Jump to content

Featured Replies

HostelWorld i HostelBookers imaju dobre web aplikacije, može da se uredjuju cene i detalji hostela bez problema. Ako ti dodje gost pa naidje na veću cenu od one na koju je računao preko HostelWorlda, može da ti ostavi negativnu referencu na HW sajtu. Na HW reviews traju 6 meseci (komentar i ocene) a na HostelBookersu traju zauvek. Tako da se ljudima iz hostela ne isplate egzibicije niti nemar, pošto su review unosi neverovatno bitni, te podatke koristi bar desetak drugih sajtova, gledaju ih gosti, i eventualno spominjanje u nekom vodiču mnogo zavisi od rejtinga na ova dva sajta. Na kraju krajeva, ako web aplikacija zakaže pa npr ne može vlasnik hostela da vrati cene ili već šta, kad mu dodje rezervacija sa HWa na email, uvek može da obavesti gosta o izmeni preko njegovih unetih detalja, mada je to malo primenljivo u praksi.

Jeftinija cena na HW ili HB nije 100% garancija, ali je toliko veliki rizik po hostel da dobije negativni review da takvi slučajevi kod dobrih hostela maltene ne postoje.

gledam kod mene u hostelu, preko HW i HB uglavnom rezervišu Australijanci, Amerikanci (SAD), i tek poneki gost iz Evrope.

Ne vezano za rezervacije, već za komentare - ponekad pogledam iz koje zemlje dolaze komentari, i da ne ispadnem sad kako imam neke predrasude, ako vidim da je negativan komentar ili referenca potekla od neke osobe/a iz Velike Britanije, odmah pomislim kako taj hotel/hostel možda nije loš uopšte.

Nisi navela kakve su cene bile na sajtu hostela, samo si stavila printout sa HW-a.

nisam, zato sto sam u trenutku rezervisanja na sajtu hostela nasla visu cenu nego na HW i naravno odlucila se za HW

ja mislim da HW radi predrezervacije, pa zato nekad imaju bolje cene, evo mogao bi marko da nam kaze da li je tako?

Međutim, očito postoje hosteli koje baš briga, oni imaju negativne ocene zbog milion drugih stvari, ali i dalje posluju i nekako im dolaze ljudi, pa cak i preko HW-a jer nisu citali komentare ili se nadaju da su aktuelni samo oni pozitivni. Od takvih hostela, gde ćebad smrdi, gde je osoblje neljubazno, gde nema wc papira ili curi voda, itd, nije neobicno da su neazurni sto se tice web cenovnika na drugim sajtovima.

Prihvatam da bi cene mogle biti bolje zbog predrezervacije, recimo da umesto 25 eur dobijes cenu za 22 eur, ali tesko da umesto 14 dobijes za 8.

Forumasi, zamolio bih za malu pomoc.

- Do sada sam uglavnom smestaj uplacivao preko visa/master kartice, ali ovoga puta hteo bih to da uradim preko internet kartice Banka Intese. Do sada sam uglavnom koristio zvanicne sajtove hostela, nikada nisam preko posrednickih sajtova(hostelbookers, hostelworld, booking i sl.).E, sad recimo ako se odlucim da hostel bukiram preko nekog od navedenih sajtova, koji uzimaju proviziju od 10 odsto, da li je potrebno da na karticu stavim ceo iznos, ili samo tih 10 odsto od ukupnog iznosa?

- Isto me zanima kako je kada bukiram direktno preko sajta hostela sa internet karticom. Npr. za ovaj hostel mi traze standardnu proceduru, dakle da ukucam podatke sa kartice, ili da im kopiju iste sa svojim licnim podacima posaljem preko faxa. Zanima me da li bez problema mogu na karticu da stavim 50 eura, sto je i vise od 10 odsto od ukupne cene, i da mi prihvate rezervaciju?!

Unapred hvala!!!!

Koliko ja imam iskustva sa uplaćivanjem bilo čega komercijalnog preko kartice, ti nikada i ne možeš da odrediš iznos, već je on automatski iskalkulisan u samoj formi na sajtu, baš zato da ne bude nikakve zabune. Izuzetak je ako uplaćuješ neku donaciju itd.

Dakle, ona konačna cifra koja ti piše na stranici pre nego što konačno pritisneš "Pay Now" ili neko slično dugme, to je cifra koja će ti biti skinuta sa računa.

Ja imam karticu banke Intesa, Visa Internet, i kada sam bio u Bergamu u februaru, preko Hostelworlda sam pronasao jedan interesantan hostel, a onda sam preko Bookinga pronasao isti taj par par evra jeftiniji. Tako da sam preko Bookinga radio rezervaciju. E sad, pre tog hostela, imao sam rezervacije 2 razlicita hotela u Parizu, i jedan od njih mi je rezervisao 50 evra za slucaj da se ne pojavim, dok niti ovaj u Bergamu, niti prvi hotel u Parizu nisu rezervisali nista.

Ako budes pronasao hotel koji zelis (ili hostel), pogledaj da li negde pisu uslovi prema kojima se vrse placanja. Dalje, kada vec rezervises, pogledaj jedan dan pre polaska u svojoj banci ili na svom internet nalogu da li su ti neka sredstva rezervisana. Ja sam u pomenutom trenutku imao sve pare koje bih inace trebao da platim, na racunu, a dan pred polazak sam podigao samo ono sto mi nije bilo rezervisano.

Ako ti nije preveliko cimanje, za pocetak uplati iznos za samo jedno nocenje (u banci ce ti reci da imas barem jos 2.5% vise od tog iznosa), pa ako kartica ne bude htela da prodje, pitaj za savet nekoga iz sluzbe platnih kartica ili kako se vec zovu. E onda mozda da probas da uplatis ceo iznos na racun, pa da vidis dan pred polazak koliki iznos ce da rezervisu.

...ne vidim u cemu je problem. ako je jeftinije na HW, rezervises na HW i platis njihovu cenu kao sto sam ja u slucaju koji sam postovala ovde.

kad mi je bilo jeftinije na sajtu hostela, rezervisala sam na sajtu hostela.

ti si u prvom postu rekao da ne verujemo cenama na HW, ali ja sam sigurna da ako rezervises na HW placas tacno tu cenu u hostelu, pa bila ona manja ili veca od hostelske cene. kada je na HW cena manja to samo znaci da su oni uradili neke prerezervacije u dogovoru sa hostelima itd.

to sam i ja napisao.

Cene mogu varirati ali nema nikakve prevare.

What you see is what you pay...

Vrsljala sam malo po booking-u i hrs-u i jos par sajtova i dosla do sledeceg zakljucka:

Nema sanse da negde uhvatis neki popust. Cene su manje vise fixne a razlikuju se samo po sezonama.

Da li su bolje sanse dobiti popust na sajtu hotela?

Da se razumemo, kao popust ne smatram npr 25% koje daje hrs a sa tim popustom cena dodje isto kao i na booking.com. Znaci, mislim na realne popuste.

Mislila sam da ce popusti da budu izrazeni usled velikog kapaciteta hotela, skorog datuma dolaska a male popunjenosti. Kao ono LastMinute ali to nigde nisam ugledala.

Ako neko ima neke varijante, please....

Ovaj tunehotels je extra.

Easy ima jace cene za 5 od 6 pregledanih hotela u Portugalu od booking.com

Nije to neka razlika ali za period 3 nocenja skuplji su za oko 10e.

Jeftiniji su jedino za onaj u koji nema sanse da idem 5*.

Da li je neophodno/pozeljno poslati mail hostelu i proveriti da li su primili rezervaciju preko Hostelworld-a? I koliko je bitno vreme dolaska koje smo naznacili ( u slucaju da ne stignes u to vreme zbog guzve u saobracaju ili slicno...)?

Da li je neophodno/pozeljno poslati mail hostelu i proveriti da li su primili rezervaciju preko Hostelworld-a? I koliko je bitno vreme dolaska koje smo naznacili ( u slucaju da ne stignes u to vreme zbog guzve u saobracaju ili slicno...)?

Ja (usled sopstvene paranoje  :) ) uvek posaljem mail hostelu / hotelu i proverim da l stvarno imaju moju rezervaciju i da l je to ta cena koju sam ja nasla na Hostelworldu ili vec nekom drugom sajtu za rezervacije. Do sad su mi svi uvek odgovarali i potvrdjivali da je sve OK. Takodje, znam ljude koji ne salju nikakav mail hostelu nego se samo pojave - i takodje nikad nisam cula da je neko imao problema.

Mislim da vreme dolaska nije previse bitno + - sat, dva. Jedino ako nije neki ekstreman slucaj pa se u hotelu pojavis u 22 h a njima u uslovima rezervacije navedeno da treba da se pojavis do npr. 18h a da za sve kasnije od toga javis da ces kasniti. Ili ako recepcija ne radi non-stop a ti stizes u hostel npr. u 01h nocu - to treba da najavis.

Ja sam do sada rezervisao na Hs-u hostele, hotele i apartmane bar jedno 20-ak puta (preksinoc sam se vratio iz Barselone, rez. na Hs-u) i samo sam jednom imao problem od 3e i to zato sto je recepcionar bio nepismen i nije znao da cita ni svoj jezik (Turska). Elem, uvek proverim i originalni sajt hotela i uvek, ali uvek je jeftinije na HS-u. Isto vazi i za druge booking sajtove (Holiday House, npr). Prema tome, najtoplije preporucujem HS! Iz iskustva. Naravno, mogucnost nesporazuma uvek postoji, ali to moze da vam se desi i sa direktnom rezervacijom na sajtu hotela, sto se meni, eto slucajnosti, i desilo (Sirija).

Ono sto bih ja preporucio ljudima je da ne pretrazuju samo hostele vec i hotele koji mogu biti jeftiniji (ponekad) od hostela, a u slucaju da ih ide vise od dvoje, da pokusaju i sa iznajmljivanjem stanova i kuca sto moze biti veoma isplativo (od 50e dbnevno za celu kucu pa navise). Sajt za kuce koji preporucujem je http://www.rent-holiday-homes.com

Vrsljala sam malo po booking-u i hrs-u i jos par sajtova i dosla do sledeceg zakljucka:

Nema sanse da negde uhvatis neki popust. Cene su manje vise fixne a razlikuju se samo po sezonama.

Da li su bolje sanse dobiti popust na sajtu hotela?

Da se razumemo, kao popust ne smatram npr 25% koje daje hrs a sa tim popustom cena dodje isto kao i na booking.com. Znaci, mislim na realne popuste.

Mislila sam da ce popusti da budu izrazeni usled velikog kapaciteta hotela, skorog datuma dolaska a male popunjenosti. Kao ono LastMinute ali to nigde nisam ugledala.

Ako neko ima neke varijante, please....

U Evropi (i u Dubajiu) postoji http://www.easyhotel.com/

U Aziji (uskoro i u Londonu) http://www.tunehotels.com/

Preuzeli su sistem poslovanja low cost avio kompanija.

Ovaj tunehotels je extra.

Easy ima jace cene za 5 od 6 pregledanih hotela u Portugalu od booking.com

Nije to neka razlika ali za period 3 nocenja skuplji su za oko 10e.

Jeftiniji su jedino za onaj u koji nema sanse da idem 5*.

Ubih se trazeci temu koju sam postavila i gle, evo je na mestu koje nema veze sa istom al ajde...

Ej, jel ima nesto u Evropi kao ovaj Azijski site, bas je extra....

Ja imam dobra iskustva sa ratestogo.com, nedelju dana pred put sam nalazila znacajne popuste a nisu bili hoteli od 5* pa da mi sa 200 eur za noc skine na 100 eur za noc  ;D.

Kod njih je booking period 3 nedelje unapred. Doduse, nisu isti popusti za sve gradove i drzave... al probaj, nista ne kosta  :)

Treba da rezervisem hostel u Maroku. Zanima me postoji li nacin da se izbegne onih cuvenoh 1.5e zxa booking posrednistvo, ja bih da platim samo hostelskih 10% za pocetak?

Pregledas komentare i ocene, a onda potrazis sajt izabranog ho(s)tela i rezervises direktno tamo (ako je cena niza  :-\ )

Ako ho(s)tel nema sajt potrazis taj ho(s)tel na nekom drugom portalu koji ne neplacuje proviziju unapred...Booking.com ili Venere.com npr

Ima malecki problem, ti sajtovi su za hotele, ne i za hostele, a cene u tim hotelima su visestruko vise tako da..... :yok:

Njih sam naveo kao primer, ima ih jos milion ...

Samo izguglas ime hostela i videces.

I obavezno proveris da li hostel ima svoj sajt

razmotri opciju da ne rezervises nista u maroku.

u velikim gradovima, narocito u medinama velikih gradova lakse se nadje smestaj na licu mesta nego sopstveni hostel. uglavnom onda moras da platis nekom klincu da te odvede na adresu.

ne znam koji su gradovi u pitanju, ali na vecini mesta u maroku je ogromna ponuda smestaja i retko gde su cene fixne. takodje, ako stignes kasno uvece i samo hoces da prespavas jednu noc, nekad daju i ispod cene samo da im sobe ne bi zvrjale prazne.