Jump to content

Featured Replies

Izvor RTS, današnji datum:

"Европска комисија ће извештај о спремности Србије и других балканских земаља за визну либерализацију представити 18. маја, сазнаје РТС. Званична препорука за стављање Србије на белу шенген листу могла би да уследи већ током јуна.

Могући календар укидања виза добија конкретне обрисе. Европска комисија би 18. маја требало да земљама чланицама представи процену у којој мери Србија и друге земље Балкана испуњавају услове из такозване "мапе пута".

Извештај ће се задржати на процени оствареног напретка али ће из њега бити јасно за које земље је у овом тренутку могуће укидање виза.

Очекује се да у тој групи буду Србија, Македонија, и Црна Гора, док ће се за Албанију и БиХ затражити додатни напори.

Радна група за Балкан би о извештају требало да расправља 25. маја под условом да не буде озбиљнијих примедби на његов садржај.

Европска комисија би током јуна могла да упути званичну препоруку о стављању на белу шенгенску листу.

"Важан тренутак могао би да буде састанак министара спољних послова 16. јуна. Ако ствари буду ишле у добром правцу они већ тада могу да постигну договор о укидању виза. То не би била формална одлука али је вероватно да би на јесен потврдили већ постигнути договор", рекла је представница Европске иницијативе за стабилност Александра Стиглмајер.

За коначну одлуку потребно је мишљење европског парламента. И након што га добију земље чланице одлучиваће квалификационом већином.

Процедура одлучивања је дуга и компликована али са позитивном оценом Европске комисије у јуну, Србија има реалне шансе да до краја године доспе на белу шенгенску листу. "

Koliko vidim, po prvi put se spominju neki konkretni datumi; a i izvor nisu Đelić ili Dačić  :D

Bolje biti pesimista po pitanju liberalizacije viznog rezima, pa se (eventualno) iznenaditi, no biti optimista uz anualni repeat pesmica made by Mladja ex Djogani i Akapunto bend i prepostene bankarske kafe-kuvarice/milionerke Boze Derikoze Celic  :maddd:...pa se razocarati svako malo. Ionako je na ovom forumu (God and all others bless) svaka procedura razradjena do detalja  ;D

Ljudi, to je samo preporuka, a ako nam treba zvanicna vecina u evropskom parlamentu, racunajte nista od toga u skorije vreme.

• 1 month later...

Imam osjecaj da ce IPAK ovog puta biti nesto od ove price:

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=06&dd=04&nav_category=11&nav_id=364299

Ipak to su rijeci potpredsjednika evropske komisije. Doduse to treba da prihvati savjet ministara EU i da ratifikuju nacionalni parlamenti...

Medjutim mene zanima jedna stvar a niko na TV ni u dnevnoj stampi nije pisao o ovoj stvari. Za koje ce drzave nama biti ukinute vize ??? Naizgled prosto pitanje ali odgovor je vjerovatno malo komplikovaniji. Evo radi cega:

1. Da li se ukidaju vize za drzave EU ili za drzave clanice sengenskog sporazuma?

2. U slucaju da su to samo "sengen drzave" onda se to ne odnosi na UK i Irsku, ali se odnosi na Svajcarsku, Norvesku i Island i sad me zanima da li ce biti potrebna saglasnost ovih drzava na ovu odluku i koliko ce to trajati. Naravno podrazumjeva se da ce nove clanice EU koje jos nisu u sengenu prikloniti se ovim odlukama.

3. U slucaju da je odgovor EU DRZAVE onda se to odnosi i na UK i Rep. Irsku, ali kakav je onda status Svajcarske, Norveske i Islanda koje nisu clanice EU.

I jos jedno veoma vazno pitanje. Pretpostavljam da ce nam vize biti ukinute za boravak do 90 dana. E sad me zanima da li postoji pravilo ili se vec zna koliko ukupno dana cemo moci boraviti u “evropi” u toku jedne godine

Imam osjecaj da ce IPAK ovog puta biti nesto od ove price:

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=06&dd=04&nav_category=11&nav_id=364299

Ipak to su rijeci potpredsjednika evropske komisije. Doduse to treba da prihvati savjet ministara EU i da ratifikuju nacionalni parlamenti...

Medjutim mene zanima jedna stvar a niko na TV ni u dnevnoj stampi nije pisao o ovoj stvari. Za koje ce drzave nama biti ukinute vize ??? Naizgled prosto pitanje ali odgovor je vjerovatno malo komplikovaniji. Evo radi cega:

1. Da li se ukidaju vize za drzave EU ili za drzave clanice sengenskog sporazuma?

2. U slucaju da su to samo "sengen drzave" onda se to ne odnosi na UK i Irsku, ali se odnosi na Svajcarsku, Norvesku i Island i sad me zanima da li ce biti potrebna saglasnost ovih drzava na ovu odluku i koliko ce to trajati. Naravno podrazumjeva se da ce nove clanice EU koje jos nisu u sengenu prikloniti se ovim odlukama.

3. U slucaju da je odgovor EU DRZAVE onda se to odnosi i na UK i Rep. Irsku, ali kakav je onda status Svajcarske, Norveske i Islanda koje nisu clanice EU.

I jos jedno veoma vazno pitanje. Pretpostavljam da ce nam vize biti ukinute za boravak do 90 dana. E sad me zanima da li postoji pravilo ili se vec zna koliko ukupno dana cemo moci boraviti u “evropi” u toku jedne godine

bela sengen lista - znaci ono sto sada mozes kad dobijes sengen vizu to ces moci isto kad se ukine ali bez nje :D znaci sve drzave potpisnice sporazuma znaci i svajcarska ali ne i velika britanija ona ima svoje vize.....

@ Mashoni- Ako se ukinu vize zaista, imacemo pravo boravka 90 dana u roku od sest meseci i pretpostavljam u drugoj polovini godine isto toliko. Bar bi tako trebalo da bude. Ali, cekaj prvo da ih ukinu.

@ Mashoni- Ako se ukinu vize zaista, imacemo pravo boravka 90 dana u roku od sest meseci i pretpostavljam u drugoj polovini godine isto toliko. Bar bi tako trebalo da bude. Ali, cekaj prvo da ih ukinu.

bas tako kao da imas vizu na godinu dana multi sa 90 dana boravka (na 6 meseci) a iz par pouzdanih izvora sam nacuo da su velike sanse da to stvarno bude od 1.1.2010.

Kakva je situacija bila sa Hrvatskom, jesu li im brzo ukinute UK vize, nakon stavljanja na beli sengen?

ne bas...koliko ja znam njima je su za  UK ukinute relativno skoro a bez viza u shengen putuju mnogo mnogo duze.....

Kakva je situacija bila sa Hrvatskom, jesu li im brzo ukinute UK vize, nakon stavljanja na beli sengen?

Hrvatima su trebale vize za UK od 1999 do 2006, a do 2003 su im trebale vize i za tranzit (kao nama sada)

• 1 month later...

EK preporucuje 14.og jula ukidanje viza za drzavljane Srbije koji imaju prebivaliste na teritoriji uze Srbije, ne i Kosova!!

Pa ovo je strasno, zae treba uopste i razmisljati o ulasku u takvu jednu zajednicu koja diskriminise ljude gore nego bilo koja "teroristicka drzava"....

Mislim da bi ovo nasa vlada trebalo da odbije, a ja cu svakako otici u Shengensku zonu bez vize tak kad i moj kolega koji se rodio u Leposavicu i ima tamo prebivaliste, bude to mogao...

Stvarno da covek ne poveruje sta rade ti "civilizovani ljudi", koji su btw. opljackali ostatak sveta i pobili bar trecinu zivlja Afrike, i ostatka sveta iz "necivilizovanih" drzava..

@bam-bam

ima nas koji cemo biti srecni ukidanjem viza, sigurno vise nego onih koji su nezadovoljni time.

ne vidim sta je tu teroristicko u neizdavanju viza?

nisam siguran da bi trebalo ovo da postane politicki forum pa se necu upustati u politiku, ali ipak moram nesto da ti objasnim.

znas li zasto ce sada da nam ukinu vize?

zato sto su nase institucije(koje deluju samo na prostoru Srije bez Kosova) ispunile gomilu zacrtanih uslova, od rada na granicama do nekih pravnih pitanja deportacije ljudi i sl.

e, sada, to su nase institucije uradile relativno dobro, ali, one ne deluju na KiM-u, KiM ima svoje institucije pod rezolucijom 1244, donosi svoje zakone, uredjuje granice sa Makedonijom, Albanijom i Crnom Gorom na nacin na koji to KiM vlada zeli, donosi zakone kako KiM vlada zeli, i sve to po medjunarodnom pravu i u skladu sa rezolucijom.

dakle, vlast tamo nije ispunila zadate kriteriume pa za ljude odande, gde ne vaze zakoni Srbije vec zakoni KiM-a nema ukidanja viza.

to je sve savrseno logicno.

mene cak cudi da bi neki zeleli da je suprotno.

kako da se ukinu vize ako Srbija nema institucije koje tamo deluju? na osnovu cega?

nasa policija deluje u Pristini isto koliko u Ugandi, zato ni ljudi iz pristine a ni iz ugande ne mogu da se oslanjaju na putovanje po EU po uslovima koji vaze za gradjane Srbije gde vaze zakoni Srbije.

to je sve savrseno jasno i logicno svima koji su bar malko uputjeni u temu.

tako da ne treba da optuzujes za terorizam i diskriminaciju ako nisi upucen u problematiku ;)

poz!

Sto se mene tice jedva cekam beli sengen, ako stvarno bude, i smatram da bi svi trebali da se radujemo da konacno sengenski zid pada. Sto se tice Kosova, polako, doci ce dan kada ce se i tom delu ukinuti vize, ali i  sama smatram da ovog trenytka to nije moguce iz sasvim razumljivih razloga. Ne mozemo svi zbog toga vise da ispastamo.

trebalo bi da vas je sramota sve koji tako sebicno razmisljate..

A svi vrlo dobro znamo zasto je to uradjeno, nema potrebe da se pravimo blesavi...

Srbi i ljudi koji zive na severu Kosova ili imaju prebivaliste na Kosovu, a zive u Srbiji, su u pravnom sistemu Srbije, a svima njima se pasosi izdaju po posebnoj proceduri....Takodje, sve knjige su ponesene sa Kosova u centralnu Srbiju, tako da se sve zna...Pasos je zasticen po svetskim standardima, i to nema nikakve veze sa cuvanjem granice, carini itd, jer i ovako postoji granica izmedju Srbije i Kosova, sa svim carinama i proverom, pa te ljude koji izlaze sa Kosova vec tamo mogu da provere vasi Evropljani, a i ponovo na granici kad ulaze u Shengen.  Iako ti nece vise biti potrebna viza, i dalje ce ti pasos provlaciti kroz onu masinu, gde sve o tebi izadje na ekranu, pred pandura....

tako da, ako ste bar sebicni, molim vas da ne budete i cinicni...

i ne zelim da ucestvujem vise u ovoj diskusiji, jer je losa...

ali video bih vas da ste vi licno, na primer, potkaceni ovim EU dobrocinstvom, kako bi se onda ponasali...

i daleko od toga da zelim da bude suprotno, ko je to uopste spomenuo???

Nego samo zelim da to bude po pravdi, znaci za sve jednako...

koji deo mog posta je tacno sebican?

molim te mi ga bolduj ili citiraj.

"sve knjige su ponesene sa kosova u srbiju"

hahaha, koje knjige? one samo sa srbima? pa po tim knjigama na kosovu ima 100.000 albanaca a ne 2 miliona :D

i onda treba da se oslanjaju na te knjige?

to sto ti mislis da uidanje viza nema veze sa zakonima i granicama je posbna prica nekog paralelnog sveta. u ovom svetu, ipak, treba da se postuju pravila i zakoni. pogledaj npr rumuniju i bugarsku pa ce ti sve biti jasno.

ili neki albanac treba da diluje heroin, i kada treba da se uhapsi, ko da ga uhapsi?

Srpska policija u pristini? da, onda kada kosovo bude moglo da koristi srpske pasose. nikad.(ili onda kada srbija povrati suverenitet nad njime)

svima sa kosova koji se ne zovu ahmed, muhamed, safet i sl ce se normalno izdavati pasosi.

i sada ti meni reci, ko diskriminise ljude?

ko je terorista?

i koga treba da, ipak, bude sramota? ;)

Alo, ljudi, ovo nije politicki forum! A inace svi smo mi trpeli vize svih ovih godina i imamo pravo da se poradujemo njihovom ukidanju, to je normalno i ljudski.

Dosta su nas kacila sva "dobrocinstva" svetskih mocnika, red bi bio i da se malo umilostive. I zasto sad ja da se ne radujem sto cu moci slobodno da putujem? Da li, mozda, treba da sad, toboze, iz nekog principa ili iz inata ne znam ni sam  kome, ne putujem slobodno, iako mogu, zato sto npr. Bosna, tj. Republika Srpska, nece jos neko vreme dobiti beli sengen? Zato sto moj kolega Pera, Zika iz Banjaluke, recimo, nece jos moci da putuje slobodno?

Iako iz raznih razloga zadnjih godina sve manje pratim politiku, posto mi je vec dozlogrdilo da cekam da udjemo u EU i bla, bla....tako da cu se vrlo zadovoljiti belim sengenom!

A sad sta neko od njih iz EU misli o meni, ako je lose, promenice to cim saznaju kakav sam sarmantan mladi deran, a ako je pozitivno, iznenadice se da sam jos sarmantniji nego sto su ocekivali  clap.gif' alt=':clap:'>

:pivoooo: Za sve derane ovog sveta!

Dosta su nas kacila sva "dobrocinstva" svetskih mocnika, red bi bio i da se malo umilostive. I zasto sad ja da se ne radujem sto cu moci slobodno da putujem? Da li, mozda, treba da sad, toboze, iz nekog principa ili iz inata ne znam ni sam  kome, ne putujem slobodno, iako mogu, zato sto npr. Bosna, tj. Republika Srpska, nece jos neko vreme dobiti beli sengen? Zato sto moj kolega Pera, Zika iz Banjaluke, recimo, nece jos moci da putuje slobodno?

Ne Zika iz Banjaluke, nego Pera iz Zubinog Potoka, koji ima isti pasos kao i ti, isto je drzavljanin Srbije, isto placa dazbine kao i ti, i isto ima broj pasosa kao i ti, samo mu prebivaliste nije Beograd, Lebane ili Nis, nego Zubin Potok

To da smo ista drzava je sada, nazalost, samo u nasim glavama. A i rekao si da neces vise da ucestvujes u ovoj losoj diskusiji. Ja sam mislio da ce svako obradovati sto moze slobodno da putuje...

Ne Zika iz Banjaluke, nego Pera iz Zubinog Potoka, koji ima isti pasos kao i ti, isto je drzavljanin Srbije, isto placa dazbine kao i ti, i isto ima broj pasosa kao i ti, samo mu prebivaliste nije Beograd, Lebane ili Nis, nego Zubin Potok

Pera iz Zubinog Potoka, ako ima imalo pameti (a deluje da je ima), nece imati nikakav problem da se fiktivno, na jedan dan, prijavi kod rodjaka ili prijatelja u Raskoj i gotova stvar - imace pasos sa adresom van Kosova. Jedino je potrebno da vlasnik nekretnine bude pored njega u tom trenutku i kaze 'slazem se'. Cak i ako sutradan ponovo promeni adresu, to je irelevantno, nema obavezu da menja putnu ispravu zbog promene adrese sledecih 10 godina.

Bojim se da Artan iz Gnjilana nece biti u istom polozaju, jer od mnogo pre 1999. godine postoje neki drugaciji kriterijumi za prijavu boravka ljudi albanske nacionalnosti u "uzoj Srbiji". I nagadjam da je ovo najelegantniji nacin za EU da sprovede jednu skolsku nacionalnu diskriminaciju, koja je ovog puta, necete verovati, u korist Srba... Ne verujem da su toliko naivni da nisu razmotrili ovaj scenario koji je toliko ocigledan.

Kao sto pola stanovnika Srbije sa putovnicom ima neku adresu u Hrvatskoj, iako tamo ne zivi, nego im je prosto bilo lakse, jeftiniji je pasos nego u ambasadi i brze se dobija...

Nadji mi tog Peru iz Zubinog potoka koji placa dazbine :)

Smesno je polemisati na ovu temu...

Da li treba da se ukinu vize? Trebaju

Da li to moze da vazi za teritoriju koja i nije i jeste drzava, i nije i jeste zavisna od Srbije ili Albanije? Ne moze

Vrlo prakticni razlozi su u pitanju, i zato ZIVEO BELI SENGEN! :)

Ako ste pazljivije pratili vest, verovatno ste primetili da ima jos 3 ili 4 ako koje treba da se ispune a uglavnom ne zavise od nas. Tako da mozda cela ova diskusija ispadne bespotrebna, odnosno mozda ova tema dobije nastavak i u sledecih par godina. A lepo bi bilo da se zakljuca u januaru  ;). Za sve na Balkanu.