Jump to content

Featured Replies

Posted

kako najbrze i najjeftinije da predjem ovu relaciju, a da nije voz, koji potrosi 4 i po sata na granici i na tih 60-ak kilometara?

taxi, mini bus?

ili nekako da stignem do dragomana na bugarskoj strani, pa odatle do sofije?

ako iko ima ideju, dobrodosla je  :)

putujem 1-og januara, i moram sto ranije da budem u sofiji..

Ja i dalje mislim da je voz najbolje resenje. Karta ti kosta oko 200 dinara a i voz se najmanje zadrzava na granici, tj. ne zadrzava se vec granicari udju u dimitrovgradu a izadju u dragomanu. Sledeca stanica posle dragomana je Sofija. Ne secam se bas tacno da li taj put traje 4ipo sati ali znam da je mnogo brzi nego busom ili bilo cime drugo!

Jedan moj kolega iz Dimitrovgrada mi je jednom pricao da je sa drugarima isao taxijem do Sofije, pa posle vozom do Crnog mora. Ja sam se cudio zasto taxijem!? Rece mi, tako im je bilo najlakse i najpovoljnije! Mozda postoji neki linijski taxi, ne znam. Kad se podeli na 4 dela, verovatno ne izadje mnogo vise nego redovnim prevozom!

Kika je u pravu. Voz se vise uopste ne zadrzava tako dugo na granici. Najvise nekih dvadesetak minuta. Granicne patrole su nesto kao "leteci start" i zajedno obavljaju kontrolu (i Srbi i Bugari), dok je voz u pokretu, izmedju Dragomana i Dimitrovgrada.

Karta se generalno ne kupuje vec se bugarskom kondukteru da 4 leva (ili protivvrednost neke druge valute - prolaze i dinari, naravno), koje on stavi u svoj dzep. I ta cena je negde izmedju 170-200 dinara, zavisno od valute.

ako ti se voz ne uklapa u satnicu, predji granicu peshke i kada udjes na bugarsku teritoriju, prosetaj se do Kalotine, to je selo tu odmah iza nekoliko njiva. Iz Kalotine imas autobuse do Sofije na svakih sat/dva.

Ovo je vazilo za decembar 2006, ne znam da li su autobusi iz Kalotine do Sofije ukidani u medjuvremenu, ali nema razloga. Karta je tada bila smesno jeftina reda 2-3 leva (1 evro = 1.945 leva), mada danas kad je gorivo dosta skuplje a i iz ostalih razloga, verovatno je poskupela, ne znam koliko.

Mislim da uvek mozes da ustopiras nekog ko ide do Sofije, cim predjes obe granice.

A voz..... pa, tacno je da se voz zadrzava minimalno, mada se eto meni desavalo da voz nakon Dimitrovgrada stoji dobrih 90 minuta u Dragomanu, ili da cak i u Dimitrovgradu provede po 60 minuta. Ovo poslednji put kad sam isao, voz je stajao u Dimitrovgradu nekih 25 minuta.

Najbrze a najjeftinije.. Probaj stopom kada predjes granicu.

Imas iz Nisa dva puta dnevno autobuse koji idu do Sofije, staju i u Dimitrovgrad, jedan od njih polazi ujutru u 4 ili 5h iz Nisa, pozovi bas stanicu i dobices kvalitetne informacije.

Meni se nikada nije desilo da vise od pola sata stoji voz na granici, dosta dugo putuje izmedju Pirota i Nisa jer su sine u ocajnom stanju pa voz mili, inace od granice prema Sofiji normalno, oko 1 sat voznje. Znaci i voz je ok varjanta..

Pozdrav  :mah:

ni karta za voz nije skupa.malopre sam zvao z.stanicu i rekli su mi da je povratna karta Pirot-Sofija 430din!

• Author

ma nije problem toliko u ceni, vec sam ja video na rasporedu stanica da voz koji krece iz bg-a u 7.50 ujutru stize u 15.20 u dimitrovgrad, i onda odatle stize u sofiju u 19.15...to je 4 sata, a stvarno ne znam koliko stoji na grani, al tako lepo pise u planu puta...

to je razdaljina od nekih 60ak km..

ja moram u sofiji da budem najkasnije do 5 popodne, jer onda vatam bus za istanbul koji putuje oko 9 sati, avion iz istanbula mi polece u 7.30 ujutru...sve bi bilo opustenije da nije 1. januar, i verovatno niko ne radi, pa tesko da i taxiste navatam...

znaci terab od 15.20 do 17.00 da se prevezem do sofije nekako...jel ima neko ideju koji je najbolji put, plasim se da stopiram da ne potrosim dosta vremena, jer se tu nikad ne zna, a pogotovu i zbog datuma, svi ce spavati na gajbama  :)

Treba da uzmes u obzir i razlicite vremenske zone izmedju Srbije i Bugarske. Dakle nije u pitanju 4 sata vec 3 ;)

I brate kreni dan ranije! Ne zaboravi da treba da se dokopas i aerodroma u istanbulu! Istanbul je veliki grad a otogar je na periferiji. Autobusi iz Sofije nekad stignu jako brzo ali nekad se zadrze na granici i vise od 2 sata. Moja preporuka je da krenes dan ranije!

• Author

znam, bio sam u istanbulu, al ima dobra konekcija od centralne sirkeci stanice do aerodroma...

jedino da novu godinu onda slavim u vozu :)

Kad smo vec kod Bugarske... Stopom nam je trebalo celih sat vremena od Sofije do Dimitrovgrada... tako da ni to nije losha opcija dodushe malo je hladno 1. januara...

Elem, ostalo mi 10 leva pa ako nekom treba voljna sam da ih menjam za domace novce posto nijedna banka nece da ih vidi.

:)

Danas sam kupio kartu povratnu kartu Pirot - Sofija i cena je 854.din.odmah mi je bila sumljiva cena od 430 din koliko mi je rekao sluzbenik zeleznicke stanice preko telefona.nije tolika frka u jeb***h 400 dindzi razlike ali me nervra neozbiljnost koju ljudi na relativno ozbiljnim funkcijama iskazuju pri razgovoru telefonom!!!A za guzvu na grani...pa ...videcemo!

Brate ...  ne znam odakle tolika cena. Ja sam letos putovao i cena Dimitrovgrad - Sofija je bila 200 din u jednom pravcu. Mozda su poskupeli?

Kiko, od proslog decembra je sve poskupelo. Cena u nasem zeleznickom saobracaju (znaci, nije medjunarodna cena), od Beograda do Dimitrovgrada je 1.000,00 dinara, u jednom pravcu. Mislim cak da je regularna povratna karta Beograd-Sofija-Beograd izmedju 3.000,00 i 3.500,00 dinara. To je zbog medjunarodne tarife. Zato se vishe isplati dati bugarskom kondukteru, na relaciji Dimitrovgrad - Sofija 4 leva za njegov dzep, sto mu taman dodje nesto manje od 200 dinara, nego da se uzima regularna karta.

• 11 months later...

Ја планирам за Нову годину у Софију. Звао данас железничку станицу у Београду да се распитам за цену карте. Умало се нисам срушио кад ми је рекла да је цена 3914 динара за повратну карту. За овај фазон давања бугарским кондуктерима 200 динара сам знао још од раније, а сад ме интересује да ли је неко скоро подмићивао на овај начин и да ли је тарифа иста, као и да ли је могуће на овај начин подмитити кондуктере у супротном смеру, дакле од Софије до Димитровграда? Хвала.

Pre mesec dana je bilo tako. Naravno, sve isto funcionise i u povratku. Dakle, kupi povratnu kartu do Dimitrovgrada (da ne bi izlazio iz voza u povratku, da je kupujes na blagajni kada budes prelazio granicu) i 200 kinti po pravcu za bracu konduktere iz EU  ::crazy:

takodje da znas da je od Nisha do Dimitrovgrada status ovog voza putnicki voz a ne brzi, tako da ako ides iz Beograda, kupi kartu do Nisha, u Nishu lepo izadji do saltera i kupi povratnu do Dimitrovgrada, trebalo bi da je nesto manja cena nego li za brzi, a i taman ti voz stoji minimum 10 minuta dok mu promene lokomotivu. Za Bugare, sto kaze globe trekker, nema problema, uglavnom prave nemile face kada imas kartu, a moze i da se desi da budes jedini koji ima kartu, zato pamet u glavu, i dvesta dinara kondukteru u dzep. Ako ti u povratku ostanu Bugarske pare, tarifa do granice je 4 leva, mada 200 dinara i dalje vazi.

И само још једно питање. Уколико сам добро укапирао гледајући сајт бугарских железница ово је уствари тај воз Београд-Софија, само што ја купујем карту до Димитровграда, а за остатак пута подмићујем? Дакле, нема никаквог преседања у Димитровграду? :roll:

Ja treba da putujem sredinom januara od Nisa do Sofije tj. aerodroma Sofija. Ja sam se oktobra prosle godine vozio kombijem Nis- Sofia. Cena karte je bila 1200 din(ako se dobro secam) a isto toliko je kostao i Nis-ekspres autobus. Inace ovaj kombi polazi sa glavne autobuske Nis.  Vrlo brz i udoban prevoz!

Interesuje me da li neko zna tacne polaske i dolaske ovog kombija iz Nisa za Sofiju, cena karte i da li postoji jos neki prevoz osim voza? Predpostavljam da bi trebali uvesti jos koji polazak nakon ukidanja viza?

И само још једно питање. Уколико сам добро укапирао гледајући сајт бугарских железница ово је уствари тај воз Београд-Софија, само што ја купујем карту до Димитровграда, а за остатак пута подмићујем? Дакле, нема никаквог преседања у Димитровграду? :roll:

u Dimitrovgradu ti je granicna i carinska kontrola, tu voz stane i obave se kontrole od strane nashih i Bugara istovremeno (jedni pa drugi, dok voz stoji tu na stanici). Od Nisa do Dimitrovgrada, tacnije, odmah nakon Nisa, kondukteri ce da ti traze kartu, a sledeca kontrola ti je nakon sto se predje granica u Dimitrovgradu tj. kad voz podje iz Dimitrovgrada,  to su Bugarski kontrolori, njima lepo das 200 dinara (predlozice ti oni, ne sekiraj se) i to je to. Ekonomicna varijanta.

• 1 month later...

Само да потврдим да је тарифа и даље 200 динара по особи. Кад је ушао Бугарин да контролише карте питали смо га да ли за нас четворо може 16 лева. Рекао је:''Шта се правиш кад знаш, није ти ни први ни последњи пут''. ;) А нама јесте био први пут.