Jump to content

Featured Replies

Posted

Dobre vesti bude nadu... :)

Beograd -- Srbija će dobiti prvu domaću niskobud?etnu kompaniju - Centavia - koju je osnovao nekada?nji direktor Jata Predrag Vujović.

Evo linka do vesti... 

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2006&mm=05&dd=25&nav_category=9&nav_id=198752

Inače, juče sam video deo intervjua sa g. Vujovićem. Rekao da je će u početku kompanija leteti za Tursku, Egipat, ?paniju i... Siriju, valjda. Na njihovom sajtu, dodu?e, stoji ne?to drugo...

http://www.centavia.com/v1/index_sr.php

Dakle, ko ovde ima kreditnu karticu...? :)

dobra vest indeed..

ali sajt im je smeshan.. josh uvek nishta ne radi.. "uskoro"  :lol:

vest je super .... cak i sajt, iako nezavrsen, prilicno obecava..... Samo je veliko pitanje kako ce sve to proci sa jatom....? uzgred, direktor jata je povodom ove vesti rekao da podrzava tu ideju i da je u stvari cena karata u jatu po jeftinoci blizu low cost ponude? :bang:

tako su podrzavali i air maxi pa je puko pre nego sto je poleteo...

Jos dobrih informacija ukoliko ih do sada niste culi. Krajem septembra iz Bgd za Keln krece da leti i Nemacka avio kompanija http://www.germanwings.com/  pijjj

Povratna avio karta ce kostati oko 60 - 70 evra, sa sve avio taksama (na sajtu je bez taksi 19 evra)...  :LOLLL:

Mislim da je vec sada moguce rezervisati karte  :dance:

Bice toga jos... Koliko je meni poznato oni pregovaraju i sa aerodromom Batajnica oko preuredjenja istog kako bi jos vise smanjili cenu karte.

I da, Ryan Air nije odustao od ulaska na trziste. Pre par dana su njihovi predstavnici bili u JATu, do duse u pregovorima su bili sa jat tehnikom...

• 1 month later...

CENTAVIJA DOBILA DOZVOLU 18.07.2006.

17:51 - Prva srpska aviokompanija koja nudi jeftin avioprevoz "Centavija" saop?tila je da je dobila dozvolu za letenje od Direktorata civilnog vazduhoplostva Srbije. "Centavija" će tokom letnje sezone u saradnji sa turističkim agencijama prevoziti putnike na čarter letovima za Egipat, Tursku, ?paniju i Grčku, navodi se u saop?tenju.

Najavljeno je da će ove jeseni početi i redovan aviosaobraćaj do Italije, Nemačke, ?vajcarske, Austrije, Slovačke i drugih zemalja u okru?enju. Kako je rečeno, cene karata na tim letovima jo? nisu određene, ali će zavisiti od popunjenosti aviona i biće jeftinije za putnike koji mesta u avionu rezervi?u nekoliko sedmica unapred. (Beta)

Eto, izgleda da ce stvarno i biti nesto od toga...

Ostaje da se vidi koliko niske ce biti te neodredjene cene karata...

:mrgreen:

konačno. clap.gif' alt=':clap:'>

Otvaraju se neverovatne mogućnosti! clap.gif' alt=':clap:'>

pogledajte ko i gde sve leti iz Bergama http://www.flylc.com/directall-en.asp

Ryanair, MyAir...

ako na sajtu pi?e da će cena karte biti od 20e pa nadalje i uz svu konkurenciju koja je najavljena od 1.januara - biće potrebno oko 50-60e za povratnu kartu.

- jeste fantastično, međutim nema mesta za sumnjičavost - dobili su dozvolu da lete i tačka. + potpisali smo sve potrebne protokole pre 3 nedelje (među kojima i čuveni Open Skies) tako da od septembra očekujemo i strane low cost kompanije. (od 5-6 najavljenih, germanwings već uveliko prodaje karte)

- Jeftinih letova do Egipta neće biti ni u kom obliku. Centavia počinje zvanično da leti od septembra, a do tada će ispomagati JAT na čarter linijama. Centavia se opredelila da joj ciljna grupa budu na?i gasterbajteri. Znači kako su najavili, od septembra će leteti za Keln, Bratislavu (=Beč), Hamburg, Bazel, Bergamo (=Milano). Mada, priča se i o nekoj Atini i nekom Frankfurtu.

a vize??????  :bang: :bang: :bang:

sve to lepo zvuci, ali..... bilo kakvo masovno koriscenje ovih avio kompanija je nemoguce dok se ne skinu vize makar za EU..... a onda ce biti jos veca i raznovrsnija ponuda i izvesniji opstanak istih na nasem trzistu!

I ja sam to hteo da primetim. Šta mi vrede svi ti jeftini letovi za Zapadne zemlje, ako ne mogu da uđem u njih? Mogu ja i autostopom jeftino da stignem bilo gde u EU. Tj mogao bih, kada bi me pustili da uđem. Tako da... gastarbajteri će svakako profitirati, ali položaj samostalnih putnika se neće nešto drastično poboljšati. Bar se meni tako čini.

osim ako niste nigde zaposleni, stvarno ne znam ?a?to je toliki problem viza, osim malog maltretiranja.

stoji za neke ambasade (?panija). Ali za ostale donese? sve potrebne papire + rezervaciju hotela (dovoljna je i kopija rezervacije koju hostelworld.com ?alje na mejl) - i to je to. Onda ti oni ka?u "a avionska karta?", ti ih pita? "a jel vi meni garantujete da ću dobiti vizu ako donesem kartu?" "Da" ... "Evo karta Centavije" " Evo vama viziran paso?".

provereno.

osim ako niste nigde zaposleni, stvarno ne znam ?a?to je toliki problem viza, osim malog maltretiranja.

stoji za neke ambasade (?panija). Ali za ostale donese? sve potrebne papire + rezervaciju hotela (dovoljna je i kopija rezervacije koju hostelworld.com ?alje na mejl) - i to je to. Onda ti oni ka?u "a avionska karta?", ti ih pita? "a jel vi meni garantujete da ću dobiti vizu ako donesem kartu?" "Da" ... "Evo karta Centavije" " Evo vama viziran paso?".

provereno.

a u kojoj to ambasadi ti osoblje moze garantovati da ces dobiti vizu cak i ako donoses sve papire?  kiklop

bas sam radoznao da cujem.....

ti mozda imas pozitivno iskustvo, ali znam mnogo vise ljudi koji su odbijeni bez razloga.....a da su bili zaposleni.....

nije bas tacno da samo spanska ambasada pravi problem......a francuska, italijanska, austrijska......?

i sama cinjenica da ti nisi slobodan da odes tamo i na licu mesta odlucis gde ces i koliko ostati utice na kvalitet putovanja.....

viza je ogroman problem kako god okrenes tj. velika omca....to mozes shvatiti i osetiti samo ako malo vise putujes po zapadu i komuniciras sa ostalim turistima......

• Author

a u kojoj to ambasadi ti osoblje moze garantovati da ces dobiti vizu cak i ako donoses sve papire?? kiklop

bas sam radoznao da cujem.....

ti mozda imas pozitivno iskustvo, ali znam mnogo vise ljudi koji su odbijeni bez razloga.....a da su bili zaposleni.....

nije bas tacno da samo spanska ambasada pravi problem......a francuska, italijanska, austrijska......?

i sama cinjenica da ti nisi slobodan da odes tamo i na licu mesta odlucis gde ces i koliko ostati utice na kvalitet putovanja.....

viza je ogroman problem kako god okrenes tj. velika omca....to mozes shvatiti i osetiti samo ako malo vise putujes po zapadu i komuniciras sa ostalim turistima......

Potpisujem...? gent

Nije vezano direktno za temu, ali bas sad sam naišao na to: deo teksta? iz nedeljne "Politike"... ceo tekst se nalazi na

http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=1481 (inače, tema broja je Šengenski zid, tako da u linkovima u donjem desnom delu stranice možete da vidite šta neke javne ličnosti kažu na tu temu)

Невидљиви шенгенски зид је вероватно најочигледнија класна, расна, економска и национална подела у Европи данас. Оној Европи која, како тамо воле да говоре, руши поделе међу народима. Шенгенски свет је модерна и политички коректна верзија феудалног ропства. Да бисте испунили услов да уђете у тај повлашћени свет слободних морате да скупите брдо потврда којима доказујете да овде, код куће, имате шта да једете, где и с ким да спавате, да имате посао или да га немате али да имате ко да вас издржава, да имате ваљан разлог и да немате скривене мотиве. Због једног одласка до Лондона и шалтерске службенице у амбасадама морате да уверите да сте се женили из љубави, да сте у Србији само рођени, а да вам је Енглеска урођена, да су вам жена и директор толико добри да бисте поново да их видите, да су вам деца важна али да вам је демократија важнија, да вам је крвна група баш она коју има највише Енглеза и да краљицу Елизабету волите као своју, а не Чарлсову мајку. И да 100 евра и бомбоњера нису мито, него обичај у Срба да се у амбасаду не улази празних руку. То без 35 евра за визу.

Izgleda da nijedan topic ne može da prođe a da se ne pretvori u diskusiju o vizama :)

Off-topic:

Pročitao sam tekst, i veoma je vešto napisan. Ostavio sam komentar, evo ga:

Hteo bih da primetim da službenici u srpskim ambasadama isto tako tretiraju strance koji podnesu zahtev za srpsku vizu, pod uslovom da dolaze iz zemalja siromašnijih od Srbije.

Drugim rečima, čini mi se da sav taj resantiman dolazi od toga što se autor teksta nalazi sa ove, a ne sa one strane gvozdene šengen-zavese.

Kao što je Sunrise lepo rekao:

https://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=58.msg3387#msg3387

za one koje IPAK mogu da dobiju vize za Evropsku uniju, evo vesti koje ?alju na email (+ su apdejtovali sajt):

Centavia - Central European Aviation - Newsletter 07/2006

Jako nam je drago da mozemo da Vas obavestimo da je prva privatna regionalna aviokompanija "Centavia" dobila zvanicnu dozvolu za letenje na redovnim i carter linijama . Tokom ovog leta  organizujemo turisticke letove do Grcke, Egipta  i Turske, a od jeseni uvodimo redovni individualni saobracaj na low-cost bazi ka Nemackoj, Svajcarskoj, Italiji , Slovackoj i drugim zemljama u regionu. Centavia trenutno raspolaze jednim cetvoromotornim mlaznim avionom tipa BAe 146-200 koji je iznajmila od kompanije British Aero Systems. U narednih deset dana  trebalo bi da dobijemo  jos jedan avion istog tipa poznatiji kao Dzambolino. Avioni koji imaju 98 koznih sedista izuzetno su udobni i tihi i trenutno najmladji u Srbiji!

Srdacan pozdrav!

• 3 months later...

Loshe vesti.. iz danashnjeg Blica

"Dva aviona ?Centavije? odletela su juče za London bez putnika i tako najverovatnije okončala kratkotrajnu karijeru jedne od retkih lou kost kompanija u Srbiji.

Kako ?Blic? saznaje, ?Centavia? je juče poslala zvanični dopis Aerodromu ?Nikola Tesla? da sledeće nedelje neće leteti za Podgoricu, a već juče ujutru je bez putnika poslala nazad dva aviona, koja je iznajmila u Velikoj Britaniji.

U ?Centaviji? nisu ?eleli da ka?u da li su prestali sa radom, pravdajući se time da će jedino merodavno biti saop?tenje koje će uskoro izdati tim povodom.

?Blic? je, međutim, pozvao turističku agenciju ?Unis turs?, koja prodaje karte ove kompanije, i raspitujući se za ?Centavijin? let za Podgoricu, dobio kratak i jasan odgovor:

- ?Centavia? vi?e ne radi, zbog čega se i njihove karte za Podgoricu vi?e ne prodaju.

U Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo ?Blic? je saznao da ?Centavia? zbog tehničkih razloga nije dobila dozvolu za redovni let, već isključivo samo za čarter letove. Bez dozvole za redovne letove ?Centavia? nije bila u mogućnosti da leti po principu lou kost kompanije, kako je prvobitno bilo zami?ljeno.

?Centavia? je tokom ove letnje sezone isključivo radila kao čarter kompanija, ustupajući svoje avione raznim turističkim agencijama koje su mogle da iznajme mesta za svoje korisnike u njihovim avionima. Te cene svakako nisu bile po principu lou kost kompanija, a u ?Centaviji? su se nadali da će po tom principu moći da lete već od septembra, kad budu dobili dozvolu za redovne letove, ?to se nije dogodilo. "