Jump to content

Featured Replies

Eh sad, ja jesam putovao u neko zlo vreme, pa nije bilo nikoga na putu - rampu nisam ni video :) Ne znam bas kako funkcionise saobracajni spic na tom putu :)

A sada da je dosta dalje, pa i nije bas, mozda dvadesetak kilometara, ne vise. Jeste Jimbolia dalja od Vatina iz Beograda, ali zato od Jimbolije ima mnogo manje do Temisvara, nego od Vatina. Doduse, ovde saobracaj zaista jeste osetno laksi kada se ide putem preko Vatina, BG-Zrenjanin je prilicno opterecen. Oba puta su kvalitetna kada je u pitanju ruta kroz Srbiju.

Da sa tim sto od Beograda do Temsivara preko Vrsca ima 154 km a preko Jimbolie 170 km. Beograd - Jimbolia 130 km Jimbolia- Temisvar 40 km naspram Beograd Vrsac 84 km Vrsac-Temisvar 70 km i put je mnogo bolji do vrsca iz beograda,imas 5 sela,naspram 10 do Srpske crnje...  :)

Sve si ti prijatelju u pravu, ali ja sam u gubljenju po Temisvaru isplatio i tih 20km, i 10 sela i jos mi je ostalo kredita - samo je falilo da otvorim radnju sa krastavcicima :D Slazem se ja da je bolje preko Vatina, ali ubacite Temisvar u GPS, ili barem dobro proucite mapu - ako to nije opcija, onda Jimbolija svakako jeste :)

Da sa tim sto od Beograda do Temsivara preko Vrsca ima 154 km a preko Jimbolie 170 km. Beograd - Jimbolia 130 km Jimbolia- Temisvar 40 km naspram Beograd Vrsac 84 km Vrsac-Temisvar 70 km i put je mnogo bolji do vrsca iz beograda,imas 5 sela,naspram 10 do Srpske crnje...  :)

Sve si ti prijatelju u pravu, ali ja sam u gubljenju po Temisvaru isplatio i tih 20km, i 10 sela i jos mi je ostalo kredita - samo je falilo da otvorim radnju sa krastavcicima :D Slazem se ja da je bolje preko Vatina, ali ubacite Temisvar u GPS, ili barem dobro proucite mapu - ako to nije opcija, onda Jimbolija svakako jeste :)

to jeste,ili da vam detaljno napisem kako se dolazi do aerodroma iz pravca vatina...

to jeste,ili da vam detaljno napisem kako se dolazi do aerodroma iz pravca vatina...

MOLIM TE :D

Leteću sa Temišvara prvi put 26. oktobra, malopre sam kupio kartu, a koliko sam ja do sada shvatio, najjednostavnije je do aerodroma doći kombi-prevozom iz Srbije, osim ako niste BAŠ srećkovići pa još neko u familiji ima vizu.

E sad, što se tiče viza, video sam brdo kontradiktornih podataka na sajtu, i znam da nije tema ovde, ali: Da li ja, sa nemačkom boravišnom dozvolom (ne šengen vizom, ovde studiram, pa sam dobio tu dozvolu na godinu dana) mogu da putujem,a da me šalteruše i policajci/carinici ne smaraju? Pošto sam video da sve zavisi od slučaja do slučaja, pa nisam sigoran da li da se spremim za "očekujte neočekivano", pošto mi do sada niko nigde nije pravio problem, a dolazio/odlazio sam i iz HR i iz HU a i iz RS:)

Veliki pozdrav

Miloš

Kao prvo da vam kazem u vezi puta do samog TM.Obavezno trazite na granici da vam kazu gde moze da se kupi Rumunska vinjeta (putarina) Cuvajte se radara u sledecim selima: Denta,Jebel,Sag. Na otvorenim putevima su veoma,veoma retko ( za 5 godina sam ih video jednom ) . Imate pogranicnu policiju u prvim selima posle granice (politia de frontiera) ,ali oni ne mogu da vas kazne,ako ipak pokusaju da vas zaplase,recite im samo da znate za to,i pustice vas.Takodje se cuvajte i nocne patrole na obilaznici oko Dete,oni su tu samo zbog nas Srba koji putujemo (citaj da nam otmu pare).

Ulaz u tm ima 4 trake,prolazi se Metro,Real,Mercedes,Ford,prelazi nadvoznjak i nastavlja pravo do prvog kruznog toka. Tu produzavate glavnim putem ( Calea Sagului ) i idete do sledeceg semafora. Skrecete desno i ulicom sa 4 trake ( Liviu Rebranu ) i tramvajem u sredini idete tako nekih 3 km,kuda vas vodi ulica. Sa desne strane videcete Mol pumpu,pa sa leve Mcdonalds,pa sa desne Bila (Rumunski Maxi),sve dok ne stignete do novog kruznog toka. Na tom kruznom toku skrenite u ulicu koju vidite sa svoje leve strane,tjst poslednju na kruznom toku pre one iz koje ste izasli  . Nastavite tim putem,videcete puno industrijskih zgrada,fabriku Proctor&Gamble,idite tako dok ne naidjete na kraj puta sa 4 trake i gde tramvaj pocinje da ide putem. Skrenite desno,videcete sa leve strane banku Societe General (mislim) i tim putem izmedju zgrada,nastavite tako,pa onda na levo kako vas put i saobracaj vode (nikako pravo ili desno ). Na sledecoj raskrsnici nastavite desno,procicete raskrsnicu sa tramvajem,most preko Bege,sa desne strane cete videti neke nove zgrade kako strce,sa leve SAAB. Idite tako do raskrsnice na kojoj (bi trebalo da ) pise Lugoj desno.Velika raskrsnica,prvi semafor posle mosta,videcete kladionicu Mozzart preko puta. To je izlaz iz TM i put za aerodrom. Pazite se radara dok ne vidite tablu drum bun :) nastavite tim putem,prodjite BMW,i kada budete videli Volkswagen sa leve strane,zapamtite da na toj raskrsnici trebate da skrenete levo,kada budete presli prugu,znacete da nema vise greske :) nastavite tim putem jos 5 km i stizete na aerodrom. Udjite na parking,uzmite karticu,prvih 15 minuta se ne naplacuje.

Opisao sam ovo tako detaljno,da se nedaj boze neko ne zagubi,nije mala stvar,da pobegne avion  :D

Toliko od mene  :P

Leteću sa Temišvara prvi put 26. oktobra, malopre sam kupio kartu, a koliko sam ja do sada shvatio, najjednostavnije je do aerodroma doći kombi-prevozom iz Srbije, osim ako niste BAŠ srećkovići pa još neko u familiji ima vizu.

E sad, što se tiče viza, video sam brdo kontradiktornih podataka na sajtu, i znam da nije tema ovde, ali: Da li ja, sa nemačkom boravišnom dozvolom (ne šengen vizom, ovde studiram, pa sam dobio tu dozvolu na godinu dana) mogu da putujem,a da me šalteruše i policajci/carinici ne smaraju? Pošto sam video da sve zavisi od slučaja do slučaja, pa nisam sigoran da li da se spremim za "očekujte neočekivano", pošto mi do sada niko nigde nije pravio problem, a dolazio/odlazio sam i iz HR i iz HU a i iz RS:)

Veliki pozdrav

Miloš

Ako imas nesto od ovoga...

- A “uniform visa” (Schengen visa), as mentioned in article 10 from the Convention for the application of the Schengen Agreement;

- A “long-stay visa”, as mentioned in article 18 from the Convention for the application of the Schengen Agreement;

- A “residence permit”, as provided for in Annex IV from the Common Consular Instructions.

...onda je sve okej.

http://www.mae.ro/index.php?lang=en&unde=doc&id=12249&idlnk=2&cat=4

Ja sam razmisljala da ponesem ovo odstampano na engleskom i rumunskom, sa sve ovim logom ministarstva, i da im pokazem ako budu pravili neke probleme :D

Pa Rumunima ne moras da nosis, oni to znaju i ne prave pitanje. Imamo ovde jedno iskustvo sa nekih 500 evra dnevno, ali to je ocigledno bio pokusaj da se iznudi novac, nista drugo. Probleme su ljudi imali po evropskim aerodromima, pred let za Rumuniju, zato sto se u tim vazduhoplovnim bazama ova institucija tranzita bez vize uopste ne pominje (samo stoji: Visa required), pa onda ti sluzbenici moraju da se oslanjaju na iskustvo i izvore iz druge ruke, sto je cesto nepouzdano. Njima mozda ima smisla nositi ovako nesto (ja sam uvek imao odstampano, mada nikada nisam upotrebio).

Destinacije koje nasi ljudi najcesce pohode iz Temisvara (npr. Rim, London, Barsa), su sada vec prilicno "naucene" na ovaj sistem, pa ni oni ne prave mnogo pitanja. Naravno, uvek se moze pojaviti neko novi ko nije upucen, i to ne svojom greskom.

Na granicnom prelazu Jimbolia na salteru gde se predaju pasosi je napisano da gradjani drzava sengenskog sporazuma + Britanije i S. Irske ulaze u Rumuniju sa licnom kartom.  Koliko sam upucen, residence permit ima istu funkciju.

Ja sam pre mesec dana leteo Carpatairom za Ukrajinu i sluzbenice nisu imale pojma kakav je vizni rezim Ukrajine prema nama, pa sam malo cekao. Ista prica je bila i na aerodromu u Odesi, samo sa malo vise cekanja.

Hvala svima na korisnim informacijama!

Trebalo bi da letim krajem meseca iz Temisvara, razmisljam da idem vozom dan ranije, i da CSiram to vece. Zanima me da li ce mi na granici praviti problem jer ulazim dan ranije u odnosu na moj let, da li ce mi traziti neke rezervacije smestaja, potvrde o sredstvima izdrzavanja i sl.? Ako je neko imao iskustvo sa tim, bilo bi mi od pomoci. Hvala unapred :)

Da, loše je napisano u sistemu koji koriste aviokompanije:

Information for normal passports

Visa required, except for Those irrespective of nationality, holding a long term, permanent alien residence permit (valid

for at least 5 years) of EU member country.

Visa required, except for Those, irrespective of nationality, transiting through Romania for a max. period of 5 days and continuing their journey (incl. other modes of transport) to a third country, provided:

- holding a temporary residence permit issued by EU member country and holding proof thereof.

Visa required, except for Those,  holding "family member" residence permit issued by EU member country to a family member of an E.E.A. national or national of Switzerland. If the validity of the permit is: For details, click here

Additional Information:

- Nationals of Serbia (Republic of) require to hold a medical insurance covering the period of stay:

- minors under 14 years, travelling on their parents passports are exempt;

- minors under 18 years visiting their parents who are residents of Romania are exempt;

- Staying longer in Romania than the validity of the visa (if required) will result in a penalty For details, click here

- All visitors must hold:

- onward/return tickets;

- all documents required for next destination;

- sufficient funds for maintenance during their stay in Romania; and

- proof of reserved accomodations.

Warning:

- Non-compliance with the entry or transit regulations will result in fines for carrier. Fine between RON 5,000.- (ROL 50,000,000.-) and RON 15,000.- (ROL 150,000,000.-) for carrying passengers travelling on false passports or travel documents, passenger without visa, passengers who do not hold any travel document or fugitive passenger.

Hvala svima na korisnim informacijama!

Trebalo bi da letim krajem meseca iz Temisvara, razmisljam da idem vozom dan ranije, i da CSiram to vece. Zanima me da li ce mi na granici praviti problem jer ulazim dan ranije u odnosu na moj let, da li ce mi traziti neke rezervacije smestaja, potvrde o sredstvima izdrzavanja i sl.? Ako je neko imao iskustvo sa tim, bilo bi mi od pomoci. Hvala unapred :)

Nema problema, imas pravo na 5 dana zadrzavanja u tranzitu. Jedino sto Sengen mora da ti pokriva i taj dan kada ulazis u odlasku, i najmanje pet nakon povratnog leta.

cao svima,evo i moje muke, ako neko zna odgovor.....letim prvi put preko temisvara, let milano-temisvar, imam italijansku boravisnu dozvolu  "permesso di soggiorno per stranieri", do 2012...ali u pasosu nikakvu vizu! kakva viza meni treba????? i da li mi treba rezervacija povratne karte do bgda? 

:stop:havla unapred

cao svima,evo i moje muke, ako neko zna odgovor.....letim prvi put preko temisvara, let milano-temisvar, imam italijansku boravisnu dozvolu  "permesso di soggiorno per stranieri", do 2012...ali u pasosu nikakvu vizu! kakva viza meni treba????? i da li mi treba rezervacija povratne karte do bgda? 

S obzirom da sam za ova dva puta sto sam isao na Temisvarski aerodrom i nazad skontao da rumuni gotive sve sto dolazi iz Italije (verovatno i boravisnu dozvlu) da nisam verovao mojim ocima verovatno ti nece nista ama bas nista reci, inace mozes sa boravisnom da tranzitiras i reci da te cekaju kola da ako te budu cimali za kartu ili na kraju krajeva napravi kartu sam ;)

Nema problema, sođorno ti se računa kao B viza (Visit in transit), imaš pravo na 5 dana boravka u tranzitu. Ne znam na kakvu povratnu kartu do BG misliš?

ne povratnu, mislila sam voznu do bgda....ali sam napisala nesto sasvim drugo.... :mrgreen:

hvala na odgovoru

• Author

evo da vam kazem kako je bilo sa mnom pre neki dan u parizu. letela sam u temisvar bez rumunske vize i sa portugalskom rezident karticom koja se tretira kao sengen viza. na aerodromu su me pitali da li imam rum. vizu, ja rekla ne, jer sam u tranzitu, sluzbenica me pitala da li imam dokaz tranzita, i ja joj dala papir sa memorandumom GEA tursa na kom oni na engleskom potvrdjuju da me to vece cekaju na aerodromu i voze za BG i tako isto nazad za dve nedelje. ona je to uzela i fotokopirala i bez ikakvih potpitanja mi izdala kartu.

ovaj memorandum GEA tursa imam na mejlu i mogu da posaljem kome treba i onda vi ubacite tekst da vas oni cekaju i nema problema. stampanje tog jednog papira gotovo nista ne kosta, a moze da vas izbavi peripetija. ne znam sta bi bilo da ga nisam imala.

Ne bi te pustili na avion,kao mog drugara koji je leteo iz Valensije... Pisao sam vec o tome,na aerodromima imaju informacije da nam treba dokaz o transportu...

E sad je to sa sluzbenicima na raznim aerodromima smaranje. Sa rezident licnom kartom bilo koje zemlje shengenskog sporazuma je moguce tranzitovati kroz Rumuniju i Bugarsku u trajanju od pet dana. I tacka. Ja Bugarima nisam pokazivao ni pasos. Poneki policajci su trazili, neki ne.

Ne bi te pustili na avion,kao mog drugara koji je leteo iz Valensije... Pisao sam vec o tome,na aerodromima imaju informacije da nam treba dokaz o transportu...

Ja letim iz Valensije, da li je dovoljno da imam povratnu voznu kartu Beograd-Temisvar?

Danas sam dobila spanski Sengen, iako sam im napomenula da mi je potrebno 5 dana duze zbog tranzita kroz Rumuniju, imala sam i osiguranje koje pokriva tih 5 dana, dali su mi tacno do datuma kada mi avion slece u Temisvar.  Ali ako imam dokaz tranzita i napustam Rumuniju u roku od nekoliko sati, ne bi trebalo da bude problema, zar ne?

Hvala unapred.

Da to su mu trazili,karta je ok... Bili su jako ne ljubazni i ne prijatni,bolje da ti ne pricam kako se vratio i kuda... Samo ti njima pokazi kartu i ne brini.

• 4 weeks later...

Na forumu nisam bio odavno.

Upravo samp rocitao u "iskustvima' tvoj tekst o jeftiinim letovima. Jako dobar tekst, voma dobre informcije. Vidim da problem prevoza  do Temisvara jos postoji.

Ja vec neko vreme pokusavam da organizujem  prevoz na relaciji Novi Sad-Temisvar. Naime imam HR pasos i vozilo na Hr table i to mi daje mogucnost da radim prevoz samo nevolja je sto to ne mogu registrirati jer sam "stranac". Mislim da cu ipak poceti pocetkom novembra. Ako to bude od neka koristi za clanove Kluba Putnika bit ce mi drago.

pozdrav

Sinisa

• 3 weeks later...

Putujem do Temisvara iz Venecije, 18.11. Da li bi neko, molim vas, mogao da mi posalje tu rezervaciju od Gea toursa, kao potvrdu tranzita? S obzirom da na put krecem sutra znacilo bi mi da mi sto pre posaljete. HVALA :) [email protected]

Ta potvrda ti treba za 18.11., kad se budes vracao, tako da imamo rok da ti posaljemo do 18og :) Biti ce poslato!