Jump to content

Jeste li imali nekih ozbiljnijih sigurnosnih problema tokom letenja avionom?

Featured Replies

Sve je uvek bilo u redu.

Kod sletanja naglas samo: Buda, Buda, Buda... I avion normalno sleti  :)

ne. jednom smo imali turbulencije i to je jedan od najfenomenalnijih osecaja u mom zivotu :))

Na JATovoj liniji Beograd Tivat je u avionu bila takva buka od motora, da smo se svi osećali kao pored zvučnika na ispraćaju pod šatrom. Ako si hteo da pričaš, morao si da urlaš saputniku na uvo! Tako da su to bili ozbiljni sigurnosni problemi po sluh :) Sreća da je let kratak :)

Na JATovoj liniji Beograd Tivat je u avionu bila takva buka od motora, da smo se svi osećali kao pored zvučnika na ispraćaju pod šatrom. Ako si hteo da pričaš, morao si da urlaš saputniku na uvo! Tako da su to bili ozbiljni sigurnosni problemi po sluh :) Sreća da je let kratak :)

Ja sam tu istu pricu imala na letu Istanbul - Beograd. Kad sam izashla iz aviona devojka koja je sedela do mene i ja smo nastavile da se dernjamo kao i ostatak putnika, carenici su otkinuli od smeha. To je bio onaj mali avion koji ima propelere i krila iznad prozora. Model iz 1720-te  ;D kasnije mi je drugar iz kontrole letenja rekao da su to najbezbedniji avioni koje JAT ima.

Malo je bilo drmusanja na letu Wizz-a za Sofiju iz Milana ali preziveli smo.

Ja sam se istraumirao na letu za Tunis. Tog leta je palo nekih 5-6 aviona, a ja prvi put leteo. A bila aktuelna prica o bombasima samoubicama. I jos u cekaonici sam primetio nekog cudnog lika sa sesirom i debelom maramom oko vrata, u sred leta! Bio mi sumnjiv, pomislio sam da je umotao eksploziv ;D I kad smo usli u avion od preko 200 mesta, on je seo bas pored nas, hahaha! Ispostavilo se da je neki neobicni stranger, koji ide sa porodicom na letovanje :D Kasnije se i vracao s nama, ali tad smo se samo nasmejali kad smo ga videli ;)

• 2 months later...

2. feb. 2008. let London-Barbados-St. Vinsent-Union island, British airways, Boeing 777,  oko 400 sedista, iz nove generacije Boingovih aviona. Hmm to mi je izgledalo utesno posto nisam neki ljubitelj aviona.

Nekoliko nedelja pre odlaska na Karibe nagledao sam se dokumentaraca  (na Diskaveriju i sl...) o avio katastrofama i otmicama  :shockkk:

Let traje 8 sati i ja sam skoro sve vreme promatrao svakog putnika dokle mi je dopirao pogled (cak sam prosetao i po drugim klasama) i trazio potencijalne otmicare, samoubice, manijake, teroriste.... Najsumnjivija su mi bila dva lika koji su svakih 15-20 minuta naizmenicno isli u WC a odmah za njima i ja da vidim sta tamo ceprkaju   :? I tako dok su drugi gledali filmove ili spavali ja sam strazario. Na srecu niko nije resio da se samoubije.

Dalje od St. Vinsenta do Union islanda u avionu sa 16 sedista koji izgleda kao tramvaj iz 1963. ja i 6 uplasenih crnaca.  Sedim odmah iza pilotske kabine na kojoj ne postoje vrata i u kojoj kao da je bomba eksplodirala. Neki uredjaj zalepljen lepljivom trakom samo sto nije otpao sa pilotske palice.    15 min kasnije slecemo. Gde?   :shockkk: Kroz bocni prozor vidim samo okean. Ustajem da bih bolje video kroz pilotske prozore. Dobro je, ima neke zemlje dole. A onda na moj uzas ugledam pistu ne duzu od 200 m kojoj je pocetak ispod nekog visokog brda a kraj u okeanu. Siroka otprilike kao put Djurdjevo Zabalj, deca beze sa nje posto stize avion a bocni vetar nas toliko zanosi da smo tek iz drugog puta sleteli.

Dva dana sam se oporavljao od puta.

Ni povratak kuci 2 meseca kasnije nije isao sjajno ali to u drugom postu.

Da li moze da se zakaci slika na post?

Izvod iz pravilnika foruma:

"STOP slikama

Apsolutno je zabranjeno stavljati slike na forum. To usporava rad foruma. Ukoliko želite da pokažete sliku, stavite samo tekstualni link."

https://www.klubputnika.org/pravilnik-foruma

Ja sam tu istu pricu imala na letu Istanbul - Beograd. Kad sam izashla iz aviona devojka koja je sedela do mene i ja smo nastavile da se dernjamo kao i ostatak putnika, carenici su otkinuli od smeha. To je bio onaj mali avion koji ima propelere i krila iznad prozora. Model iz 1720-te  ;D kasnije mi je drugar iz kontrole letenja rekao da su to najbezbedniji avioni koje JAT ima.

Malo je bilo drmusanja na letu Wizz-a za Sofiju iz Milana ali preziveli smo.

To je Aerospatiale ATR72.

Taj avion jeste zaista bezbedan. :ang:

Sporije leti i na maloj visini, i veoma je ekonomican za kratke distance.

Koriste ga i sve velike evropske kompanije.

Osoblje JAT Airways je zaista ljubazno.

Sto se tice gradova gde JAT Airways ima direktne letove, tu sam uvek opredeljen da uzimam njihove karte, jeste smesno ali bih radije koristio domace usluge. :roll:

Let za Tunis 2005 godine sa njihovom avio kompanijom. Let je poceo olujom iz Beograda koja nas je pratila sve do Monastira, uz zestoke turbulencije buku su pravili gromovi, munje da i ne pominjem. Avion se toliko tresao da nisu posluzeni ni obrok ni pice, jer je bilo nemoguce da se krece avionom. Od tada na svaki let ne krecem bez duple doze bensedina, par piva na aerodromu, po koje zestoko u avionu, provereno nista ne osetim jer spavam kao zaklan

Prilikom leta iz Dake ( Banglades) za Nju Delhi pokvario nam se jedan motor , ali niko to nije skontao, a valjda da ne bi izbila panika nije nam se ni kapetan obratio. Posle  sletanja u Delhi ostali smo na pisti umesto 1 sat citavih 5 i nisu nam dali da izadjemo iz aviona. Da po..zdis. Video sam kroz prozor da se citava ekipa sjatila oko levog krila ( tj. motora) i tek tad sam se prisetio tumbanja i cudnog leta. Kasnije kada smo uzleteli obratio se kapetan da objavi da smo imali  "mali" tehnicki problem. Da, da, ...mali. A 5. sati cekicanja i njih 6-7 promenili pola  levog krila.

Let za Tunis 2005 godine sa njihovom avio kompanijom. Let je poceo olujom iz Beograda koja nas je pratila sve do Monastira, uz zestoke turbulencije buku su pravili gromovi, munje da i ne pominjem. Avion se toliko tresao da nisu posluzeni ni obrok ni pice, jer je bilo nemoguce da se krece avionom. Od tada na svaki let ne krecem bez duple doze bensedina, par piva na aerodromu, po koje zestoko u avionu, provereno nista ne osetim jer spavam kao zaklan

Meni to nije problem.

Avione sam oduvek voleo, a Microsoft flight simulator igram vec 7 godina.

Ko zna, razumece.

Meni vise smeta to sto osoblje nije preduzelo mere za sprecavanje pokusaja izazivanja panike u vazduhoplovu, na sta sam im skrenuo paznju na zadnjem letu iz Istanbula.

Sad trenutno cekam odgovor, ali vec znam nesto iz razgovora sa jednim od direktora za bezbednost letova. Osoblje ce biti kaznjeno kada se utvrdi stepen krivice, a ako utvde identitet dve putnice koje su pokusale da ucine krivicno delo u vazduhoplovu, imace trajnu zabranu letova tom kompanijom.