Jump to content

Featured Replies

Posted

Da li uopste postoji mogucnost da se dobije viza za Saudijsku Arabiju za vlasnike Srpskih pasosa?

Koliko ja znam, naravno da mozes ali samo poslovnu! Plus naravno ide zabrana za Meku i Medinu u slucaju da nisi musliman. Nekad je kazna za ovaj prestup bio odsjecanje glave, a danas je zatvorska kazna plus dozivotno protjerivanje...

U slucaju da si musliman, moze preko Islamske zajednice da se izvadi Hajj ili Umrah viza koja naravno samo vazi za Meku i Medinu...

U Ljermontovoj, na tabli gde je info za one 'poslovne' vize za Mongoliju, Kinu itd ima i info o vizama za S.A. Licno sam to video proslog novembra. Zovi Ljermontovu, oni znaju

Koliko ja znam, naravno da mozes ali samo poslovnu! Plus naravno ide zabrana za Meku i Medinu u slucaju da nisi musliman. Nekad je kazna za ovaj prestup bio odsjecanje glave, a danas je zatvorska kazna plus dozivotno protjerivanje...

Meni je to zivotna misija, bez shale! Mislim da poseta Kabi u Meki nije samo atrakcija br.1 u KSA vec i jedno od najizuzetnijih iskustava uopste. Pricali su mi ljudi na putovanjima o hadziluku, i dobio sam zelju da kad-tad, posle iscrpnih priprema i zabashurivanja, nekako odem tamo pa makar bio i 'bosnjacka poturica', 'muhamedanac preobracenik' ili 'novopeceni fanatik', mislim da je Kaba vredna toga!

::arabia:

Meni je to zivotna misija, bez shale! Mislim da poseta Kabi u Meki nije samo atrakcija br.1 u KSA vec i jedno od najizuzetnijih iskustava uopste. Pricali su mi ljudi na putovanjima o hadziluku, i dobio sam zelju da kad-tad, posle iscrpnih priprema i zabashurivanja, nekako odem tamo pa makar bio i 'bosnjacka poturica', 'muhamedanac preobracenik' ili 'novopeceni fanatik', mislim da je Kaba vredna toga!

::arabia:

Znas da je i meni to ponekad padalo na pamet.... :LOLLL:

meni to pada na pamet odavno

;D

elem, ako iz Jordana imate povratnu autobusku kartu do Dubai-a ili Katara dobicete 2x7dana tranzitnu vizu a s obzirom da bus ide oko 4 dana...

;D

meni to pada na pamet odavno

;D

elem, ako iz Jordana imate povratnu autobusku kartu do Dubai-a ili Katara dobicete 2x7dana tranzitnu vizu a s obzirom da bus ide oko 4 dana...

;D

da ali na ulazima u Meku i Medinu su punktovi gdje vjerska policija kontrolise "sumnjive putnike", tj sprecava nemuslimane da udju unutra. koliko sam citao osnovna podjela svih viza za Saudijsku Arabiju je na crvene i zelene, tj. zelene za muslimane (logicno) a crvene za sve ostale... E sad ako ubijedis konzula ili policajca na granici da si za zelenu vizu SVAKA CAST.... Citao sam (doduse ne znam koliko je to tacno) kako provjeravaju da li si musliman ili ne:

1. prenstveno ime, jer Zoran, Luka, Narasa, Mick, Helen itd nisu isto sto i Emir, Muhamed, Irfan, Lejla ....

2. traze ti da recitujes stihove iz kurana... naravno na ARAPSKOM  :o

3. my favourite  lol:: , ali ne znam koliko je provjereno.... muskarci moraju da skinu gace  :LOLLL: da ne nastavljam zbog cega....

Naravno, u Saudijskoj Arabiji ima i drugih stvari za vidjeti... na prvom mjestu Maidan Saleh, Dzeda, Rijad, jug zemlje koji se granici sa Jemenom itd...

He, he Mashoni dobro ti je ovo.

Nije bas sve tako drasticno. Ali da bi usao u Meku i Medinu ipak treba neka dokumentacija.

Recimo mora da se plati 274$ centru za hodocasce tamo, onda treba da se ima potvrda o vakcini protiv meningitisa.

Dalje hodocasnik (koji se na arapskom zove "mahram", nisam bas siguran) mora da podnese vencani list i izvod iz knjige rodjenja za decu da se vidi da li su mu zena i deca muslimani. Ako se neko konvertovao u islam mora da podnese uverenje o tome.

Ako neko ko nije muslima udje u Meku i Medinu predvidjena kazna je verovatno smrt.

Posto nema vesti da je takva kazna izvrsena verovatno i nema pokusaja da se udje tamo.

Mada postoje price da je sezdesetih i sedamdesetih godina odredjeni broj Novosadjana isao tamo bez problema.

To su bili radnici danasnjeg "Neobusa" a tadasnje "Autokaroserije". Saudijska Arabijia je kupila u NS masu autobusa specijalno pravljenih za hadziluk, bili su kabriolet, bez krova. Ti radnici su isli tamo da montiraju i odrzavaju te autobuse. Istinita prica ili legenda - ne znam. Ali novi vlasnik "Neobusa" je iz Saudijske Arabije valjda, sin coveka koji je i kupio te autbuse u NS pre cetrdesetak godina.

Geoplans pa ne moras bas ici kad je hadziluk, tako da izbjegavas tu taksu za hodocasce...

Ovo sam sve procitao jer sam imao ponudu da odem da radim u Rijad kao fizioterapeut, ali su mi iskrsle neke druge stvari pa dako bude nova sansa  :)

Ali definivno mi se motala po glavi informacija kako uspjeti, dok sam tamo, uci u Meku i Medinu...

Svasta je meni padalo na pamet, nego to nije ni za forum :LOLLL:

Mislim da je to za skidanje gaća urbana legenda :) Nego, stvarno ne vidim zašto bi se neko izlagao riziku da ide u Meku, ako već ne ide na hodočašće. Ako oni ne žele da im se tamo motaju ljudi koji nisu došli iz religioznih razloga, možda je bolje izabrati neku drugu destinaciju. Meni lično je Meka otprilike jednako zanimljiva kao Vatikan - dakle, nimalo :)

E da, još nešto. Dobar deo veterana ruskog kluba putnika (akademija voljnih putešestvij - AVP) je pre nekoliko godina prešao u islam. Eto, samo kažem...  flowers::

E da, još nešto. Dobar deo veterana ruskog kluba putnika (akademija voljnih putešestvij - AVP) je pre nekoliko godina prešao u islam. Eto, samo kažem...  flowers::

Da bi mogli da idu u Meku ili iz nekih drugih razloga?? 

E da, još nešto. Dobar deo veterana ruskog kluba putnika (akademija voljnih putešestvij - AVP) je pre nekoliko godina prešao u islam. Eto, samo kažem...

Da bi mogli da idu u Meku ili iz nekih drugih razloga?? 

Koliko je meni objašnjeno, mislim da je u pitanju svojevrsna "izjava", tj. gest kojim (veruju da) se suprotstavljaju zapadnoj propagandi koja prikazuje islam u negativnom svetlu. Mnogi od njih (ruskih putnika) već godinama putuju autostopom po zemljama kao što su Afganistan, Irak itd, i imaju veoma pozitivna iskustva sa ljudima tamo. Drugim rečima, poželeli su da pokažu svojim zemljacima Rusima da islam nije bauk.

Naravno, nije isključeno da im to istovremeno i olakšava putovanje u nekim zemljama :)

• 10 years later...
6 hours ago, noskich said:

Saudijska Arabija po prvi put izdaje obične turističke vize:

Ali ne svim zemljama.

Neozbiljno napisano, greška u spelingu, i neprecizna lista zemalja:

The new Saudi eVisa is available for citizens of the United States, all European Countries, Australia, Japan, South Korea, South Africa, Brunei, Malaysia, Singapore, and Taiwan. This list of countries may yet be extended since it is likely that more countries will be added.

Trebalo je valjda da stoji sve zemlje koje su članice EU. Interesantno da nema Kanade i Novog Zelanda. UK bi valjda još uvek mogla da se provuče kao EU. Šta sa članicama Shengena koje nisu članice EU? Neozbiljno.

Edited by deleter
uklonjen link

7 hours ago, deleter said:

@noskich

Mislim da to što si okačio nije službena stranica za e-vizu, nego neki 3rd party koji ti naplati za uslugu "pomaganja". Link koji sam ja našao na više mesta je ovaj https://visa.visitsaudi.com i na njemu  je spisak država ispravana, mada u čudnom redosled (i sa pogrešnim imenom za Holandiju).

znaci ispade da iz evrope evizu ne mogu da dobiju samo gradjani srbije i makedonije, albanije, i koliko se secam, bosna nesto ima specijalni rezim sa saudi arabijom..ili gresim?

17 hours ago, noskich said:

UK bi valjda još uvek mogla da se provuče kao EU.

Zasto valjda, UK je clan EU.

7 hours ago, bam-bam said:

znaci ispade da iz evrope evizu ne mogu da dobiju samo gradjani srbije i makedonije, albanije, i koliko se secam, bosna nesto ima specijalni rezim sa saudi arabijom..ili gresim?

TIMATIC jos nije apdejtovan (za ovu novu vizu), i po njemu za BiH isto treba viza.

A i moze da se proveri na ovom viza sajtu - daje upozorenje ako se izabere zemlja koja nije u viza programu:

IyNovcY.png

Како ли је било док је било неолакшано... 

+++

Saudijska Arabija uvela vizne olakšice građanima BiH

Tanjug27.09.2019 12:18  13:28

RIJAD - Ambasada Kraljevine Saudijske Arabije u BiH saopštila je da su puštene u proceduru posjetiteljske turističke vize za državljane Bosne i Hercegovine.

Kako je navedeno time je olakšan dosadašnji proces podnošenja zahtjeva za vizu za posjetu Saudijskoj Arabiji.

Uz popunjen zahtjev za vizu potrebna je validnost pasoša ne manja od šest mjeseci, posjedovanje uplaćenog zdravstvenog osiguranja koje je priznato u Saudijskoj Arabiji, registracija adrese u Kraljevini Saudijskoj Arabiji.

Potrebno je uplatiti i taksu za vizu, dostaviti povratnu kartu, sertifikat o upoznavanju s poslom, te dokaz o finansijskoj podobnosti za pokrivanje troškova.

Takođe, podnosilac zahtjeva dužan je da dostavi sve lične informacije, uključujući i adresu stanovanja u matičnoj zemlji, te ne smije biti mlađi od 18 godina prilikom apliciranja ili da bude u pratnji roditelja ili staratelja.

Otvaraju vrata turistima iz 49 zemalja

Saudijska Arabija je najavila da će uskoro prvi put otvoriti granice stranim turistima iz 49 država u okviru novog viznog režima, objavili su zvaničnici te zemlje. Kako se navodi, cilj je da ta kraljevina uvede i druge izvore prihoda, jer joj se ekonomija zasniva uglavnom na izvozu nafte.

BBC prenosi da Rijad želi da poveća broj turista na 100 miliona godišnje do 2030. godine.

"Ovo je istorijski trenutak za našu zemlju", rekao je ministar turizma Ahmad Al-Katib.

Prema saudijskim medijima, turističke vize počeće da se izdaju od subote, a ublažena su striktna pravila oblačenja za žene koje turistički dolaze u tu zemlju.

Saudijska Arabija je jedna od najzatvorenijih zemalja, a vize su se izdavale samo za kratkotrajne poslovne boravke, vjerska hodočašća ili za one koji imaju članove porodice u zemlji.

Sta je sertifikat o upoznavanju sa poslom?

Sent from my iTelephone using Tapatalk

• 3 months later...

Pored toga što građani nekih država koje uključuju i Crnu Goru mogu direktno aplicirati za evizu koja košta 124$, olakšicu prilikom ulaska u Saudijsku Arabiju, od januara 2020., imaju i građani sa važećim UK, EU, USA multi vizama koji su te vize koristili barem jednom za ulazak u određene zemlje. Oni takođe mogu da apliciraju za evizu a tu sigurno ima dosta naših državljana.