Jump to content

Featured Replies

Укидање виза није значајно због рада у иностранству. У Србији није више толико бедна ситуација

Brate,gde ti zivis...

:yok:

Ви или не знате шта је беда или мислите да се срећа купује огромним количинама новца. :)

Елем, хтедох да кажем, а Иванасте је и то подвукла... Из Србије је отишао ко год је хтео. Знам људе који су отишли у Шпанију (?) да раде на црно. Шпанија је у принципу сиромашна држава и рад на црно је подједнако исплатив као овде. С тим, што тамо узму 20% већу кинту, али је дају на стан и храну. У сталном су ризику да их неко у'апси итд.

Дакле, када би неко рекао: Од сутра нема виза за Србију, ништа се дрстично не би променило. Само би људи лакше и дуже путовали, али подједнако би се враћали назад.

Што се тиче путовања на Исток. Визе с тим немају везе, јер ко воли путоваће и даље. Али, глупо је дискриминисати сада на Истоку је лепше и безбедније, а на Западу је овако-нако. Свуда је подједнако лепо ако знаш шта тражиш и свака држава је интересантна на свој начин.

Дакле, дај да изиђемо из овог шенгенског кавеза, а после ћемо лако... :)

Ajde na to gledaj ovako:

Moj drugar je kuvar u Srbiji je radio za 300 eura mesecno, za taj posao je morao da kuka , moli, ne bude prijavljen, ima dva slobodna dana u mesec dana (po cuvenom principu svaka druga nedelja).

Sad je u Sloveniji ima platu 1000 eura koliko u 80% slucajeva imaju emigranti iz Srbije i Bosne.Radi 5 dana nedeljno po 8 sati.Zivi isto kao u Srbiji ako ne i bolje i pored toga mu ostane 250 eura u steku na mesec.Lik je kupio gomilu odece,tehnkke...proputovao malo dok je u Srbiji jedva krpio za hranu.

Ja imam penziju (porodicnu) 200 eura i po zakonu ne bih smeo da budem zaposlen.Ali ko da zivi sa 200 eura kad mi samo stan koji sa devojkom iznajmljujem kosta 150, sa rezijama 200 mesecno.Do skora sam radio u kladionici za 200 eura, nisam bio prijavljen.Posle toga sam jedno jako kratko vreme radio u magacinu Merkatora opet za 200 eura po onom dva slobodna dana u mesecu principu....

Ovo je sve u Novom Sadu pa ti razmisli kako je u Lebanu i Vladicinom Hanu.

Znam da ljudi sa fakultetskim diplomama(koju cu i ja do kraja godine nadam se imati) nalaze bolje i placenije poslove , ali i sa njima jedva krpe kraj sa krajem posebno ako imaju decu.Opet za takve poslove je osim diplome potreban i :cale,stric ,teca ili kum.

Nije kriza onima koje finansiraju roditelji.

Napolju radis kao konj, ali te za to bar plate dok u Srbiji radis kao konj a nemas leba da jedes.

Sto se tice rada u inostranstvu mnogo je lakse tamo naci legalan posao ako mozes tamo da boravis tri meseca bez vize.Postoje agencije koje zaposljavaju emigrane posto oni rade za mnogo manje pare i nije nekoj firmi problem da ti sredi radnu dozvolu i papire ako ces je ti mesecno kostati 30% manje nego covek koji to sve ima.A sa tim parame neces bas ziveti kao Francuz,Nemac i Englez ali ces ziveti mnogo bolje nego u Srbiji.

Ajde na to gledaj ovako:

Moj drugar je kuvar u Srbiji je radio za 300 eura mesecno, za taj posao je morao da kuka , moli, ne bude prijavljen, ima dva slobodna dana  u mesec dana (po cuvenom principu svaka druga nedelja).

Sad je u Sloveniji ima platu 1000 eura koliko u 80% slucajeva imaju emigranti iz Srbije i Bosne.Radi 5 dana nedeljno po 8 sati.Zivi isto kao u Srbiji ako ne i bolje i pored toga mu ostane 250 eura u steku na mesec.Lik je kupio gomilu odece,tehnkke...proputovao malo dok je u Srbiji jedva krpio za hranu.

Ja imam penziju (porodicnu) 200 eura i po zakonu ne bih smeo da budem zaposlen.Ali ko da zivi sa 200 eura kad mi samo stan koji sa devojkom iznajmljujem kosta 150, sa rezijama 200 mesecno.Do skora sam radio u kladionici za 200 eura, nisam bio prijavljen.Posle toga sam jedno jako kratko vreme  radio u magacinu Merkatora opet za 200 eura po onom dva slobodna dana u mesecu principu....

Ovo je sve u Novom Sadu pa ti razmisli kako je u Lebanu i Vladicinom Hanu.

Znam da ljudi sa fakultetskim diplomama(koju cu i ja do kraja godine nadam se imati) nalaze bolje i placenije poslove , ali i sa njima jedva krpe kraj sa krajem posebno ako imaju decu.Opet za takve poslove je osim diplome potreban i :cale,stric ,teca ili kum.

Nije kriza onima koje finansiraju roditelji.

Napolju radis kao konj, ali te za to bar plate dok u Srbiji radis kao konj a nemas leba da jedes.

Sto  se tice rada u inostranstvu mnogo je lakse tamo naci legalan posao ako mozes tamo da boravis tri meseca bez vize.Postoje agencije koje zaposljavaju emigrane posto oni rade za mnogo manje pare i nije nekoj firmi problem da ti sredi radnu dozvolu i papire ako ces je ti mesecno kostati 30% manje nego covek koji to sve ima.A sa tim parame neces bas ziveti kao Francuz,Nemac i Englez ali ces ziveti mnogo bolje nego u Srbiji.

ukoliko ti je kriterijum kvaliteta zivota novac, onda ces mozda bolje ziveti, malo bolje, mada je i to pitanje...ajde iznajmi ti sam sa devojkom stan u londonu, barseloni, milanu ili bilo kom vecem gradu u evropi, pa da vidimo koliko ce ti para ostati....svi mladi na zapadu zive u komunama od po minimum 2 para, ili 3-4 singl ljudi...

ja ne poznajem nikog izmedju 20-35 godina u evropi koji zivi sam na gajbi, ili sam sa devojkom...ne znam da li se krecem u takvim krugovima, ali znam jako puno ljudi koji su iz tzv. zapadne evrope, zbog prirode posla koji sam radio..

samo 2 primera:

moji drugari zive u selu pola sata od bristola, iznajmili su seosku kucicu, oboje rade, a muz uvece svira klarinet u pabu....bio sam kod njih u avgustu prosle godine, i zalili su mi se da su jedva krpili kraj s krajem, kad poplate kucicu, racune, i prevoz ostajalo bi im oko 120 funti za ceo mesec za klopu i izlaske za njih 2...spasilo ih je sto su proslog leta poceli da prave neko prstenje sa staklicima i to prodaju turistima na hrvatskom primorju, posto je drugarica odatle...Inace, ona kaze da je uvek mnogo bolje zivela u zagrebu, od svog muza koji je englez, i koji je iz bristola.....ne samo materijalno, nego i duhovno mnogo bolji zivot...

2. primer: moja bivsa devojka se udala za lika iz barselone, on je elektroinzenjer, ona radi u avionskoj kompaniji...Zive zajedno u stanu sa jos 2 lika, jer nemaju sa svoje 2 plate da pokriju kiriju za stan...koja je inace 1400 eurita za 3-soban stan, bez komunalija..takav stan bi na slicnom polozaju u beogradu kostao max 550 eu..

mogu ovako da nabrajam do sutra, ali poenta je da se tamo materijalno ne zivi nesto mnogo bolje, ali zato ostale stavke zivota su za dosljaka mnooogo losije od onoga sto imas kod svoje kuce, a pri tom mislim na prijatelje, porodicu, salu za fudbal u koju ides, kafic na cosku, drvece ispred zgrade koje je raslo zajedno sa tobom, sve u svemu, osecaj pripadnosti, posto je covek drustveno bice po svojoj prirodi..

mislim da je vecina mladih ljudi ovo vec shvatila, i drasticno je smanjen broj ljudi koji traze srecu van svoje zemlje...ipak, ovde vise nije sranje kakvo je bilo 90-ih..

putujem ceo svoj zivot, i putovacu i dalje, ali zivecu samo u svom beogradu :)

Ti imas svoje primere, ja imam svoje.Ja znam jos X ljudi koji su tamo dobro prosli.Uporedjujuci cene potrepstina ovde i tamo i prosecnih plate veoma je evidentno da ljudi ovde mnogo losije zive.

Tim ljudima koji su tamo otisli a sad kukaju niko ne brani da se vrate, ali oni to ne bi uradili ni u ludilu.

Zagreb i Beograd nisu isti, tamo su cene mozda 20% vece nego u Srbiji ali zato su im plate duplo vece.

Бојим се да се ово претворило у расправу: Емигрирати или не? :)

Стандард живота, поред новца тј. примања такође дефинише и нпр. безбедност на улици, рад судства, полиције итд.

По безбедности смо добри, бар у Београду, али суд и полиција се не могу похвалити својим радом.

Што се тиче зараде у Београду, а и нпр. Војводини, може се зарадити, али је општа српска болест - наплата потраживања. Ја имам дугове који се вуку већ неколико година и када би ме исплатили, био бих веома задовољан.

Сиже приче: Нек се укину визе па куд који мили моји. Немам ништа против да неко оде и остане ако му се свиђа или се врати ако му се не свиђа. Највише би мени лично одговарали да људи оду да живе "напољу", науче неке ствари па се временом врате и та знања примене овде, јер Србија је у дефициту са образованим људима (колико год се нама чинило супротно).

To je prosta stvar. Uvek ce biti ljudi koje ce hteti da odu ili da ostanu.

Ja spadam u ove druge. :)

Kod nas ljudi hoce da odu vecinom zbog ekonomske situacije i ima mnogo onih koji misle da je EU neka zemlja Dembelija za uzivanje i muvanje.

Ali opet i tim razvijenim zemljama ima mnogo ljudi koji hoce da odu negde iz raznih razloga.

Recimo kada sam  bio u Norveskoj sreo sam mnogo ljudi koji bi da zbrisu iz Norveske tamo "gde je toplo":

Spanija, Grcka i Australija su omiljene destinacije.

To sto kaze Beuaty je najbolje - odes pa se vratis. Ali realnost je mnogo drugacija najveci broj onih koji odu nikada se ne vrate narocito kada se skrase tamo negde i deca im postanu "njihovi" a ne "nasi". I onda postanu kao u onoj pesmi: stranac ovde, stranac tamo, eto to sam ja.

Moje licno misljenje je da ce sa ukidanjem viza mnogi da odu, prvo "turisticki" a onda ilegalno/legalno da ostanu tamo. Bicemo kao Rumunija iz koje kazu da je jedno 4-5 miliona ljudi otislo u EU, u Italiji preko milion koji vidite sta rade.

Opet ce da bude aktuelna diskusija o gastarbajterima iz doba SFRJ. Oni su otisli tamo negde, gde su zaradjivali plate i placali poreze i tadasnjoj drzavi i drustvu slabo cime doprinosili (osim slanja para familiji). Sa druge strane njihova deca su ostajala u zemlji gde su se besplatno skolovali o trosku drzave i drustva a takodje su otvarane u inostranstvu i jugoslovenske skole za njihovu decu koje je opet placala njihova maticna drzava i drustvo.

A danas recimo razne vlade pozivaju srpske iseljenike da ulazu pare u Srbiju sto mi je malo cudno. Smatram da ogromna vecina nasih ljudi koji zive u intostranstvu tamo samo "zivi" odnosno sto se mesecno zaradi to se mesecno i potrosi i niko nema para da ulaze u Srbiju. Osim u neku kucetinu koja ce da zvrji prazna.

Dakle pitanje: emigrirati ili ne? :)

Ja sam ubedjen da ce mnogi (narocitno obrazovaniji) jedva cekati ukidanje EU viza da odu i uglave se negde.

Bas zbog toga smatram i da trenutna politicka garnitura na vlasti mozda i namerno sabotira ukidanje viza, ili zahteva tamo negde u EU da se vize ne ukidaju jer to moze da vodi do njihovog gubitka vlasti.

OK ovo je politika vec i ovo nije mesto za to ali ako treba mogu da obrazlozim.

Ja, na primer, ne zelim ovde da ostanem, ali u Evropu se ne bih nikad selila, samo u Ameriku, severnu ili juznu, svejedno. Dakle, za EU nisam nikakva pretnja.

Pa onda je bolje negde u juznu Ameriku.

Valjda mnogi odatle hoce u USA a slabo ko hoce kod njih tak da je lakse :)

Ja kad bih isao u USA isao bih negde severno - Vajoming, Montana, Dakota, Aljaska.

Ti imas svoje primere, ja imam svoje.Ja znam jos X ljudi koji su tamo  dobro prosli.Uporedjujuci cene potrepstina ovde i tamo i prosecnih plate veoma je evidentno da ljudi ovde mnogo losije zive.

Tim ljudima koji su tamo otisli a sad kukaju niko ne brani da se vrate, ali oni to ne bi uradili ni u ludilu.

Zagreb i Beograd nisu isti, tamo su cene mozda 20% vece nego u Srbiji ali zato su im plate duplo vece.

naravno, svako ima svoje primere, mada ja uglavnom poznajem ljude koji su drzavljani tih zapadnih zemalja jos po rodjenju, hocu da kazem odatle su im i  dede, i pradede, i uglavnom svi kukaju, sem onih koji su burzuji..Nemam pojma, mozda se ja druzim s pogresnim ljudima  :).......... u svojim primerima sam naveo  devojke koje su  slucajno sa ovih prostora, a zive tamo jer su im muzevi odande, ali to su jedine osobe odavde koje ja znam da se nisu vratile....ali 3 osobe koje jos znam da su otisli da zive u zapadnu evropu, su se vratile prosle godine, i jedna se vratila iz amerike ove zime...

Od drugara i drugarica iz srbije nemam vise nikog u evropskoj uniji, sem bivse devojke aaaaaaaa :'( 8-)........pa ja sam ga ugasio sad sam tek skapirao hehehe

Ne zelim da reklamiram druge sajtove ali ovo je stvarno strasno...

http://www.mtsmondo.com/news/vesti/text.php?vest=128061

Ovoliko licemjerstvo i podlost iz EU prevazilazi svaku mjeru ! Ja iskreno ne znam sta vise treba iko da uradi od nasih drzava da se ova bagra iz Brisela smiluje i prestane da nas tretira kao stoku i trecerazredne ljude...

Pa jesmo li toliko zgrijesili :x

Nista u ovom tekstu nije novo. Ukidanje viza ima da ceka jos dosta dosta dugo.

A dotle ce da bude i zaostravanja uslova izdavanja viza. Nista zvanicno naravno, nego ce da se izmislja ovo i ono

kada se trazi viza. EU javno prica jedno a radi drugo. Jedni te podrzavaju, a drugi te sputavaja.

Prilikom susreta sa nasim politicarima tapsu po ramenu a cim im se okrenu ledja "ma ko vas...".

Obratiti paznju na neko istrazivanje koje je EU sprovela prosle godine po nazivom "Drzave u kojima EU ima najmanju podrsku", evo redosleda:

1. Srbija  :mah:

2. Norveska

3. Velika Britanija

Kod nas politicari trube da preko 60% stanovnista podrzava ulazak u EU, ali izgleda da Brisel smatra da je obrnuto.

Meni stvarno nije jasno sta oni misle. Prije neki dan u posjeti CG bio je ceski premijer Topolanek i izricito je rekao da smo ispunili (pritom misleci na sve drzave "zapadnog ekskomuniciranog Balkana") sve uslove iz mape puta i da se on nada ukidanju viza cak tokom njihovog mandata na mjestu predsjednistva EU... A danas cujemo cinovnika koji je podredjen njemu kako vergla drugu pricu vjerovatno po diktatu Holandije, Njemacke, Belgije i ostalih evropejaca...

Iskreno mi nije jasno da sljedece zemlje (i pritom ne mislim nista lose o njima) su izuzete od viza: Bolivija, Gvatemala, Honduras, Venecuela, Malezija, Panama i na kraju Hrvatska.

Pretpostavljam da bi odgovor EU za vecinu ovih zemalja bio "mali rizik od imigracije", ali iskreno ako je nekome zivotni cilj da emigrira i da se krije po evropi ostatak svog zivota onda ce i skupiti te pare za avionsku kartu i doseliti se  8-)

I jos je jedna stvar problematicna kod ovih "nasih"... Nije mi jasno zbog cega moraju prije vakta da se "priklanjaju" zajednickoj evropskoj politici i da odmah prestanu da misle svojim glavama... Pa sa koliko bi zemalja mi fino mogli da potpisemo bilateralne sporazume o ukidanju viza i da fino idemo tamo, npr. Iran, drzave Magreba, drzave ZND.... pa nisu ni "evropljani" pocetak i kraj svemu...

I na kraju da se ja nesto pitam, posle ovakve izjave fino bih im proslijedio uslov: 01.01.2010 dan od kada vazi bezvizni rezim za moju zemlju i tacka... U suprotnom reciprocitet... Kad mi ne mozemo, nece ni oni... I to da ide za sve: EU, SAD, Kanada i Australija. Jer davno je nas narod rekao koga nema, bez njega se moze. Kad oni mogu bez (i ne zele) nas, mozemo i mi bez njih ! Doduse ionako ih nema :P

Izvinjavam se na uznemiravanju, ali sam morao negdje izdusiti :bang:

Колико ја видим, то које МИ треба да испунимо да идемо код ЊИХ без виза. Дакле на нама је.

Тачно се зна шта је мапа пута, а она малтене није ни такнута. Док се не усвоје одређени закони и још важније, не почну да се примењују, тешко да ће ишта бити са либерализацијом.

zar stvarno ima ljudi koji misle da se odnosi izmedju dvaju ili vise drzava, u nasem slucaju vizni,mogu svesti na cisto tehnicka pitanja!?

to su politicka pitanja, a tehnicke stvari tu imaju vrlo malo udela...

znaci kada oni politicki odluce da nam ukinu vize, to ce se desiti, a mi mozemo i da dozvolimo da nam centralni informacioni sistem mupa vodi policija nemacke, ponovo nam to nista nece pomoci...

zar neko moze da mi kaze da su nasi zakoni, pasosi i politika u srbiji bili bolji 99-te ili 2000-te nego sada, posto su se tad vize za shengeniju dobijale po mnogo jednostavnijoj proceduri i sa mnogo manje papira?

gde je tu onda logika ovih sto tvrde da je sve do nas, i tehnickih pitanja koje treba da ispunimo  ;)

Bam-Bam je u pravu, ukidanje viza je itekako politicko pitanje i bas zato se skoro nece desiti jer nasi na spoljno-politickom planu prave katastrofalne greske. Puno ce jos vode proteci Savom i Dunavom dok se vize ne ukinu tako da je najbolje da mi prestanemo da mislimo o tome jer nas niko nista ne pita.

Нарафски, све је политика, али озбиљне државе воде озбиљне политике. Ми смо за њих боранија, једна од земаља на брдовитом балкану, коју је лако заобићи. Е сада, на нама је да ли ми желимо да нас неко прихвати у свој табор или не.

Хрватска је нпр. била спремнија и од Бугарске и од Румуније да уђе у ЕУ, али је то ствар политике, као што Румунија и Бугарска у принципу ни данас нису спремне за ЕУ. :fool:

Ja bih ovima iz EU uveo takse na ulasku u zemlju kao sto to radi Turska - 10e na ulazu za multi vizu na mesec dana (amerima 30e). To nije prava viza, ali se bar pravi prihod. Pa kad oni mogu silno da zaradjuju na nama, mozemo i mi na njima.

Ono sikaniranje u sengenskim ambasadama je nepodnosljivo. Svaki put kad sam usao u onaj suboticki madjarski konzulat krvi su mi se napili. Nista nisam bolje prosao ni kod Slovenaca i ostalih. Te polupismene salteruse bas uzivaju u svojih 5 minuta slave...

Kao pandan za ponizavanje u ambasadama, mogli bi nasi na carini da njihove malo istresaju iz gaca. Cisto da vide kako je to.

Sto se tice obilazenja Srbije, to nije bas tako lako, jer su rumunski i bugarski putevi katastrofa... A ovog vikenda sam se uverio da ni madjarski nisu.

Licno - muka mi je vise od bajki o EU. Nas "evropski komsiluk" nije nista bolji od nas. Toga su svi svesni. Komesari iz Brisela mogu da trube sta hoce. Njima i onako odavno niko ne veruje (narocito ne u Rumuniji i Bugarskoj). A kako su nam zatvorili granice i samo odabrani imaju priliku da vide kakvo je stanje tamo, moramo da im verujemo na rec da su oni mnogo bolji i da su bas oni uzor koji moramo da sledimo.  :potty:

Priča o belom šengenu se jako brzo pretvori u priču o politici... a na ovom forumu politici nema mesta, kao što znate. :D

Dakle, molim vas da se ograničimo se na objavljivanje konkretnih zvaničnih vesti (kada ih bude).

Izglasani šengenski zakoni

Skupština Srbije izglasala je danas više zakonskih predloga kojima se ispunjavaju preostali zakonski uslovi za stavljanje Srbije na belu šengen listu.

Poslanici su tokom prepodneva izglasali zakone o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma i o matičnim knjigama, kao i nekoliko međunarodnih konvencija. Usvojene su i izmene zakona o eksproprijaciji i o poreskom postupku i poreskoj administraciji, izabrani članovi Zdravstvenog saveta Srbije, Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, Nacionalnog prosvetnog saveta, odlučeno o prestanku izvesnih sudijskih funkcija i izboru članova Saveta Državne revizorske institucije. Poslanici DSS i SRS imali su primedbe tokom glasanja i najavili da će tražiti listing i steno beleške.

Let see ...

Cekaj zar nije Makedonija izglasala sve te potrebne zakone i uvela biometrijske pasose tamo negde pre 6-7 godina pa im belog sengena nigde na vidiku?

To izglasavanje zakona verovatno nema neku tezinu za EU pa ce sada kao da ukinu vize.

Da li ukidanju viza stvarno pomaze ako se izaberu članovi Zdravstvenog saveta Srbije, Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, Nacionalnog prosvetnog saveta :?

Sad kada bi rekao da je cela stvar na nama, tacnije nasa vlast ne zeli da Srbija udje u beli shengen zbog svojih ciljeva, a to mi je rekao covek blizak vlasti koji radi u diplomatiji 20 godina.

Znam da mi necete verovati i smatrati budalom, ali to je jednostavno stvar kakva jeste i sto pre se pomirite sa tim to bolje po vas

Sad kada bi rekao da je cela stvar na nama, tacnije nasa vlast ne zeli da Srbija udje u beli shengen zbog svojih ciljeva, a to mi je rekao covek blizak vlasti koji radi u diplomatiji 20 godina.

Znam da mi necete verovati i smatrati budalom, ali to je jednostavno stvar kakva jeste i sto pre se pomirite sa tim to bolje po vas

Ma sad im to vise nece upaliti, narod je jasno rekao da hoce beli sengen ili-ode vlast. Znam da ovo nije mesto za pricu o tome, ali vecina je ljudi je upravo zbog belog sengena i glasala za njih.