Jump to content

Featured Replies

Posted

Ja ne znam jel pratite vesti i to, ali u poslednja 2 dana se desilo nesto sto je mene nateralo u namanju ruku da googlam "how to make molotov cocktail".

K.Genc: Srbija bez viza još ove godine

09.02.2009.

Ministarska inostranih poslova Mađarske Kinga Genc izjavila je danas u Budimpešti da postoje veliki izgledi da Srbija još ove godine dospe na "belu" šengensku listu.

----

ALI!!!?!?!

Danas stize sledeca vest

Olaka obećanja vlade u Beogradu

11.02.2009.

Srbija će podneti zahtev za članstvo u EU u aprilu ove godine, a njeni

zvaničnici su informisani o tome da će vizna liberalizacija verovatno pretrpeti određeno kašnjenje, piše u jednom internom dokumentu EU.

Posredi je dokument “O stanju u Srbiji na početku 2009. godine”, koji je završio na stolovima komesara Evropske komisije, a u koji je novosadski Dnevnik imao ekskluzivan uvid.

Poruka srpskim zvaničnicima da ne kreiraju nerealna očekivanja po pitanju evropskih integracija, vizne liberalizacije i ekonomske situacije nije ispoštovana, kaže se u dokumentu, pa su pojedini članovi vlade izlazili u

javnost s izjavama koje nemaju uporište u realnosti.

Srpskim zvaničnicima je, na primer, stavljeno do znanja da bi moglo doći do kašnjenja vizne liberalizacije, mada Srbija jeste usvojila neophodne zakone, jer ima problemi u implementaciji nekih od njih.

Kao ilustracija u dokumentu se navodi Zakon o zaštiti podataka, s obzirom na to da se Srbija "suočava s ozbiljnim kršenjem prava na privatnost i ličnih prava, a da pri tom ima samo nekoliko eksperata u toj oblasti, što je nedovoljno za dobru implementaciju zakona".

----

Ako se ne desi neka akcija, neki skup naroda na ovo, bilo sta, mi kao narod ne zasluzujemo da postojimo.

Jel moguce da jedan Djelic moze toliko da obecava i da je dalje na vlasti, jel ima on imalo ljudskog u sebi a da ne da ostavku.

Ukucajte samo "Beli shengen" u pretrazivac nekih vesti i dobicete naslove "Srbija do kraja godine u belom shengenu" , "Srbija do aprila bez viza" iz godina 2007, 2008...

2009 je godina, ni u 2010 nemamo shanse za ovo..DOKLE!?!?!?

en.wikipedia.org/wiki/Molotov_cocktail

sve vesti i izjave onih koji se na njima pojavljuju prepune su besramnih kontradikcija, ne samo one koje se tiču belog šengena :) bolje je ne pecati se :) usput, podsećam i da na forumu nisu dozvoljene diskusije o politici, čisto da se ne razvija diskusija u tom pracu :)

Ja savetujem svim ljudima da ne putuju u Evropske zemlje gde ionako nece doziveti nista drugacije od onoga sto vec imaju u Srbiji, a pri tom nas i nece tamo cim toliko maltretiraju sa vizama...Ne zelim da putujem tamo gde nisam dobrodosao..

Umesto toga, za te iste pare koje bi potrosili u skupoj Evropi, otputujte u zemlje Bliskog istoka, Azije, Juzne amerike, ili Afrike...

U vecini tih zemalja cene ssu 2, 3 pa i 5 puta nize nego u Evropi, znaci moze duze da se ostane, a zadovoljstvo zbog upoznavanja potpuno razlicitih kultura i predela od nase je svakako vece....

Takodje cete se osecati dobrodoslo, i necete biti maltretirani u ambasadama ili ispitivani na granicnim prelazima..

Jedini problem je malo skuplji prevoz, mada ako se malo trazi po netu, i to moze jeftinije da se nadje, pa se ta razlika u cenama prevoza anulira sa znatno jeftinijim zivotom u tim zemljama u odnosu na Evropu.

Zato, ljudi, oslobodite se i krenite da putujete, ne plasite se, niko vas tamo nece kidnapovati ili ubiti, ceo svet je sad postao mnogo sigurniji...Cak cete pre biti opljackani u jednom Londonu ili Parizu, nago u Amanu ili Saigon-u ( Ho shi Min-u)....

Treba samo malo volje i garantujem mnogo bolji provod i uzivanje nego u Evropi..

marko, mislim da to vec znamo :) mada s'druge strane, nije to lepo cuti od tebe koji si bio od tromsa, preko bristola do istanbula.. svugde :)

to je kao ona prica, deco nemojte da se drogirate (prica cale koji se samo tako drogirao u mladosti) hahaha  ;D

marko, mislim da to vec znamo :) mada s'druge strane, nije to lepo cuti od tebe koji si bio od tromsa, preko bristola do istanbula.. svugde :)

to je kao ona prica, deco nemojte da se drogirate (prica cale koji se samo tako drogirao u mladosti) hahaha  ;D

Pa bas zato sto sam bio, zato i pricam...

A i inace sam po Evropi putovao uglavnom sto sam morao, ili zbog posla, ili da posetim prijatelje...Mislim da sam sam na Iberijsko poluostrvo isao zato sto sam hteo..

A ni tamo ne bi vise  :)...

A mislim da i dalje ima ljudi koji ne smeju da idu nigde dalje od Evrope, koji misle da je to neka velika avantura otici tamo i ko zna sta sve jos..

Pa ima vise polazaka autobusa ili voza u toku dana od jednog Bankoka do Pnom Pen-a npr, nego od Beograda do Budimpeste za celu nedelju...

Проблем визне либерализације уопште није наиван. Закони нису проблем за доношење, већ је проблем у примени истих, што сви знамо, као и о стицању поверења у одређену државу.

Реално, зашто би неко нама укинуо визе када ми у Албанце са Косова третирамо као домаће држављане и издајемо им пасоше, а Косово има другачији третман што се тиче виза? Има ту још штошта што ја сматрам бесмисленим, ал' добро сад. :fool:

Ovo pitanje je cisto politicke prirode, pa je svaka smislena diskusija na ovu temu protivna uredivackoj politici foruma  :).

Medutim, sledeca zamena teza jednostavno para usi :

...Ne zelim da putujem tamo gde nisam dobrodosao..

Nisi ti kao pojedinac nepozeljan, vec se radi o nesposobnjakovicima iz tromog birokratskog aparata koji nisu u stanju da donesu niz predefinisanih sistemskih zakona kako bi se na tu famoznu belu sengen listu dospelo. Zaprepastices se kada vidis u kojim sve oblastima ne postoji zakonska regulativa, ili su resenja zastarela.

To je prvenstveno odnos i opredeljnost drzave, oslikan u skorasnjoj ujdurmi vezanoj za izdavanje novih putnih isprava.

Sa druge strane, ne znam u kojoj si ti EU bio, ali ova koju sam ja prokrstario dobrano se razlikuje od Srbije - ali bice da je to razlika u percepciji.

I sam vise preferiram navedene alternativne destinacije, ali ipak slobodu kretanja bez preteranih birokratskih zavrzlama kroz jedno civilazacijski naprednije drustvo ne treba poistovecivati sa kiselim grozdjem.

ali ipak slobodu kretanja bez preteranih birokratskih zavrzlama kroz jedno civilazacijski naprednije drustvo ne treba poistovecivati sa kiselim grozdjem.

Mislio si naravno na pricu iz psihologije o sindromu ili cemu vec, kiselog grozdja, kada ono sto nam je nedostizno ili nam se takvim cini ucinimo manje privlacnim da bismo lakse bez toga ziveli, laicki receno , naravno. Slazem se sa tobom i fakat je da ljudi cesto tome ptribegavaju buduci da je tako verovatno lakse ziveti.

Ovo pitanje je cisto politicke prirode, pa je svaka smislena diskusija na ovu temu protivna uredivackoj politici foruma  :).

Nisi ti kao pojedinac nepozeljan, vec se radi o nesposobnjakovicima iz tromog birokratskog aparata koji nisu u stanju da donesu niz predefinisanih sistemskih zakona kako bi se na tu famoznu belu sengen listu dospelo. Zaprepastices se kada vidis u kojim sve oblastima ne postoji zakonska regulativa, ili su resenja zastarela.

To je prvenstveno odnos i opredeljnost drzave, oslikan u skorasnjoj ujdurmi vezanoj za izdavanje novih putnih isprava.

Sa druge strane, ne znam u kojoj si ti EU bio, ali ova koju sam ja prokrstario dobrano se razlikuje od Srbije - ali bice da je to razlika u percepciji.

I sam vise preferiram navedene alternativne destinacije, ali ipak slobodu kretanja bez preteranih birokratskih zavrzlama kroz jedno civilazacijski naprednije drustvo ne treba poistovecivati sa kiselim grozdjem.

Ne, naravno da nisam poistovecivao sa kiselim grozdjem, nego govorim iz iskustva, jer sam prokrstario skoro sve zemlje evrope, izuzev poljske, letonije i rumunije.....

i ja licno nemam nikakvih problema oko dobijanja viza, ali mi se zato cesto dogodi da me imigracioni oficiri na aerodromima iscimaju s pitanjima tipa gde kako zasto......i pored toga sto vide moj pasos i da sam proputovao ceo svet.....cemu sve to? I zasto mi se to dogadja samo u civilizovanoj evropi?!

I cesto sam se pitao zasto to ne rade i Indijcu ili Arapinu koji je bio u redu ispred mene...

O tim stvarima pricam, i to je njihova dobrodoslica...A mogu misliti, tj. cujem, sta sve vec rade ljudima po ambasadama....I meni i mojim prijateljima se desavalo da vadimo sengen vize u ambasadama u inostranstvu, tipa peru, ili australija, da bi se vratili kuci..I svi su imali potpuno drugaciju pricu, krajnje normalno ponasanje po ambasadama, u odnosu na ono sto dozivljavaju u beogradu....To ipak znaci da se nad nama izivljavaju...Jer nas pasos je isti i ovde i u j. americi na primer..

A sto se percepcije tice, u pravu si, ljudi se razlikuju...ali po meni je svuda na starom kontinentu sve isto, ukljucujuci i nas, razlike su minimalne, nazalost..

A tzv. slobodna evropa je mnooogo daleko od slobode koju imaju narodi koji zive u tzv. zemljama treceg sveta....oni imaju slobodan duh, u evropi je davno zatvoren :(

Najbolje da se mi batalimo price o belom sengenu i snalazimo se da putujemo kako znamo  i umemo. A ukidanje viza, kad docekamo...

Oli Ren upravo rece da je MOGUCE da drzavljani Srbije dospeju na "belu" Shengen listu... do kraja godine.

ne znam, mislim, ukoliko se potpuno izmestite iz sopstvene kože, i pogledate iz ugla evrope, da li biste pustili ovakvu državu da vam priđe blizu? ja, brate, ne bih. ne moram da odem dalje od železničke stanice da mislim tako, na stranu što cela država funkcioniše na vrlo diskutabilan način. mislim da bismo, pre nego što počnemo da lajemo na evropu što nas žigoše, stigmatizuje, satanizuje i getoizuje, morali malo realnije da sagledamo svoju državu. jer, kao što reče neko, nismo mi tu važni kao pojedinci, nego kakvo društvo kao pojedinci sačinjavamo.

U potpunosti se slazem sa rayuelom i ne radi se samo o tome kakva nam je drzava vec i kakvi smo mi sami, tj. gradjani te drzave, jer ne zaboravimo gradjani su ti koji cine drzavu, koji biraju vlast etc. E sada sto nekolicina nas koji se oglasavamo na forumu, putujemo, upoznajemo drugo i drugacije mislimo malo sire to ne znaci mnogo, posto smo uglavnom usamljeni primerci u moru ... ali da ne tusim, dovoljno je to sto nemam bas najbolje misljenje o nama (sto pojedinci sa foruma dobro znaju) i sto nas ni sama bas ne bih pustila ne samo u Evropu, vec pojedine ni na ulicu rodnoga mi grada, ali srecom ne odlucujem ja o tome.

mislim da bismo, pre nego što počnemo da lajemo na evropu što nas žigoše, stigmatizuje, satanizuje i getoizuje, morali malo realnije da sagledamo svoju državu. jer, kao što reče neko, nismo mi tu važni kao pojedinci, nego kakvo društvo kao pojedinci sačinjavamo.

Pa zar nije uvek lakse uperiti prst i reci oni su krivi, Evropa nista ne valja, "svetska zavera", uciteljica nas mrzi... a mi smo dobri, divni, sjajni - Nebeski narod.

Ne, naravno da nisam poistovecivao sa kiselim grozdjem, nego govorim iz iskustva, jer sam prokrstario skoro sve zemlje evrope, izuzev poljske, letonije i rumunije.....

i ja licno nemam nikakvih problema oko dobijanja viza, ali mi se zato cesto dogodi da me imigracioni oficiri na aerodromima iscimaju s pitanjima tipa gde kako zasto......i pored toga sto vide moj pasos i da sam proputovao ceo svet.....cemu sve to? I zasto mi se to dogadja samo u civilizovanoj evropi?!

I cesto sam se pitao zasto to ne rade i Indijcu ili Arapinu koji je bio u redu ispred mene...

O tim stvarima pricam, i to je njihova dobrodoslica...A mogu misliti, tj. cujem, sta sve vec rade ljudima po ambasadama....I meni i mojim prijateljima se desavalo da vadimo sengen vize u ambasadama u inostranstvu, tipa peru, ili australija, da bi se vratili kuci..I svi su imali potpuno drugaciju pricu, krajnje normalno ponasanje po ambasadama, u odnosu na ono sto dozivljavaju u beogradu....To ipak znaci da se nad nama izivljavaju...Jer nas pasos je isti i ovde i u j. americi na primer..

A sto se percepcije tice, u pravu si, ljudi se razlikuju...ali po meni je svuda na starom kontinentu sve isto, ukljucujuci i nas, razlike su minimalne, nazalost..

A tzv. slobodna evropa je mnooogo daleko od slobode koju imaju narodi koji zive u tzv. zemljama treceg sveta....oni imaju slobodan duh, u evropi je davno zatvoren :(

marko brate i sam znash koliko je sladak limun u indokini...naspram ovog nasheg genetski modifikovanog,kiselog i megalomanskog:)) :potty:
  • Author

mislim da bismo, pre nego što počnemo da lajemo na evropu što nas žigoše, stigmatizuje, satanizuje i getoizuje, morali malo realnije da sagledamo svoju državu. jer, kao što reče neko, nismo mi tu važni kao pojedinci, nego kakvo društvo kao pojedinci sačinjavamo.

Pa zar nije uvek lakse uperiti prst i reci oni su krivi, Evropa nista ne valja, "svetska zavera", uciteljica nas mrzi... a mi smo dobri, divni, sjajni - Nebeski narod.

Ko je rekao to da smo mi divni i nebeski narod? Kakvo je ovo glupo izvlacenje iz kontexta.

Neverovatno je kako jedni nas i dalje gaze a jos mi je neverovatnije kako neki odavde im se dive zato sto nas gaze.

Ko je kriv zasto nemamo beli shengen, mislim da ne mozemo mi to da znamo, ali svako ima neka svoja razmisljanja.

Ako jedni Rumuni su u EU, a njihovo stanovnistvo je eto sve cvece i diplomatija, ja stvarno ne znam zasto bi nismo na toj listi.Jednostavno beli shengen je odlican kec u rukavu za dobijanja sledecih i sledecih izbora.

ne verujem da se neko nekome divi, niti da neko nekoga gazi, zaboga, to je politika, u igri su samo interesi, nikakve emocije :)

Nije li ovo vec malo previse politiziranja? Postoje tacno utvrdjeni standardi da bi se uslo u "beli" Shengen. Kada jedna zemlja ispuni uslove , tek tada ulazi u bez vizni rezim. Kasni se na obe strane.Znajuci zakone EU smeo bih da se kladim da nam tj drzavi Srbiji, nece popustiti ni pedalj i da dok ne ispunimo sve zahteve necemo na belu Shengen listu. Adresa na koju treba da se obrate nezadovoljnici su prvo republicki prgani RS pa tek onda EU. EU je uspostavila pravila pa ko zeli da se pridruzi mora ih a priori ispuniti. O pravilima bih mogao da pisem dve stranice i beskrajno, koliko, zasto i kada cemo (ili necemo) ih ispuniti. Svaka druga prica je izlisna ili davanje oduska nama nemocnima. :102:

Sve je to lepo, uslovi, pravila...sve nesto sumnjkam da su Rumuni i Bugari usli u EU uz ispunjenje svih standarda, hahahaha. Nego, meni je krivo sto nas tretiraju kao marvu, samo zato sto su nas bombama ucili demokratiji. Nismo mi idealni, ali nisu ni oni, verujte mi. Mene nervira sto mi putnici, koje ne zanimaju njihove medjusobne igre, placamo cenu za tudje gluposti. Nadam se da ce nam do kraja godine ukinuti vize, jer u suprotnom necu ici u Evropu sve dok budu trazili vizu. Ionako mi je neuporedivo lepse da sednem na motor i (kao prosle godine u Siriju) posetim Iran na leto, a ako dobijem vizu i Pakistan :banana: Nekako su mi mnogo blizi ti "necivilizovani narodi" sa diktatorskim rezimima, nego zapadne "demokracije" zvizhd

Da se radi samo o beloj sengenskoj listi meni bi bilo lakse, ali kao sto si upravo spomenuo

, a ako dobijem vizu i Pakistan :banana: Nekako su mi mnogo blizi ti "necivilizovani narodi" sa diktatorskim rezimima, nego zapadne "demokracije" zvizhd

vizu nam traze i ti "necivilizovani narodi, pa nam tako vie trebaju za vecinu azijskim, africkih i latinoamerickih zemalja, a vecinom to nije proforme i ne dobija se "na lepe oci" kao recimo sirijska viza.
  • Author

Meni je samo krivo i sramota me je sto su mladi ljudi pre svega tako letargicni u Srbiji.. nema nikakvih protesta, akcija, niko da se ni aktivira oko ovog pitanja oko viza..u svakoj drugoj zemlji da se desava toliko bitna stvar gomila mladalackih grupa, pre svega. Pa i ostali bi se aktivirali oko ovog pitanja.

Mene je sramota da sedim kuci i gledam vesti kako nas ponizavaju i jedni i drugi i lazu i lazu iz godinu i godinu i onda da opet udjem u ambasadu i da ih gledam kao Boga i da molim istog da mi daju tu vizu od kojih nocne more imam..

Gomila NVO i grupa mladih su upravo politicki zavisni od sadasnje vlasti i niko ne sme protiv svojih da pravi protest.Nista ne moze da prodje bez politike kod nas tako i ovo.Najgori smo.

Da se radi samo o beloj sengenskoj listi meni bi bilo lakse, ali kao sto si upravo spomenuo

, a ako dobijem vizu i Pakistan :banana: Nekako su mi mnogo blizi ti "necivilizovani narodi" sa diktatorskim rezimima, nego zapadne "demokracije" zvizhd

vizu nam traze i ti "necivilizovani narodi, pa nam tako vie trebaju za vecinu azijskim, africkih i latinoamerickih zemalja, a vecinom to nije proforme i ne dobija se "na lepe oci" kao recimo sirijska viza.

to nije tacno, uglavnom se lako dobijaju, a za vecinu latinoamerickih zemalja nam ne trebaju, ja licno obisao sve zemlje od meksika do chilea, izuzimajuci brazil..

tacno je da je za neke zemlje, ali redje, potrebno malo vise cimanja, ali daleko od onoga sto traze za Shengen, a i to rade kao reciprocitet, jer je za te zemlje mnogo teze dobiti srpsku vizu nego sto je za nas dobiti njihovu..

evo skoro sam zavrsavao vizu jednoj devojci iz j. afrike, trebalo joj je dosta papira, plus moje pozivno pismo overeno u sudu, kupljene karte, novac na racunu, ugovor o zaposlenju, zdravstveno, ma sve zivo, i cekala se 5-6 nedelja, jer se salje na proveru u nas MUP...A nama je za j. afriku skoro pa formalnost ta viza...

Ortak iz ekvadora nije mogao da dodje u srbiju jer mu treba brdo papira, i mora licno da preda u nasoj ambasadi u limi, koja je udaljena 1500km...a ja ulazim tamo vec 4-5-ti put bez bilo kakvog papira ili vize, sa pasosem i pecatom na 3 meseca dozvole boravka..

imam bar 20 takvih primera..

Zato, nemojte da pricate neistine, nego treba reci onako kako je.....da nas evropljani drkaju zato sto nismo bili poslusni, da smo mi debili sto se toliko ulizujemo, i da nismo fer prema drugim zemljama, narocito tzv. treceg sveta, gde mi opusteno ulazimo, a oni kod nas jedva mogu ili ne mogu da udju..

Ja i dalje mislim da nisi u pravu, dovoljno je samo malo iscitati postove na ovom forumu oa vadeti da se ljudi zestoko dovijaju kako da dodju do nekih viza za zemlje za koje ti je prosto smesno da nam ih uopste traze. Recimo za mene je podatak da nam za sve bivse sovjetske republike, sada samostalne drzave trebaju vize bio sok, nisam se tamo upucivala, ali ako malo iscitas postove videces da pojedine uopste nije jednostavno dobiti. Za Afriku je ista situacija, mislim da se samo Egipatska dobija lako poput sirijske a da ti za sve ostale treba poprilicna papirologija. Najludje je sa Latinskom Amerikom, kao sto znas za Meksiko nam treba viza (mene su cak 1997. ovbili iako sam bila redovna studentkinja), ali oni barem imaju ovde ambasadu, ali ostale zemlje uglavnom nemaju. Koliko ja znam viza nam ne treba samo za Kubu, za Cile i Argentinu samo do 90 dana boravka, a za Dominikanu se po ulasku na ostrvo nesto placa, ali ti ne traze nikakve dokumente. Za sve ostale zemlje Latinske Amerike viza nam treba. Najludje od svega je sto te zemlje cak ni nemaju ambasadu u Beogradu (neke cak ni u Pesti) pa niti imas gde da izvadis vizu, niti imas gde da se raspitas sta ti treba. Buduci da na zimu planiram putovanje Meksiko, Beliz, Honduras, Gvatemala i mozda jos nesto malo juznije u velikom sam problemu jer ni jedna od navedenih zemalja ( osim pominjanog Meksika) kod nas nema ambasadu. Pokusala sam da kontaktiram ambasadu Belizea u Meksiku, ambasadu Gvatemale (vec zaboravih gde) jos letos, samo sa pitanjem sta mi treba da bih u recimo ambasadi u Meksiko sitiju aplicirala za njihovu vizu, ali do danas, ni posle 8 meseci ne dobih nikakav odgovor.

I da, zaboravih u prvom javljanju vize nam ( a ne spadaju pod sengen) trebaju i za celu severnu Ameriku (SAD i Kanada) kao i za Australiju, Novi Zeland etc.