Jump to content

Featured Replies

Posted

Hej drugari imam jedno pitanjce za vas! Trebam da idem u grcku da radim na 6 meseci ali kako sam se raspitao,sa cro padosem moze se boraviti 3 meseca i nema onoga; izadjes pa udjes i mozes jos tri da budes!!! rekli su mi kad prodje tri meseca boravka,onda moras da izadjes tek mozes uci u grcku za 3 meseca!!???!! Zna neko neku caku,precicu,zaobilaznicu ili ima li neko iskustvo sa tim. Stvarno bi mi pomogao..thanks  :kamp:

Ako ides da radis tamo i dobijes radnu vizu nemas ogranicen boravak.,tj imas onoliko koliko ti pise na vizi.Ako radis na crno bez vize onda moras da ostanes 3 meseca pa da 3 meseca provedes van EU (znaci ne samo van Grcke nego van cele EU).

Ako ides da radis tamo i dobijes radnu vizu nemas ogranicen boravak.,tj imas onoliko koliko ti pise na vizi.Ako radis na crno bez vize onda moras da ostanes 3 meseca pa da 3 meseca provedes van EU (znaci ne samo van Grcke nego van cele EU).

Dobro ne bas van cele EU, vec van Sengenskog prostora :)

Mozes u Bugarsku, Rumuniju, Kipar, UK, Irsku... Veliki ti je izbor :)

Da,na to sam mislio.

Dobro ne bas van cele EU, vec van Sengenskog prostora :)

Mozes u Bugarsku, Rumuniju, Kipar, UK, Irsku... Veliki ti je izbor :)

Nisam bas sigurna da se to pravilo odnosi samo na sengenski prostor, vec na celu EU. Proveri u svakom slucaju.

koliko sam ja upoznat sa situacijom imas pravo na 3 meseca neprekidnog boravka ali naravno bez prava zaposlenja, mada sumnjam da ces imati problema sto radis. E sad, ne moras da napustas Grcku ali ostaje cinjenica da ces onda ipak biti nelegalno tamo, (jedino ako te ne registruju prilikom ulaska, moz' da budes koliko 'oces). Znaci najbolje samo predji granicu nakon ta tri meseca i odmah se vrati. Ne moras da budes 3 meseca van Grcke nego mozes odmah nazad. U svakom slucaju, najbolje se raspitaj u Grckoj gde budes bio i radio.....

Za sve one kojima nije potrebna viza za EU postoji vremensko ogranicenje boravka - 90 dana u 6 meseci. Dakle, nije dovoljno da se izadje i udje.

Medjutim, postoje dva momenta:

1. Grci cesto ne udaraju pecat (niti na bilo koji drugi nacin registruju datum odlaska) u pasos na drumskim prelazima. Stvar je ciste srece, ali mozda ti onda ta tri meseca ne budu nigde zabelezena. Ako nema pecata, uvek mozes da kazes da si proveo tamo tri dana, a ne tri meseca.

2. Hrvatski drzavljani mogu sa licnim kartama u Madjarsku, Italiju, Austriju i Sloveniju. Odatle mozes u Grcku avionom (ili brodom), a obzirom da si koristio LK na ulasku u Schengen, nemas pecat u pasosu (vec na nekakvom papiru). Onda za sledeca tri meseca koristis pasos i tako u krug.

Naravno, nijedan od ova dva nacina nije bas legalan, ali ne bi trebalo da ostavi bilo kakav trag. Podrazumeva se da bez radne vize nemas pravo da radis, pa ako si vec u prekrsaju...