Jump to content

Featured Replies

Ja i dalje mislim da nisi u pravu, dovoljno je samo malo iscitati postove na ovom forumu oa vadeti da se ljudi zestoko dovijaju kako da dodju do nekih viza za zemlje za koje ti je prosto smesno da nam ih uopste traze. Recimo za mene je podatak da nam za sve bivse sovjetske republike, sada samostalne drzave trebaju vize bio sok, nisam se tamo upucivala, ali ako malo iscitas postove videces da pojedine uopste nije jednostavno dobiti. Za Afriku je ista situacija, mislim da se samo Egipatska dobija lako poput sirijske a da ti za sve ostale treba poprilicna papirologija. Najludje je sa Latinskom Amerikom, kao sto znas za Meksiko nam treba viza (mene su cak 1997. ovbili iako sam bila redovna studentkinja), ali oni barem imaju ovde ambasadu, ali ostale zemlje uglavnom nemaju. Koliko ja znam viza nam ne treba samo za Kubu, za Cile i Argentinu samo do 90 dana boravka, a za Dominikanu se po ulasku na ostrvo nesto placa, ali ti ne traze nikakve dokumente. Za sve ostale zemlje Latinske Amerike viza nam treba. Najludje od svega je sto te zemlje cak ni nemaju ambasadu u Beogradu (neke cak ni u Pesti) pa niti imas gde da izvadis vizu, niti imas gde da se raspitas sta ti treba. Buduci da na zimu planiram putovanje Meksiko, Beliz, Honduras, Gvatemala i mozda jos nesto malo juznije u velikom sam problemu jer ni jedna od navedenih zemalja ( osim pominjanog Meksika) kod nas nema ambasadu. Pokusala sam da kontaktiram ambasadu Belizea u Meksiku, ambasadu Gvatemale (vec zaboravih gde) jos letos, samo sa pitanjem sta mi treba da bih u recimo ambasadi u Meksiko sitiju aplicirala za njihovu vizu, ali do danas, ni posle 8 meseci ne dobih nikakav odgovor.

I da, zaboravih u prvom javljanju vize nam ( a ne spadaju pod sengen) trebaju i za celu severnu Ameriku (SAD i Kanada) kao i za Australiju, Novi Zeland etc.

pa ti majo uopste nisi citala moj post...

rekoh ti da sam obisao sve zemlje latinske amerike, ukljucujuci i belize, i to neke i po 3-4 godine za redom, i tacno znam sta treba a sta ne..

Istina je da nam od J.amerike ne trebaju nikakve vize za argentinu, cile, peru, boliviju( do skora), ekvador, za venecuelu se dobija u bilo koj ambasadi tamo, za 1 dan, bez ikakvi papira, za kolumbiju isto tako, i to ako dolazis avionom, ako dolazis kopnom, onda ti na granici sve zavrse..

Za Panamu kazu da treba viza, ali meni nista nisu trazili,ali istina samo sam jednom bio tamo, tako da, mozda sam imao srece..Za kosta riku ti ne treba nikakva viza, za honduras se vadi u roku od pola sata u ambasadi u San Hoseu, ili u Meksiku, za Gvatemalu ti ne treba viza ako ulazis kopnom, a avionom traze, al se isto zavrsava u nekoj od okolnih zemalja u roku od 1 dan, kao i za Belize...Jedino za Nikaragvu malo vise drkaju, ali drkaju sve, posto su u svadji sa amerikom, nas jos i manje drkaju nego zapadne turiste, jer smo i mi u svadji sa amerikom hehe..

Jedino je za meksiko zajebanije dobiti viizu, ali koliko mi rece covek koji je pola zivota proveo i meksiku i ciji je otac bio ambasador tamo, to je iskljucivo zbog amera, sa kojima se ovi granice i koji su mexikancima " mentori", i koji im stalno odredjuju viznu politiku, narocito za vreme predhodne vlade koja je bila na vlasti 80 godina...mada su i ovi novi proam...

tako da, sto se tice tog kraja sveta, samo zavrsi meksicku vizu, ili eventualno udji iz kosta rike, i neces imati nikakvih problema, neuporedivo sa shengenom...cak se i ta nikaragvanska dobija samo uz rezervaciju hotela i ceka dan-dva..

a za ostale, retke, zemlje " treceg " sveta koje nam teze daju vize, to je uglavnom i samo zbog reciprociteta...

Za neke zemlje afrike je tesko dobiti vizu i jednom englezu, zato sto imaju takve polu diktatorske rezime, tako da mi tu nismo izuzetak...ali nam zato za dosta africkih zemlja vize uopste ne trebaju ili ih dobijamo na grani, dok oni npr. cimaju Nemce ili Holandjane za vize....tito tamo jos uvek zivi, i veruj mi, znam sta pricam, zadnje 3 devojke su mi bile afrikanke koje zive tamo :)

P.S.

I ponovo mislim da nije fer prema drugim ljudima koji zele negde da putuju, da se daju lazne ili neproverene informacije....

Ti MajoNS, tvrdis da nam za sve zemlje latinske amerike , sem argentine i cilea, trebaju vize, a uopste nisi bila tamo,sem u meksiku...

To nije u redu,jer se gubi kredibilitet sajta...

I sam sam se nekoliko puta zapitao kako da verujem informacijama odavde, kad se ljudi tako frljaju....cak sam se i nekoliko puta opekao....

Zato molim sve da se trude da pisu samo o onom sto stvarno znaju, a ne da nagadjaju...

Nekome ce takve stvari mozda upropastiti put

Ko je rekao to da smo mi divni i nebeski narod? Kakvo je ovo glupo izvlacenje iz kontexta.

Neverovatno je kako jedni nas i dalje gaze a jos mi je neverovatnije kako neki odavde im se dive zato sto nas gaze.

Ko je kriv zasto nemamo beli shengen, mislim da ne mozemo mi to da znamo, ali svako ima neka svoja razmisljanja.

Ako jedni Rumuni su u EU, a njihovo stanovnistvo je eto sve cvece i diplomatija, ja stvarno ne znam zasto bi nismo na toj listi.Jednostavno beli shengen je odlican kec u rukavu za dobijanja sledecih i sledecih izbora.

Nisam primetio da sam ulazio ni u ciji kontekst. Izneo sam svoje misljenje da jos uvek se prozima stav iz vremena kada smo bili ubedjeni da smo mi idealni i ispravni - cesto spominjani kao "nebeski narod", a da nas ceo svet mrzi i da nismo mi krivi za to sto nam se desava, vec da je to dobro orkestrirana svetska zavera protiv nas.

Kao sto rayuela rece u politici nema ljubavi - tu preovladava interes. Ako mi ne znamo ili ne zelimo da nadjemo interes u interesima drugih, nego da ih krivimo kako na gaze i ... onda je problem u nama. Mozda postoje misljenja da treba da glumimo Belorusiju ili da udjemo u Africku uniju, sto je legitimo, ali odlucimo se i kazimo sta hocemo i radimo na tome, a ne da krivimo druge.

Rumunija i Bugarska su od 1990.god do 2007. ispunile sve uslove, uvojili zakone i poceli da ih sprovode... sada se mozda surecu sa poteskocama u sprovodjenju nekih od zakona i zato trpe odredjene sankcije. Ali nisu oni imali nista menje uslove za pridruzenje i beli shengen od nas.

P.S.

Ti MajoNS, tvrdis da nam za sve zemlje latinske amerike , sem argentine i cilea, trebaju vize, a uopste nisi bila tamo,sem u meksiku...

Istina je da sam bila u Meksiku i na Kubi, a o svim ostalim zemljama sam nasla podatke upravo na ovom sajtu, u odeljku gde pise sta za koju vizu treba. Lako je naci podatke za zamlju koja ovde ima ambasadu, nazoves pa pitas, ali problem je sa zemljama za koje nam treba viza a ovde nema ambasade, a o tome sam upravo i pisala, kao i o kojim zemljama je rec. Drago mi je sto bam bam nije imao problema da dobije odredjene vize za latinoamericke zemlje bez problema u nekoj od susednih im zemalja sto i meni daje nadu, ali fakat je da neke od tih zemalja imaju malo predstave o tome ko smo i odakle dolazimo ( i o tome sam vec slusala, mada mi je tesko poverovati) pa iako nam za ulazak u te zemlje treba viza pustaju nas bez istih.

I ponovo mislim da nije fer prema drugim ljudima koji zele negde da putuju, da se daju lazne ili neproverene informacije....

mislim da malo preterujes... verujem da niko na ovom forumu ne daje sa namerom lazne informacije kako bi nekome sabotirao putovanje... zasto bi?  :102:

Sto se tice neproverenih informacija, moguce da se desava, ali sigurna sam opet nije cilj da se narusi kredibilitet sajta. Ljudi koji iznose takve informacije sigurno i sami potpuno veruju u njih, tako da nema tu nikakve namere! Uostalom ovo je forum, a ne zvanicne informacije bilo koje sluzbe! Poenta je da se pomogne informacijama koje ljudi imaju, sto ne znaci da su one u 100 posto slucajema tacne, a i ako su bile tacne u momentu pisanja, desava se da se pravila menjaju. Stvarno ne vidim zasto si toliko ogorcen  :?

Zao mi je sto si imao neki put i opekao, ali nekako mi je tesko za poverovati da je nekome bas upropastilo putovanje bilo sta sto je procitao na ovom sajtu! Moguce da gresim, ali to je moje pravo na misljenje!

Uostalom, ukoliko ti je zelja da se na sajtu iznose kvalitetne informacije, mozda bi mogao da doprineses tome. Kazes da si proputovao celu latinsku ameriku i znas pouzdane informacije o tome sta je za koju zemlju potrebno. Bili bismo ti veoma zahvalni kada bi te informacije podelio sa nama i popuno rubriku 'Vize' za zemlje koje nedostaju, a neke od njih si naveo da si bio. Hvala! :D

mislim da malo preterujes... verujem da niko na ovom forumu ne daje sa namerom lazne informacije kako bi nekome sabotirao putovanje... zasto bi?  :102:

Sto se tice neproverenih informacija, moguce da se desava, ali sigurna sam opet nije cilj da se narusi kredibilitet sajta. Ljudi koji iznose takve informacije sigurno i sami potpuno veruju u njih, tako da nema tu nikakve namere! Uostalom ovo je forum, a ne zvanicne informacije bilo koje sluzbe! Poenta je da se pomogne informacijama koje ljudi imaju, sto ne znaci da su one u 100 posto slucajema tacne, a i ako su bile tacne u momentu pisanja, desava se da se pravila menjaju. Stvarno ne vidim zasto si toliko ogorcen  :?

Zao mi je sto si imao neki put i opekao, ali nekako mi je tesko za poverovati da je nekome bas upropastilo putovanje bilo sta sto je procitao na ovom sajtu! Moguce da gresim, ali to je moje pravo na misljenje!

Uostalom, ukoliko ti je zelja da se na sajtu iznose kvalitetne informacije, mozda bi mogao da doprineses tome. Kazes da si proputovao celu latinsku ameriku i znas pouzdane informacije o tome sta je za koju zemlju potrebno. Bili bismo ti veoma zahvalni kada bi te informacije podelio sa nama i popuno rubriku 'Vize' za zemlje koje nedostaju, a neke od njih si naveo da si bio. Hvala! :D

ma nisam ogorcen, samo kazem da se cesto desava da ljudi pricaju napamet, i to vise njih istu pricu, a na kraju se ispostavi nesto sasvim suprotno..

ja sam inace pokusao da dam podatke za zemlje lat. amerike npr., poslao sam za 2, ali mi niko nije odgovorio a kamoli prihvatio info...to se izgleda ne azurira bas cesto..

a moj drugar mi kaze da je pre 15-ak dana poslao post za kambodzansku vizu, i ponovo niko nista...tako da sam i ja posle svega odustao od te ideje slanja info-a u odeljak za vize..

moj drugar je prosle god. trebalo da dodje iz USA za Ekvador, i procitao je na ovom sajtu da trebaju vize....takodje je pitao konzulat u USA, i oni su mu takodje rekli, ne znam iz kojih razloga( verovatno su lupili) da treba, i to brdo papira i da se ceka 7 dana, i covek je otkazao vec kupljenu kartu, i naravno skenjao mu se ceo put..

A ja tamo idem svake god, i jos 10 ljudi iz Srbije znam da idu, i nikom nikad nije trebala viza, bar ne u poslednjih 15 god..

Eto to je razlog moje mozda malo zustrije reakcije, jer definitivno ima ljudi kojima takve price, uz jos neku podrsku neupucenih sa strane, mogu da pokvare trip

Uf, jeste, doslo je do malog zastoja sa izmenama, svesni smo problema. Od danas smo smislili novi sistem za resavanje izmena na sajtu, trebalo bi da bude bolje ubuduce.

Inace, sve izmene na kraju budu dodate i na mejlove odgovoreno, samo ponekad dodje do zastoja, i nagomila se dosta posla...

Unecu sve sto je pristiglo do kraja sutrasnjeg dana, nadam se da se neces obeshrabriti, i da ces nam i dalje slati izmene! :mah:

• Author

Ko je rekao to da smo mi divni i nebeski narod? Kakvo je ovo glupo izvlacenje iz kontexta.

Neverovatno je kako jedni nas i dalje gaze a jos mi je neverovatnije kako neki odavde im se dive zato sto nas gaze.

Ko je kriv zasto nemamo beli shengen, mislim da ne mozemo mi to da znamo, ali svako ima neka svoja razmisljanja.

Ako jedni Rumuni su u EU, a njihovo stanovnistvo je eto sve cvece i diplomatija, ja stvarno ne znam zasto bi nismo na toj listi.Jednostavno beli shengen je odlican kec u rukavu za dobijanja sledecih i sledecih izbora.

Nisam primetio da sam ulazio ni u ciji kontekst. Izneo sam svoje misljenje da jos uvek se prozima stav iz vremena kada smo bili ubedjeni da smo mi idealni i ispravni - cesto spominjani kao "nebeski narod", a da nas ceo svet mrzi i da nismo mi krivi za to sto nam se desava, vec da je to dobro orkestrirana svetska zavera protiv nas.

Kao sto rayuela rece u politici nema ljubavi - tu preovladava interes. Ako mi ne znamo ili ne zelimo da nadjemo interes u interesima drugih, nego da ih krivimo kako na gaze i ... onda je problem u nama. Mozda postoje misljenja da treba da glumimo Belorusiju ili da udjemo u Africku uniju, sto je legitimo, ali odlucimo se i kazimo sta hocemo i radimo na tome, a ne da krivimo druge.

Rumunija i Bugarska su od 1990.god do 2007. ispunile sve uslove, uvojili zakone i poceli da ih sprovode... sada se mozda surecu sa poteskocama u sprovodjenju nekih od zakona i zato trpe odredjene sankcije. Ali nisu oni imali nista menje uslove za pridruzenje i beli shengen od nas.

Zakoni, zakoni, zakoni..koga mi cekamo da nam donese zakone, ove sto se biju po skupsitini ili koga vec..Razlog vise da se mladi i razni klubovi, organizacije itd organizuju oko akcije da vec jednom zelimo da nam se vec jednom skinu proklete vize.

Nebeski narod, africka unija..jasno mi je da si ogorcen prema ovoj zemlji i narodu (a kako i nebi) ali ne treba biti toliko podrugljiv.

Ja bi recimo pre u Africku uniju i sa belorusima..nego u EU.

Sifra: anti-globalista  :)

moj drugar je prosle god. trebalo da dodje iz USA za Ekvador, i procitao je na ovom sajtu da trebaju vize....takodje je pitao konzulat u USA, i oni su mu takodje rekli, ne znam iz kojih razloga( verovatno su lupili) da treba, i to brdo papira i da se ceka 7 dana, i covek je otkazao vec kupljenu kartu, i naravno skenjao mu se ceo put..

Ako sam dobro shvatila istu informaciju je dobio na forumu i u konzulatu?

Pa izvini, ali u tom slucaju ne mozes da krivis ljude sa foruma za netacne podatke, jer je ocigledno da to jeste zvanicna informacija, a to sto se u praksi niko ne pridrzava toga to je druga stvar! Moguce je da je ljudima koji su pisali o tome stvarno trazena viza, ne znam... nisam upucena...  :?

A i da se info na forumu razlikovala od one u konzulatu, ja bih logicno poverovala pre konzulatu nego forumu. Tako da mislim da u konkretnom slucaju put tvom drugaru nisu upropastili ljudi sa foruma vec ljudi iz konzulata...

U svakom slucaju hvala na trudu za odeljak 'vize'!  clap  Evo rece Chi da ce se to regulisati, pa se nadam da neces odustati, posto sam snimila da si spominjao cak 6 zemalja kojih nema na spisku!

Nadam se da si sada manje ljut na forum  flowers::

haha ma opusteno, jedino se trudim da ljudi dobiju sto tacnije informacije...

a sto se tice konkretnog slucaja, ta viza nije postojala za nase drzavljane u svakom slucaju, nego verovatno da su ti likovi u konzulatu nesto pogresno shvatili...ali kad se tome doda i pogresna informacija na ovom sajtu, od ljudi koji cesto putuju, onda normalno da covek odustaje od puta..

bitno je samo da se podaci cesto azuriraju, i da ljudi pisu licno iskustvo iz skorijeg perioda, i sve ce biti u redu...

svi mi znamo da se ti propisi stalno menjaju i dopunjuju, i to svuda po svetu...

ja cu rado sastaviti podatke o svim zemljama u kojima sam bio u zadnjih godinu i po, dalje vec ne bih isao, ko zna koji su sad uslovi heheh

poz :mah:

Ma na ovoj temi samo iskazujemo svoje frustracije sto ne vodi nicemu, ni ja ne znam zasto niko ne napravi neki masovni protest protiv tih viza.

Malo da se spusti lopta i bez svadjanja :)

Sumnjam da neko ovde namerno daje lazne informacije. Stvar je sa zvanicnim informacijama raznih zemalja koje cesto variraju od ambasade, do ambasade i tako to.

Recimo ako se pita u beloruskoj ambasadi da li je potrebno putno osiguranje reci ce da je obavezno.

Svi koji su bili u Belorusiju znaju da ne treba. Treba nekim drugima a nama ne. :)

Ako se ode u ambasadu Moldavije u Rumunije ima da vas cimaju za vizu. U ambasadi Moldavije u Minsku konzul kaze "meni 50 evrica u dzep, tebi viza u pasos bez ikakvih papira".

Znaci fore i fazoni.

MNS ne sekiraj se za EU jos smo daleko, ali evo vec se cuju glasovi da nam se obnovi clanstvo u Pokretu Nesvrstanih

tako da ce Afrika, Azija i Juzna Amerika ponovo biti potpuno otvoreni. :)

I da vecina zadnjih postova je verovatno off topic - ovde je ciljan beli sengen ili tako nesto.

Ok, bam-bam jeste nov na forumu, ali se vidi da covek poznaje tematiku (Juznu Ameriku :D) i te informacije trebva iskoristiti. Tacno je i to da mi mnogo lakse dobijamo vize u zemljama "treceg sveta" nego sto oni dobijaju vizu za Srbiju, sto jeste sramota i pokazuje da se i mi ponasamo osiono prema onima koji to ne zasluzuju (a kukamo na EU).Postoji svega par zemalja gde je gotovo nmemoguce dobiti vizu (Saudijska Arabija, Jemen, Kina), pogotovu ako idete sopstvenim prevozom kao ja npr :102:.

@marko (bam-bam)

sto se tice gvatemale, hondurasa i kolumbije, moras imati u vidu da si na kopnenim prelazima dobijao zato sto imas brodsku kartu, verovatno bi bilo slicno i za avio.. za ostale zemlje si u pravu.. znaci kosta rika, kuba, dominikana (mada cujem promenili su nesto od skora), peru, bolivija, chile, argentina, ekvador

• Author

Jako puno off topica  :)

Ja sam otvorio temu da bi vas pitao dokle cemo da mi cutimo i nereagujemo sto nema izgleda da u skorije vreme udjemo u beli shengen?

Jako puno off topica  :)

Ja sam otvorio temu da bi vas pitao dokle cemo da mi cutimo i nereagujemo sto nema izgleda da u skorije vreme udjemo u beli shengen?

Slazem se sa tobom i ja sam za revoluciju (UVEK), ali bojim se da ovo nije mesto, posto to zadire u sferu politike, a znas kakva je "politika" sajta...

SCI samo da kazem to je tacno da oni iz zemalja "treceg sveta" tesko dobijaju vizu za Srbiju.

Ali to je verovatno na molbu, zahtev, trazenje ili sta vec da ti iz zemalja "treceg sveta" ne bi koristili Srbiju

kao odskocnu dasku prema EU ili slicno.

SCI samo da kazem to je tacno da oni iz zemalja "treceg sveta" tesko dobijaju vizu za Srbiju.

Ali to je verovatno na molbu, zahtev, trazenje ili sta vec da ti iz zemalja "treceg sveta" ne bi koristili Srbiju

kao odskocnu dasku prema EU ili slicno.

ma nemojte reci  lol::

mi njima (EU) sve zelje da ispunjavamo, i kvarimo odnose sa prijateljskim zemljama, a oni nama *itu u dupe......pa lepo bogami....ako je to tacno, onda mi se povrace od nase zemlje...

nadam se da nije, a i znam da je i ranije dosta tesko bilo dobiti nasu vizu, i pre lizanja EU

@marko (bam-bam)

sto se tice gvatemale, hondurasa i kolumbije, moras imati u vidu da si na kopnenim prelazima dobijao zato sto imas brodsku kartu, verovatno bi bilo slicno i za avio.. za ostale zemlje si u pravu.. znaci kosta rika, kuba, dominikana (mada cujem promenili su nesto od skora), peru, bolivija, chile, argentina, ekvador

dobro budimire majku mu, jel moras bas svaki put da me komentarises :)

da si procitao moj post, video bi da sam rekao da za honduras treba viza, al se zavrsava lako u ambasadi susednih zemalja, kao i za kolumbiju i gvatemalu ako ides avionom...

za kolumbiju ako ides kopnom dobijas na granici, nisam pokazivao nikakvu brodsku kartu, samo sam jednom pokazao na gvatemalskoj kopnenoj granici, ali sam tamo posle toga  bio jos 4 puta i nijednom nisam pokazao tu knjizicu pa su me ponovo pustali bez problema, i bez vize  :)...

i definitivno smo se udaljili od teme, neko rece, daj da se vratimo, ili da je zakljucimo heheh

@marko (bam-bam)

dobro budimire majku mu, jel moras bas svaki put da me komentarises :)

da si procitao moj post, video bi da sam rekao da za honduras treba viza, al se zavrsava lako u ambasadi susednih zemalja, kao i za kolumbiju i gvatemalu ako ides avionom...

za kolumbiju ako ides kopnom dobijas na granici, nisam pokazivao nikakvu brodsku kartu, samo sam jednom pokazao na gvatemalskoj kopnenoj granici, ali sam tamo posle toga  bio jos 4 puta i nijednom nisam pokazao tu knjizicu pa su me ponovo pustali bez problema, i bez vize  :)...

i definitivno smo se udaljili od teme, neko rece, daj da se vratimo, ili da je zakljucimo heheh

moze tema da se renamuje u latino americke vize i beli shengen, lol :D i ne zovi me budimire, znas da se zovem igor ludaku :P

p.s. izvinjavam se na offtopicu, necu vise, obecavam :)

A sta mislite o ovome?

Kada se ta sengenska viza ukine (jednog dana) da li ce i zemlje van Sengenskog sporazuma da nam ukinu vize?

Konkretno Velika Britanija, Svajcarska.

Sad konkretno za Svajarsku sam se zbunio a li su oni od skoro u Sengenskom sporazumu ili samo priznaj7 sengenske vize.