Jump to content

Featured Replies

Posted

Ne znam da li vec imamo ovakvu temu, ali, inspirisana blogom dva momka iz portugala koji su se biciklima zaputili u afriku da sa 1000 evra u dzepu ispitaju koliko daleko mogu da doguraju/doverglaju, pitam ja vas - koliko ste daleko stigli i sa kojom sumom novca?

p.s. blog je na adresi http://ateondevaiscom1000euros.blogspot.com/ , a njih dvojica su trenutno pravi heroji u portugalu, pa su cak i knjigu objavili. mada, 1000 evra nije uopste mala suma :)

Наравно да није мало, толики ће ми бити буџет за свадбу заједно са брачим путовањем ака меденим месецом и још од тога могу да средим крило на колима + екстерни хард и приде да ждерем у кафани.  ;D

Ne znam da li vec imamo ovakvu temu, ali, inspirisana blogom dva momka iz portugala koji su se biciklima zaputili u afriku da sa 1000 evra u dzepu ispitaju koliko daleko mogu da doguraju/doverglaju, pitam ja vas - koliko ste daleko stigli i sa kojom sumom novca?

p.s. blog je na adresi http://ateondevaiscom1000euros.blogspot.com/ , a njih dvojica su trenutno pravi heroji u portugalu, pa su cak i knjigu objavili. mada, 1000 evra nije uopste mala suma :)

Iz Portugala do Afrike bi moglo i za 100, a kamoli za 1000 evra.

• Author

Njima je cilj prvenstveno Dakar, ali mislim da su kasnije jos nesto produzavali. Oni su pravi hit avanturisti u Portugalu, a kada bi se neko od nasih putnika pojavio sa pricama od 20-100 evra fonda do Istambula ili ko zna gde, mislim da bi ovi popadali u nesvest :)

Pa moze se sa relativnom malim budzetom proputovati , ali je sve pitanje da li su uvek stvari, koje se rade zbog manjeg trosenja novca, eticke i ljudske, jer ako meni neko nesto ucini, ja autmoatski razmisljam kako da se revansiram. Ko naprimer koristi CS smestaj, u redu bi bilo da koji put izvede domacina negde na pice, na veceru. Jednom sam imao CS iskustvo, i vise sam potrosio casteci domacina, nego sto bih potrosio u nekim hostelima  ;)

Ko naprimer koristi CS smestaj, u redu bi bilo da koji put izvede domacina negde na pice, na veceru. Jednom sam imao CS iskustvo, i vise sam potrosio casteci domacina, nego sto bih potrosio u nekim hostelima  ;)

Moze da ga izvede, ako ima mogucnosti, ali to apsolutno niko ne ocekuje niti zahteva. Poenta CS-a uopste nije u tome :) Imam dosta CS iskustva, sto hostujuci, sto surfujuci, i poznajem prilicno veliki broj cs-era, tako da sa sigurnoscu mogu to da tvrdim :)

Ako ti primis nekoga, jel ocekujes da te vodi po restoranima i kupuje ti dzidza-bidze? :) Lep je gest kad ti neko donese neku sitnicu iz svoje zemlje, ostavi ti dobru muziku, neki sjajan film za koji drugacije ne bi cuo itd, ali ni to nije toliko bitno, koliko to sto mozes upoznati neku sjajnu osobu, razmeniti iskustva i sto-sta drugo. U tome je poenta, a ne u obilasku restorana :)

Mexico, mesec dana, vozna povratna do Budimpeste, povratna avionska Pesta - Mexico city, vozne (tada su jos saobracali putnicki vozovi)autobuske karte od MC pa duz celog Jukatanskog poluostrva, hoteli (tada ne bese ni CS-a ni HC-a), klopa, ulaznice za muzeje, lokalitete, dvodnevna tura odlaska dva dana u dzunglu u blizini gvatemalske granice sa obilaskom Bonampaka i Jahchilana, neke sitnice za poneti kuci i sve je stalo u 1000 $.

2 meseca Maroka tamo vamo po celoj drzavi sa veoma skupom avionskom kartom (400eura) je kostalo 1000eura. Dodushe razbacivala sam se parama

Sad sam potrosila 250eura sa sve avionskim kartama za 2 nedelje.

400eura mesec i po dana Ukrajine

... ajde ti lepo prevedi neke detalje naseg foruma na taj portugalski pa nek popadaju u nesvest

:hihi:

Bilo bi dobro napiati koje godine su se odigrala sva ta putovanje,s' obzirom da cene onda i sada sigurno nisu iste kao i vrednost tih para.

Takodje ja kad se spremam za neko putovanje i pripreme uracunam u pare koje sam potrosio.Npr konzerve koje nakupujete u Srbiji pre nego negde odete i njih treba uracunati,lekove,troskove viza,neki odevni predmet....

Sto se tice CS-a  po meni normalno je domacinu skuvati neko jelo sa tvog podneblja,ja eventualno odnesem flasu nekog pica,a nikako izvoditi domacine po nekim skupim restoranima osim ako to sami ne zelite.

Otkrio sam da se najise para potrosi na neke sitnice...npr znate de cete se voziti vozom sledecih 5-10-15 sati pa nakupujete hrane,pica,novine....i ako to jos uradite u nekoj skupoj radnji naz.stanici.....Ili tokom stopiranja isto uradite na benz.pumpi

ja sam letos za 7 dana u crnoj gori potrosio 15ak evra, uglavnom na pivo i par vekni hleba. sve ostalo bio je stop, konzerve tunjevine od kuce, riba i skoljke iz mora, donacije vode i supe od drugih kampera, i tako nekako. obidjo skoro celu obalu =]

• Author

2 meseca Maroka tamo vamo po celoj drzavi sa veoma skupom avionskom kartom (400eura) je kostalo 1000eura. Dodushe razbacivala sam se parama

Sad sam potrosila 250eura sa sve avionskim kartama za 2 nedelje.

400eura mesec i po dana Ukrajine

... ajde ti lepo prevedi neke detalje naseg foruma na taj portugalski pa nek popadaju u nesvest

:hihi:

trenutno bi popadali u nesvest od mog "znanja" portugalskog :))) prvo malo da se usavrsim, posle sto da ne :)

istanbul 6 dana - 25 evra (stop do tamo i nazad, viza 10evra, hotel 10 evra, i pet na klopu i piće tamo, tada nije trebala bugarska viza)

transazijska tura (madjarska, ukrajina, rusija, kazahstan, kirgizija, kina, mongolija, sibir, pa preko moskve, ukrajine i madjarske nazad), 78 dana (nešto preko 2.5 meseca) - 850 do 900 evra (celokupan budžet koji uključuje vize, smeštaj, prevoz, hranu i pozamašnu količinu usput kupljenih stvari)

Ja sam u Mexico isla 1997. a posle sam bila 2001. ali su cene bile nepromenjene. Buduci da sam na grupi Mexico cini mi se da je i dalje sve isto, osim sto  je nesto skuplja avionska karta (taka je povratna bila 509 $, a sada, ne znam, davno nisam cackala.

Hej Pedja pa to zvuci jako puno! Nisam davno baratala sa forintama, ali koliko bi to bilo u dolarima/ evrima? Zvuci kao 1000 evra! Ne mogu da verujem. Istina ja sam poslednji put kada sam isla na tu stranu kartu rezervisala 4 meseca unapred.