Jump to content

Featured Replies

Posted

interesuje me post sam nov i nisam siguran za proceduru,kako mogu da platim low cost avio-kartu preko neta?da li moram preko deviznog racuna,ili obicnog,u kojoj valuti,ima li nekih taksi i ostalo vezano za placanje sto bi trebalo da znam? molim vas odgovorite ukoliko ste upoznati sa ovim stvarima.

Otvori devizni racun i izradi kreditnu karticu u nekoj banci! Neku karticu kojom mozes da placas i na internetu. Recimo, visa virtuon Raiffaisen banke ili bilo koja visa electron... Preporucio bih ti AIK banku, jer je kod njih sve to besplatno. Placanje obavljas tako sto odaberes ono sto zelis, avio let, bus, knjigu ili bilo sta vec i ukucas podatke sa kartice koje ti traze, najcesce samo broj kartice, a nekad i PIN. Placas u valuti koja je navedena tamo, ili nekad mozes i sam da biras valutu. Banka obavi sve te transakcije iz valute u valutu, tako da ti nemas brige. Jes' da to obicno bude po najlosijem kursu za tebe, ali drugacije ne moze:) U roku od par sekundi ti stize sms da ti je skinuto sa racuna toliko i toliko para. Sto se taksi tice, obicno je naznacena njihova vrednost, a konkretno, wizzair uzima 4 evra po letu za transakciju visa karticom. Znaci, tamo i nazad- 8 evra!

Ja sam do sada placao putem dinarskog racuna, da li se mnogo vise isplati ako se placa sa deviznog, ili da li moze koliko da ustedi ako se placa u britanskim funtama, zbog sve veceg priblizavanja funte i evra, jer kada sam putovao Easyjetom takav savet su nam dali.

Placanje obavljas tako sto odaberes ono sto zelis, avio let, bus, knjigu ili bilo sta vec i ukucas podatke sa kartice koje ti traze, najcesce samo broj kartice, a nekad i PIN.

!!! Nikako ne dajte PIN. Ako vam traze, budite sigurni 100% da hoce da vas prevare. PIN niko ne sme da zna sem vas. !!!

Ne, mislio sam bas na PIN. Kad se kupuje karta preko Orangewaysa, traze PIN. Drugacije ne moze. Dosad nisam imao problema, nadam se da ih necu ni ubuduce imati. Verujem da su ti sistemi zasticeni dovoljno dobro. Nisam ja valjda jedini koji je morao i PIN da ukuca?!

.

Nisam ja valjda jedini koji je morao i PIN da ukuca?!

Morao je i moj muz kada je kupovao kartu pre dva meseca, ali za sada se nista strasno nije desilo

Pa ako vas toliko brine PIN uvek mozete imati jedan racun koji cete koristiti samo za online uplate. Onda lepo stavite taman onoliko novca koliko treba, i dzaba im i PIN ako vec misle da kradu. Ne znam, meni to sto sam napisao zvuci logicno  shtrumpf

:mrgreen:

Zato i jesu najbolje internet kartice, one i nemaju PIN kod, a novca ima koliko vi zelite da stavite :D

Ne, mislio sam bas na PIN. Kad se kupuje karta preko Orangewaysa, traze PIN. Drugacije ne moze. Dosad nisam imao problema, nadam se da ih necu ni ubuduce imati. Verujem da su ti sistemi zasticeni dovoljno dobro. Nisam ja valjda jedini koji je morao i PIN da ukuca?!

Kupovao sam dva puta kartu preko Orangeways-a (novembar i decembar) i nisu mi trazili nikakav PIN. Treba samo pored 16-cifrenog broja kartice da se ukuca i CVC2/CVV2 (verification) code sa poledjine kartice ili UCAF.

Pa ako vas toliko brine PIN uvek mozete imati jedan racun koji cete koristiti samo za online uplate. Onda lepo stavite taman onoliko novca koliko treba, i dzaba im i PIN ako vec misle da kradu. Ne znam, meni to sto sam napisao zvuci logicno shtrumpf

ako vam traze PIN velika je verovatnoca da je to prevara. Tako da "taman onoliko novca koliko vam treba" uzece vam, a za uzvrat nece vam pruziti obecanu uslugu ili materijalno dobro.

Znaci, po vama najbolje banke kod nas to jest njihove kartice za online placanje Wizzair i letove u Rumuniji su? :)

Najjednostavnije da se dobiju te kartice bez nekih gluposto i zaracunavanja... Hvala.

Ja imam Intesinu visa internet karticu i placanje ide bez problema. Najbolje stvari su sto ne placas nikakvo odrzavanje racuna i trosis samo onoliko koliko ti je na racunu jer nije kreditna. Jedino sto se ceka nekih 20-30 dana da ti je naprave.

Ja bih dodao jedan savet. Naime desilo mi se pre dve nedelje na Malti da je kasirka htela da jos jednom provuce karticu kroz masinu jer je nije aparat dao povratnu informaciju da su pare skinute sa racuna. Onog momenta kada je kartica provucena sa mog racuna je skinut iznos i tog trenutka sam dobio SMS poruku o tome. Naravno da joj nisam dozvolio da ponovo "provuce" karticu jer bi mi dvaput naplatili ili ko zna koliko. Dakle imajte opciju da vas banka obavesti o promenama na racunu SMS. U tom SMS pise kada, gde, kome i koliko novca je skinuto, to pokazete kasirki i dovidjenja. I da dodam nikada i nikome ne otkrivajte PIN kod jer moze da vam se desi  :yok:

Ja sam ubedjen da sam jednom ukucavao PIN, da li na orangewaysu ili wizzairu. Uglavnom, kazem, dosad nisam imao problema. Izrada kartice kod AIK banke traje nedelju dana  apsolutno je sve besplatno, kako izrada tako i odrzavanje!

• Author

a,da li je moguce da se karta kupi online putem,preko deviznog,ili obicnog racuna,bez opasnosti zloupotrebe od strane trece osobe? :?

Ukoliko ta kartica nije podesena za placanje na netu onda ne moze.

Vecina obicnih kartica ne moze.

Kreditne kartice mogu.

• Author

bilo koje kreditne?ili,mora u banci da se naznaci da je potrebna za placanje putem interneta?mrzim sto moram da cekam per dana,da to zavrse,'bem ti drzavu!!!jos jedna stvar.da li neko iz iskustva zna,posto bi trebalo da putujem krajem aprila u svedsku iz budimpeste i odgovara mi cena karte(a moram da cekam par dana da mi urade karticu),koliko je moguce da se za tih par dana promeni cena karte???frka mi je,gledam svakih 5 minuta!!!  :shockkk:

1. nije drzava kriva sto bankama treba izvesno vreme da izrade karticu,

2.cena karte moze da se promeni i na vise i na manje,

3.ako ti se zuri nadji nekog ko ima karticu pa kupi kartu

sretan put

• Author

ne zbog kartice,nego zbog toga sto moram da putujem iz druge zemlje!!!al nema ni veze.necu da cimam nikog za karticu,nadam da nece biti toooliki problem da sacekam par dana,samo,nisam imao iskustva sa low cost letovima,pa...u svakom slucaju,hvala na info-u,malo sam mirniji sad,a za pet minuta...ko zna...  :cry22:

Cena karte se ne menja svakih 5 minuta vec na par dana ili nedelju dana tako da ne garantujem nista sta ce biti za par dana.

Koliko sam videla Viza kreditne kartice imaju taj CVV2 code koji se koristi za kupovinu preko neta. Ne znam za ostale.