Jump to content

Featured Replies

Zanimljiv izveštaj. Nisam bio u Libanu od 2005, ali rado bih ponovo otišao. Pitam se kako je dolazak milion i po Sirijaca uticao na život tamo, s obzirom da je i pre toga političko-ekonomska situacija bila veoma osetljiva.

@Lazare, hvala. Možda je vreme da ga opet posetiš.

Sirijce sam najčešće viđala po odmaralištima. Tamo uglavnom dolaze libanski gastosi i viša klasa. Srednja klasa je uglavnom na javnim plažama ili privatnim, ali ne tako fensi.

Kad prođe sezona, verovatno nađu drugi posao. Dolaze i kao turisti. Koliko su platežni, ne znam.

Mada veliki broj njih prosi, posebno u Hamri i Džamejze. Nekada stvarno mogu da te preplaše. Rešenje je reći im samo "BADEN" i više ti se ne obraćaju.

Edited by petrovna

2 hours ago, petrovna said:

Rešenje je reći im samo "BADEN" i više ti se ne obraćaju.

Jel' moze Baden-Baden kao ona banja poznata u Nemackoj? 

Salim se, sta znaci rec "baden"?

Baadein ? znači kasnije. 

Sad razmišljam da idem ponovo u januaru ili aprilu. Ne videh vodopade. Bila sam do Jezzine, ali nista, suvo.

Edited by petrovna

7 hours ago, petrovna said:

Baadein ? znači kasnije. 

Sad razmišljam da idem ponovo u januaru ili aprilu. Ne videh vodopade. Bila sam do Jezzine, ali nista, suvo.

Jel' mozes navesti neke cene hrane, ono konkretno sta koliko kosta, kakva je higijena u radnjama koje sluze hranu, itd?

Najbolji falafel u Bejrutu kod Abou Al-Karam košta 45.000 LL.

Zatar je kako gde, a kombinacija sa sirom dodje oko 25.000 LL, opet zavisi od veličine, jer sam plaćala i 65.000 LL u Batrunu. E, sad muškarcu manji zatar možda nije dovoljan za doručak ?

Moja omiljena poslastičarnica, nije libanski fazon, ali je fenomenalna: https://meltndip.com/

Veliki sok (500 ml) od nara je 130.000 LL. Voćna salata u marketu je 28.000 LL. Voda od 2L je 8-9.000 LL. Komad peciva 5.000 LL.

U kafiću poručena voda, jedna amerikana, jedan latte i limunada sa nanom, 200.000 LL uz bakšiš.

Doručak u hotelu je 10 dolarčića, to dođe bacanje para. Za te pare jedeš ko car!

Higijena je ok. Jela i uličnu i restoransku hranu. Ponela aktivni ugalj, ali ga nisam koristila. Najbolji mi je lik u Batrunu - Koko pekara. Pekar ništa ne dodiruje bez rukavica, a promeni ih kad golim rukama uzme novac. Ako ima para na stolu para, samo ih zgrne u neku kutiju. Kod nas i pare i hleb ti daju, a niko ne pere ruke. 

E, sad kako dolar skače idu i cene.

Edited by petrovna

On 8/26/2022 at 9:11 AM, petrovna said:

Inače dolar ludije, tokom mog boravka od 30.000 dostigao je 34.000 LBP

OK, znaci 1$ = 34.000 LBP otprilike, znaci taj falafel je bio oko 1.5$ kazi ga? To je onda izuzetno jeftino?

Vidi se ko je upućen u materiju i ko prati temu ? @deleter, hvala.

@Hibridni Kukuruz, tako je. To je cena falafela. Samo što nije dž ?

Tu sam za sva pitanja.

Ako odem još koji put, postaću expert za Liban. Nekome je omiljena Turska ili Grčka, ja se navukoh na Liban ?

• 4 months later...

Била поново у Либану. Мало пиркао ветар, температура око 18 степени, а последњег дана мог боравка почела је киша. Поједини Либанци су баш зимогрожљиви ? Божићни вашар у Батруну ме одушевио на сликама и купих авио карту.

Курс је последња три дана лудовао. Када сам стигла долар је био 43.000 LBP, пењао се за по 1.000, ишао до 49.000. Сад је пао. У Хамри сам сконтала које су две мењачнице најбоље. Знам који најмање плаћају, а код њих увек гужвара, раде слично као шибицари у Паризу.

Убер ради екстра. Рачун 152.000 LBP, даш 200.000 и то је то, њихов бакшиш. Читала сам да су се због тога неки жалили на Болт. Ма, за те паре код нас само уђеш у такси. Ово је била цена вожње после поноћи до аеродрома.

Чувени фалафел је 60.000 LBP.

Edited by petrovna

I ja bih ponovo u Liban. Sad me uhvatila nostalgija dok čitam. Nedostaju mu malo svežije zime.