Jump to content

Featured Replies

Posted

e zdravo drugari :)

prvo, moram da kazem da je forum zaista sjajan i bas obiluje korisnim informacijama!

medjutim, iako sam pregledao teme i isao na search, nisam nasao nista o putovanju pesice....

naime, ja bih malo proputovao pute :kamp:, peske... imam u planu da nabavim dobru opremu i kampujem, tako stedeci pare. isao bih odavde put severa do Poljske, pa onda malo udesno kroz Rusiju, do centralne azije, i dole levo po bliskom istoku... e sad vidim da treba nekih 100 drangulija za vize po evropi, pa bih mozda skrenuo odmah udesno tj. preko turske do srednje azije i onda opet nazad dole, eventualno kroz iran do jerusalima...( naravno ako tuda budem prolazio necu reci gde sam se zaputio :eat:)

ovaj, pa da li neko misli da je to neizvodljivo? ako da, zasto? bilo kakav komentar bi mi koristio, jer sam jos u fazi izrade plana, pa bi mi svaka sugestija puno znacila, narocito jer vidim da ste se naputovali, a i ja bih :D

cheers

Nista nije neizvodljivo.Ali kako peske ? Najbolje bi ti bilo da stopiras i da se uslanis na CS.Ovo sto si ti napisao zvuci preambiciozno.Moj bi ti savet bio da za pocetak krenes preko bugarske i turske do Sirije,Libana,Jordana.

Peske....do Rusije pa desno u Tursku.... :shockkk:.....Najbolje da ti napravis neku probu...tipa, idi peske na neku relaciju od oko 50-ak km, pa vidi da li je izvodljivo....Trebace ti 2 godine za taj put......bolje uzjasi biciklu......U svakom slucaju...go for it.... klanj::

Ne znam, meni ovo zvuci super. Svojevremeno je Werner Herzog rekao da bi prijemni za njegovu filmsku skolu (koju, dodao je, nije lud nikada da otvara :) ) bio put pesice od najmanje 1000 km (sad, mislim da je rekao 5000, ali posto je on lud, ja cu to da smanjim, da izgleda uverljivije, hehe), tokom kojih bi taj aplikant gledao oko sebe, upoznavao se sa svetom i, prvenstveno, sobom, i belezio na sta usput naidje.

Tacno je da putovanje nogama deluje kao veliko gubljenje vremena, ali mislim da je upravo stvar u tome, kod ljudi koji zele u to da se upuste, da se vremenu ne pridoda toliki znacaj, da se zaista opusti, i dozivi svet interno i eksterno. Eto, serem, ali meni ovo super zvuci. Ja sam mislila da sebi dam neku pesacku turu od recimo 200 km, za pocetak, mozda ovog proleca. Videcu. Srecno, covece. Javi sta je ispalo.

Mene pešačenje odavno privlači... Samo, ne baš 5.000 kilometara :) Sretao sam na putovanjima ljude koji putuju peške, recimo iz Brisela za Jerusalim itd. Ne traje to ni toliko dugo, ako čovek pešači (kažu) brzinom od 5 km/h, i ako može da hoda 10 sati dnevno, to je 50 km dnevno... za recimo 3 meseca pređe 4.500 km (matematika mi nikad nije bila jača strana, samo napominjem). Doduše, možda bi ponekad mogao i da se odmori.

Bila bi mi interesantnija neka tura po Srbiji, recimo od Subotice do Vranja, sa zastajanjem u svakom selu usput. Doduše, napešači se čovek i kad putuje autostopom... Oh my, možda možemo da ugovorimo neku prolećnu pešačku turu :)

Ne znam, meni ovo zvuci super. Svojevremeno je Werner Herzog rekao da bi prijemni za njegovu filmsku skolu (koju, dodao je, nije lud nikada da otvara :) ) bio put pesice od najmanje 1000 km (sad, mislim da je rekao 5000, ali posto je on lud, ja cu to da smanjim, da izgleda uverljivije, hehe), tokom kojih bi taj aplikant gledao oko sebe, upoznavao se sa svetom i, prvenstveno, sobom, i belezio na sta usput naidje.

govorimo o čoveku koji je snimio film u kome su svi glumci hipnotisani kako bi atmosfera bila što uverljivija :D ja sam, pokušavajući da gledam taj film, sva tri puta zaspala poneta tom uverljivom atmosferom, tako da ne znam koliko su mu metode baš dobre :D ali bih se priključila nekoj manje ekstremnoj pešačkoj turi uvek  flowers::

Oh, my, imas potpuno pravo - to jeste svojevrsno putovanje po unutrasnjosti bica. Uz obilje vremena i ritmican bat koraka u osami, ociju uprtih u zemlju/daljinu/nista, osuden paznjom na sebe, u snovidenju pocinjes burljati po utrobi - tome se ne moze uteci. Zato valja, pored standardne opreme i rezervnog para cipela, unapred znati sta se sa sobom nosi na dalek put cipelcugom.

Ipak, veliki je dar i vrlina biti sam a ne osecati se usamljeno i ne znati za dosadu - samo ne znam da li se moze priuciti.

Dakle, odgovor na pitanje svih pitanja tvog nauma, lezi u tebi.

Inace, cuo sam pricu o coveku koji je prepesacio svet, iliti proputovao sve svoje skrivene kutke :-)

Sto bi Oh, my rekla : "Eto, serem, ali meni ovo super zvuci."

Oh my, možda možemo da ugovorimo neku prolećnu pešačku turu :)

Count me in  :).

Samo, red je da upozorim, trenutno se ne snalazim dobro na usponima, ali dokle god su u pitanju ravnicarsko-brdovita okruzenja, spremna sam i pripremna. Mada bi bio red vec jednom da se otarasim kuge  flowers::, pa ako neki dogovor padne, pasce i priprema.

P.S. Herzog je keva ;D. Covek je jednom pojeo svoju cipelu zbog opklade, pa to i snimio (naravno), ali bolje da ne pocinjem o tome.

• Author

pa ovako... imam iskustva u pesacenju, cak i po asfaltu... prelazio sam 25km za 4 casa tako.. nije bas divno,ali jbg... nego ono sto pise na sajtu sam znao vecinom,jedino sam smetnuo s uma uloske....

znam da je ambiciozno, ali svidja mi se ideja, a i izdrzljiv sam coek :), pa ne verujem da bi bilo bas tesko. jedino moze biti problem sto nemam skoro uopste inostranog iskustva :(....

i sto rekose, bas je fora u pesacenju, a ne stopiranju i sl...

znam da  je jerusalim diskutabilan, zato sam i mislio da pri kraju odem (mozda)...

uf drago mi je sto ste pozitivni, mada moram da priznam i da nisam sretao negativne komentare, ali imajuci u vidu vase iskustvo, je reko bice nesto u smislu" kara mjesec zvijezdu danicu" ;D ;D ;D

naravno znam da bi dugo trajalo, i usled nekih novih okolnosti, mozda bih skratio na godinu dana, ali bi to opet ubilo neku car, jer sam hteo da idem, pa kad pozelim da se vratim... a ovako sam ogranicen...(mozda)...bah...

a sad konkretno: jel potrebna neka jos dozvola, sem vize? i ako bih nosio noz, dal` bi mi ga konfiskovali na carini? moze li da se kampuje u gradskim sredinama?

Pa ajd ovako.

Ako na skali koja meri UZALUDNOST i NEPOTREBNOST, gde je postojanje Jelene Karleuse rangirano sa 8 ova tvoja ideja bi bila ocenjena sa 9 .

Salim se malo, ali meni ovo zvuci totalno nepotrebno ! Ako si vec u prilici da izdvojis godinu i vise dana za putovanje to je nesto neverovatno.Malo ko ima tu priliku.

E onda bi trebalo da je pametno iskoristis.Poslednje sto ti treba je da godinu dana provedes u pesacenju i odmaranju od pesacenja.Pa neces nista stici da vidis !

Znam dosta ljudi koji su isli na takav "put oko sveta" - upoznao sam ih preko CS-a.Takav put treba da obuhvata sve po malo : pesacenje (najmanje), stopiranje, vozove , autobuse, u nekim slucajevima cak i avione (recimo ako ces po Evropi sasvim je nepotrebno ignorisati avione ako za 15 evra mozes od Zagreba do Londona )

Pesacenje treba rezervisati za neke retke prlike kad je to zaista potrebni tj korisno - recimo prolazis kroz neki prelep predeo pa je dodatna avantura da to predjes peske.

Imas sjajnu priliku valja je iskoristiti !

• 2 weeks later...
  • Author

:) :) ;D

"zvuci totalno nepotrebno" je ono sto treba podvuci u ovom posti :)

inace prilika se ne stvara sama od sebe vec cu nesto zrtvovati da bi to imao... ne moze i jare i pare  :eat:

btw, nije to putovanje za razgledanje, vec i malo dublje da upoznam druge narode i obicaje, i kroz njih, mozda i sebe :)

tako da je sve samo ne nepotrebno :pivoooo: cheers

Znam dosta ljudi koji su isli na takav "put oko sveta" - upoznao sam ih preko CS-a.Takav put treba da obuhvata sve po malo : pesacenje (najmanje), stopiranje, vozove , autobuse, u nekim slucajevima cak i avione (recimo ako ces po Evropi sasvim je nepotrebno ignorisati avione ako za 15 evra mozes od Zagreba do Londona )

Pesacenje treba rezervisati za neke retke prlike kad je to zaista potrebni tj korisno - recimo prolazis kroz neki prelep predeo pa je dodatna avantura da to predjes peske.

čini mi se da ne možemo govoriti o "treba" i "ne treba" kada se radi o putovanjima. svako ima svoj način, svoje unutrašnje motive zašto putuje, i načine da ih ostvari. najviše što je uputno reći je "ja nikad ne bih tako", ali teško da se može suditi na ovaj način  flowers:: ja ne bih išla peške, ali isto tako ne bih ni igrala rukomet, pravila nove modele automobila i ulagala na berzi, pa ne mislim da su to nepotrebne stvari, iako ne razumem sasvim zašto postoje i zašto se ljudti time bave :) ovde se trudimo da negujemo sve proaktivne pristupe putovanjima, pešačenje je svakako jedan od njih :)