Jump to content

Featured Replies

Posted

Da li neko može da mi kaže da li policija u stranoj zemlji ima uvid u šire informacije vezane za dokumenta (bankovni račun, posedovanje imovine itd.) pri sprovođenju utvrđivanja moje istorije samo na osnovu informacija iz papira koje prilažem, a za sticanje dozvole za sklapanje braka u toj državi? Vredi napomenuti da ova 2 dokumenta koja sam naveo nisu sastavni deo obaveznih papira koja država zahteva za sklapanje braka između stranca i državljanina te zemlje. Hvala unapred.

2 hours ago, Omer said:

Da li neko može da mi kaže da li policija u stranoj zemlji ima uvid u šire informacije vezane za dokumenta (bankovni račun, posedovanje imovine itd.) pri sprovođenju utvrđivanja moje istorije samo na osnovu informacija iz papira koje prilažem, a za sticanje dozvole za sklapanje braka u toj državi? Vredi napomenuti da ova 2 dokumenta koja sam naveo nisu sastavni deo obaveznih papira koja država zahteva za sklapanje braka između stranca i državljanina te zemlje. Hvala unapred.

niko ne bi smeo da ima uvid u tvoj bankovni racun, sem ako sud ne nalozi..isto vazi i za posedovanje nekretnine, u vlasnicki list iz katastra niko ne sme da ima uvid...

Edited by bam-bam

Katastarske informacije su u Srbiji javno dostupne; ako znaš tačnu adresu nekretnine, možeš na sajtu katastra videti ko je vlasnik. Naravno, teško je zamisliti da bi policija u stranoj zemlji išla na sajt katastra, koji je na srpskom jeziku, i tamo se njakala da iskopa te podatke. 

Što se banke tiče, to je tačno, te informacije su poverljive.

3 hours ago, Lazar said:

Katastarske informacije su u Srbiji javno dostupne; ako znaš tačnu adresu nekretnine, možeš na sajtu katastra videti ko je vlasnik. Naravno, teško je zamisliti da bi policija u stranoj zemlji išla na sajt katastra, koji je na srpskom jeziku, i tamo se njakala da iskopa te podatke. 

Što se banke tiče, to je tačno, te informacije su poverljive.

da, ok, mozda samo ime vlasnika...ali vlasnicki list niko ne sme dobije, niti kopira, pa znas i sam da se sa tim najvece mahinacije mogu izvesti....ljudi su ostajali bez stanova 

Edited by bam-bam

Poreska Uprava i Narodna Banka Srbije imaju direktan uvid u sve bankovne račune po defaultu, ne treba im nikakva dozvola suda da vršljaju po sopstvenom nahođenju.

Naravno, strana zemlja nema uvid, ali po potrebi može da kontaktira srpske organe i uz adekvatno obrazloženje zahteva određene podatke, a onda na scenu stupaju međunarodni ugovori i međudržavni sporazumi koje je Srbija potpisala sa raznim zemljama i organizacijama.

Da li je tolika "dubinska" provera neophodna zbog sklapanja braka, to već zavisi od konkretne države gde se sklapa brak.

• Author

Hvala na odgovorima, od velike su mi pomoći. Situacija je sledeća, verenica je u strahu da bi zbog moje trenutne situacije (živim u roditeljskoj kući ali radim i nikada nisam krivično osuđivan) policija koja sprovodi procenu moje istorije u toj državi mogla da pravi problem u pogledu odobravanja dozvole za brak. Inače background check od strane njihove policije je legitimna stvar i ne bežim od toga, ali ako ne moram da menjam svoju adresu, a sa njom i sva svoja dokumenta onda bih naravno ostavio tako kako jeste trenutno. Ne znam koliko se oni zavitlavaju sa takvim informacijama i koliko su zainteresovani za "kopanje" istih.

3 hours ago, Omer said:

Hvala na odgovorima, od velike su mi pomoći. Situacija je sledeća, verenica je u strahu da bi zbog moje trenutne situacije (živim u roditeljskoj kući ali radim i nikada nisam krivično osuđivan) policija koja sprovodi procenu moje istorije u toj državi mogla da pravi problem u pogledu odobravanja dozvole za brak. Inače background check od strane njihove policije je legitimna stvar i ne bežim od toga, ali ako ne moram da menjam svoju adresu, a sa njom i sva svoja dokumenta onda bih naravno ostavio tako kako jeste trenutno. Ne znam koliko se oni zavitlavaju sa takvim informacijama i koliko su zainteresovani za "kopanje" istih.

Osim ako nisi osuđivan krivično u prošlosti i ako nisi na međunarodnoj poternici, šanse da se neko bavi ovakvim stvarima i proverava te ovako kako si zamislio su mizerno male. S druge strane, ako je u pitanju jedna od "onih" zemalja gde se sklapaju fiktivni brakovi da bi se osigurao boravak i pravo na rad, tu već može biti potencijalnih problema i tvoje imovinsko stanje može biti jedan od kriterijuma pri proceni da li je brak legitiman ili sklopljen iz koristi, ali čak ni tada ne treba da bude problema ako je brak legitimno sklopljen, pa makar bio najsiromašniji čovek na planeti. Postoje tu i neka ljudska prava, na kraju krajeva :-)

• Author

Nikad osuđivan, niti na međunarodnoj poternici. Definitivno nije reč o državi koja je poznata po sklapanju fiktivnih brakova radi prava na rad ili regulisanja boravka, prosečna plata je niža u poređenju sa našom zemljom i nije atraktivna strancima po tom pitanju. Ali je reč o konzervativnoj državi čiji zakoni se pre svega zasnivaju na religioznim principima. Da li ima razloga za brigu u tom pogledu?

Ne znam za druge ali meni ništa konkretno ne pada na pamet. Jedino što znam je da pojedine takve zemlje ne dozvoljavaju sklapanje brakova kada su “nekompatibilni” supružnici u pitanju, ali uvek možete da se venčate u Srbiji (valjda?) ili gde već imaš prebivalište ako baš do toga dođe.

9 hours ago, Omer said:

Nikad osuđivan, niti na međunarodnoj poternici. Definitivno nije reč o državi koja je poznata po sklapanju fiktivnih brakova radi prava na rad ili regulisanja boravka, prosečna plata je niža u poređenju sa našom zemljom i nije atraktivna strancima po tom pitanju. Ali je reč o konzervativnoj državi čiji zakoni se pre svega zasnivaju na religioznim principima. Da li ima razloga za brigu u tom pogledu?

ako te brinu takve stvari, mislim da je vencanje u srbiji najbolja opcija......a vencani list iz srbije moraju da priznaju u alziru.....mada, ne verujem da ce te ista specijalno proveravati, ali poznajuci donekle birokratiju takvih konzervativnih zemalja, i posto je njima sve generalno sumnjivo, od svega je najlaksi brak u srbiji...ovde ti trebaju samo 2 svedoka i cao....a naravano da nema nikakvih provera stranih drzavljana koji hoce da sklope brak sa nasim drzavljanima, niti oni to imaju pravo po zakonu, jer ne daje drzava dozvolu za necije vencanje, to je licna odluka.....ti strani drzavljani su provereni kad im se daje viza i kad ulaze u zemlju , da li su krivicno gonjeni u inostranstvu ili na poternicama, i to je to...nikakva provera za samo sklapanje braka....naravno, zabranjeno je da budu vec vencani u drugoj zemlji, tj.dupli brakovi, ali to se ne moze proveriti....

6 hours ago, bam-bam said:

naravno, zabranjeno je da budu vec vencani u drugoj zemlji, tj.dupli brakovi, ali to se ne moze proveriti....

Nije bas da ne moze. Zato u mnogim zemljama traze potvrdu iz drzave stranog lica da trenutno nije u braku.

single-status-certificate-translation.jp

Ako je jedan od supružnika strani državljanin potrebno je uverenje o slobodnom bračnom stanju za tu osobu i u Srbiji (prevedeno na srpski sa odgovarajućim apostilima ili legalizacijom).

@bam-bam Ne znam odakle ti informacija da takav dokument nije potreban u Srbiji, zapravo ne znam za državu koja ne traži takav dokumen prilikom sklapanja braka sa stranim državljanom, to je default varijanta.

Isto tako ne moraju da priznaju venčani list iz jedne države automatski, to je mnogo komplikovanija priča i zavisi u mnogome od zakona druge države. Još ću samo dodati da Alžir nije potpisao Hašku konvenciju o apostilima (bar koliko ja vidim), što znači da za sve dokumente mora da se radi puna legalizacija (kao i u slučaju Kine npr.).

• 6 months later...
  • Author

Da li konzularno odeljenje u Srbiji ima praksu da kontaktira poslodavca koji mi je izdao potvrdu o radnom odnosu u svrhu dobijanja vize ne bi li proverili da li sam zaista zaposlen tamo gde tvrdim da jesam?

Napominjem da je reč o državi koja nije poznata kao atraktivna za migraciju. Takođe prethodno sam posetio istu 3 puta. Za 4. put nisam siguran da li bih mogao dobijem potvrdu o radnom odnosu iako je imam od prethodnog viziranja. Koliki rizik prihvatam na sebe ako u ambasadi predam potvrdu o zaposlenju, a da nisam prethodno prijavljen?

18 hours ago, Omer said:

Da li konzularno odeljenje u Srbiji ima praksu da kontaktira poslodavca koji mi je izdao potvrdu o radnom odnosu u svrhu dobijanja vize ne bi li proverili da li sam zaista zaposlen tamo gde tvrdim da jesam?

Napominjem da je reč o državi koja nije poznata kao atraktivna za migraciju. Takođe prethodno sam posetio istu 3 puta. Za 4. put nisam siguran da li bih mogao dobijem potvrdu o radnom odnosu iako je imam od prethodnog viziranja. Koliki rizik prihvatam na sebe ako u ambasadi predam potvrdu o zaposlenju, a da nisam prethodno prijavljen?

o cijem konzulatu se radi?

• Author
5 minutes ago, bam-bam said:

o cijem konzulatu se radi?

Republika Alzir

7 minutes ago, Omer said:

Republika Alzir

koliko sam cuo, proveravaju papire....i imaju pravo na to, naravno....

Edited by bam-bam

• Author
4 minutes ago, bam-bam said:

Hvala, samo proveravam. Dosad su mi uvazavali (prihvatali) "dummy" avio rezervacije i hotelske smestaje pa cisto da vidim da li je isto i sa potvrdom o radnom odnosu.

32 minutes ago, Omer said:

Hvala, samo proveravam. Dosad su mi uvazavali (prihvatali) "dummy" avio rezervacije i hotelske smestaje pa cisto da vidim da li je isto i sa potvrdom o radnom odnosu.

pa sta da kazem, pokusaj i sad, ako su ti prihvatali rezervacije, a ne kupljene avio karte...samo je pitanje da li u uslovima za izdavanje vize pise da moze i rezervacija, ili bas mora kupljena avio karta....sto se smestaja tice, to je nebitno.....

On 12/2/2022 at 5:52 PM, bam-bam said:

Da, i mene su malo drndali u ambasadi u Londonu - trazili da pokazem da zivim ovde jer sam aplicirao sa (trenutno vazecim) srpskim pasosem u kome nemam nista za UK - srecom imao na mejlu sken nalepnice stalnog boravka iz prethodnog pasosa. Britanski pasos nisu hteli da uvaze kao dokaz.