktor, pa je samim tim moje misljenje prilicno nebitno, ali mislim da bi to bilo korisno za stopere sirom sveta, a i jedna vrsta priznanja i nagrade za dobro odradjen posao. Tako da, da sam ja na vasem mestu, svakako bih pristao na to. ;)