Jump to content

Featured Replies

Posted

Vidim da niko nije spominjao Alzir, Mali i Mauritaniju, pa me zanima da li je neko putovao ili pak zna ponesto o situaciji u tim zemljama. Znam da nisu i ponajbolje destinacije za odmor, ali valjda nije tako strasno.

Stoga ako imate neke informacije, pisite!

Znam da gomila ljudi ide na turu Maroko, Mauritanija Senegal ali nisam upoznala nikoga ko je bio u Maliju.

Za Alzir sam cula da je prilicno bezbedan i mislim da ce to biti moja sledeca destinacija.

;D

Alzir je skroz ok, samo ne znam kakvi su po pitanju viza, moguce da se vize malo teze dobijaju. Mali i Mauritanija su mi bili u planu, ali sam spletom nekih tuznih okolnosti odustao od puta, ali sam dosta toga procitao. Potrebne su odredjene vakcinacije (zuta groznica obavezno, preporucuju se hepatitis A i B, meningitis, ali nije obavezno) i barem u Maliju- lekovi protiv malarije koji su prilicno skupi (najpovoljnija varijanta je oko 60 e). I jos jedna nepovoljna stvar je sto ni Mali ni Mauriatnija uopste nisu jeftine zemlje, tako da se mora racunati na malo veci budzet. Mali je zeznut sto se tice saobracajnih veza tj. nema mnogo puteva, pa prelazenje sa tacke A do tacke B moze da traje jako dugo...posebno ako se zaputis u Timbaktu (mislim da moze samo nekim brodicima...). Mislim da su relativno bezbedne zemlje i Mali i Mauritanija. U Maliju ima napasnih trgovaca i raznih vodica, naravno i dzeparosa...Mali je sigurno zanimljiv, a Mauritanija je prava pustinja- kazu da je njena lepota zapravo njena praznina

• Author

Pa mene zapravo Alzir i Mauritanija najvise zanimaju, ali sam procitao na lp sajtu da je dosta tesko preci iz prve u drugu, pa onda ubacih Mali. Da li postoji uopste sansa racunati na prevoz duboko u pustinju, a da nije iznajmljivanje dzipova i slicno?

Nesto poput javnog prevoza zasigurno ne postoji u tom delu sveta, ali postoje manji autobusi ili veci dzipovi u koje se natrpa ko zna koliko ljudi...a krecu kad se napune ili kad se vozacu prohte. Koliko sam uspeo da procitam, postoji relativno dobro organizovana mreza tih vozila. Sto se tice same pustinje, ne znam. Ako je to na putu ka nekom bitnijem mestu, verovatno da se moze stici sredstvima koje koristi lokalno stanovnistvo...

Koliko sam ja procitao po raznim sajtovima, iz Alzira u Mauritaniju mislim da se ne moze kopnom, jer je taj sever Mauritanije miniran i jedini nacin da se udje u Mauritaniju sa severa je preko Maroka i Zapadne Sahare. Mislim ako si bas bas za avanturu, pretpostavljam da je sve moguce, ali od "normalnih" nacina, prelaz u Mauritaniju je moguc samo kod Nuadibua iz Zapadne Sahare.

U Mauritaniji imas cuveni iron-ore voz, koji od obale (Nuadibu) vozi u unutrasnjost zemlje (u pustinju) po gvozdje i nazad. Time mozes da se prevezes i za dz na krovu voza ili jako jeftino ako zakace i putnicki vagon, sto cesto rade. Ja sam bio planirao da idem pa sam se dobro informisao, e sad kako je u praksi... mozda saznam drugi put :)

Sto se tice Alzira - cena stizanja do tamo moze biti visoka. Za sada nema low cost letova, granica s Marokom je zatvorena, tako da ti preostaje redovan avion ili nekako do Spanije pa odatle trajektom ili mozda iz Tunisa.

• Author

Pa ja sam planirao low cost letom do Italije pa iz Palerma trajektom do Tunisa, a odatle kopnom. To bi trebalo da ne izadje dosta skupo.

• Author

Zaboravio sam sajt (ukucao sam ferries from italy na guglu), nasao sam cenu od 5e ali u januaru, od Palerma od Tunisa, za sediste, kabine su oko 75e.

Odlicno ako je samo 5 evra, ali dobro to proveri. Ja kad god sam do sada trazio cene za bilo kakve trajekte po Mediteranu, Jadranu ili Crnom moru bile su poprilicne.

• 4 years later...

Jetairfly leti za Alzir (Bejaia) iz Pariza za 70 Eur all incl. u jednom ravcu/140 Eur povratna all incl.

Ima li informacija koliko je bezbedno sada tamo?

Na vecini putnickih sajtova se vodi kao ne bas bezbedna destinacija...jedino ovde svi kazu da je sasvim ok :)

Bio ja pre godinu i koji mesec, meni je sve bilo super-bezbedno. Ne veruj baš sve novinama, televizijama i ostalima koji od muve vole da prave slona.  ;)

• 1 month later...

a da li je neko bio u maliju? ili mozda da zna nekog da je skoro putovao tamo? ogromna mi je zelja posetiti...

• 3 months later...

Planiram put za Mali,Bomako krajem novembra.

Posto planiram da tamo ostanem oko 2 godine,zanima me ima li nasih ljudi tamo (Balkanaca)?

Pozdrav!

• 2 months later...