Jump to content

Featured Replies

Kada kupujete online karte da li uzimate neka osiguranja koja se nude?

Osiguranje od bankrotstva avio kompanije, od otkaza ili kašnjenja leta, od gubitka ili oštećenja prtljaga itd.? Zar takve stvari ne bi trebalo da pokriva avio kompanija ako se dese?

I pošto kupujem 5 karata a piše mi da je cabin luggage free i 2 luggage free da li to znači da svaka osoba ima pravo na kabinski i 2 dodatna prtljaga ili je to ukupan prtljag za svih 5 osoba? Kako to da znam?

Edited by mufljuz

Ako postoji osiguranje koje pokriva te stvari, onda postoji s razlogom, verovatno. Nekad neka dodatna osiguranja imaju bolja pokrica za tako neke stvari. Osim ako ti nije ekstremno vazno da let ne kasni ili ako si emotivno vezan za svoj kofer koji moze da se osteti, onda mozes i da uplatis tako nesto :smile: Nekad mozes i da se kockas, pa tipujes da ce let da kasni i uplatis ipak neko takvo osiguranje u nadi da ces dobiti, npr, kod Wizzaira, koji nudi tako nesto.

Moj ti je savet, uzmi putno zdravstveno osiguranje, to ti je najvaznije, ostalo, manje vise. Neka od tih osiguranja imaju cak i pokrice za gubljenje ili kasnjenje prtljaga ili kasnjenje leta, pa to je to "win-win" situacija.

• 2 months later...

Moze li neko da me posavetuje molim vas- imam Visa Internet karticu banka Intese, planiram njome da platim avio karte preko Air Serbie, jel kupovao neko skorije, radi li sve ok? Malo mi je frka da uplatim 30 000 na tu karticu jer posle ne mogu da ih podignem nazad...

Takodje, ukoliko radi ovo, koliko je potrebno vise da uplatim od cene karata? Ako su karte 30 000 koliko da uplatim na karticu?

Hvala unapred na odgovorima 

ja sam kupovao na Air Serbia kartu nedavno i to je bilo posle prelaska na SabreSonic sistem tako da je novost da traže i dodatnu autorizaciju SMS-om što ranije nije bio slučaj; kupovao sam Visa karticom ali ne tom internet već regularnom kreditnom karticom

pošto se Intesa hvali kako te internet kartice na svim prodajnim mestima funkcionišu kao i svaka druga Visa verujem da to radi i na Air Serbia sajtu pošto je to jedan od najvećih domaćih prodavaca - sa druge strane ako već ne možeš da podigneš pare sa te kartice u slučaju da ne prođe sve kako treba, možda ne bi bilo loše da pozoveš kontakt centar Inteze i pitaš tu konkretnu stvar 

što se tiče iznosa, mislim da uplaćuješ tačan iznos s obzirom da je transakcija u istoj valuti koju uplaćuješ; moje iskustvo je da banke nešto veći iznos rezervišu samo kada se radi o plaćanjima u stranim valutama - za slučaj da od momenta preautorizacije do izvršenja transakcije dođe do promene kursa; konkretno u intezi mi je u nedospelim obavezama uvek stajao u dinar isti iznos transakcije kao prilikom kupovine

Uplati 2000 vise na taj iznos, jer je kartica verovatno u evrima ili dolarima. Za tu konkretno karticu ne znam,  ali znam da koriste neki idiotski softver kada placas nekim karticama, moras da imas citac kartice da bi platio.

Hvala na brzom odgovoru!

Ja se mislim, Visa je Visa, zasto ne bi radila...

Ja svakako idem do banke kasnije da pitam.

Hvala jos jednom, napisacu sta je bilo na kraju, za kasnije, ako nekome zatreba.

mozes da povuces pare sa kartice u banci, uplati vise, naravno da radi sistem pa nisi jedini koji kupuje karte , da ne funkcionise ne bi ni leteli 

Milane, sa ove kartice ne mogu da se podizu pare, kada se uplate mogu samo da se potrose za kupovinu online. Zato pitam, ne bi bio problem da pare mogu da se posle podignu...

:smile:

38 minutes ago, mveruovic said:

Uplati 2000 vise na taj iznos, jer je kartica verovatno u evrima ili dolarima. Za tu konkretno karticu ne znam,  ali znam da koriste neki idiotski softver kada placas nekim karticama, moras da imas citac kartice da bi platio.

da, zaboravio sam na mogućnost da se uglavnom uplaćuju evri na te internet kartice :smile:

taj čitač su meni tražili za Visa Electron koja je vezana za tekući račun

1 hour ago, Agatonovic said:

Milane, sa ove kartice ne mogu da se podizu pare, kada se uplate mogu samo da se potrose za kupovinu online. Zato pitam, ne bi bio problem da pare mogu da se posle podignu...

:smile:

odakle ti ta informacija, nekada sam i ja koristio tu internet karticu intese, pre nego sto sam presao na electron, uplatio sam neke pare za katre koje nisam uspeo da kupim najnormalnije sam ih podigao

Edited by milanvuk

I ja sam odavno koristio tu net karticu siva je bila visa,  i nisu pare mogle da se podizu, to ti nekoliko puta naglase. Cak nisam siguran moguce da je i na kartici pisalo da ne mozes da podizes pare.

Pisao sam vise puta o tome, mozda bas i na ovoj temi, ali, mozda sad ne moze lako da se pronadje. Banka Intesa uvek rezervise nekih 4-5% vise, znao sam i tacno koliko, pa posle vrati ostatak na racun. Tako da, toliko i uplati vise, u protivnom ti nece proci transakcija. Moja Visa Internet je vezana za devizni racun, pa uvek uplacujem u evrima, ako je i tvoja, savetujem da takodje uplatis u evrima, da ti ne bi oni vrsili konverziju iz dinara u evre, po njihovom, losijem kursu. Kad placas online, u nekoj drugoj valuti, obracunavaju po karticarskom kursu, sto je priblizno srednjem, tako da se isplati. Kad je placanje u dinarima, tad obracunavaju po nesto losijem kursu, ali i dalje dobrom, mislim da je po nekom njihovom Intesa Hit, kupovnom ili prodajnom, mislim da ta informacija stoji negde na njihovom sajtu.

Ne vidim razlog zasto ne bi mogao da podignes pare sa racuna, nakon sto ih uplatis? To je racun kao i svaki drugi, na koji mozes da uplacujes novac i da sa njega podizes novac, a kartica je samo vezana za taj racun. Ja sam nekad davno uplacivao i podizao novac sa deviznog racuna za koji mi je vezana Visa Internet kartica. Ono sta danas radim je da imam novac na jednom racunu, za koji mi je vezana Visa Electron kartica i onda kad hocu nesto da platim, koristim online nalog, prebacim online onoliko novca koliko mi treba na drugi devizni racun, za koji mi je vezana Visa Internet kartica i onda izvrsim placanje tom karticom.

Takodje, ne vidim razloga zasto kartica ne bi prosla na sajtu Air Serbia-e.

Hvala svima na odgovorima i pomoci.

Upravo sam u banci dobila identicne odgovore kao Dragance sto je napisao. Pa, bila sam zabrinuta jer me je malo bunilo sto uplacujem u evrima a posle na sajtu AS u dinarima itd...

Takodje su mi dali odgovor da mogu naravno da podignem novac ukoliko ne prodje transakcija, i rekli su mi d auplatim 5% vise.  

Ali ja sam sigurna 100%, secam se da mi je zena rekla kada sam otvarala karticu da ne mogu pare da se podignu nazad kada ih jednom uplatis a ne potrosis. Pretpostavljam da nije znala bas najbolje ni ona. 

U svakom slucaju, hvala jos jednom na savetima svima i na pomoci. 

Pozdrav, Marija :smile:

Postavio sam isto pitanje i na wizz temu, izvinjavam se što smaram, bitno mi je:

Wizzair rezervacija karte,

Sve normalno, i prilikom plaćanja failed. 

Ja imam Maestro karticu kojom uvijek plaćam online bez problema. I WTF da nemaju paypal? Ali najgore je što uopšte ne izbaci nikakvu poruku da je pokušaj neuspio, nego me samo vrati na početak stranice (gdje unosiš billing podatke), a da je failed znam samo po address baru jer gore piše /failed.

U čemu je štos?!

• 3 months later...

kupio sam kartu za Amreiku preko lastminute.com  i na mail mi je samo stigao confirmation mail sa podacima o osobama,  chek in code i broj eticket.  Tu su i podaci letova.To mi je stiglo kad sam platio karte.  Za let do Pariza iz Bg pise Airserbia operated by AilItalia. Jel treba check in posto jedan gospodin na aerodromu mi je rekao da moram 30 sati pre leta da obavim. I na koji sajt da idem za chek in? 

Hvala unapred. 

Hvala prijatelju let je u ponedeljak i malo me hvata frka.  Cekam taj mail pa javljam kako sam prosao da drugi znaju ako nalete na ovakvu situaciju. 

Ne znam kako moze AlItalija da ide iz BGa za Pariz, moze samo
preko Rima.

I ja sam uzeo kartu za Ameriku preko spoljnog sajta, kartu prodaje AirFrance, Delta leti segment do Amerike i nazad a prvi segment do Evrope leti AirSerbia. Zvao sam
za online check in, kazu da ne moram preko neta vec na aerodromu i da je besplatan.

Meni nije jasno sta AS izvodi sa tim online check-inom.
Ove sedmice sam se "cekirao" s telefona ali nisam stampao boarding pass. Kad sam dosao da predam prtljag procedura je bila kao da nisam nista uradio i odstampali su mi bp.
Nisam jos vidio da neko placa onih 30e tako da ne kontam cemu sve to.

• 3 months later...

Pozdrav ljudi. Buduci da sam duduk za ovo tacnije do sada sam samo leteo Wizz-om i Rajanom a preko njih mi je sve poznato imam dva pitanja buduci da bi rebalo da letim drugom komanijom. Hteo bih da kupim prvu kartu preko druge kompanije i preko sajta momondo nadjoh da mi je cena 147e  preko tripair-a, a kada odem na sajt kompanije kojom mi nude karte konkretno KLM ista karta je 158e. Da li je to realno? I ako jeste da li preporucujete neku od tih kompanija za prodaju karata, a koju treba izbegavati? Konkretno ovo je u pitanju. 
http://prntscr.com/hne5xy

Jeste realno da nekad bude jeftinije na sajtu neke online agencije nego na sajtu same kompanije. Ali, vrlo je verovatno da se na kraju desi da agencija doda neku taksu od 10-20 evra ili koliko vec za placanje odredjenim tipom kartice ili slicno, pa da cena na kraju cena bude ipak veca nego na sajtu aviokompanije. To mozes proveriti tako sto ces odraditi simulaciju kupovine na sajtu agencije i videti koja je konacna cena kad dodjes do koraka gde se placa. U sustini, sve te agencije jesu ok, sigurno se nece desiti da ce da ti uzmu pare, a ne izdaju karte, za to ne moras da brines. Razlika je sto, npr, neke agencije ne izvrse rezervaciju i kupovinu karte momentalno, pa moze da se desi da nakon nekih, recimo 24h, te karte vise ne budu dostupne po toj ceni. Tad mozes da imas neprijatnost u smislu da moze da potraje povracaj novca nekoliko dana, ukoliko ne zelis da kupis kartu po visoj ceni, a verovatno ne zelis. Konkretno za tripair, ne znam kako stoje stvari, nisam imao iskustva, ali, neke agencije koje rade momentalnu rezervaciju su recimo, expedia, orbitz, cheaptickets, ebookers... Ima ih mnogo. Ako je jako mala razlika u ceni, kao u tvom slucaju, ja bih kupovao direktno na sajtu aviokompanije. Prednost je da ako dodje do nekog pomeranja ili otkazivanja leta, obicno ces lakse to resiti sa samom aviokompanijom, nego sa agencijom.

• 1 month later...

Za Turkish Airlines vazi da karte ne mogu da se kupuju tudjom karticom?