Jump to content

Featured Replies

• Author

? ?Evo jednog fenomenalnog sajta koji nam može koristiti u izradi stoperskog vodiča... u pitanju je Michelin-ov sajt sa mapama....

? ?Krenete recimo od Srbije:

? ?http://www.viamichelin.co.uk/viamichelin/gbr/dyn/controller/mapPerformPage?expressMap=false&act=&pim=true&strAddress=&strCP=serbia&strLocation=&strCountry=1025346&x=0&y=0

? ?A možete videti i detaljnije, recimo Beograd:

? ?http://www.viamichelin.co.uk/viamichelin/gbr/dyn/controller/mapPerformPage?expressMap=false&act=&pim=true&strAddress=&strCP=serbia&strLocation=belgrade&strCountry=1025346&x=0&y=0

? ? i onda kliknete na neki deo mape, a ona počne lagano da klizi, tako da možete tačno da pratite kako ide put. Sjajna stvar  :dance:

A može i ovako...

? ? http://www.viamichelin.co.uk/viamichelin/gbr/dyn/controller/mapHomePage

? ? i u polju "country" izaberete "serbia & montenegro" a u "city" recimo "beograd" - dobije se dosta detaljna mapa sa imenima puteva, kilometražama, itd... zapravo, toliko dobra da razmišljam da bismo je mogli ukrasti i malo preraditi (čisto da nas ne tuži neko).

? ? Konkretno za Beograd, odlično je što se vidi oblik grada i koji tačno putevi prolaze kroz njega itd... uostalom, pogledajte? smartass

dobije se dosta detaljna mapa sa imenima puteva, kilometra?ama, itd... zapravo, toliko dobra da razmi?ljam da bismo je mogli ukrasti i malo preraditi (čisto da nas ne tu?i neko).

pih znaci ja sto sam radio mapu mogu da je okachim machku o rep :(

Evo i mene da se pridruzim :)

Iz Beograda ka Cacku i dalje:

Najbolje je sesti na 56 koji ide sa Zelenjaka do Petlovog brda/Vidikovca, kako se vec zove taj deo, stanica posle OMV pumpe (druge OMV pumpe, ne one na Padini! :) ). Tu krenite da stopirate (cesto necete biti jedini), ali ako naidje bus sa oznakom 531/2/3 uskacite i sa njim idete sledece dve stanice tacno do kruznjaka (na ovoj drugoj stanici bus nikad ne staje sem ako ne kazete vozacu, tu niko ne silazi sem stopera, a za sve ove godine tu nisam sreo nijednog stopera iako je strateski najbolje mesto, valjda niko ne zna kako da dodje dotle :) ), pa onda kupite sa jedne strane vozila koja izlaze iz bg-a obilaznicom (kamioni/sleperi), kao i ove koji izlaze Ibarskom.

Ne prihvatajte kratke voznje, sem ukoliko nije do Lipovackih suma, tamo takodje nije problem stopirati za dalje. Prihvatajte prevoz do Lazarevca/Celija i Preljine (tu se odvaja put za Cacak, pravo je ka Kraljevu). Iz mog visegodisnjeg stoperskog iskustva na toj relaciji sledi da treba izbegavati Ljig i Gornji Milanovac, u oba smera :)

Ukoliko ste izasli u Preljini, i idete dalje od Cacka, prihvatite prevoz do Cacka samo ako taj ulazi u Cacak posle Konjevica, od Leonardo pumpe nadalje (pitajte, jebiga, bolje to nego da se zaglavite :) ). I obavezno izadjite kod pumpe Leonardo ako planirate da stopirate za dalje (samo idite iza semafora), od 5 mesta za stop na obilaznici oko Cacka, to je ubedljivo najbolje, iako je prvo. I ne prihvatajte voznju ako je blize od Pozege (nekih 40km). Ako idete dalje od Pozege, a taj ko vas je pokupio ide tu, imate dve solucije, jedna je da izadjete kad on skrene za Pozegu, mada nije bas zgodno, a druga je da odete sa njim do Pozege, a onda pesaka do Ariljske rampe (~1.5km, i da ne bude zabune, nema tu nikakve rampe, tako se zove petlja). Odatle bi trebalo da je lako do Uzica i dalje :) Iz Uzica ka Zlatiboru svi stopiraju kod nekog podvoznjaka, valjda znaju sta rade :)

Ako stopirate iz Uzica ka Bg-u, ima dobro mesto 300m pre tog podvoznjaka, kod Pozege se stopira na Ariljskoj rampi, ako vam stane neko ko ide do Lucana, slobodno idite i izadjite posle tunela, tu obicno staje svako iz Lucana, samo se pomolite da ne ide u Cacak :) (kracu voznju ne prihvatajte, ne isplati se), jer svi skrecu na pocetku obilaznice, a to je uzasno mesto za stop na kom niko nece da vam stane, pa ne znam sta se vise isplati, stopirati dva sata ili prepesaciti nekih 5km do Leonardo pumpe :) Naravno, moze i da vam se posreci, ali u principu nece :) Docepajte se Preljine kako znate i umete :)

Ako vam stane neko ko ide za Gornji Milanovac, ne idite, vec izadjite u Preljini. Jeste Gornji Milanovac 20km napred, i jeste da ima ok mesto za stop... ali toplo preporucujem izlazak u Preljini i hvatanje prevoza direktno za Bg (~150km).

Autoput Bg-Nis:

AKo je verovati GSP-u, postoji bus koji ide do Bubanj potoka, ali kako sam saznao, to je cista laz :) To bi bilo najbolje, doci busem dotle, a sa naplatne rampe nije problem... Ako ste prinudjeni da stopirate iz grada, najbolje je doci do Plavog mosta (17/31/50...) (ali malo posle, da ne misli neko da stojite tu iz nekog drugog razloga :D ), pa odatle do Bubanj potoka i dalje... Ko ide za Zajecar, nek ponese hranu/vodu i sator, od Paracina ka Zajecaru ide jedan auto na pola sata :)

Toliko za sad

Marko

• 3 weeks later...
Inace, za full info o gradskom prevozu u Beogradu, GSP ima sajt,

Samo im nemojte suvi?e verovati. Recimo, 306, na kome pi?e da ide za Bubanj Potok  već neko vreme okreće u Le?tanu, 4 km od rampe. Inače, ni sama okretnica Bubanj Potok nije ba? kod rampe, razdaljina je oko 2 km.

Iz Beograda E-70 na sever

Iz grada je najbolje hvatati 706 na Zelenjaku, i ici do nadvoznjaka u Batajnici.

Da nekog ne zbunimo, ovde je reč o autoputu E75  smartass.

I jedan anti-hint na ovu temu : svojevremeno sam forsirao onu vinkla krivinu na novom novosadskom drumu malo iza okretnice 18ice i 83ojke jer stvarno deluje zgodno, zbog te ortogonale; međutim, valjda zbog blizine semafora, koji je ispred, pa vozila nailaze u talasima i prave jedna drugima gu?vu, ovde se nikad nisam dobro proveo. Onda sam pre?ao na vozove  gent.

Novi Sad za pravac: Irig-Ruma-Sremska Mitrovica-Sabac , preko Irishkog venca.

Svojevremeno, pre 99e godine, par puta sam uspe?no stopirao usred Limana, na ulazu na most. Jel sad drukčija situacija na tu temu, veća gu?va, ?ta li ?

Moze se stopirati i od Miseluka, ali je problematicno stici do tamo,  vozila idu dosta brzo,  malo je prosirenja na putu ali put ima po dve trake u svakom pravcu pa vozila imaju gde da se zaustave. Elem, do tamo se stize tako sto se sidje na prvoj stanici na Sremskoj obali (cim se predje most i tunel, isitim onim autobusima), vrati na put koji vodi od tunela, i tim putem ide pravo do kraja, sto je oko 1 km, i opet krace nego od centra Kamenice. (na kraju ima malo skretanje, i prikljucenje na put NS-Irig...)

Je l ima neko mapu ovog lavirinta ? Ja i dalje ne kapiram kakvi sve putevi i petlje postoje na ovoj lokaciji. Ali mesto koje opisuje? jeste zgodno i to sam otkrio tek ove godine.

Dalje, ako iz Rume produ?avate za ?abac, mislim da se treba dr?ati obilaznice i ne svraćati u grad. A za Mitrovicu je bolje sići u gradu, pa od centra Rume pro?etati ulicom koja vodi u pravcu Mitrovice do već nekog semafora po izboru. Sa obilaznice, najkraća ?etnja do centra Rume trebalo bi da je od raskrsnice sa putem za Staru Pazovu.

Nego, narode, ispljunuli smo ko je ?ta doktorirao i stali. Ajde malo da pređemo i na drumove sa kojiima imamo ovla?na iskustva, pa ćemo zajedno već sklopiti neku priču (zato sam i načeo ovu priču na forumu). I da nagla?avamo koliko je na određenom mestu uop?te dobar stop tako da ljudi mogu lep?e da iskombinuju stop i vozove/buseve.

Sećam se da iz Podgorice nema gde da se stane na stop za Kola?in/Srbiju jer postoji jedna duga glavna ulica sa vrlo slabim preprekama. Tu sam jednom stajao/lagano ?etao jedno sat-dva a onda oti?ao na ?elezničku stanicu. Iz Podgorice za Cetinje se stopira na jednoj lepoj raskrsnici sa semaforom gde se cetinjski drum odvaja od Nik?ićkog. Mesto je odlično, ali je stop očajan.

Ustvari, je l mislite da se stvarno bukvalno ograničimo na Srbiju, ili da malo čačkamo i po kom?iluku (?to je meni logičnije) ?

AKo je verovati GSP-u, postoji bus koji ide do Bubanj potoka, ali kako sam saznao, to je cista laz :)

Pardon, ne videh da je čovek ovo već ispisao.

od Paracina ka Zajecaru ide jedan auto na pola sata :)

nono Nije ba? tako, frekvenca je sasvim pristojna, naročito do pola 11 uveče. Malo (ili malo vi?e) je nezgodno ?to treba stati iza nadvo?njaka, pa ko ide iz Paraćina ima ravninu i nizbrdicu, a mnogo vi?e vozila dolazi iz Paraćina nego sa autoputa. Posle nema ba? zgodnih mesta jer je sve manje vi?e prav put osim u selu Izvor (odmah pre Čestobrodice) gde drum ba? prolazi kroz naselje pa su i brzine manje. Ipak mi je u pristojnom roku uspevao stop i na skretanjima za Popovac i Donju Mutnicu.

A, recimo, ulaz iz Paraćina na autoput (prema Beogradu) je dosta slabo frekventan pa je lepo stati na ulaz na autoput i hvatati i vozila koja prolaze autoputem.

Kod motela Rtanj sam dvaput dosta lepo (za 10ak minuta) ustopirao prema Paraćinu, iako mesto ne deluje ni malo obećavajuće, drum je bez prepreka, a i saobraćaj je već osetno slabij nego kod Paraćina.

Mogli smo kvalitet stopa za svaki smer da ocenjujemo brojčano, samo treba da uskladimo kriterijume. Znači, nek je Rumska raskrsnica - ?abac 10, a Podgorica - Beograd 0. Paraćin - Zaječar cenim sa 5.

ali ako naidje bus sa oznakom 531/2/3 uskacite i sa njim idete sledece dve stanice tacno do kruznjaka

Mo?e se dotle i 56om, pogledajte na nekoj mapi, do iza Oplenačke ulice, pa malo ?etnje i kroz ?umicu se siđe na petlju. Ni ta petlja (ustvari polupetlja) mi se ne sviđa, mada definitivno nema boljeg mesta od nje.

A koliko brzo/sporo ti obično putuje? Ibarskom ? Ja sam krajem pro?log milenijuma jednom stigao do U?ica za 12 sati (a krenuli smo za Kotor  :x), a drugi put do Zlatibora za 18 sati, i to uz pomoć voza Lajkovac - U?ice (dodu?e, krenuo sam iz BGa u 11 uveče :wink:) i od tad sam batalio Ibarsku. Pre neki dan ipak izađem ponovo na Ibarsku - u cilju istra?ivanja - i ostanem oko pola sata na gerepomenutoj petlji i jo? tolko u Lipovičkoj ?umi. Mnogo bolje nego pre al opet nije bogzna?ta.

Elem, iz Valjeva za Bajinu Ba?tu treba naći mostić preko Gradca (nedaleko od početka Bulevara vladike Nikolaja, a to je ona duga ?trafta kojom se dolazi u Valjevo sa Ibarske), i stati iza one desne krivine, na sledeću, levu, krivinu.  Drum definitvno nije prometan i stop je slab, ali moguć. Presedao sam u selu Poćuta na Povlenu - tamo je tek drum prazan, ali je mesto (autobusko stajali?te u centru) zgodno za stop. Iz Bajine Ba?te za Taru (Kaluđerske bare) se ne stopira, tako ka?u, nisam ni probao, saobraćaj je redak i na raspolaganju vam je jedna neobećavajuća duga ulica. Iz Ba?te prema Perućcu (ako nekog i to zanima) treba pro?etati skoro do mosta (na Drini), malo pre njega se odvaja put levo i tu je preko leta stop realan.

Iz Ba?te prema Valjevu/Loznici (znači i Beogradu/Novom Sadu) isto ima jedna duga ulica, al nema potrebe ?etati niz nju, dovoljno je stići na njen početak, bar kad nije saobraćajni ?pic (od autobuske stanice preko mostića, pa do prve T raskrsnice). Kad se odvoje u Rogačici (12 km severnije), loznički pravac je dosta prometnij od valjevskog, a raskrsnica je dosta zgodna u oba pravca.

Iz Valjeva prema magistrali postoji ta duga i prava ulica i tu nije sramota pojuriti i neki lokalni prevoz, al bolje nek to ispi?e neko iskusniji.

nono Nije baš tako, frekvenca je sasvim pristojna, naročito do pola 11 uveče.

Onih nekoliko puta koliko sam stopirao tom trasom (svaki put su letnji meseci bili u pitanju), saobracaj je bio ekstremno mrsav, pogotovo blize Zajecaru. Ja bih mu dao ocenu 2.5  :) A stopiranju po Crnogorskom primorju bih dao nulu :))

A koliko brzo/sporo ti obično putuješ Ibarskom ? Ja sam krajem prošlog milenijuma jednom stigao do Užica za 12 sati (a krenuli smo za Kotor  ), a drugi put do Zlatibora za 18 sati, i to uz pomoć voza Lajkovac - Užice (doduše, krenuo sam iz BGa u 11 uveče ) i od tad sam batalio Ibarsku.

Au bre, nemoguce :) Meni je Ibarska skroz ok za stop, i skoro uvek uhvatim prevoz direktno do Cacka, pa odatle stopiram dalje. Ti si isao preko Valjeva kad ste isli za Kotor? Ako jeste, nemojte ubuduce, znam da je nesto malo duze ici preko Cacka, ali skoro svi koji idu ka Uzicu idu preko Cacka, jer je bolji put.

Evo ga onda jos jedan:

Novi Sad za pravac: Irig-Ruma-Sremska Mitrovica-Sabac , preko Irishkog venca.

...

3.Moze se stopirati i od Miseluka, ali je problematicno stici do tamo,  vozila idu dosta brzo,  malo je prosirenja na putu ali put ima po dve trake u svakom pravcu pa vozila imaju gde da se zaustave. Elem, do tamo se stize tako sto se sidje na prvoj stanici na Sremskoj obali (cim se predje most i tunel, isitim onim autobusima), vrati na put koji vodi od tunela, i tim putem ide pravo do kraja, sto je oko 1 km, i opet krace nego od centra Kamenice. (na kraju ima malo skretanje, i prikljucenje na put NS-Irig...)

Testirali smo juče popodne ovu varijantu nas četvoro i radi odlično...  dva automobila su nam stala posle manje od dva minuta stopiranja.  :spot:

Ti si isao preko Valjeva kad ste isli za Kotor? Ako jeste, nemojte ubuduce,

Ama naravno da nismo.  Sećam se da smo stajali na Labudovom Brdu, u Lipovičkoj ?umi, Ljigu, negde između Preljine i Čačka i na drugoj po?e?koj petlji. I valjda jo? po negde. Po jedno sat-dva prosečno. Po tvojoj priči ni izbor mesta za stop nam nije bio ba? neki.

A preko Valjeva sam i?ao na Taru pre neki dan, to je skroz druga priča. Za Bajinu Ba?tu se naravno ide preko Valjeva  smartass.

saobracaj je bio ekstremno mrsav, pogotovo blize Zajecaru

Hm, ja sam pričao o delu do motela Rtanj, pa mo?emo da se dogovorimo da promet osetno opada prema istoku. A do Zaječara sam stopirao samo jedared, saće sa srećom 10 godina od te gitarijade, i od tad se sećam samo nekih zastra?ujućih planina kroz koje sam pro?ao (panonsko dete  :-D).

A stopiranju po Crnogorskom primorju bih dao nulu :))

Primorje i đene đene, al kopnu bih i ja definitivno dao nulu. Podgorica - Cetinje, Podgorica - Kola?in, PodgoricaCetinje - Rijeka Crnojevića (2 skretanja), Mojkovac - Podgorica, od svega ovoga sam odustajao :psuje:.

• 3 weeks later...

Vazno sopstenje!!!!

Dana jucerasnjeg,na tridesetom kilometru od Nisa,negde pre Aleksinca,a kod benziske,na auto-putu za Beograd, jedan napaceni policajac nas je (mene i Marka) napao sto stopiramo tu i kako smemo da budemo bez para,pretio nam je da ce nas privesti i sve nesto u tom fazonu.

E, pa taj radi do sedam uvece,tako da posle toga mozete slobodno tu da stopirate do mile volje.Ili da predjete nekih 3 km do naplatne rampe.

Ne ponovilo se nikome...

Nije to ba? mnogo neobično. Autostop (odnosno boravak!) na autoputu, a i inače na putu rezervisanom za saobraćaj motornih vozila (čini mi se onaj plavi pravougaoni znak za slikom nju?ke automobila) je zvanično zabranjen za pe?ake. Ne znam ?ta tačno ka?e zakon (?ta ako stoji? pored druma a palac ti je iznad asfalta zvizhd ?) i nisam nikad lično imao frku sa murijom, ali 2 ekipe mojih drugara su trpele neko blago maltretiranje pre 10ak godina na grmečkoj petlji (tamo gde se spajaju E70 i E75) u razmaku od par nedelja. Inače i jedni drugi su po prvi (i poslednji) put izlazili na autoput, i to naravno na moj nagovor  zvizhd.

Jeste zabranjeno, tacno (nemam pojma koja je kazna). Isto kao sto je zabranjeno to sto je on opusteno presao autoput da bi nas zavitlavao. Isto tako je bilo zabranjeno i njegovom kolegi u uniformi koji je stopirao na stotinak kilometara severno.

E sad, on je nama jos rekao da ne smemo da stopiramo ni na naplatnoj rampi, jer je i tu zabranjeno, ali tu nesto nisam siguran da je u pravu? Tehnicki, naplatna rampa nije na autoputu. Ako se dobro secam, znak za pocetak autoputa je uvek posle naplatne?

U svakom slucaju, ja nameravam da stopiram na tom istom autoputu jos puno puta ubuduce...

• Author

Mene i rayuelu su jednom smarali panduri tamo negde iznad hmm Vladičinog Hana, beše, pre nekih godinu dana, zbog stopiranja, terali nas da idemo busom, ali su na našu veštu argumentaciju (nemamo ni prebijenog dinara - propraćeno odgovarajućim gestom izvrtanja džepova) odustali i ostavili nas na miru.

Kada smo se vraćali stopom iz Stambola, tamo negde pre pirota smo opet imali susret sa milicijom, ali smo ovaj put veštom demagogijom preokrenuli situaciju u našu korist i završili kao stoperi na zadnjem sedištu njihovih kola.

Čuo sam da je Danil (sa HC-a, poznatiji kao "daxy") na naplatnoj rampi kod BGa platio neku visoku kaznu za stopiranje na rampi, reda par desetina evra. Ne znam dal je istina, al čuh od više različitih ljudi za to.

? Pre nekih mesec dana mi je bio drugar iz Poljske, došao je stopom iz Varšave, i jedino su ga u Srbiji (negde između Subotice i NS) panduri cimali što stopira. No i on je slikovito objasnio da im može dati jedino konzervu sardine, pa su ga pustili.

? Bluegirl i Franzee-ja su, koliko se sećam, panduri u Mađarskoj u par navrata gnjavili zbog stopiranja.

? E sad, ako nemaš pare, ne može ti ih niko uzeti, kaže stara putnička poslovica, sem ako će milicija da gura svoj cenjeni nos u moju putničku čarapu (koja se posle stotina i hiljada kilometara obično srodi s nogom) kako bi odatle izvukla desetak evra spremljenih za slučaj krajnje nužde.

? Tako da, pored komaraca, žuljeva, pljuskova, granica, viza, i svih ostalih neprijatnosti sa kojima se, na putovanjima, susrećemo, verovatno treba da budemo svesni da su i panduri tu negde, al šta sad, ako će da nas maltretiraju zbog toga, ko ih jebe, s oproštenjem :) Nek' 'vataju kriminalce, il tako nešto  :ll:

?

?

ja uvek najnaivnije moguce, kad god je to moguce, pridjem pandurima i pitam ih uz ono trep-trep kao, izvinite, ja bih da stopiram pa, ako biste mogli da mi kazete gde je dobro mesto.... bar desetak puta sam to uradila i jos me nijednom nisu apsili nego bi me ljudi lepo uputili na mesto gde je dobro da se stopira  :roll: kazu ljudi da moze da se desi da ti pandur i zaustavi kola i zamoli ih da te povezu, to mi se doduse jos nije desilo al verovatno nije nemoguce da se i to desi :)

a ono sto lazar rece za vladicin han, jest, samo da dodam da su nas zamolili da sacekamo da oni posto imaju duznost da nas privedu posto smo pesaci na autoputu sto nije dozvoljeno, samo da se sklonimo dok su oni tu pa kad odu da se vratimo  :-D

• 2 weeks later...

Čuo sam da je Danil (sa HC-a, poznatiji kao "daxy") na naplatnoj rampi kod BGa platio neku visoku kaznu za stopiranje na rampi, reda par desetina evra. Ne znam dal je istina, al čuh od vi?e različitih ljudi za to.

?

Da vam odgovori Danil kako je to bilo.. Pre svega, to je bilo u martu ove godine (2006.), stopirao sam od beograda do Skopja. Od Beograda do naplatne rampe u Nisu nije bilo nikakvih problema, medjutim, auto je nastavljao dalje za pirot sto meni nije odgovaralo, pa sam odlucio da je najbolje mesto za stop upravo naplatna rampa NIS. Stao sam odmah iza nje, sa rancem i velikim kartonom na kome je pisalo SKOPJE i stopirao nekih 15-20min. Za to vreme panduri su jednom prosli, ali nista nije bilo. Posle nekog vremena, prisli su mi panduri koji na naplatnoj rampi imaju kucicu sa recenicom "ne smes da budes ovde, idi na autobusku stanicu, pa za Skopje".. ja im kazem "nemam para, sta mislite, zasto stopiram (de nemam, imao sam jedno 6-7.000 din u tom trenutku sigurno :)) ) poceo da se vadim na te price, student, nema se za zivot i  sl. medjutim, on meni lepo uzme dokumenta, i ajde da me proveri.. standardna proverka posle koje mi kaze "i.. sta cemo sad da radimo".. ja s obzirom da dobro poznajem zakon, opusteno kazem "pa ja moram nekako da odem odavde, jedino stopom, a stopiranje nije zabranjeno" .. i zaista.. ne postoji nijedan zakon koji zabranjuje stopiranje.. ali postoji jedna druga stvar.. a to je da je ZABRANJENO KRETANJE I ZADRZAVANJE PESAKA NA AUTO PUTU. To mi je i pandur rekao i dodao da je kazna 3.000 din. - to je inace vazeca kazna. Ja se uhvatim za glavu, opet nemam, ovo ono.. i nista.. ovaj nije hteo da popusti ni malo, napisa on meni priznanicu, kaze "evo ti, sad nemas pare, kad budes imao u roku od 8 dana da platis u posti, ili za mesec dana da dodjes u Nis na sudjenje".. tako da nisam imao kud.. na granici na Presevu sam uplatio tu j**enu kaznu i nastavio dalje put za Skopje.. U Makedoniji sam stopirao, bez problema.

ja uvek najnaivnije moguce, kad god je to moguce, pridjem pandurima i pitam ih uz ono trep-trep kao, izvinite, ja bih da stopiram pa, ako biste mogli da mi kazete gde je dobro mesto.... bar desetak puta sam to uradila i jos me nijednom nisu apsili nego bi me ljudi lepo uputili na mesto gde je dobro da se stopira? :roll: kazu ljudi da moze da se desi da ti pandur i zaustavi kola i zamoli ih da te povezu, to mi se doduse jos nije desilo al verovatno nije nemoguce da se i to desi :)

da, da, slazem se, to je odlicna fora koju redovno koristim. i desilo se, tamo na rampi kod male krsne da smo ana, milijana i ja pitale policajca da stopiramo a on je zaustavio prva kola i nabio nas unutra do beograda, mada mislim da vlasnik kola nije bio odusevljen tom idejom.? :dance:? eto, sad mozes da se hvalis kako znas nekoga kome se desilo da mu policajac ustopira.? :-D setih se, desilo se slicno i u nisu kad smo mimi i ja isle za sofiju. video nas na naplatnoj rampi na ulazu u nis, prisao sa pricom da ne sme i bla, bla, pa smo mu se ona i ja bacile oko vrata, maltene, sa najvecim kezom i treptajima, rekle da zurimo jako, jako na koncert, on nas je jos pitao da ide sa nama na sta smo mu rekle da nije to muzika za njega? :maddd: i da nam zaustavi nesto, hitno! i zaustavio kombi, chipsy, i svima dobro.? njemu jer nismo stopirale i prekrsile zakon,a nama...evidentno.? :party:

a nas su poterali, tacnije pokusali da poteraju sa granicnog prelaza bajakovo- batrovci na autoput da stopiramo, a kvaka je sto je odmah tu, na autoputu, na hrvatskoj strani,? velika tabla na kojoj pise da je stopiranje zabranjeno. lepa, velika slova i lepa velika, crvena linija preko. malo smo se bunile, nije odustajao, pa smo, na kvarno, sacekale da se okrene i ode sto metara ( jer nemam nameru da zaglavim na brzoj cesti, kako oni to nazivaju) i nastavile jos 3 minuta sa palcima, dok nas nije neko pokupio. isto to su uradili i neki rumuni pored nas sa nevidjeno velikim svercerskim torbama, jedno cetiri komada.? :-D

ali imam lose isustvo sa "lokalnim" autobusom nis- negotin... mada je to za neku drugu pricu. samo da znate, karta se kupuje kod vozaca, iako nigde ne pise i kontrolori su najpokvarenija gamad koja postoji, kao i osoblje celokupno nisekspresa. ja ih od tada izbegavam kad god mogu.  :psuje:

Da ubacim ne?to sa teme o Istanbulu...

sem dela od nisa do granice, stop za istanbul je sasvim izvodljiva i cak ne preterano naporna stvar.

Danijeli i meni je prvo veće stopersko iskustvo bilo Novi Sad - Sofija, ovog avgusta.  :party:

Od Ni?a za Pirot smo uhvatili stop bez problema (između 6 i 20h otvoren je "redovan" put kroz Sićevačku klisuru, ali izgleda mnogi i dalje refleksno idu obilaznim, pa smo tamo i stopirali). Od Pirota - mrka kapa...  Posle granice opet super.  :-)

Mislim da sam ostala du?na par informacija vezanih za stopiranje u okolini Pančeva . . . nemam gotovo nikakvih iskustava ali evo trudim se da pomognem, ako se neko nekada slučajno odluči da stopira po ju?nom Banatu :happyyy:

*smer Beograd-Pančevo, do Pančevačkog mosta mo?ete uhvatiti bilion prevoza, jedan (nepomenut) je tranvaj 12 koji ide od ?elezničke(autobuske) stanice a prolazi i pored Vukovog spomenika, kad stignete do poslednje stanice spustite se niz brda?ce i sa stopom otpočnete na priključenju puta iz ulice 29.novembra traci koja ide pravo na most (krivina je u pitanju), na ovoj gornjoj traci slabo prolazi stop jer se vozila kreću velikom brzinom. Čekaćete najvi?e 15min. Ako vam je cilj centar Pančeva, idite starim putem (pitajte obavezno vozača da li ide novim ili starim putem!), izbaciće vas kod hotela Tami?, skrenite desno i nakon 5min hoda naćićete se u samom centru. Ako pak zavr?ite na novom putu, izađite na prvoj raskrsnici na ulazu u grad, skrenite levo, pe?ačite pola sata i opet ćete biti u centru grada

*smer Pančevo-Beograd, mesto za stop-preko puta hotela Tami?

*ako kroz Pančevo samo prolazite, putevi vode dalje do Kovina, Vr?ca ili Zrenjanina

pravac Pa-Kovin, levo od hotela Tami? nalazi se autobuska, uhvatite dvojku, izađete na otprilike 6-oj stanici (nakon jedne velike raskrsnice) i tu na autobuskoj stanici stopirate. Na samom ulazu u Kovin nalazi se odvajanje za Smederevo pa otuda se moze dalje u Srbiju. Ako idete ka Beloj Crkvi, do izlaza iz Kovina ima da se pe?ači, mozda oko sat, sat i po ali tu stop vi?e ne funkcioni?e tako dobro

*ako idete u Zrenjanin ili Vr?ac, najbolje je stop uhvatiti jo? u Beogradu na istom mestu gde se stopira za Pančevo (uz papir na kome pi?e destinacija inače se podrazumeva da idete u Pančevo)

Ako se ipak nađete u Pančevu a hoćete u smeru Vr?ca, pitajte za nadvo?njak (ili put za Misu), otprilike se pe?ači pola sata, mesto za stop nije tačno određeno, najče?đe je na raskrsnici, na nekom od ostrva (ili kako se to već zove)

.......................

Ako ipak ne uspete da nađete ne?to od ovoga, manite se ćorava posla i svratite na kafu flowers::

• 2 weeks later...

Samo da se pohvalim da sam se juce prevezao taksijem 200km za dzabe, cak ga nisam ni stopirao :king:

svaka cast - mi smo nasu voznju od 200km u siriji taksijem morali da ustopiramo :)

inace, ima i jako dobra poslovica na turskom, a prilicno razumljiva, sto mi je rece neki kamiondzija:

para jok, problem jok, para cok, problem cok (cok znaci puno, i pise se sa ch)

• 3 weeks later...

Evo drugari i ja da dam svoj doprinos ovom zanimljivom vodicu...

.

Stopiranje iz Zagreba ka Bgu...veoma jednostavno(ako znas) sva sreca pa smo sve saznali na laksi nacin...sasvim slucajnim nasumicnim izborom prolaznika kog cemo da pitamo za smer u sred Zagreba..i bi pravi i prolaznik i put.....

iz bilo kog dela Zga stici tramvajem na Glavni Autobuski Kolodvor i tu proci,bez karte, naravno,na odlazne perone...pronaci autobus za Slavonski Brod..zamoliti vozaca ili konduktera da vas preveze do izlaza/naplatne rampe/ulaza na autoput ugl hoce tj nas su primili za nekih 20kuna...to je nekih 20/30 min voznje...posle na putu bi bilo dobro napisati na papir/karton od bajadere iskopan iz obliznje kante za otpatke? velikim slovima BG i to je to....sve ostalo znate,put je ravan i brz... mi smo stigle od centra Zg do Bga za nekih 4sata.....

srecno...

Posle sredjivanja autostoperskog vodica po Srbiji otkrila sam da nam fale neke destinacije pa ako neko zna nesto o tome molila bih da napishe kako bi zavrshili ovo umetnicko delo.

Stop iz Subotice, Sombora, Kraljeva, Krusevca, Kragujevca, Vranja, Leskovca, Zajecara, Sapca, prema granicnim prelazima ka Bosni i Makedoniji.

Ako neko ima ove informacije ... izvolite!

shtrumpf

Hm, sto se Zajecara tice, otpesaciti do izlaza iz grada, proci kasarnu i iza krivine ima neka pumpa, a odmah do nje neka automehanicarska radnja ako se dobro secam, tu ima fino prosirenje, jedino je problem sto nema bas puno automobila.

A Subotica... grrrr :) Iz nje ima nekoliko opcija, starim putem ili na autoput (na koji se opet moze doci sa dve strane). Luka i ja smo isli na autoput, uhvatili gradski do Palica, a onda pesaka do autoputa - to je pogresan izlaz iz grada i ne preporucujem ga (nas uputili prolaznici). Subotica - Istok je pravi izlaz, ako se dobro secam. No, svejedno, saobracaj je mrsav. Culi smo da je dosta bolja varijanta ici starim putem, kojim ide vecina ljudi da ne bi placali putarine.

Nisam od neke koristi, ali naci ce se vec neko ko je vise isao tom deonicom

Sapca, prema granicnim prelazima ka Bosni

Hm, osećam se prozvan.

?abac - Pavlovića most

Ako ste u ?abac stigli iz Srema i čovek vas je ostavio na semaforu malo iza mosta, imate 2 opcije : mo?ete da produ?ite pravo, pored autosbuske stanice pa na obilazni put na stop, a mo?ete da furate i desno kroz centar (ima lepa pe?ačka zona), do Nove robne kuće. Ja valjda uvek praktikujem ovu drugu varijantu.

Vikendom i noću, zgodno je stati na stop kod Nove robne kuće jer ima lepo pro?irenje druma (stajali?te prigradskog prevoza). Radnim danom je tu malo prevelika gu?va pa treba produ?iti jo? oko pola km do Kamička, sledeće (rakljaste) raskrsnice. Neposredno iza raskrsnice ima onaj x znak (zabranjeno zaustavljanje), ali je stop ipak pristojan. Prihvatajte svaki prevoz jer je 2-3 km dalje - u centru sela Majur - lepa raskrsnica opremljena le?ećim pandurima. Jo? 3 km iza - na izlazu iz Majura - je famozna Sokina kafana (dodu?e kafana odavno ne postoji), H raskrsnica koja spaja puteve ?abac-Majur-Bogatić i ?abac-obilazni put-Loznica. Stop za Bogatić je ovde tradicionalno odličan. U Bogatiću stop za Pavlovića most i Bjeljinu je u samom centru, odmah iza semafora. I odlično funkcioni?e do Badovinaca (poslednje selo pre mosta), a ni za Bjeljinu nije neki problem.

Upad u prigradski prevoz (na ?tajgi, kod Nove robne kuće, na Kamičku) i vo?nju do Majura ili Sokine kafane smatram za korisnu stvar.

U kontrasmeru, iz Bogatića za ?abac se stopira 200-300 metara iza centra, iza sledeće raskrsnice, kod le?ećeg pandura.

U svim selima od ?apca do Drine zgodno je stati na stop u centru.

Sremska Mitrovica - Pavlovića most

Na ulazu u Mitrovicu (iz pravca autoputa i iz pravca Rume) postoji prostrana raskrsnica, takozvana Rumska malta. Četvrti pravac sa raskrsnice vodi u Mačvu i tu iza semafora je stop za Bogatić radnim danom sasvim pristojan, ali uveče i vikendom drum ume da bude suvi?e prazan. Mo?e se pro?etati i neku stotinu metara od raskrsnice prema mostu, profitira se za 2 sporedne ulice koje vode iz centra grada, a deonica nije mnogo brza. Prihvatite prevoz do ulaza u Noćajski Sala?, tamo ima dosta zgodna raskrsnica. Zgodne su i krivine u centru Noćaja, odnosno Metkovića, a u centru Glu?aca je prav i brz drum. Od Bogatića znate.

Ako iz pravca Bjeljine stignete u Bogatić, na centru se ide levo za Sremsku Mitrovicu. Kilometar dalje je jo? jedan semafor i tu je stop. I nije lo?. Iz Bogatića za Beograd/Novi Sad preporučujem put preko Mitrovice u pristojno doba dana/sedmice, jer je br?i, a kad je saobraćaj slabij onda je bolje preko ?apca.