Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav svima!

Interesuju me informacije o relativno jeftinom smestaju u Siriji u gradovima Alepo, Damasku i Latakii, od strane ljudi koji su bili tuda, cene, adrese, korisni saveti ako ih imate...

Hvala puno. :)

U Alepu imas Springflower (600-800 syp) i odmah preko puta Tourist Hotel (1000-1200). Nalaze se oko 100m od ClockTower-a (Bab al-Faraj) u jednoj maloj prljavoj ulicici. Tourist Hotel treba rezervisati unapred, skoro uvek je pun, tu nismo uspeli da nadjemo mesto. U Springflower-u smo pogledali sobe, ali smo odlucili da ne odsednemo tu. Nije bio toliko los ali smo produzili dalje u nadi da cemo naci nesto bolje. Onda nas je na ulici savatao neki decko koji nas je odveo u njegov hostel, i ispostavilo se da je to bio pun pogodak. Kosta isto kao Springflower ali je dosta bolji. Nazalost, zaboravio sam mu ime (pocinje nesto na "A") ali znam gde se nalazi: kad krenes od Clock Towera niz Bab Antakya ulicu (ka starom gradu) na oko 40-50m, sa leve strane ulice, neugledan ulaz ali ima iznad tabla sa imenom hostela.

U Damasku imas Al-Rabie, Ghazal, i Al_Haramein, svi se nalaze blizu jedan drugog u Sharia Bahsa ulici u Saroujah Souk-u. Bilo ih je dosta tesko naci jer taksisti nisu culi ni za jedan od njih, a sharia Bahsa je mala ulica. Svi su oko  1200 syp. Mi smo stigli dosta kasno uvece bez rezervacije i nismo uspeli da nadjemo mesto ni u jednom od ova tri. Ghazal mi se ucinio najbolji. Na kraju smo odseli u Afamia Hotel-u kod Hafiz zeleznicke stanice (malo skuplji, 35 eur) ali mislim da je vredelo jer smo bili u Damasku malo duze i uzeleli smo se komfora.

Sve cene koje sma dao su za dvokrevetnu.

BTW, imam najnoviji Lonely Planet (2008) za Siriju u pdf formatu (neka poglavlja fale ali najvaznija su tu). Ako nekome treba mogu da posaljem na mail.

Sto se samog Springflower hostela tice, u Alepu postoje dva objekta sa slicnim imenom, gotovo istim. I, relativno su blizu jedan drugom. Onaj pravi (gde je cena nocenja niza od one koju je naveo Vukad), ima i svoj sajt. Tu mozes videti gde se tacno nalazi, cene, izgled soba, toaleta, terase... Posto su ulice u tom delu grada slicne, neka ti orijentir bude bucna vulkanizerska radnja, koja je na samim vratima hostela (ne brini se, unutra se nista ne cuje  ;))

http://www.springflowerhostel.com/index_files/accom.htm

Da, to je Springflower u kome smo bili. Cene nisu bas kao sto stoji na sajtu (nema dvokrevetne za 400, najjeftinija je 600 syp) i sobe na slikama izgledaju dosta bolje nego u stvarnosti. Mozda ako uzmes neku od tura koje organizuju uspes da spustis cenu za sobu, ali vec 600 syp je vec smesno, ko ce tu jos da se cenjka.

Ali, ja sam platio bas 220 SYP za taj dormitory, kako je i navedeno na sajtu. Cena se odnosila na mesec jul 2008. Doduse, bio sam sam u celoj prostoriji, tako da sam uzivao kao u jednokrevetnoj :banana:. I, u samom hostelu sam do sada odsedao 4-5 puta. Ranije je bila srdacnija atmosfera, moram priznati, ali izgleda da je i starom dobrom Osami (vlasniku hostela), biznis udario u glavu. Btw, ni jednom do sada nisam naleteo na prljavu posteljinu u samom hostelu.

Ja sam cula da su ljudi imali OK iskustva, posebno u Alepu i Damasku, ali najjednostavnije je da odes na cs, i sam iscackas eventualne domacine za gradove koje planiras da posetis.

Pa mi smo u Siriji bilu u hostelima ali .. CS dobro funkcionise. Mi smo morali da spavamo u hostelima jer nam je bilo 4tvoro ... tesko je naci nekog ko hoce da ugosti cetvoro istovremeno a mi nismo hteli da se izdvajamo. Hosteli su jeftini ... u proseku 200dinara nocenje. Ako ides sam ili vas dvoje/dvojica mozes da probas CS!

200 din nocenje !!!! Jel to uobicajeno ili si ti uspeo da postignes dobre cene za sebe.U lp nigde nisam video za tako malo para hostel a i ovo sto je pisao vukad gore je dosta skuplje od 200 dindzi

Ja bi na leto u siriju. Jer ok da planiram da budem 2 nedelje u Siriji i 2 u Libanu sa budzetom od 600 eu?

Pa, i sada ti dodje nesto oko 200 dinara nocenje na krovu Springflower hostela. To je ona cena od 165 sirijskih lira (funti). Tacnije, to je negde oko 250 dinara, posto je odnos izmedju nase i sirijske valute 1:1,5. A, do nedavno je bilo skoro pa 1:1  :cryy:

Naravno da ti je 600 EUR dovoljan budzet za mesec dana Sirije i Libana. Mozes da prodjes i sa dosta manje novca, svakako. Ok, Liban je skuplji, ali nista drasticno. Bilo bi dobro ako bi u Bejrutu nasao smestaj preko CS-a, mada sam ja tamo svojevremeno placao smestaj citavih 6 USD. I to u sasvim pristojnom hostelu, u samom centru grada. Takodje, posto je Liban prilicno mala zemlja po povrsini, moj ti je savet da se smestis u Bejrutu pa da pravis dnevne izlete na sve strane. Ali, posto si naveo da zelis da tamo provedes dve nedelje, mozda i da probas da provedes koji dan u planinskom delu zemlje (npr Bcharre, predivno hriscansko mesto u blizini cuvenih kedrova), ili da osetis neverovatno gostoprimstvo na samom jugu, u Sidonu i Tiru, pa da i tamo provedes 2-3 dana kod lokalaca. Znaci, imas stvarno dosta mogucnosti za neveliku kolicinu novca.

To zaista zvuci optimisticno sto se para tice.

O libanu ne znam mnogo tako da za sad nemam neki plan.ono sto je sigurno da zelim da vidim je Bejrut i Qadisha regija.

Naravno to je sve pod uslovom da me puste u Liban posto idem sa devojkom tj nju da puste.

Ja i jos troje putnika smo imali budzet od 400evra, bili 28 dana na putu po Siriji, Libanu i Jordanu .. jedan deo smo stopirali, po siriji se vozili renta carom, u kusadasiju sam ostao tri dana ... i vratio se kuci sa 100evra! :-)

Evo jos nekih informacija o cenama smestaja:

U Hami smo bili u hotelu Cairo (na glavnom trgu kod Clock Tower-a) gde je vrlo pristojna dvokrevetna 600 syp. Hamu vredi obici, a i zgodna je kao baza za obilazak Apamea-e i "dead cities", a odatle idu i direktni autobusi do Palmyre. Restoran "Le Jardin", na obali reke  kod Cham Palace hotela ima fenomenalan pogled na norie i dzamiju, tako da vredi otici na veceru uvece kad se upale reflektori. Restoran deluje ekskluzivno (za sirijske pojmove) ali nije skup, glavno jelo 250-300 syp.

U Palmiri smo bili u Ishtar Hotelu (1100 syp dvokrevetna, http://www.ishtarhotel.net/), nalazi se na pocetku glavne turisticke ulice, kod muzeja.  Anticke rusevine su 500 metara odatle. Hotel je vrlo pristojan. Moze da se nadje i nesto skromnije za 600 syp, tamo na ulici gde staju autobusi koji dolaze iz Damaska, Homsa i Hame (obicno ima neko ko sacekuje autobuse i nudi smestaj), ali to je oko 2.5 km od rusevina. Pancake House u "glavnoj" ulici  ima pristojnu hranu.

• 4 weeks later...
  • Author

Hvala svima na odgovorima na ovaj toppic, u medjuvremenu sam dosao u Siriju i sprijateljio se sa Usamom (za sve koji ga znaju) u hostelu gde nezvanicno i radim, i nasao sam na tabli nalepnicu Kluba putnika srbije kao i potpise Jelene i Lazara iz Srbije :)

• 1 year later...

Da li je bolje da rezervišem hostel  u Damask unapred ili na licu mesta? Da li je moguće cenkanje u vezi cene smeštaja?

Smestaj ce sigurno naci u ona cetiri hotela u suku Sarudja, ali cene su znatno vise:

1. cene u Sirijii su se povecale

2. ta cetiri hotela u suku imaju nezvanican dogovor o cenama

3. evro je oslabio u odnosu na sirijsku funtu, pa nas novac manje vredi 10-15 % u odnosu na period pre 6 meseci

Mozda je bolje da pogledas oko Al Mardjeh skvera. Pare koje ces dati za mesto u tim hotelima moze da ti pruzi bolji kvalitet u drugim hotelima.

Da, definitivno je skuplji smestaj nego sto sam se nadao. Placamo 23 evra za jednokrevetnu sobu+madrac sa doruckom u Ghazal hotelu. Inace su svi najpopularniji hoteli/hosteli u Souk Sarjah puni. Imamo privatno kupatilo, ali je dodato (ako znate na sta mislim). Cene nisu toliko niske, osim za taksi koji je prejeftin. Kao i autobuske karte. Sutra idemo za Palmiru, pa ako ima neko na brzaka da preporuci neko hotel/hostel bio bih mu zahvalan. Pozdrav.

Nazalost tek sam sada video tvoje postove...  :(

U Palmiri smo bili u Sun hotelu i platili (iscenkali se) trokrevetnu sobu 450(10$) sirijskih funti po danu.

Za Damask je najpovoljnij smestaj kod Tamera koji je preporucen ovde na forumu i ima neki guesthous od 6-7 soba i to radi na crno.

Mi smo platili sobu za troje 600 sirijskih(10 eura), a lik je ok imate njegov broj na forumu pa ga okrenite.

Sto se tice Latakije u kojoj smo igrom slucaja prosiljeni da budemo 3 dana, mogu samo da kazem sto dalje t.j.  ovde na more NIKAKO  ovo narocito vazi za zenske osobe... mozda neko ima drugacija iskustva, ali nase je blago receno uzasno  :o

Hvala na odgovorima. Latakiju (i uopste more) nismo planirali, jer nemamo vremena za tako nesto, a i vec sam citao da nije nista posebno tako da smo odlucili da je vreme bolje utrositi na neke druge lokacije.

Ako nije kasno, u Palmiri za 250 funti sa cenkanjem, spavanje na duseku, cisto i uredno, za slucaj da nema mesta na krovu pitajte da vas spakuje u predsoblje pored recepcije, kao mene. Hotel Al Faris, 10ak minuta peske od rusevina, ako se popnete na krov vidite ih kao na dlanu.Ona Damija pored autobuske stanice je udaljena 500 metara.

Hotel Cairo u Hami, 250 spavanje na krovu, kao i Spring Flower.

Za Damask pojma nemam, imao sam hosta, ali ona cuvena Al Rabija je prepuna...

• 3 weeks later...

Ja sam bio u RANDA PALASE HOTELU cena je bila 600 SYP po osobi (uz obavezno cenkanje) hotel je lep, cist sa kupatilom i to odmah pored starog grada tj kod al hamidija suka.

U Palmiri smo se snasli za 200 SYP, hotel je u ulici paralelnoj sa glavnom na pocetku ulice ali ne znam kako se zove...