Jump to content

Featured Replies

Našao sam i jedan bivy koji deluje kao idealan spoj šatora i vreće - http://www.sierradesigns.com/p-563-paw-bivy.aspx. Ali em ga nema nigde u Evropi (poštarina, carina, porez, ode preko 200 evra), em se ne zna da li na slikama deluje tako kompaktno zato što je kvalitetan, čvrst i sa dosta materijala, ili zato što su za slikanje unutra ugurali i vreću (mada su cene takvih bivija obično 3-4 puta niže).

To je vrhunski brend i vredi svaki cent. Cene kopija takvih vreća su 3-4 puta niže. Koristim zimsku Sierra vreću već dve godine na putu biciklom oko sveta i spavam u njoj prosečno 330 noći godišnje. Još uvek ima isti oblik kao kada sma je kupila.  Jedini problem je što je veoma teška (iako je perjana) i glomazna, zauzima mi pola zadnje bisage.

Može se spavati samo u vreći, naravno. Ali ja to nikad nisam radila, pa o tome neću ništa da pišem, samo o onome što provereno znam iz lične prakse.

Velika je razlika da li ćeš spavati na +10 ili +20 C. Od toga zavisi izbor određenog temperaturnog opsega

vreće. Gledaš samo comfort opseg. Od očekivane temperature oduzmeš 10 i ono što dobiješ je tvoja comfort temperatura.

Biraj oblik mumije, jer ćeš se u njoj lakše zagrejati ako bude hladnije.

Šator do 1 kg može da se nađe na svakom buvljaku. Ja sam godinama za bici ture po Srbiji i okolnim zemlajma koristila jedan takav, težak 0,9 kg. Ali oni su jednoslojni, pa će biti malo napeto u slučaju velikih padavina.  

Da li si razmišljao o šatorskom krilu? Ono je lakše od šatora a opet ti pruža bolju zaštitu od veće. I jeftinije je.

P.s. Možda ti neki od ovih saveta za cikloturing pomogne: http://gea-tour.com/2013/03/sve-svoje-sa-sobom-kotrljam-1-deo/ (ima tri dela)

Hej Snežo, na kraju ćemo ipak da se sretnemo i negde napolju, na biciklima, ne samo po forumima. :)

Hvala na savetima, rado čitam i pratim i tvoje putešestvije i savete o opremi. Pročitah i tekstove na Cikloberzi. Ovaj Sierra bivy piše da je za 4 sezone, pa ako uspem da iskombinujem da ga dobijem po bar približnoj ceni, uzeću ga. A težina je samo 0,5 kg. :) Meni ipak nije potreban hardcore zaklon, putujem samo leti i po suvom. Pogledaću još i šatorska krila, da imam kompletnu sliku. Hvala!

Možda možeš da pokušaš preko inostranih oglasa polovne opreme. Moju vreću kupio mi je bivši momak-saputnik u Koloradu. Bila je skoro nova, samo tri puta korišćena jer je devojka koja ju je prodavala mislila da je izgubila staru i onda su je našli a u međuvremenu je bila kupila novu, pa je rešila da novu proda. Cena je bila oko 100 $, što je upola jeftinije. Napolju je to dobra stvar što oni smatraju polovnim sve što je samo jednom korišćeno. U svakom slučaju, pogledaj kamperske i biciklističek forume po Evropi, možeš da prođeš veoma povoljno.

Inače, moj ti je savet da poneseš i onu penastu podlogu, nju možeš da nosiš i ispod volana, jer je extra lagana (300 gr). Ako ni zbog čega drugog, kad ti bude pretoplo u vreći moći ćeš da otvoriš vreću i da je koristiš kao pokrivač. Bez podloške će to ići mnogo teže.

I ajde, ja sam se sad ulogorila u Kambodži (na 6 meseci ili čak i duže) tako da imaš dovoljno fore da stigneš dovde pre nego što krenem dalje :) A ne treba ti ni vreća, samo ležaljka (hamok).

Haha, taman sam krenuo, ali se setih da moram da odnesem babi lek...  ;)

Ali možda poslušam tvoj savet pa se pružim na ležaljku, bar između dva drveta u Košutnjaku. ;D

Да л ишта вреде те вреће у метроу, да л да узмем једну, до сад никад нисам куповао?

• 2 months later...